Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 11:49

Vasile_Bucovineanu scrie:Se stie de la fizica faptul ca aerul cald este mai usor decat aerul rece. In consecinta int-un spatiu inchis aerul cald care e mai usor se ridica in partea superioara, iar aerul rece ramane in partea de jos.
mama ei de fizica.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 11:56

cuibul se formeaza sub rezervele de miere capacita ....nu unde e mai cald ...cea e irelevant intro lada de 30 cm inaltime....nici nu e sesizabila.....

exemplu ...un stup unde sunt rezerve de miere capacita ghemul este in partea de jos ..iar la altul unde rezervele sunt pe terminate ghemul este sus.....
la MER daca ai avea corpu 2 plin cu miere capacita ..puietul va incepe din corpu unu si va evolua in corpul 2 odata cu terminarea resurselor....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 12:01

la venirea unui frig albina se grupeaza in ghem de la miere in jos pana unde se termina albina(valabil si stanga dreapta.).....deaceaia este afectat puietul din josul ramei ....nici decum ca e mai frig jos...este pur si simplu abandonat....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Mar 2020, 12:08

yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Se stie de la fizica faptul ca aerul cald este mai usor decat aerul rece. In consecinta int-un spatiu inchis aerul cald care e mai usor se ridica in partea superioara, iar aerul rece ramane in partea de jos.
mama ei de fizica.....

In postarea penultima eu am raspuns la o intrebare care era pusa in postarea anterioara. Am enuntat un principiu din fizica pe care nu-l poate contrazice nimeni . Indiferent cat de inalta este incinta, acest lucru e valabil.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2020, 12:21

ignatov andrei scrie:Faptul ca zona de puiet este intrerupta de un spatiu gol, dar si de alte materiale (lemn) decat ceara si miere, familiile vor fi afectate. Uneori exista pericolul ruperii ghemului in doua parti, o parte avand matca, iar o parte nu!
Neanea tiih e vulpoi batran, se fereste de capcane, dar stie sa le si puna!

Nea Andrei, ai dreptate, dar ...
La ora asta, în cazul meu, care am stupii pe 2 corpuri de MER, puietul e la 80% doar în C2.
Unde e și în C1 acolo populația e mult mai mare. Acei stupi clădesc faguri peste speteze și pe unde mai pot (adică au forță).
Acolo riscurile sunt reduse.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2020, 12:26

yuonyuon scrie:cuibul se formeaza sub rezervele de miere capacita ....nu unde e mai cald ...cea e irelevant intro lada de 30 cm inaltime....nici nu e sesizabila....
exemplu ...un stup unde sunt rezerve de miere capacita ghemul este in partea de jos ..iar la altul unde rezervele sunt pe terminate ghemul este sus.....
la MER daca ai avea corpu 2 plin cu miere capacita ..puietul va incepe din corpu unu si va evolua in corpul 2 odata cu terminarea resurselor....

Să nu îmi luați în nume de rău, dar cine nu a lucrat în viața lui cu MER, nu înțelege un MER.
La MER pe ramele cu puiet nu mai sunt coronițe decât în partea din spate. Deja puietul e la speteaza superioară.
asta înseamnă că albina trebuie să formeze căldura în zona puietului într-o zonă de stup unde, natural e mai cald.
Nu e prea greu de priceput.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 12:29

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:
mama ei de fizica.....

Eu am enuntat un principiu din fizica pe care nu-l poate contrazice nimeni .
este adevarat si sunt deacord dar nu cred ca are relevanta un gram de sare la o tona de miere .....adica afirmatia "eu știu că la MER, cuibul, primăvara e mai sus decât la 1/1. Și sus e mai cald."

parerea MEA e ca motivele sunt altele pentru care se formeaza ghemul in partea de sus...
iar legea fizica nu are nici o treaba in acest caz....

....e cam egala cu povestea ca "mierea ar tine de rece" in stup...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2020, 12:36

Albina în stupul MER nu merge cu puietul sus pt că acolo e cald. Pur și simplu acolo e locul puietului.
Datorită ramei, este nevoită să grupeze puietul pe toată rama de 1/2 ca să-l țină mai compact.
Nu-i prea place să coboare cu el în C1 repede primăvara.
Așa se face că la rama de 1/2 celula de puiet e pe suprafață mai mare, comparativ cu rama de 1/1, unde sus, celula nu prea e destinată creșterii puietului.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 12:48

sa inteleg ca puietu;l sa format in partea de sus pentru ca este mai cald cu 0.3 grade??

lipsa resurselor in partea de sus si populatia ...nu prea ar conta...

Sincer eu cred ca este total invers ...indiferent de lada ......

sunteti in situatia asta din doua motive
1 nu aveti resurse de hrana in partea de sus
2 populatii slabe

ma repet ....albina incepe cresterile de puiet sub coroana de miere......!!!! NU unde e mai cald ...cu 0.2 grade.....!!!
nici o suparare......

Si cum a zis ne Ignatov ...populatii slabe face ca sa abandoneze puietul din partea de jos(corpu 1) ....pentru ca ele nu rup contactul cu mierea cea a mai ramas in partea de sus....

daca vreti nu imi mai dau cu parerea pentru ca eu nu am avut MER (doar orizontali(15-16-18 r) dadant(10-1 r2) si ME)
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Mar 2020, 12:55

yuonyuon scrie:parerea MEA e ca motivele sunt altele pentru care se formeaza ghemul in partea de sus...

Nu am spus nimic despre felul in care formeaza albinele ghemul. Am raspuns la intrebarea "cum poti spune ca e mai cald sus..?? dupa ce criteriu.."
Vasile_Bucovineanu

Mesajde kiloz » 23 Mar 2020, 12:55

Vad ca e plictiseala mare. MER.. Inseamna "mult", lucruri "elementare" si "rezerve" suficiente. Comentarii aiurea. Mai ca cuibul e rupt, mai ca distante intre rame. Dar la dadant nu este stratificare pe verticala.
La MER nu are tehnologia dadantului absolut nimica cu organizare, dimensiunea leturilor sau distantele aplicate. Cine a conceput lazile trebuie sa fii facut în concordanta cu toate criteriile si posibilitatiile familiei.
Deci nenea Andrei cautati pe alte locuri distractia. Pe faza asta iesti total depasit. Lasa pe altii sa joace .
Daca cineva la ora actuala nu are albine suficiente sa incalzeasca puietul ala sa bage incalzire electrica sau sasi gaseasca motivul.
Greseala de menejment al familiilor sau metode invechite ala Andrei Ignatov.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2020, 13:10

yuonyuon scrie:1 nu aveti resurse de hrana in partea de sus
2 populatii slabe

Să mă explic...
La iernare, C2 e full cu miere. Albina consumă din C2 și când începe puietul începe în C2, sub miere. Asta se întâmplă la final de ianuarie.
Treptat se consumă miere de pe cele 3 rame centrale și în loc este puiet.
La ora asta, un stup MER arată așa
- puiet pe 4 r.
- miere mai mult sau mai puțin în partea din spate a ramei
- restul de rame cu miere și polen.
Albină suficientă, rezerve suficiente.
Albina e cu puietul sus nu pt că-i place sus, ci pentru că acolo a ajuns cu el.
Se întâmplă să fie așa la MER
Fişiere ataşate
IMG_20200319_105942.jpg
cristi_vidican

Mesajde Balian » 23 Mar 2020, 13:21

Albinele sunt sus la MER de crez că familia nu mai are hrană. La început am crezut că e
e problemă cu cantitatea de hrană.
Azi avem multe lucruri care dau o imagine despre starea ghemului și a cantității de hrană consumată. (sisteme de monitorizare, cântărire permanentă zi și noapte continuu)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 13:34

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:parerea MEA e ca motivele sunt altele pentru care se formeaza ghemul in partea de sus...

Nu am spus nimic despre felul in care formeaza albinele ghemul. Am raspuns la intrebarea "cum poti spune ca e mai cald sus..?? dupa ce criteriu.."
am vazut ca matale ai bifat numa pa partea cu fizica.... :D
yuonyuon

Mesajde tiih » 23 Mar 2020, 13:39

ignatov andrei scrie:
cristi_vidican scrie:
tiih scrie:Stiti de ce dl cristi?

eu știu că la MER, cuibul, primăvara e mai sus decât la 1/1. Și sus e mai cald.

Faptul ca zona de puiet este intrerupta de un spatiu gol, dar si de alte materiale (lemn) decat ceara si miere, familiile vor fi afectate. Uneori exista pericolul ruperii ghemului in doua parti, o parte avand matca, iar o parte nu!
Neanea tiih e vulpoi batran, se fereste de capcane, dar stie sa le si puna!

Va salut dl Ignatov....chiar imi era dor de postarile dvs.....care sunt tot mai rare..aici...si tot mai dese pe fb..la ...Grupul iubitorilor de Carpatina....Succes!
tiih

Mesajde tiih » 23 Mar 2020, 14:12

kiloz scrie:La MER nu are tehnologia dadantului absolut nimica cu organizare, dimensiunea leturilor sau distantele aplicate. Cine a conceput lazile trebuie sa fii facut în concordanta cu toate criteriile si posibilitatiile familiei.

Daca cineva la ora actuala nu are albine suficiente sa incalzeasca puietul ala sa bage incalzire electrica sau sasi gaseasca motivul.

1.Sunt sigur ca majoritatea celor care au ceva habar de apicultura si au lucrat cu multe tipuri de lazi, si-au dat seama de mult ca nu exista lada ideala..fiecare lada are avantajele si dezavantajele ei ...de-a lungul unui an apicol!(referitor la volum de munca ,usurinta pregatirii ptr iernare,iernare propiu zisa,dezvoltare accelarata primavara,obtinerea unei mieri monoflore de calitate. multiplicare..etc...etc
Fraza pomosa de genul "cine a conceput lazile trebuie sa fi facut in concordanta cu toate criteriile si posibilitatile familiei" nu e valabila nici pentru Bio Stupul minune a d-lui URSU :lol:
2 Sunt multi in tara asta care nu au albina suficienta sa incalzeazca puietul in aceste 3 zile cu temperaturi negative..(dupa o ponta acelerata a matcilor, in urma unor saptamini cu vreme anormal de calda)...si care tine de...schimbarile climatice ale planetei.Foarte multi..
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR