yuonyuon scrie:pana la a 7 rame de puiet ii dai spatiu la ouat ...apoi spatiu in cat....
la cei puternici i dezvolti cu faguri...pentru a i incetinii..sau le furi rame cu puiet capacit gata de ecluzionare
stupii roiec cand ajung la a 7-8 rama de puiet si albina batrana sta gramada pe puiet din lipsa:
spatilui...ii dam caturi
ocupatiei...faguri sau mutat miere spatiul de ouat al matcii nu prea e un factor care duce la roire daca albina batrana isi vede de treaba in alta parte...deoarece ea este cea care declanseaza roirea din motivele enumerate mai sus....dupa cum stiti albina batrana nu se impaca cu echipa matca/doici....
ma refeream la rame dadadnt deci ca volum echivalent...
poti tine un stup pe un cuib de 5 rame dadant si diafragma iar in sus peste haneman sa ai 5 caturi.... nu va roii niciodatat ...
SI TOTUSI...exist iubire (A.Paunescu)
SI TOTUSI...exist roire (eu)
Pentru ca,
factorul principal care declanseaza roirea la o familie de albine...e altul!
PS.De ani buni am stupi pe cuiburi de 10 rame 1/1 si 3-4 caturi cu 10 rame 1/2 si totusi imi roiesc in unii ani
PS1.La multi ani ,stupi puternici si miere
cat mai mult vanduta la un pret bun, in noul an!!!(caci la preturile din ultimii ani, cred ca orice stupar care se respecta are acolo,1-2 tone ..in asteptare...)