Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde jonny_it » 23 Mar 2020, 14:41

tiih scrie:Va salut dl Ignatov....chiar imi era dor de postarile dvs.....care sunt tot mai rare..aici...si tot mai dese pe fb..la ...Grupul iubitorilor de Carpatina....Succes!

Eu am auzit ca vrea sa fie mult mai activ pe grupul Buckfast Romania .. daca tot facem reclama la grupuri :lol: :lol:
jonny_it

Mesajde kiloz » 23 Mar 2020, 14:45

"Greseala de menejment al familiilor sau metode invechite ala Andrei Ignatov."

Motivul.
Multi se încapatineaza de tratamente cu amitraz (varachet)
Dupa ani de zile multi sau trezit ca aparetele de tip furetto dau în gol.
Iar sa nu mai vorbim ca netul e plin cu:
-Noua moda, tratamente tot anul, nu ajung otravurile de la tratamente fitosanitare( pomi fructiferi, culturi agricole, ect.) mai dam si noi câte o tura, dar sa fie din timp. Daca se poate din martie.
Fortarea familiilor slabe în exces, turtele minune, si ce mai doriti.
Si sa dicutam concret, nu cât avem, cât ar trebui sa fie?
La ora asta o familie medie ce suprafata de puiet ar frebui sa aiba si câte intervale de albine? Nu rame ! Suprafata în dm2
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde jonny_it » 23 Mar 2020, 14:47

tiih scrie:1.Sunt sigur ca majoritatea celor care au ceva habar de apicultura si au lucrat cu multe tipuri de lazi, si-au dat seama de mult ca nu exista lada ideala..fiecare lada are avantajele si dezavantajele ei ...de-a lungul unui an apicol!(referitor la volum de munca ,usurinta pregatirii ptr iernare,iernare propiu zisa,dezvoltare accelarata primavara,obtinerea unei mieri monoflore de calitate. multiplicare..etc...etc
Fraza pomosa de genul "cine a conceput lazile trebuie sa fi facut in concordanta cu toate criteriile si posibilitatile familiei" nu e valabila nici pentru Bio Stupul minune a d-lui URSU :lol:
2 Sunt multi in tara asta care nu au albina suficienta sa incalzeazca puietul in aceste 3 zile cu temperaturi negative..(dupa o ponta acelerata a matcilor, in urma unor saptamini cu vreme anormal de calda)...si care tine de...schimbarile climatice ale planetei.Foarte multi..

In primult rand lazile noastre pierd de cateva ori mai repede caldura fata de scorburile unde isi faceau ele cuibul. Umiditatea este la fel mult mai redusa, plus alte diferente si problemele ce apar de aici.
Din ce in ce mai multi imi confirma ca la familiile cu fund "Anti Varroa"(eu as zice ca este Pro Varroa) au mult mai multi varroa si se depopuleaza mai repede.
Cand aveam stupi din scandura de 4 sau 5 cm tratam doar cand gaseam varachet, si cum nu prea gaseam(sau nu aveam bani - deh, eram un copil) nu tratam si nu era nici o problema. Pierderile de caldura sunt compensate prin consum de hrana si de aici alte probleme ... discutia este lunga. :D
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 23 Mar 2020, 15:34

jonny_it scrie:
Cristian IONITA scrie:Minim 7 rame cu puiet si ai mei ... consum foarte scăzut ... au rezerve serioase ... si chiar nectar, majoritatea la rama din mijlocul cuibului au o palmă de miere capacita.

Partea mai puțin bună este că am si decedați din cauza soarecilor, :(

anul asta pun gratiile din august ...

Da-mi si mie o regina buna, eu la munte cel mai mult am gasit 5 rame cu puiet :lol: ce-i drept la mine inca nu s-a terminat cu polenul de la alun :D
Cat despre soareci eu nu am pus niciodata gratii in zona de munte, acum au aparut soareci din aia cum sunt la campie si fac ravagii prin stupi daca nu pun gratie. :?

Imagine

:) ... nu regina face diferenta ci oferta de polen din natura ... aici padurile sunt acoperite de covor de flori, caisi pe trecute, corcodusii in plina floare ... am cel putin 2 saptamani cu conditii de cules.

problema cu soarecii cred ca o am de la valul de frig din septembrie .... cumulat cu faptul ca vara a fost secetoasa .... soriceii au intrat in stupi de atunci, iar eu gratii am pus dupa 15 octombrie ...
o chestie .... in stupi la care am pus doar o singura magazie in stup nu au fost probleme, probabil in cei cu 2 magazine au avut loc mai mult de manevra si nu au intrat in conflic cu albinele, au cooabitat pana la formarea ghemului.
cel putin pentru mine ..... 2 lectii de tras, gratii mai devreme (sfarsit de august) si iernat doar cu o singura magazie sub cuib, deabia ma indemn sa bag la topit mai multe rame
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 23 Mar 2020, 15:39, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Shrek » 23 Mar 2020, 15:39

Io zac sa pui colectoarele de polen! Ai avantajul ca il recolteze gata congelat!
Shrek

Mesajde Shrek » 23 Mar 2020, 15:40

Abia acum am văzut cui aparține postarea! Scuze, nu vreau sa fiu inteles gresit!
Shrek

Mesajde jonny_it » 23 Mar 2020, 16:08

Cristian IONITA scrie::) ... nu regina face diferenta ci oferta de polen din natura ... aici padurile sunt acoperite de covor de flori, caisi pe trecute, corcodusii in plina floare ... am cel putin 2 saptamani cu conditii de cules.

problema cu soarecii cred ca o am de la valul de frig din septembrie .... cumulat cu faptul ca vara a fost secetoasa .... soriceii au intrat in stupi de atunci, iar eu gratii am pus dupa 15 octombrie ...
o chestie .... in stupi la care am pus doar o singura magazie in stup nu au fost probleme, probabil in cei cu 2 magazine au avut loc mai mult de manevra si nu au intrat in conflic cu albinele, au cooabitat pana la formarea ghemului.
cel putin pentru mine ..... 2 lectii de tras, gratii mai devreme (sfarsit de august) si iernat doar cu o singura magazie sub cuib, deabia ma indemn sa bag la topit mai multe rame

Glumeam. :lol:
Cat despre gratii si eu o sa le pun mai repede, problema este ca de multe ori in septembrie inca mai aduc polen si ramane mult pe afara.
Am facut un test anul trecut si am lasat permanent la 5 familii colectoarele de polen incepand cu 1 septembrie, interesant este ca familiile alea au redus cel mai repede puietul si totusi acum arata mai bine fata de altele .... sau poate mi se pare mie. Logic si biologic ar fi o explicatie dar trebuie sa testez pe un grup mai mare si sa am langa si un grup martor la fel ca putere/rezerve. :)
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Mar 2020, 17:55

In Rusia si Ucraina exista apicultori care izoleaza reginele dupa culesul de floarea soarelui si le elibereaza abia odata cu aparitia primului polen in natura. Ei sustin ca uzura accentuata a albinelor e data de cresterea tarzie de puiet de catre albinele care urmeaza sa ierneze si familiile care au reginele izolate asa cum am zis mai sus nu raman in urma cu dezvoltarea comparativ cu familiile care au avut reginele libere tot timpul.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 18:25

Vasile_Bucovineanu scrie:In Rusia si Ucraina exista apicultori care izoleaza reginele dupa culesul de floarea soarelui si le elibereaza abia odata cu aparitia primului polen in natura. Ei sustin ca uzura accentuata a albinelor e data de cresterea tarzie de puiet de catre albinele care urmeaza sa ierneze si familiile care au reginele izolate asa cum am zis mai sus nu raman in urma cu dezvoltarea comparativ cu familiile care au avut reginele libere tot timpul.
dupa culesul de FS ,,dar dupa ce ponteaza o sarja de puiet.....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 23 Mar 2020, 18:26

Vasile_Bucovineanu scrie:In Rusia si Ucraina exista apicultori care izoleaza reginele dupa culesul de floarea soarelui si le elibereaza abia odata cu aparitia primului polen in natura. Ei sustin ca uzura accentuata a albinelor e data de cresterea tarzie de puiet de catre albinele care urmeaza sa ierneze si familiile care au reginele izolate asa cum am zis mai sus nu raman in urma cu dezvoltarea comparativ cu familiile care au avut reginele libere tot timpul.

La mine de obicei ponta se reduce la inceput de septembrie odata cu aparitia primelor nopti mai reci, probabil la fel si la dumneavoastra. Dupa alea 1-2 petice cu puiet sunt nesemnificative si cu cat am incercat in unii ani sa cresc cantitatea de puiet crescut in septembrie cu atat am avut mai putine albine pentru iarna. Dar nici nu sunt adeptul izolarii, chiar daca am testat metoda, sunt de parere ca albinele stiu mai bine decat noi cand trebuie sa creasca puiet.
Izolarea poate fi o metoda utila cand vorbim de familii infestate masiv cu varroa.

.. parerea mea :)
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Mar 2020, 18:53

Ei spun ca prin izolare impusca 2 iepuri dint-un foc: previn o uzura inutila a albinelor de iernat si pot face tratamente eficiente impotriva varroa. Nu am incercat aceasta metoda lasand reginele izolate pana in februarie, dar am observat altceva: familii care au iesit din iarna orfane, la care le-am dat regine la primul control, daca au avut suficiente albine nu au ramas in urma celorlalte.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 19:18

Vasile_Bucovineanu scrie:Ei spun ca prin izolare impusca 2 iepuri dint-un foc: previn o uzura inutila a albinelor de iernat si pot face tratamente eficiente impotriva varroa. Nu am incercat aceasta metoda lasand reginele izolate pana in februarie, dar am observat altceva: familii care au iesit din iarna orfane, la care le-am dat regine la primul control, daca au avut suficiente albine nu au ramas in urma celorlalte.
normal....albina se uzează odată ce încep creșterii de puiet....
valabil si ce a zis jonny ca puietu din septembrie e inferior celui din august

deci confirm 1000%
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Mar 2020, 19:21

daca vrei popor (stil canada) trebuie albina eclozionata in august ...
aceeași cantitate de puiet ecluzionata in septembrie parca nu mai e lafel de "vie".....ca sa nu mai vb de octombrie....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Mar 2020, 20:14

In mod sigur albina eclozata tarziu nu mai are timp sa se "ingrase" mai ales daca e o toamna secetoasa cu lipsa de polen. Intra debila la iernat si nu prea are sanse sa vada primavara.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde paul » 23 Mar 2020, 20:36

cristi_vidican scrie:- puiet pe 4 r.

Adica, echivalent ... 2 rame Dadant ! :o
Nu-i cam putin la ora asta, tinand cont de zona ta, ma refer la conditiile climatice ?
La mine, cel mai amarat roi este pe 3 rame 3/4 si are puiet pe toate 3 ramele in procent de peste 80% . I-am mai dat sambata o rama cu miere si polen la margine . ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 23 Mar 2020, 20:49

tiih scrie:Concret.
Am umblat si la cativa stupi care au iernat pe20 rame (cat cu 10 rame 1/2 pline cu miere in octombrie si un corp de 10 rame 1/1)plus un MER care a iernat deasemenea pe 20 rame 1/2 si care erau printre cei mai buni,cel putin cu 2 ..3 rame de albine in plus la aceasta data comparativ cu fostii roi)Aveau puiet la mijlocul cuibului atat pe rame 1/2 dar si in partea superiara a ramelor mari.Acesti ultimi stupi VOR FI AFECTATI in mai mica sau mai mare masura de acest val de frig care presupune si temperaturi sub zero grade noaptea!Dar sigur vor fi afectati!......
Stiti de ce dl cristi?

Nenea tiih a vorbit despre ceva cu Cristi, dar voi, in loc sa vorbiti despre intrebarea lu' nenea, ati luat-o, care mai de care, pe miriste, vorbind numai de "CRASHTAVETE"...!!!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR