Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 21 Noi 2019, 23:46

cuibu poate fi compact(doar puiet) pe 7-8 (8 maxim) rame si gratia deasupra......SAU imprastiat cu hrana polen pastura si loc liber pe un volum echivalent cu 2 ME ....
depinde de fiecare ce metoda prefera..

varianta unu "perfectionista" si varianta doi la libera alegere (a matcii).....

dar niciodata cuibul pe 2 caturi MER (sau 1/1 dadant 10 r)amestecat cu hrana polen sa nu zic coroane de miere(mai ales capacite) ca deja sunt probleme......

eu la dadant am incercat ambele variante cu rezultate deosebite ....familiile sau dus in 30 de rame 1/1 deoarece matcile nu au intreruperi si in felu asta nici numarul indivizilor nu are de suferit.....una e ca matca sa ponteze 2-3000 de oua pe zi si alta 1000 din cauza blocajelor ....la un interval de 2 saptamani ne ies lipsa cateva mii daca nu zeci de mii....si dupaia vb de familii puternice.....

nu vad ce nu s ar aplica acelasi lucru la MER.....ba chiar mai usor.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Noi 2019, 01:36

Varianta ”perfecționistă” ca să funcționeze în parametri optimali are nevoie să întrunească
multe caracteristici optimali. În special de matcă de f bună calitate + caracter de organizare
ridicat a familiei + condiții favorabile.
Varianta la libera alegere (a mătcii), crează probleme în tehnologia de mecanizare și a lucrului
uniform în stupină.
O variantă coordonată cu gratie dând spațiu și pentru cuib și pentru volumul depozitului pentru
miere precum un fel de lucru planificabil în prealabil este de preferat pentru mine.
( Bineînțeles că vorbim de familii puternice obținute cu orice preț nu despre ”altceva”.)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Noi 2019, 10:54

varianta "perfectionista" e varianta lui Cristi ....el nu isi permite blocaje in cuib ...
asta inseamna sa dai spatiu "la fix" si matci peste medie...
dar si familii pe 6 corpuri MER....pentru ca atunci cand puietul este compact eficienta este mai mare ....

una peste alta ...concluzia e ca nu ai voie sa blochezi cuibu la 2 corpuri MER....cu exceptia pregatirii/anticiparii unui cules(in cazul salcamului)...

intrebare acuma la un MER cuib pe 2 corpuri si gratie deasupra ....cum sti cand ai blocat cuibul daca nu prea umblii(vrei sa fi eficient)???
cand ai cuib pe 3 caturi stim foarte bine ca mereu ramana e spatiu de manevra si matca nu se "plafoneaza"
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 22 Noi 2019, 16:42

yuonyuon scrie:intrebare acuma la un MER cuib pe 2 corpuri si gratie deasupra ....cum sti cand ai blocat cuibul daca nu prea umblii(vrei sa fi eficient)???
cand ai cuib pe 3 caturi stim foarte bine ca mereu ramana e spatiu de manevra si matca nu se "plafoneaza"

Un cuib blocat îl simți imediat. Doar când te uiți printre ramele din cuib, vezi ce e în cuib.
Ca să nu o mai lungesc foarte mult, mie îmi convine cuibul pe 2 corpuri. Când intru în rapiță asigur acel spațiu necesar pentru pontă.
Apoi probleme nu mai am. Dacă am trecut de perioada roitului, să am eu puiet pentru 2 caturi că nu vă mai bag în seamă pe niciunul. :lol:
La FS am grijă să am albină și atunci riscul de blocaj e minim, chiar și când e rece.
Problema e că după salcâm albina pică în cap și trebui să ajut familiile într-un iunie secetos.
Uneori mai am și un tei înainte de FS, care mai toacă albina, ca în acest an.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 22 Noi 2019, 16:53

yuonyuon scrie:varianta "perfectionista" e varianta lui Cristi ....el nu isi permite blocaje in cuib ...
asta inseamna sa dai spatiu "la fix" si matci peste medie...
dar si familii pe 6 corpuri MER....pentru ca atunci cand puietul este compact eficienta este mai mare ....

una peste alta ...concluzia e ca nu ai voie sa blochezi cuibu la 2 corpuri MER....cu exceptia pregatirii/anticiparii unui cules(in cazul salcamului)...

intrebare acuma la un MER cuib pe 2 corpuri si gratie deasupra ....cum sti cand ai blocat cuibul daca nu prea umblii(vrei sa fi eficient)???

Da este adevărat.
Dacă la eficiență vă referiți de gospodărirea termică a familiei este valabil numai din februarie până la mijlocul lui aprilie. După ce se
schimbă generația de iarnă, vremea se încălzește, numărul de doici se mărește, compactitatea puietului nu mai are o influență așa mare.
Mărind intrarea de polen și nectar, mai ales la rapiță, este nevoie de spațiu și în cuib și în magazii.

În cursul sezonului când este timp pentru revenire, blocajul nu va fi așa de negativ ca toamna, când nu mai ai șansă de corecție.

Întrebarea este f bună. Este de preferat să nu se umble în cuib dar cum nimic nu este universal în apicultură la acest capitol trebuie nuanțat puțin. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Noi 2019, 19:04

si vara sunt valabile cele 35 de grade......sa sti ca daca bagi 2- 3 rame aiura dupa salcam stupii aia nu mai ajung la 30 de rame(1/1) chiar daca mai au in fata 2 luni de caldura....
vad la multi cu MER ca au doar 5 caturi in toiu verii....de ce nu ar fi 6 -7 .........vara la 8 rame de puiet numai albina sta in 4-5 corpuri (MER)
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 03 Dec 2019, 18:32

Emisiunea în care colegul Dan Mirea explică sistemul lui pe MER.

O observație pt că am fost menționat ....
Acel stup prezentat de mine în emisiunea în care am fost eu invitat, împărțit în două cu diafragmă, în care ramele erau depărtate de diafragmă, am explicat că nu era bine cum era în poză. Acum pun ramele cât mai aproape de diafragmă
cristi_vidican

Mesajde teinegru64 » 03 Dec 2019, 19:50

Pentru o iernare fără griji întoarce stupul.Ramele sa fie vertical.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 03 Dec 2019, 20:00

teinegru64 scrie:Pentru o iernare fără griji întoarce stupul.Ramele sa fie vertical.

Hai că mi-ai dat de gândit și de lucru. :lol:
cristi_vidican

Mesajde kiloz » 04 Dec 2019, 18:02

Nu ar fii bine sa întorci cu curu în sus!
:( :idea:
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2019, 06:33

kiloz scrie:Nu ar fii bine sa întorci cu curu în sus!
:( :idea:

Nu, pt că nu-i frumos. :lol:
cristi_vidican

Mesajde irina » 28 Dec 2019, 22:32

[quote="danmirea"]
In primavara - (nu stiu exact data, depinde de an) - sa zicem la 1 martie - se restrang cuiburile si se descapacesc rame (stimulare).
Restrangere = stupul a iernat pe 2 caturi 1/2 - C1 si C2 (C1 - catul de jos). Se ia catul C1 si ramane albina pe C2 (se ia C1 deoarece acolo nu prea mai exista rame cu hrana).
In C2 raman 10 rame sau numai ramele ocupate de albine? Care sunt ramele pe care le descapacesti?

dupa aproximativ 1- 2 saptamani se unesc stupii. Intotdeauna familia mai slaba va sta deasupra. Intre familii / caturi se pune gratie haneman.
In cazul in care familiile nu sunt toate pe 10 rame, cum procedezi?

Dupa ce se observa ca are deja ceva puiet capacit - 6-7 rame 1/2 , se pun urmatoarele caturi si la familia de sus si la cea de jos. Largirea cuiburilor se face astfel incat sa nu se sparca cuibul. Matcile au facut cuib comun.
Asadar la familia de jos se pune cat gol ( daca ti-au mai ramas rame cu hrana le descapacesti si le pui acolo) jos sub C1.
La familia de deasupra gratiei se pune sus, deasupra C2.
Acum avem C1, C2, C3, C4.
Volumul celor doua corpuri adaugate ( C1 si C4) este volumul unui cat de 1/1.Nu-i prea mult spatiu dat ?

De aici pana la rapita nu mai facem decat descapaciri.
Descapacesti si in C2 si in C3? Simultan?

Multumesc!
irina

Mesajde codrean.iulian » 31 Dec 2019, 19:42

Încerc să răspund eu pt doamna Irina si poate o sa mai vina si Dan Mirea cu completări:
1. La restrângere rămân doar ramele ocupate de albina fie ele chiar și 3 sau 4, iar ramele care se descapacesc sunt primele de lângă rama cu puiet astfel încât albinele să mute mierea si matca să continue cu puiet.
2. Dacă nu sunt familiile pe zece rame se unifica cea mai buna cu cea mai mică și tot așa până se ajung la rame egale...ex. jos 7 rame sus cea cu 3, jos cu 6 rame sus cu 4.
3. Când se lărgește cuibul nu se lărgește la amândouă familiile odată, se lărgește la familia de jos si după o săptămână sau mai mult se lărgește si la familia de sus.
4. De regulă din ce am înțeles până la lărgirea cuiburilor în primele caturi cu puiet nu mai sunt rame de descapacit....la familia de jos lărgește cu rame goale sau descapacesti când le pune ca să nu mai umle iar la familia de sus când lărgește pune in acel cat si ramele cu miere rămase......asa v.a descapacit doar în Catul 4 iar albinele vor Cara miere si la familia de jos deoarece cuibul e comun.
codrean.iulian

Mesajde jonny_it » 31 Dec 2019, 19:45

Iar mutam rama cu rama? Nu este suficient ca sunt mici, trebuie sa le mai si puricim cate una? :lol:
... haideti sa lucram cu corpul. ;)
jonny_it

Mesajde codrean.iulian » 31 Dec 2019, 19:48

jonny_it scrie:Iar mutam rama cu rama? Nu este suficient ca sunt mici, trebuie sa le mai si puricim cate una? :lol:
... haideti sa lucram cu corpul. ;)

Fiecare cu metodele lui....cum zicea cineva "dacă vrei să faci miere muncești" muti corpuri, muti rame, faci tot ce trebuie astfel încât când bagi acele familii în rapitza să aducă nectar
codrean.iulian

Mesajde jonny_it » 31 Dec 2019, 20:00

codrean.iulian scrie:Fiecare cu metodele lui....cum zicea cineva "dacă vrei să faci miere muncești" muti corpuri, muti rame, faci tot ce trebuie astfel încât când bagi acele familii în rapitza să aducă nectar

Da, corect, nu am zis nu, totusi nu as lua rama cu rama toata stupina mai mult de o data pe an. :?
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR