Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde ignatov andrei » 25 Mar 2020, 11:11

Ba frate admin sau moderator, nu vezi ca astia cu "kiloz"-i si MER-e sunt mai rai ca virusul dracu'...?!? :lol:
Au invadat toate topicurile!
Nu vezi ca astia cu "kiloz"-i-n c*r ne trimit sa ne jucam in alta parte, ca si cum , in nesimtirea lor, ar avea si drepturi, dar si minte (unde dracu' o tin, oare in kk-turile lor cele mici?)...
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 25 Mar 2020, 11:25

Iata aici, nene admin-ule, o postare a unui destept cu "kiloz"-i-n c*r, care intervine cu MER-ele lui, pe cand era vorba de niste stupi iernati in complex de corp 1/1 si cat 1/2
(Am umblat si la cativa stupi care au iernat pe20 rame (cat cu 10 rame 1/2 pline cu miere in octombrie si un corp de 10 rame 1/1) Aveau puiet la mijlocul cuibului atat pe rame 1/2 dar si in partea superiara a ramelor mari. Acesti ultimi stupi VOR FI AFECTATI in mai mica sau mai mare masura de acest val de frig care presupune si temperaturi sub zero grade noaptea!Dar sigur vor fi afectati!......
Stiti de ce dl cristi?!
):

kiloz scrie:Vad ca e plictiseala mare. MER.. Inseamna "mult", lucruri "elementare" si "rezerve" suficiente. Comentarii aiurea. Mai ca cuibul e rupt, mai ca distante intre rame. Dar la dadant nu este stratificare pe verticala.
La MER nu are tehnologia dadantului absolut nimica cu organizare, dimensiunea leturilor sau distantele aplicate. Cine a conceput lazile trebuie sa fii facut în concordanta cu toate criteriile si posibilitatiile familiei.
Deci nenea Andrei cautati pe alte locuri distractia. Pe faza asta iesti total depasit. Lasa pe altii sa joace .
Daca cineva la ora actuala nu are albine suficiente sa incalzeasca puietul ala sa bage incalzire electrica sau sasi gaseasca motivul.
Greseala de menejment al familiilor sau metode invechite ala Andrei Ignatov.

Unii ce poarta snopul, in loc de sapca, nu vad decat kk-turile lor...!!

Trecem peste faptul ca "UNII" (stii tu, mohaiele apicole), nu pot dormi si trai din cauza lui JIGNATOVU'...
ignatov andrei

Mesajde irina » 25 Mar 2020, 12:03

cristi_vidican scrie:
Când zic 2 rame de puiet pe 1/2 să știi că e mai mult decât ai tu pe 1 ramă de 1/1.
La început, când vezi asta la MER, ai impresia că cei pe rama de 1/1 au mai mult puiet. În timp te înveți și vezi că nu-i diferență, ba, pe măsură ce trece primăvara, MER-ul are la dispoziție mai mult spațiu pentru puiet pt că nu are coronițe cu miere deasupra puietului.

Si mie imi pare ca stupii pe rama 1/1 au mai mult puiet. Poate ma insel. In plus, pe mine nu m-au ajutat nici ramele de 1/2 .Ma joritatea sunt albe (din cat) sau cu celule deformate la partea superioara ( taiate din rama 1/1). Dar am asteptari de la MER ;) .Mai ales ca primavara de-abia a venit! Sau iarna? :D
irina

Mesajde cristi_vidican » 25 Mar 2020, 13:07

@Irina,
La început e greu cu trecerea. În timp o să-i așezi pe curat și va fi bine.
La mine așa e :D
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 25 Mar 2020, 13:57

tiih scrie:
cristi_vidican scrie:
Balian scrie:Anul trecut tot în această perioadă a fost un val de frig ca acum. Stupina mea nu mai este restrânsă de 4 ani. Nici o problemă nu am observat. Albină să fie!!!

Ai uitat că ești pe MER?
E adevărat, când ai albină, n-ai probleme.

La MER, cuibul e organizat diferit și nu necesită restrângeri.
???!!!(eu)

Concret.
Sambata pe o temperatura de 18 grade am verificat fugitit(doua maxim trei rame din partea diafragmei),fostii roi de anul trecut ,aflati in stupi dadantde 10 rame.Aveau cuibul la fel ca in octombrie ...pe 5...7rame pline cu albina incat la unii le-am mai largit cuibul cu o rama neagra cu miere desi stiam ca vine un val de frig.Cand ai ultima rama plina cu albina, ca stau si pe diafragma,cand ai un impachetaj bun(diafragma si podisor din scandura,pernute din paie(caci papura e un lux ptr zona mea si am foarte putine pernite de acest gen!!!! ;) )nu au cum sa fie afectati de acest val prea tare!
Am umblat si la cativa stupi care au iernat pe20 rame (cat cu 10 rame 1/2 pline cu miere in octombrie si un corp de 10 rame 1/1)plus un MER care a iernat deasemenea pe 20 rame 1/2 si care erau printre cei mai buni,cel putin cu 2 ..3 rame de albine in plus la aceasta data comparativ cu fostii roi)Aveau puiet la mijlocul cuibului atat pe rame 1/2 dar si in partea superiara a ramelor mari.Acesti ultimi stupi VOR FI AFECTATI in mai mica sau mai mare masura de acest val de frig care presupune si temperaturi sub zero grade noaptea!Dar sigur vor fi afectati!......
Stiti de ce dl cristi?

Ptr dl cristi
1.Ptr fost roi pe 6 rame full de albine,etansat corect cu diafragma si pernuta inainte de venirea valului de frig volumul ce trebuie incalzit la temperatura de eclozare a puietului.adica 33...34 grade celsius, este aproximativ:
435mmx300mmx(37mmx6)=28971000mm3=0.0289 m2.La incalzirea acestui volum participa aproximativ 15000 albine
1.Volumul stupuli care ierneaza pe 10 rame 1/1 plus 10 rame 1/2este:
435x300x(37x10)+435x162x(37x10) =0,074m3 si e incalzit de maxim 25000 albine!
Acest volum ca sa avem situatia de la fostii roi ar trebui incalzit de 15000x0.074:0,0289=38408 albine!!!!
Concluzia: In timp ce fostii roi vor asigura relativ usor temeratura necesara,matca nu isi inceteaza ponta si dezvoltarea lor continua nestingherit, la stupii pe 20 rame albina consuma si se uzeaza dublu fata de primii iar matca isi restrange semnificativ ponta in perioada friguroasa...

PS.Sa nu confundam clocirea puietului,a celor cateva petice din timpul iernii (in februarie )cand albina se afla in gem si s-a intins cat ii permite"plapuma" cu valul de frig din a doua parte a lunii martie,dupa o perioada foarte calduroasa, cand puietul e foarte extins si albina nu mai e in gem.Ultima varianta inseamna incetarea pontei matcii sau si mai grav ,cand stupii sunt mai slabuti-canibalizarea puietului si NOSEMA- :!:
PS2.Acest lucru l-am consemnat dupa mai bine de 20 ani de observatii..pe mai mult de 100 stupi in fiecare an!....
...
Ultima oară modificat de tiih pe 25 Mar 2020, 14:02, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde jonny_it » 25 Mar 2020, 14:01

cristi_vidican scrie:@Irina,

Si acum ca sa pun putin gaz pe foc: cu cat citesc mai mult despre MER si modul de lucru cu atat imi dau seama ca ME-ul este mai bun :lol:
jonny_it

Mesajde tiih » 25 Mar 2020, 14:06

jonny_it scrie:

Si acum ca sa pun putin gaz pe foc: cu cat citesc mai mult despre MER si modul de lucru cu atat imi dau seama ca ME-ul este mai bun :lol:

Aici aveti perfecta dreptate dl jony.si lucrurile trebuies luate ca atare.MER nu este altceva decat "fratele mai pricajit" al ME. :lol: :lol:
tiih

Mesajde yuonyuon » 25 Mar 2020, 14:09

jonny_it scrie:

si eu ...ce bine ca am dadadnt.... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Mar 2020, 14:16

pentru "tiih" daca pui doua diafragme de polistiren ai scutit juma de problema ...in cazu stupilor/roilor ..sub 5 rame....
pentru ca cei mari nu au nevoie...

deci cu volumu incalzit de la forma sferica ..se face o forma cilindrica in cazul diafragmelor de polistiren ...se castiga mult la dezvoltare ...in cazul stupilor slabi....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 25 Mar 2020, 14:49

yuonyuon scrie:pentru "tiih" daca pui doua diafragme de polistiren ai scutit juma de problema ...in cazu stupilor/roilor ..sub 5 rame....
pentru ca cei mari nu au nevoie...

deci cu volumu incalzit de la forma sferica ..se face o forma cilindrica in cazul diafragmelor de polistiren ...se castiga mult la dezvoltare ...in cazul stupilor slabi....

Tinand cont de pretul lemnului care creste de la o zi la alta peste cativa ani o sa fim majoritatea pe poliuretan sau polistiren pentru ca o sa fie mai ieftin.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 25 Mar 2020, 14:50

yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:

si eu ...ce bine ca am dadadnt.... :lol:

Pai si eu tot cu dadant sunt :lol: Dar am avut ME multi ani, si anul acesta am de ales daca fac tot dadant, ME sau MER, deh, vreau sa extind pravalia :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 25 Mar 2020, 14:52

tiih scrie:Aici aveti perfecta dreptate dl jony.si lucrurile trebuies luate ca atare.MER nu este altceva decat "fratele mai pricajit" al ME. :lol: :lol:

O sa se umfle in pene Cristian Ionita acum dar incep sa cred ca ME-ul + caturi de 1/2 este o varianta buna pentru mine, dar voi pune o concluzie pe pagina ME, aici era despre altceva discutia. :D
jonny_it

Mesajde marius_sl » 25 Mar 2020, 16:11

Am inceput discutia despre "plapuma" cu scopul de a atrage atentia celor care in ultimele 2 saptamani s-au laudat cu cate rame au largit cuibul. Si pe mine m-a mancat rau sa adaug rame in cuib, ba chiar sa dau rame la crescut. Mi-a trecut mancarimea uitandu-ma pe.prognoza meteo si ramele respective le-am descapacit si le-am pus dupa diafragma, ca o zona de tampon pt albinele care pareau ca nu mai au loc in cuib dar si ca stimulent pt ponta matcii. In ultima zi cu vreme buna, adica sambata le-am pus si cate 800gr de miere la punga.
marius_sl

Mesajde marius_sl » 25 Mar 2020, 16:13

Chiar astazi am vb cu un prieten care mi-a spus ca a pierdut deja 3 familii in aceasta perioada. Va astept pe topicul "Bilant/pierderi" pe care nu s-a mai postat de peste un an
marius_sl

Mesajde jonny_it » 25 Mar 2020, 16:22

marius_sl scrie:Chiar astazi am vb cu un prieten care mi-a spus ca a pierdut deja 3 familii in aceasta perioada. Va astept pe topicul "Bilant/pierderi" pe care nu s-a mai postat de peste un an

Cati crezi ca o sa recunoasca? :lol:
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 25 Mar 2020, 23:17

marius_sl scrie:Am inceput discutia despre "plapuma" cu scopul de a atrage atentia celor care in ultimele 2 saptamani s-au laudat cu cate rame au largit cuibul. Si pe mine m-a mancat rau sa adaug rame in cuib, ba chiar sa dau rame la crescut. Mi-a trecut mancarimea uitandu-ma pe.prognoza meteo si ramele respective le-am descapacit si le-am pus dupa diafragma, ca o zona de tampon pt albinele care pareau ca nu mai au loc in cuib dar si ca stimulent pt ponta matcii. In ultima zi cu vreme buna, adica sambata le-am pus si cate 800gr de miere la punga.

Bine ca te-ai tratat de mancarime!
N-am facut decat sa pun foliile si sa scot pernele de papura, atat! Au intrat pe 8 rame, pe 8 rame sunt si acum!
Bubuie de hrana si de puiet, fara sa le fac nimic, doar ce i-a dus capul!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR