Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde paul » 13 Iun 2020, 21:43

mausica scrie:Ca productie e evident cine e castigatoru in cazul tau. E interesant de vazut cum si cat mai culeg acele familii(care au avut matcile izolate)in culesurile urmatoare(tei sau fs) fata de cele in care puietu a mers inainte si sunt rame pline de el. Acuma depinde si cat de mult slabesti acele familii cu botci pt urmatorul cules ;)

Nu mai mut stupii la niciun cules . Dupa 5 ani de stat pe aceasta vatra i-am descoperit si eu ... potentialul . In fiecare an o luam cu rapita, salcam, poliflora, tei si cateodata floare.Ma rupeam cu incarcat- descarcat, nopti pierdute ( a doua zi dimineata la serviciu) si cand trageam linie nu iesea cine stie ce medie ... ba a fost frig sau seceta la rapita, ba a plouat la salcam sau la tei ... ;) Asadar, nu pot sa-mi fac o parere despre ... celelalte culesuri.
Pe vatra am o foarte buna dezvoltare primavara ... padurea-i cam la 1 km in toate directiile ( alun ) am un parau care-i strajuit de tot felul de salcii si rachiti, am pomii fructiferi ( vatra-i la marginea unor livezi), anul asta am avut si rapita la vreo 2,5 km, iar in paduri sunt palcuri de salcam. In jur sunt fanete si ogoare, unde, cateodata se mai cultiva pe suprafete mici si floarea soarelui. De acum si pana la toamna stau pe faneata, ceva floare si poate si ceva mana.
Ca o prima concluzie, ochiometric vorbind , stupii care au avut reginele izolate au bagat cel putin dublu la amaratul de salcam de anul asta, amaratul din cauza vremii, comparativ cu stupii care n-au avut reginele izolate.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 13 Iun 2020, 21:57

Vasile_Bucovineanu scrie: S-a intamplat tocmai pe dos fata de cum te asteptai. Cand se va termina sezonul vei trage linie, vei socoti si vei hotari daca in alt sezon vei mai face sau nu izolare. Nu se golesc cu totul lazile daca pleaca cate un singur roi din fiecare familie.

De ce spuneti asa ?
M-am asteptat sa am o cantitate mai mare de miere la salcam si ... cred ca am, nu o pot inca extrage, n-am avut grija lor in ceea ce priveste roitul asa cum am acum la stupii la care n-am izolat reginele.
Pana am izolat reginele mi-au roit 2 familii. Dintr-una am reusit sa prind roiul secundar ( intamplator eram acolo). Asadar, nu iese ... doar un roi. Eu nu ma pot duce la albine decat in week-end si nici atunci in fiecare.
Astazi am gasit un alt stup roit ... mai avea albina pe vreo 5 rame in conditiile in care era familie cu doua caturi.
Cu aceasta ocazie ii raspund si lui Shrek ... la stupii cu regine izolate n-am avut nicio problema, la stupii cu regine neizolate, peste 80% dintre ei aveau botci.
Fara discutie o sa continui sa izolez si la anul. Trebuie sa ma lamuresc mai intai de ce au murit reginele in izolete. Suspectez ca s-au spanzurat incercand sa treaca prin gratie .Intentionez sa aplic un scoci pe gratie pentru ca albinele sa nu mai poata intra asa usor, sa intre, dar, putin mai chinuit, in sensul asta sper ca reginele sa nu mai evadeze sau sa se spanzure prin gratie.
Apropos ... stiti ceva de salcamul rosu ( roz ) ? Da ceva ? Am vazut un filmulet la Gheorghe Midrigan in care spunea ca secreta nectar. Intreb, pentru ca prin paduricile de care sunt inconjurat am vazut ceva salcam din acesta, palcuri chiar mari si momentan la mine pur si simplu curge din rame. A trebuit astazi sa decupez o botca de pe o rama, am inclinat rama si ... a curs pe capacul stupului. Era un nectar aproape incolor, o foarte usoara nuanta galbuie .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 14 Iun 2020, 07:54

Rezultatul mieri din cat este cantitatea de miere adusa de culegatoare minus consumul pe acea perioada...deci ce ramane e al tau...

Iar cantitatea de miere adusa este (calitatea albinei (si matcii)* numarul culegatoarelor * bazamelifera * vremea)totu inmultit structura stupului...(7:3 raport albina culegatoare si neculegatoare)care poate fi *2...*3....*4.....

Deci cu alte cuvinte degeaba ai multa culegatoare daca ai si mai multa albina neculegatoare.important e ce ramane dupa cules....in cat./ La butoi....

Albina,matca.baza melifera si vremea sunt lucruri pe care nu le putem modifica inaintea culesului(foarte putin spre deloc)
In schimb structura e 100% pe mana noastra....asa ca si in conditiile unui an dezastruos sa putut face miere daca folosesti toate "armele " din dotare...

Si izolarea matci este un atu dar mai mic..
Izolarea matcii este o metoda instant ...ca si cum ai pocni din degete ......pe de alta parte structura este mai complexa ....e vorba de o luna doua de pregatiri...insa rezultatul este pe masura ....cum zicea Vidican ...."apartamentu" :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 14 Iun 2020, 09:57

yuonyuon scrie:Rezultatul mieri din cat este cantitatea de miere adusa de culegatoare minus consumul pe acea perioada...deci ce ramane e al tau...

Iar cantitatea de miere adusa este (calitatea albinei (si matcii)* numarul culegatoarelor * bazamelifera * vremea)totu inmultit structura stupului...(7:3 raport albina culegatoare si neculegatoare)care poate fi *2...*3....*4.....

Deci cu alte cuvinte degeaba ai multa culegatoare daca ai si mai multa albina neculegatoare.important e ce ramane dupa cules....in cat./ La butoi....

Albina,matca.baza melifera si vremea sunt lucruri pe care nu le putem modifica inaintea culesului(foarte putin spre deloc)
In schimb structura e 100% pe mana noastra....asa ca si in conditiile unui an dezastruos sa putut face miere daca folosesti toate "armele " din dotare...

Si izolarea matci este un atu dar mai mic..
Izolarea matcii este o metoda instant ...ca si cum ai pocni din degete ......pe de alta parte structura este mai complexa ....e vorba de o luna doua de pregatiri...insa rezultatul este pe masura ....cum zicea Vidican ...."apartamentu" :lol: :lol:

Ma bucur ca aduci si tu vorba de structura, poate or reusi sa inteleaga mai multi, ca atunci cand am deschis subiectul... a fost un esec total ce mi-a lasat un gust mai mult decat amar!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 14 Iun 2020, 10:28

Structura asta ...parca e oaia neagra....sincer...

Nici in practica nu e clar....vazand cu oki si ridicand rame capacit ..tot parca nu e adevarat...

Si totusi dupa ....apare intrebarea " si care i secretu?".....
:o :cry:
yuonyuon

Mesajde tiih » 15 Iun 2020, 08:44

[quote="paul"
M-am asteptat sa am o cantitate mai mare de miere la salcam si ... cred ca am, nu o pot inca extrage, n-am avut grija lor in ceea ce priveste roitul asa cum am acum la stupii la care n-am izolat reginele.
Pana am izolat reginele mi-au roit 2 familii. Dintr-una am reusit sa prind roiul secundar ( intamplator eram acolo). Asadar, nu iese ... doar un roi. Eu nu ma pot duce la albine decat in week-end si nici atunci in fiecare.
Astazi am gasit un alt stup roit ... mai avea albina pe vreo 5 rame in conditiile in care era familie cu doua caturi.
Cu aceasta ocazie ii raspund si lui Shrek ... la stupii cu regine izolate n-am avut nicio problema, la stupii cu regine neizolate, peste 80% dintre ei aveau botci.
Fara discutie o sa continui sa izolez si la anul.[/quote]

Ati expus o metoda de avarie.. care a fost mai rentabila in cazul dvs.Dar nu asta-i calea pe care trebuie sa mergem daca avem timp,putere de munca si vrem .mai mult... :!:
Apropo ..mi-ati dat o idee..daca o fi sanatate si voi avea stupi pe la 70...90 de ani,ca sa nu ma oftic ca pierd roii prin copaci,nemaiputandu-i prinde ca acum,...sigur am sa aplic metoda izolarii. :) ;)

PS.O tempora! Fereasca Sfantul de un an ca in timpul "tineretii" cand prindeam cu mult peste 100 de roi naturali pe sezon...cu un maxim de 15-18 roi pe zi!!!!
tiih

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2020, 12:40

Paul ..se apropie efectu negativ al izolarii matcilor....nu e nimic de comentat? 8-) :D
yuonyuon

Mesajde paul » 28 Iun 2020, 18:47

yuonyuon scrie:Paul ..se apropie efectu negativ al izolarii matcilor....nu e nimic de comentat? 8-) :D

Yuoane, ai incercat izolarea matcilor ca sa vorbesti despre ... efectul negativ ? ;)
Ce pot sa spun, nu am extras ce au cules la salcam, a plouat in dusmanie, acum a inceput un cules la poliflora. Familiile care au fost izolate sunt acum pe 6-7 rame cu puiet, la unele dintre ele am adaugat corpul 3. Sincer, la familiile care n-au fost izolate ma lupt cu ... frigurile, am facut roi cat pentru trei ani, iar la cele izolate ma lupt cu blocajul de miere si polen ( pastura), adica, cu lipsa spatiului pentru ponta. Sper sa mai verticalizeze ce au adunat in cuiburi in perioada in care au fost izolate, pentru ca momentan nu am timp sa ma apuc de extras ( deblocat cuiburi).
Despre izolare nu pot sa spun decat ca ... sunt foarte multumit, nu observ o depopulare cu mult mai mare fata de familiile ale caror regine n-au fost izolate. Intentionez ca la anul, ca sa nu mai risc sa se spanzure reginele de kk pe care le am eu ;) , in gratii, sa le izolez in custi de transport matci. Cu astea izolate n-am probleme cu intrarea in friguri, miere este cu mult mai multa fata de cele neizolate, asa cum spunea si colegul tiih, eu am gasit solutia la modul si timpul pe care-l pot aloca pentru stuparit.
Am avut o medie buna la pomi si rapita, dupa cum decurg lucrurile cred ca voi avea o medie buna si la salcam plus faneata si ... mai vedem, poate o sa fie si ceva mana. Tinand cont ca n-am deplasat stupii nici macar un centimetru, am ramas pe stationar, tinand cont de vremea care a fost, eu sunt tare multumit, in conditiile in care sunt cam greu de multumit . :)
paul

Mesajde paul » 01 Iul 2020, 20:42

Legat de ... efectul negativ al izolarii ( yuon) sau ... cea mai contraproductiva metoda ( mister closcutz ), spuneti-mi voi cat cantaresc 12 rame 1/1 pline cam 80% si un cat tot de 12 rame de 3/4 full cu miere ? :)
Prietenul meu a pastrat 4 regine izolate si acum. La o familie desi regina este in viata in izolator, oua albina, probabil slab feromonul matcii, la ceilalti 3 este configuratia pe care v-am expus-o in intrebare .
Intreb si eu acum ... daca lasam si eu reginele izolate si acum, nu as fi avut la acest moment vreo 23 de stupi ( atatea regine am reusit sa izolez si care n-au evadat ) in configuratia de mai sus ? ;)
Nah Yuoane, asta-i efectul negativ. Mister Closcutz, am o rugaminte, nu-l mai ataca pe Chetroi pe youtube in conditiile in care n-ai probat si n-ai habar despre ce este vorba ! ;)
Mai fac o precizare ... vorbesc despre cules in stationar.
LE ... stupii carora le-am eliberat reginele dupa 3 saptamani au in acest moment 7-8 rame cu puiet, adica, au tranformat mierea pe care au adunat-o in puiet. Care-i castigul ? ;)
paul

Mesajde Balian » 01 Iul 2020, 21:11

Părerea mea că absolut orice metodă de restricționare înainte de un cules
dă rezultat pozitiv dacă acel cules se și produce. La începutul sezonului apicol
este chiar indicat. Lucrurile se complică dacă acel cules nu se realizează sau
dacă începutul și durata izolării nu este sincronizat cu culesul scontat.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Closcutz » 01 Iul 2020, 23:32

Si ca să mai adaug eu o variabila pt care l-am combătut pe Chetroi: daca vizezi si alt cules în afara de salcam metoda nu mi se pare productivă! Pe Chetroi l-am combătut pt ca la salcam a scos mai mult de o gramada(adica mai nimic) și acum a dus familiile la floarea soarelui, dar familiile lui sunt foarte slabe! Chetroi a înnebunit romanii cu izolarea mătcilor!
Closcutz

Mesajde yuonyuon » 01 Iul 2020, 23:38

Closcutz scrie:Si ca să mai adaug eu o variabila pt care l-am combătut pe Chetroi: daca vizezi si alt cules în afara de salcam metoda nu mi se pare productivă! Pe Chetroi l-am combătut pt ca la salcam a scos mai mult de o gramada(adica mai nimic) și acum a dus familiile la floarea soarelui, dar familiile lui sunt foarte slabe! Chetroi a înnebunit romanii cu izolarea mătcilor!

Am vb cu multi apicultori care si au distrus stupii di cauza luii....nam nimik cu chetroi....dar odata ce arata lazi goale nustiu la ce il urmeaza lumea.....
yuonyuon

Mesajde paul » 02 Iul 2020, 06:27

Closcutz scrie:Si ca să mai adaug eu o variabila pt care l-am combătut pe Chetroi: daca vizezi si alt cules în afara de salcam metoda nu mi se pare productivă! Pe Chetroi l-am combătut pt ca la salcam a scos mai mult de o gramada(adica mai nimic) și acum a dus familiile la floarea soarelui, dar familiile lui sunt foarte slabe! Chetroi a înnebunit romanii cu izolarea mătcilor!

In zona mea momentan este cules la tei. Am foarte putin tei pe vatra, de fapt am teita, care se stie ca nu-i prea melifera. Este ceva cules de la aceasta si de la faneata si ... curge bine din rame. Asta, la aproape doua luni de la izolarea matcilor. Despre ce vorbim ? Intr-adevar, albina mai putina in lazi, dar, mai productiva ( nu are de crescut puiet). Apreciez, fara sa gresesc ,sper, ca in stupii prietenului meu in care a pastrat reginele izolate se regasesc minimum 40 kg miere in acest moment. Deci, daca ar fi sa extraga acum plus ce a scos la rapita ar avea o medie de peste 50 kg si ar putea declara sezonul incheiat. De acum incolo, totul ar fi pentru dezvoltarea familiilor. Cum ar fi o medie de ... 50 kg. pe stationar ? ;) Crestem albine pentru miere sau pentru a face carnati ? ;)
Chetroi n-a innebunit pe nimeni cu nimic ! A prezentat un mod de lucru, intr-adevar, greu de crezut, dar care da rezultate chiar si in cele mai vitrege conditii ! Daca vrei o parere personala in ceea ce priveste greseala lui Chetroi de anul asta, greseala pe care am facut-o si eu, dar, la mine-i scuzabil ca-i prima oara ... nu trebuia sa elibereze reginele, trebuia sa le tina izolate pana dupa floare. Acum, are putina albina culegatoare si multa albina tanara care participa sau nu la cules.
paul

Mesajde paul » 02 Iul 2020, 06:38

yuonyuon scrie:Am vb cu multi apicultori care si au distrus stupii di cauza luii....nam nimik cu chetroi....dar odata ce arata lazi goale nustiu la ce il urmeaza lumea.....

Nu stiu ce-au facut apicultorii aia, stiu doar ce am vazut cu ochii mei ... stupii prietenului meu ! ;) Daca lazile cu peste 40 kg miere la ora asta inseamna pentru tine ... lazi goale, no coment ! Stiu ca te-ai referit la lazile lui Chetroi cu care s-a dus la floare, dar, Chetroi n-a avut vreme de cules la salcam, cum n-am avut majoritatea si n-a avut cules deloc dupa salcam. A eliberat reginele imediat dupa asa zisul cules de salcam si acum este momentul schimbului de generatii, ceva de genul cum este in primavara ( aprilie). Iarasi, n-a picat bine ! ;) Sincer, imi pare rau de el, e un om cumsecade ! :(
paul

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2020, 07:11

Vedem la sfarsitul sezonului cu ce mai intra pe iarna.....
La ce data ati izolat matcile....?

Din ce am auzit ...matcile se trantoresc...depopulari ,cules prost la fs.....cu puiet dupa izolare cred si eu....
yuonyuon

Mesajde tiih » 02 Iul 2020, 08:00

yuonyuon scrie:Vedem la sfarsitul sezonului cu ce mai intra pe iarna.....
La ce data ati izolat matcile....?

Din ce am auzit ...matcile se trantoresc...depopulari ,cules prost la fs.....cu puiet dupa izolare cred si eu....

Izolarea matcilor nu e o metoda noua sub soare.S-a studiat si s-a scris despre ea in multe tari ,in multe carti si reviste.Cine are posibilitatea ar putea sa citeasca un articol foarte pertinent din revista APIACTA din anii 90,care se intitula cam asa,"Gratia Hanneman,mijloc de producere a mierii sau de izolare?."
O sinteza a mai multor studii facute de cercetatori din mai multe tari,pe sute de stupi si multi ani la rand...
Asa cum a spus si colegul Balian..izolarea inainte de salcam urmata de o lipsa de cules la planta respectiva face mult mai mult rau decat bine pentru urmatoarele culesuri....

PS.Am vizionat ieri un filmulet cam de 20 minute pe YOU TUBE,postat de un apicultor moldovean in care se prezenta aspecte ale depopularii stupilor dupa culesul de salcam si cum face dansul pentru a mentine stupina cu depopulari cat mai mici(stimulente ,inclusiv miere)
Ideea la care subscriu e ca in lipsa unui cules de intretinere satisfacator dupa salcam,Mama Natura are grija sa ne izoleze matcile,ponta si puterea stupilor scade....nu trebuie sa ne mai chinuim noi cu astel de lucruri.!!!..
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR