Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde mausica » 27 Dec 2019, 21:35

kovacslg scrie:In panta si denivelat cu noroi ramai acolo.
Numai tractor te scoate oricum.
Cu pick up cu tot.

Eu cred totusi ca nu ai avut ocazia sa faci un offrod cu vreun pick up vreodata !!! Ma refer sa mergi prin noroaie,namoale,catarat dealuri..etc stiu ca pick up nu e pt asa ceva sau nu e cea mai buna varianta insa o sa ramai surprins de ce poate sa faca si de unde iese.
Una peste alta am vazut remorca scoasa taras din lanuri in vremea rapitei (plina cu stupi evident) de un amarat de pick ul.
Tre sa fi realist si recunosti si tu ca la carat greutati nu te joci cu motoare mici decat daca nu ai incotro !!!
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde kovacslg » 27 Dec 2019, 22:42

In noroi chem tractor.

Nu voi umbla 350 de zile cu motor mare ca sa ma chinui odata in noroi. Caut compromis - ca multi altii cu duster, camionete, dar acolo e acceptabil, probleme sunt doar cu motoarele de 2.0.

Asa in general mai mare e mai bun. Concret nu cumparam asa, nici casa, nici masina...

Nu sunt fan offroad. Am albine. Cunosc domeniu auto.
Am incercat cateva masini.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 27 Dec 2019, 23:09

Uite eu ma joc cu un motor mic, desi am incotro.
Oricand as putea sa l schimb cu o vechitura de masina, cu motor de tractor, dar nu o fac.
Luand toate aspectele in calcul, eu am ales asa si mai raman cu ea.
Un an poate doi, dupa care vedem.
Vine si 4x4 dar unul mai polivalent, nu campionul de offroad asta i clar.

S o luam altfel.
Fac mai multa miere decat multi cu camioane de 12 tone.
Sortiment mai bun, pret mai bun, rezultat mai bun.
Cu un scenic si mai nou cu o platforma.

In activitate sunt atrase la nevoie, oameni la incarcat, furgon la transport, tractor la noroi, toate cu costuri mai mici decat m ar costa proprietatea la sisteme de incarcare, crafter la transport, pick up pt noroi. Sunt cifre, sunt clare.

Tot timpul sunt alternative.

Ideea e s o gandesti inainte de a te apuca.
Ce vrei sa obtii, cum o obtii, cu ce resurse o realizezi.
Dupa care iei decizii strict rationale fara nimic emotional.
Eu nu trebuie sa am camionul cel mai mare, nici masina cea tare. Eu vreau dezvoltare lineara, in care urmeaza achizitii doar in momentele cand proprietatea im i ofera avantaj comparativ. In cifre, ca doar vorbim de bani aici.

Si va veni vremea la toate. Macara, autoplatforma etc etc, dar sa fie corelat cu marimea stupinei, cu valoarea productiei pt a fi eficient.
kovacslg

Mesajde Shrek » 27 Dec 2019, 23:25

M-am gândit că poate fi de folos celor nehotărîți ce sa-si cumpere pentru....pastoral!
https://blog.autovit.ro/2019/11/totul-d ... e-noastre/
Shrek

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 00:43

Sa o luam altfel : tu te joci cu un motor mic dar nu iti duci toti stupii cu ea !!!! Punete in situatia sa iti duci stupii doar cu masina si remorca ta . Despre asta e vb aici.Sa vedem tot asa experimentat si puternic va fi acel motor de 1,6 ???
Eu nu incerc sa te conving de nimic. Aici vb strict de masina pt apicultura . Tu vi sa imi spui ca nu o sa umbli tu 350 de zile cu motor mare ca nu il consideri pt apicultura se pare. Pt tine is mai potente alea de 1,6 . Tu poate esti un caz fericit,dar o sa ajungi ziua cand nu va fi tractor in zona si vei astepta linistit sa vina altii .
Daca recitesti toate aceste pagini de la inceput vei vedea ca toti apicultorii au ajuns la aceasi idee(care nu seamana de loc cu a ta,legat de masina de apicultura)
Ca produci sau nu mai mult asta nu tine de ce masina ai. Conteaza sa ajungi cu stupii la cules ...sa poti intra la ei si sa iesi . In camp fara 4x4 ...nu ai nici o sansa. Iti doresc bafta si sa iti reinoiesti abonamentul la tractor.
Cand vei ajunge in locatii greu accesibile o sa iti aduci aminte de vb asta.
Pana atunci...spor la miere sa ridici nivelu afacerii.
Restu e can can
mausica

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 01:15

kovacslg scrie:

Nici eu dar uneori locatiile dupa o ploaie sau doua is ca la offroad asa ca......
Daca cunosti domeniul auto(desii e vag termenu asta) avem asteptari de la tine si pretentii.
Ca plimbi niste cutii si tu cu remorca si masina de familie nu inseamna mare lucru. E posibil ...oricine poate,nu am contestat asta. Dar sa te plimbi cu 3-3,5 t parca nu iti suna bine.
Contest faptul ca sustii sus si tare ca in apicultura pt carat stupi e mai ok orice masina are motorul mai jos sau egal cu 2000cmc tocmai ca vezi Doamne ce scumpe is taxele.
Cine stie or fi pus astia steroizi in masinile cu motoare mici si nu stim noi ?
Poate vad eu prost lucrurile dupa 6 ani de pastoral......sau poate produc prea bine de imi permit motoare de 2,5L......cine stie.
Sanatosi sa fim...pasez mingea cui doreste.
Im out
mausica

Mesajde yuonyuon » 28 Dec 2019, 01:15

eu chiar nu inteleg ce poti face cu scenicul la camp?!....daca prinzi un an ca anu trecut...

cand am facut doua transporturi tecuci -br (vreo 600 km) la primul transport ajuns la fs ...tuna in departare si o liniste ..se auzeau greieri .....la al doilea mai pe 4-5 dimineta am nimerit intro mocirla si o ploaie cu galeata ...am stat 5 minute la sosea pa ganduri, dupa care am prins curaj stiind ca sunt blindat cu vreo 2-3 tone(cu remorca)..si am ajuns la destinatie, dar de iesit nici vorba,odata descarcat ..am iesit tras de tractor, ...se agravase rau situatia...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 28 Dec 2019, 09:06

Closcutz scrie:Am o întrebare pt posesorii de remorci cu doua axe și rotile sub platforma ca sa poți încărca și pe laterale nu numai prin spate: ce înălțime este intre sol și platforma. As vrea sa fac un calcul intre forta necesara incarcarii unei remorci și a incarcarii camionetei mele care sigur este mai înaltă.

Camioneta o poți încărca prin remorcă. Eu, când duceam stupii cu camioneta prietenilor, așa făceam. Era o camionetă mai înaltă și după ea o remorcă de de 4/2, înălțimea de aproxm 70 cm. Aveam rampă la remorcă și alta, mai mică pentru camionetă. Mergea perfect.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 10:49

Exact CV e un amanunt important. Insa confortabil e la remorca cu rotile sub ea pt ca e mai inalta ca cea cu rotile in lateral
mausica

Mesajde cristi_vidican » 28 Dec 2019, 11:05

mausica scrie:Insa confortabil e la remorca cu rotile sub ea pt ca e mai inalta ca cea cu rotile in lateral

Confortabil pentru mașină, dar pt încărcat e mai greu când roțile sunt sub.
Remorca mea de acum e cu roțile în lateral. Mă joc la încărcat.
A colegului e cu roțile sub, cum va fi și viitoarea mea remorcă, dar la încărcat nu e chiar ușor, mai ales când stupii sunt grei.
A venit odată un țigan să ne ajute la încărcat. Și era încălțat cu adidași și când să urce pe rampă cu liza, el patina. N-a putut urca nici măcar un stup.
Greu e și când ai de încărcat cu liza magaziile pline cu miere. După ce încarcă de la toți stupii, pot pleca direct în concediu.

De aceea, obiectivul următor e macaraua. :idea:
cristi_vidican

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 11:23

Logic ca pt a urca pe masina e mai usor.
Odata pusa macaraua.....te joci
Doar ca se mai ingreuneaza remorca si va suferii masina :lol:
mausica

Mesajde cristi_vidican » 28 Dec 2019, 11:30

mausica scrie:Doar ca se mai ingreuneaza remorca si va suferii masina :lol:

200 kg nu e chiar așa de mult.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 28 Dec 2019, 11:41

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:Doar ca se mai ingreuneaza remorca si va suferii masina :lol:

200 kg nu e chiar așa de mult.

Dacă pui la mijlocul remorcii. Dacă macaraua e montată pe proțap
și remorca este goală ești în noroi nu te ajută roata ajutătoare din față.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 12:48

Aaa daca e doar 200kg atunci nu e stres . E aproape cat cadru meu de sub stupi :)
Fain e sa fie pe fata remorci ca incarci si o uitilitara de exemplu. Cel putin mie ca aspect pe fata mi-ar placea.....numai treaba e ca la itp cred ca trebuie data jos. Sau ?
mausica

Mesajde kovacslg » 28 Dec 2019, 12:50

mausica scrie:
kovacslg scrie:

Nici eu dar uneori locatiile dupa o ploaie sau doua is ca la offroad asa ca......
Daca cunosti domeniul auto(desii e vag termenu asta) avem asteptari de la tine si pretentii.
Ca plimbi niste cutii si tu cu remorca si masina de familie nu inseamna mare lucru. E posibil ...oricine poate,nu am contestat asta. Dar sa te plimbi cu 3-3,5 t parca nu iti suna bine.
Contest faptul ca sustii sus si tare ca in apicultura pt carat stupi e mai ok orice masina are motorul mai jos sau egal cu 2000cmc tocmai ca vezi Doamne ce scumpe is taxele.
Cine stie or fi pus astia steroizi in masinile cu motoare mici si nu stim noi ?
Poate vad eu prost lucrurile dupa 6 ani de pastoral......sau poate produc prea bine de imi permit motoare de 2,5L......cine stie.
Sanatosi sa fim...pasez mingea cui doreste.
Im out

Am fost la salcam in 2018 cu 124 familii.
In 2019 cu 95.

Scopul in sine e productia, mierea, vanzarea.
E un triumf sa duci toate albinele cu masina proprie?
Poate la unii. La mine sigur nu.

Am scris de mai multe ori destul de clar motivatiile.

Unde am scris eu ca duc 3.5 tone cu masina proprie?

Unde sustin eu ca motoarele mici sunt mai bune in apicultura? Sustin ca e un compromis, si am explicat de ce.
Sustin ca hardughia de 2.5 nu e optim tot restul anului de plimbat gol.
E foarte simplu.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 28 Dec 2019, 12:57

Si inva ceva.
Noi nu avem bani sa intretinem masinile alea, mai ales la nivelul multora dintre noi.
Ati intrat vreodata intr un service cu una?
Si o suspensie costa sume enorme.
O cutie, ambreaj etc ..... Platesc camion tractor 10 ani.

O masina din asta cu 10 ani (forjat si inainte ca nu la teatru mergeau cu ele), o cumperi deja, cu gandul ca o repari mioritic.

Sa intrii cu ea intr un service normal, iti trebuie bani, pe care nu i faci cu cateva zeci de stupi, si oricum e cea mai costisitoare varianta.

Daca cineva poate argumenta ca achizitia unui mijloc fix poate fi rentabil, daca e utilizat cateva zile din an eu o astept.

A, daca e cumparat pt placere si o folosesti si la apicultura, e alta discutie.
La mine asa va fi.
kovacslg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE