Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde jonny_it » 22 Mar 2020, 12:24

Cristian IONITA scrie:Minim 7 rame cu puiet si ai mei ... consum foarte scăzut ... au rezerve serioase ... si chiar nectar, majoritatea la rama din mijlocul cuibului au o palmă de miere capacita.

Partea mai puțin bună este că am si decedați din cauza soarecilor, :(

anul asta pun gratiile din august ...

Da-mi si mie o regina buna, eu la munte cel mai mult am gasit 5 rame cu puiet :lol: ce-i drept la mine inca nu s-a terminat cu polenul de la alun :D
Cat despre soareci eu nu am pus niciodata gratii in zona de munte, acum au aparut soareci din aia cum sunt la campie si fac ravagii prin stupi daca nu pun gratie. :?

Imagine
jonny_it

Mesajde luci.pasca1 » 22 Mar 2020, 12:37

Cativa ani am patit-o cu soarecii pana am citit scris clar de cineva: decat sa pierd un stup care costa 100 lei mai bine cumpar o gratie de soareci care costa 3 lei.
Poate citesc si altii care neglijeaza gratia. Pacat de rame cu ceara roasa, pacat de timpul cu dezinfectarea stupului, ce urat miroase urina de soarece.
luci.pasca1

Mesajde Shrek » 22 Mar 2020, 13:42

Se pot folosi si coltare de aluminiu pentru rigips. Sunt mai ieftine si se lucra usor cu ele.
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 22 Mar 2020, 14:40

Eu am rezolvat problema soarecilor din constructia stupilor. Fac urdinisele, sau degajarea in blocul reductor, cu inaltimea de 7mm, nu mai mult. Cu timpul degajarea se mai largeste dar nu ajunge mai mult de 8mm. In acest fel nu am nevoie de nici un fel de gratii. In plus pun momeli pentru soareci printre stupi.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde csaa » 22 Mar 2020, 19:10

Shrek scrie:Se pot folosi si coltare de aluminiu pentru rigips. Sunt mai ieftine si se lucra usor cu ele.

Merg facute si din tabla. le decupezi cu foarfeca de tabla si isi fac treaba perfect. Plus ca nu mai trebuie redus urdinisul
csaa

Mesajde jonny_it » 22 Mar 2020, 19:23

Vasile_Bucovineanu scrie:Eu am rezolvat problema soarecilor din constructia stupilor. Fac urdinisele, sau degajarea in blocul reductor, cu inaltimea de 7mm, nu mai mult. Cu timpul degajarea se mai largeste dar nu ajunge mai mult de 8mm. In acest fel nu am nevoie de nici un fel de gratii. In plus pun momeli pentru soareci printre stupi.

Am la o parte din stupi urdinisele atat de mici incat trantorii daca sunt mai grasi raman sechestrati la intrare si cand aveam albine la Vaslui tot intrau :lol:
jonny_it

Mesajde marius_sl » 22 Mar 2020, 23:29

Valul de frig ce tocmai ne-a atins va face ravagii in familiile lasate mai lejer sau largite prea devreme. Plapuma nu va fi de ajuns pentru tot puietul cu care ne laudam acum.
marius_sl

Mesajde Balian » 23 Mar 2020, 06:20

marius_sl scrie:Valul de frig ce tocmai ne-a atins va face ravagii in familiile lasate mai lejer sau largite prea devreme. Plapuma nu va fi de ajuns pentru tot puietul cu care ne laudam acum.

Anul trecut tot în această perioadă a fost un val de frig ca acum. Stupina mea nu mai este restrânsă de 4 ani. Nici o problemă nu am observat. Albină să fie!!!
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2020, 08:39

Balian scrie:Anul trecut tot în această perioadă a fost un val de frig ca acum. Stupina mea nu mai este restrânsă de 4 ani. Nici o problemă nu am observat. Albină să fie!!!

Ai uitat că ești pe MER?
E adevărat, când ai albină, n-ai probleme.

La MER, cuibul e organizat diferit și nu necesită restrângeri.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 09:33

asai la mER nu raceste ...dar si cand raceste e prapad.... :lol:
yuonyuon

Mesajde tiih » 23 Mar 2020, 09:37

cristi_vidican scrie:
Balian scrie:Anul trecut tot în această perioadă a fost un val de frig ca acum. Stupina mea nu mai este restrânsă de 4 ani. Nici o problemă nu am observat. Albină să fie!!!

Ai uitat că ești pe MER?
E adevărat, când ai albină, n-ai probleme.

La MER, cuibul e organizat diferit și nu necesită restrângeri.
???!!!(eu)

Concret.
Sambata pe o temperatura de 18 grade am verificat fugitit(doua maxim trei rame din partea diafragmei),fostii roi de anul trecut ,aflati in stupi dadantde 10 rame.Aveau cuibul la fel ca in octombrie ...pe 5...7rame pline cu albina incat la unii le-am mai largit cuibul cu o rama neagra cu miere desi stiam ca vine un val de frig.Cand ai ultima rama plina cu albina, ca stau si pe diafragma,cand ai un impachetaj bun(diafragma si podisor din scandura,pernute din paie(caci papura e un lux ptr zona mea si am foarte putine pernite de acest gen!!!! ;) )nu au cum sa fie afectati de acest val prea tare!
Am umblat si la cativa stupi care au iernat pe20 rame (cat cu 10 rame 1/2 pline cu miere in octombrie si un corp de 10 rame 1/1)plus un MER care a iernat deasemenea pe 20 rame 1/2 si care erau printre cei mai buni,cel putin cu 2 ..3 rame de albine in plus la aceasta data comparativ cu fostii roi)Aveau puiet la mijlocul cuibului atat pe rame 1/2 dar si in partea superiara a ramelor mari.Acesti ultimi stupi VOR FI AFECTATI in mai mica sau mai mare masura de acest val de frig care presupune si temperaturi sub zero grade noaptea!Dar sigur vor fi afectati!......
Stiti de ce dl cristi?
tiih

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2020, 10:31

tiih scrie:Stiti de ce dl cristi?

eu știu că la MER, cuibul, primăvara e mai sus decât la 1/1. Și sus e mai cald.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 23 Mar 2020, 10:49

cristi_vidican scrie:
tiih scrie:Stiti de ce dl cristi?

eu știu că la MER, cuibul, primăvara e mai sus decât la 1/1. Și sus e mai cald.

Faptul ca zona de puiet este intrerupta de un spatiu gol, dar si de alte materiale (lemn) decat ceara si miere, familiile vor fi afectate. Uneori exista pericolul ruperii ghemului in doua parti, o parte avand matca, iar o parte nu!
Neanea tiih e vulpoi batran, se fereste de capcane, dar stie sa le si puna!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 11:01

pai intro la da de 30 de cm inaltime... e mai cald sus sau jos?.....sau albina face temperatura in zona puietului....???

cum poti spune ca e mai cald sus..?? dupa ce criteriu...vara cand ai 5 caturi sus e mai cald sau mai rece???
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Mar 2020, 11:25

Se stie de la fizica faptul ca aerul cald este mai usor decat aerul rece. In consecinta int-un spatiu inchis aerul cald care e mai usor se ridica in partea superioara, iar aerul rece ramane in partea de jos.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 23 Mar 2020, 11:47

Dau cu părerea despre MER și cine nu are. :lol:
(Am avut albine 35 de ani pe 1/1, 8 pe MER)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR