Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 13:43

[quote] E un triumf sa duci toate albinele cu masina proprie [quote]
Discutia pe acest topic e masina ideala de apicultura. Nu masina cu care sa mergi tu la o cafea pe corso.
Cine produce miere isi permite sa aiba masina lui,sa aiba confort !!!!Ca doar de aia faci bani nu sa ii pui la strajeac ;)
As mai avea multe de spus dar.........
Daca am avut si voi avea masina inseamna ca imi permit si reparatiile care dupa zici tu ca abia si le permit oamenii. Nu stiu vb din experienta,ai avut vreo utilitara,4x4 de stii sau din auzite ...iarasi ???
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde paul » 28 Dec 2019, 16:20

[quote="kovacslg"]

E un triumf sa duci toate albinele cu masina proprie?
Poate la unii. La mine sigur nu.

Am scris de mai multe ori destul de clar motivatiile.

/quote]
Cazul meu ... Jeep-ul il iau de la un prieten, platforma de la un amic care are o firma mare de transport. Nu platesc in nicio situatie, doar ceva miere la sfarsitul sezonului, in niciun caz la valoarea care m-ar fi costat daca as fi inchiriat ! Cu toate acestea ... ba Jeep-ul n-are asigurare, ba nu-i platita taxa de drum . Ba chiar s-a expirat si ... ITP-ul si trebuia sa mut. ;)
Amicul cu firma de transport m-a pasat la un nene responsabil cu miscarea remorcilor si platformelor. Rar cand il gaseam din prima, rar cand avea pe moment ceea ce-mi trebuia si daca avea ce-mi trebuia nu avea actele in regula, ba uitase soferul sa le lase, ba erau lasate la alt punct de lucru si trebuia sa umblu dupa ele,ba trebuia sa astept pana la o anumita ora ca sa se intoarca dintr-o cursa, ba intervenea ceva si nu mai putea ajunge la timp ... ;)
Strict din punctul meu de vedere ... e un mare triumf sa am lucrul meu si cand am nevoie sa incalec si sa-i dau bice ! ;)
De aceea, cred ca o sa accept un mare compromis si o sa-mi cumpar o camioneta omologata apicol de 3,5 to, sa poata fi condusa cu B-ul, capacitate 30-40 familii si ... aiaie ! Stiu ca o sa am oaresce constrangeri in formula asta,nu o sa mai intru pe unde intram, dar ... nu mai incarc-descarc, nu mai umblu dupa vehicul tragator si platforma . Ceva de genul cum are Costin 2003 . :cry:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Balian » 28 Dec 2019, 17:10

paul scrie:Cazul meu ... Jeep-ul il iau de la un prieten, platforma de la un amic care are o firma mare de transport. Nu platesc in nicio situatie, doar ceva miere la sfarsitul sezonului, in niciun caz la valoarea care m-ar fi costat daca as fi inchiriat ! Cu toate acestea ... ba Jeep-ul n-are asigurare, ba nu-i platita taxa de drum . Ba chiar s-a expirat si ... ITP-ul si trebuia sa mut. ;)
Amicul cu firma de transport m-a pasat la un nene responsabil cu miscarea remorcilor si platformelor. Rar cand il gaseam din prima, rar cand avea pe moment ceea ce-mi trebuia si daca avea ce-mi trebuia nu avea actele in regula, ba uitase soferul sa le lase, ba erau lasate la alt punct de lucru si trebuia sa umblu dupa ele,ba trebuia sa astept pana la o anumita ora ca sa se intoarca dintr-o cursa, ba intervenea ceva si nu mai putea ajunge la timp ... ;)

Eu am camionetă, dar fiind detrată nu este autorizat să pun mai mult de 850kg pe ea.
În țară mai mișc cu ea și supraincărcat, dar când merg după marfă în Ungaria nu mai
merge. Exact în situația amintită mă găsesc. Cer de la un prieten o dubă care la momentul
respectiv precis nu are toate documentele rezolvate. Așa sunt nevoit s-o iau cu câteva zile
mai devreme să rezolv problemele. :(
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Closcutz » 28 Dec 2019, 17:22

Eu am pe lângă autoturism și camioneta cu motor de 2.5 litri. Mi-a picat ambreiajul din cauza rulmentului de presiune o data. Nu mi-aș închipui apicultura fără ea. Nu este polivalentă pt că nu este capabilă in off-road, dar pe langa stupi îmi rezolv și alte treburi: la cules la vie, sa iau baloți, saci cu cereale, car orice și nu îmi pasă....le arunc în bena și aia e. Că taxe și întreținere nu mi se pare a fi o gaură neagră ;-)
Closcutz

Mesajde topy » 28 Dec 2019, 17:38

sunt camionete 4x4. eu am un ducato 4x4 si blocabil pe spate. e decenta la cheltuieli si iti faci si ce ai de facut acasa. lemne baloti gunoaie mai un ciubuc pe la vecini. impreuna cu remorca de 2 tone am sarcina utila de 3 tone.cat pe o septica. in pastoral la distanta mare iau stupi doar pe remorca. masina o am libera. pun 72 de familii.nu incarc sau descarc.raman pe remorca. caturile pline in anii buni le pun pe masina.
topy

Mesajde cristi_vidican » 28 Dec 2019, 18:24

Balian scrie:Dacă pui la mijlocul remorcii. Dacă macaraua e montată pe proțap
și remorca este goală ești în noroi nu te ajută roata ajutătoare din față.

Dacă e remorca goală și e noroi, nici dacă e goală, goală, nu te descurci cu ea la manevrat.

Vom vedea.
Dăm cu capul și apoi știm ce și cum :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 18:34

Strict din punctul meu de vedere ... e un mare triumf sa am lucrul meu si cand am nevoie sa incalec si sa-i dau bice ! 

Mare adevar graiesti
mausica

Mesajde topy » 28 Dec 2019, 18:42

cristi_vidican scrie:
Balian scrie:Dacă pui la mijlocul remorcii. Dacă macaraua e montată pe proțap
și remorca este goală ești în noroi nu te ajută roata ajutătoare din față.

Dacă e remorca goală și e noroi, nici dacă e goală, goală, nu te descurci cu ea la manevrat.

Vom vedea.
Dăm cu capul și apoi știm ce și cum :lol:

in situatia de fata ajuta foarte mult un troliu montat pe remorca pe protap. de multe ori se intampla sa dezleg remorca sa inaintez cu masina pe simplu atat cat imi permite lungimea sprangii . apoi leg spranga de carligul masinii si trolez remorca. nu e ceva placut dar iesi din incurcatura. ma ajut de troliu chiar si pentru a intoarce remorca in mijlocul drumului sau in zone stramte pentru a o aseza pe pozitie. tot cu troliul trag si remorca sub containerele cu stupi.
topy

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 19:00

Iti e mai greu sa iesi cu remorca direct cuplata la masina ?
mausica

Mesajde topy » 28 Dec 2019, 19:36

uneori da. am locuri unde bag remorca in tufe , pe iarba sau pamant. masina o las in drum pe piatra si de acolo trolez remorca in caz de ploaie. se mai intampla sa ai nevoie sa treci o baltoaca si ramaii in mijlocul ei....pe simplu cu 4x4 iesi. cu remorca implantata in mijlocul beltii...vise. in general cativa metri fac diferenta in astfel de situatii. nici o masina nu poate face ce face un tractor dar alegand locurile cu grija si in functie de ansamblul auto pe care il ai te descurci. cand aveam camion si vagon aveam si abonament la tractor. acum de ceva ani nu mai am nevoie de tractor si abordez si zone unde nu puteam intra cu camionul.
topy

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 19:46

Buna ideea cu troliu. Asa si montat pe masina pe fata poti sa iti tragi remorca afara cred. Ma batea si pe mine gandu la troliu dar ziceam ca nu faci mare branza in camp insa uite ca mi-ai dat o idee
. ;)
mausica

Mesajde topy » 28 Dec 2019, 19:50

troliul e de baza la mine. e investitie mica si te scuteste de multa munca. pana nu il ai nu stii ce poate.
topy

Mesajde Balian » 28 Dec 2019, 21:05

mausica scrie:Buna ideea cu troliu. Asa si montat pe masina pe fata poti sa iti tragi remorca afara cred. Ma batea si pe mine gandu la troliu dar ziceam ca nu faci mare branza in camp insa uite ca mi-ai dat o idee
. ;)

Nu numai să tragi afară de sub platformă, și s-o întroduci poți.
Așa am înțeles cum spunea colegul topy.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 28 Dec 2019, 21:53

Balian scrie:
mausica scrie:Buna ideea cu troliu. Asa si montat pe masina pe fata poti sa iti tragi remorca afara cred. Ma batea si pe mine gandu la troliu dar ziceam ca nu faci mare branza in camp insa uite ca mi-ai dat o idee
. ;)

Nu prea imi dau seama cum o introduci cu troliu ....
mausica

Mesajde topy » 28 Dec 2019, 21:59

simplu.aliniezi remorca in fata containerului, legi spranga de container si trolezi. remorca merge pe roti...
topy

Mesajde Balian » 28 Dec 2019, 22:54

mausica scrie:
Balian scrie:
. ;)

Nu prea imi dau seama cum o introduci cu troliu ....

Troliul este montat pe remorcă pe proțap.
Nu pe mașină cum ai scris tu. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE