jonny_it scrie:Cristian IONITA scrie:Minim 7 rame cu puiet si ai mei ... consum foarte scăzut ... au rezerve serioase ... si chiar nectar, majoritatea la rama din mijlocul cuibului au o palmă de miere capacita.
Partea mai puțin bună este că am si decedați din cauza soarecilor,

anul asta pun gratiile din august ...
Da-mi si mie o regina buna, eu la munte cel mai mult am gasit 5 rame cu puiet

ce-i drept la mine inca nu s-a terminat cu polenul de la alun
Cat despre soareci eu nu am pus niciodata gratii in zona de munte, acum au aparut soareci din aia cum sunt la campie si fac ravagii prin stupi daca nu pun gratie.

... nu regina face diferenta ci oferta de polen din natura ... aici padurile sunt acoperite de covor de flori, caisi pe trecute, corcodusii in plina floare ... am cel putin 2 saptamani cu conditii de cules.
problema cu soarecii cred ca o am de la valul de frig din septembrie .... cumulat cu faptul ca vara a fost secetoasa .... soriceii au intrat in stupi de atunci, iar eu gratii am pus dupa 15 octombrie ...
o chestie .... in stupi la care am pus doar o singura magazie in stup nu au fost probleme, probabil in cei cu 2 magazine au avut loc mai mult de manevra si nu au intrat in conflic cu albinele, au cooabitat pana la formarea ghemului.
cel putin pentru mine ..... 2 lectii de tras, gratii mai devreme (sfarsit de august) si iernat doar cu o singura magazie sub cuib, deabia ma indemn sa bag la topit mai multe rame