Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 31 Iul 2020, 10:59

[quote="paul"........dopata cu o turta proteica si cu o punguta cu apa din cand in cand ( odata pe saptamana)incepand cu luna martie, nu mai devreme, sta pe puiet si nu iese afara, sau, ma rog, nu ies albine in numar atat de mare. Din aprilie familia respectiva ... explodeaza !
[/quote]
Familiile de albine se dezvolta cel mai bine daca apa li se da cu furtunul. :lol:
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 31 Iul 2020, 11:00

Buna intrebare dl Yuoan....Albina noastra dispare din ce in ce mai mult in ultimii ani.Cauzele sunt multiple sunt dintre cele enumerate de dvs..plus schimbarile climatice,plus diminuarea drastica a surselor de nector si polen precum disparitia codrilot tarii....plus unele boli care misuna prin unele stupini dar pentru ca nu le vedem cu ochiul liber precum paduchele ele nu exista la unii dintre noi....
PS.Ieri am vazut doua filmulete pe fb despre apicultura din Africa de Sud acum in plina iarna.Ce flori,lipsa paduchelui...ce conditii acum la mijocul iernii la ei....Cine poate sa il printeze..ar trebui sa o faca si pe forumul asta....Niste imagini fac mai mult decat sute de cuvinte.......
tiih

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2020, 11:02

la mine si la colegii cu care lucrez este albina si in al treilea corp dar la ceilalti apicultori.....cata frunza cata iarba pe malul dunarii si nu numai ..nu au mai mult de un cat 1/2

si tineti cont ca la dunare este cules ..am un coleg care la data asta are 2 caturi 1/1 capacite....poliflora-mana....
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Iul 2020, 11:08

tiih scrie: Referitor la impachetaj si momentul declansarii pontei matcii ,eu cred ca nu exista nici o legatura!Oricat le-am infofoli sau nu...
Momentul este dat de rasa matcii,de vreme-primul zbor de curatenie total si primul aport de polen mai consistent,de turta pe care o introducem mai devreme decat ar trebui..si de ritmul circardian(durata ore lumina).

Accept, e o idee de orientare. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2020, 11:24

tiih scrie:Buna intrebare dl Yuoan....Albina noastra dispare din ce in ce mai mult in ultimii ani.Cauzele sunt multiple sunt dintre cele enumerate de dvs..plus schimbarile climatice,plus diminuarea drastica a surselor de nector si polen precum disparitia codrilot tarii....plus unele boli care misuna prin unele stupini dar pentru ca nu le vedem cu ochiul liber precum paduchele ele nu exista la unii dintre noi....
PS.Ieri am vazut doua filmulete pe fb despre apicultura din Africa de Sud acum in plina iarna.Ce flori,lipsa paduchelui...ce conditii acum la mijocul iernii la ei....Cine poate sa il printeze..ar trebui sa o faca si pe forumul asta....Niste imagini fac mai mult decat sute de cuvinte.......
asa e sunt si cauze de clima /ortravire/baza melifera....dar pana acolo...care este motivu principal ....."elefantu din sufragerie" pe care nu il vede nimeni?? cauza numaru 1.....

si daca ar traii albina 21 de zile...tot ar fi 20 de rame...la mijlocu verii....matematic vorbind....si dupa cum stim 1+1 este egal cu 2 defiecare data

sa inteleg ca la un stup cu 8 rame de puiet si un cat de 1/2 la data asta ....ar fi media de viata a albinei undeva pe la 15 zile....realizeaza cineva lucrurile astea?
yuonyuon

Mesajde 5rame » 31 Iul 2020, 12:13

yuonyuon scrie:
tiih scrie:Buna intrebare dl Yuoan....Albina noastra dispare din ce in ce mai mult in ultimii ani.Cauzele sunt multiple sunt dintre cele enumerate de dvs..plus schimbarile climatice,plus diminuarea drastica a surselor de nector si polen precum disparitia codrilot tarii....plus unele boli care misuna prin unele stupini dar pentru ca nu le vedem cu ochiul liber precum paduchele ele nu exista la unii dintre noi....
asa e sunt si cauze de clima /ortravire/baza melifera....dar pana acolo...care este motivu principal ....."elefantu din sufragerie" pe care nu il vede nimeni?? cauza numaru 1.....

si daca ar traii albina 21 de zile...tot ar fi 20 de rame...la mijlocu verii....matematic vorbind....si dupa cum stim 1+1 este egal cu 2 defiecare data

sa inteleg ca la un stup cu 8 rame de puiet si un cat de 1/2 la data asta ....ar fi media de viata a albinei undeva pe la 15 zile....realizeaza cineva lucrurile astea?

Cauza numarul 1 cred ca sunt mai multe :lol:
- lipsa unei cantitati multumitoare ( minim 6-8 kg) de miere in orice moment al anului;
-lipsa experientei de a tine un cuib compact, care sa aibe puiet de toate varstele in orice moment al anului ( mai putin pe culesurile mari)- cel mai important sa ne abtinem de a ridica capacul stupului doar pentru a vedea ce face familia;
- lipsa experientei de a tine familia activa pe tot parcursul anului;
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde ignatov andrei » 31 Iul 2020, 12:46

yuonyuon scrie:eu am dat ecuatia stupului de productie......un stup iernat pe 7 ...ajunge la 15 aprilie 6-7 puiet(fara stimulari) iar la salcam 7x3+5 adica 20-26 rame albina...adica minim 3 caturi.....

problema ca eu nu vad in pastoral mai mult de 1 -2 caturi 1/2 dar stupii au puiet pe 8 rame ....unde este domnu tihi problema??sa fie 5G ....sau neonicotinoidele ....sa fie invazia paduchilor mongolezi???

:lol: :lol:
Bravo!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 31 Iul 2020, 12:58

5rame scrie:
yuonyuon scrie:

Cauza numarul 1 cred ca sunt mai multe :lol:
- lipsa unei cantitati multumitoare ( minim 6-8 kg) de miere in orice moment al anului;
-lipsa experientei de a tine un cuib compact, care sa aibe puiet de toate varstele in orice moment al anului ( mai putin pe culesurile mari)- cel mai important sa ne abtinem de a ridica capacul stupului doar pentru a vedea ce face familia;
- lipsa experientei de a tine familia activa pe tot parcursul anului;

Cele mai multe cauze sunt... una mare si lata:
- gestionarea defectuoasa a ramelor cu polen si a ramelor cu puiet capacit, primavara!
NICIODATA nu se vor obtine rezultate diferite prin aceleasi metode!
Modul in care este gandita azi apicultura duce la aparitia albinei degenerate, la aparitia CCD sau a altor afectiuni "de neinteles"...!!! :shock:
Cati oameni abordeaza apicultura ca yuonyuon...?!? Degetele de la mana sunt multe!
De aia l-am si catalogat drept plagiator...!!! :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde paul » 31 Iul 2020, 15:14

ignatov andrei scrie:
paul scrie:Familia stransa bine, la chinga, cum imi place mie, care are miere suficienta, dopata cu o turta proteica si cu o punguta cu apa din cand in cand ( odata pe saptamana)incepand cu luna martie, nu mai devreme, sta pe puiet si nu iese afara, sau, ma rog, nu ies albine in numar atat de mare. Din aprilie familia respectiva ... explodeaza !
Familia nestransa, adica 10 albine imprastiate pe 7 rame, se chinuie sa incalzeasca acel putin puiet, se uzeaza timpuriu si poate mai faci ceva miere la floare.
Personal, strang la chinga, diafragme extrudat stg.-dr., ramele cu care intra in iarna 3,4, 5, maxim 6 ( super familii) sa fie pline din leat in leat cu miere ( nu mai putin de 80% din suprafata ramei) . Peste rame, sac de rafie, de preferat de iuta si o mochetica. In martie, dupa un zbor serios de curatire , o turta proteica. Alaturi de diafragma, rama sau rame cu miere ramase din toamna, pe care uneori le zgarii cu furculita. Incercati pe cateva familii si apoi vorbim !

Nici ca se putea da un exemplu mai bun despre ce inseamna "stiinta acumulata pe forumuri"...!!! :lol: :lol:

Deh, fiecare cum poate si mai ales ... de unde poate ! ;)
Colegul tiih spunea ca a citit in carti treaba cu restrangerea cuibului si chiar a dat si exemplul cu incalzirea unui anumit spatiu ( volum), dar, poate si el a citit literatura apicola perimata , ca deh, lada cu peretii grosi de 5 cm ii anacronica, la moda-i lada fara fund,restrangerea cuibului este o operatiune degeaba, asigurarea apei in stupi primavara e-o nerozie, ca nu-i asa , e mai trendy sa iasa albina disperata dupa apa cand afara sunt vreo 5-6 grade ( vezi filmuletul lui Midrigan cand albina zbura la 5-6 grade la borcanele cu apa din stupina ;) ... etc !
Personal, apreciez toata informatia apicola de pe acest forum si le multumesc colegilor care si-au adus aportul ! Tot personal, in materia asta, pot spune cu maxima consideratie ca lucrul x il stiu de la Guist, lucrul y de la Blaguescu ... etc, adica, de pe forum. ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 31 Iul 2020, 16:38

tiih scrie:PS.Ieri am vazut doua filmulete pe fb despre apicultura din Africa de Sud acum in plina iarna.Ce flori,lipsa paduchelui...ce conditii acum la mijocul iernii la ei....Cine poate sa il printeze..ar trebui sa o faca si pe forumul asta....Niste imagini fac mai mult decat sute de cuvinte.......

Care lipsa a paduchelui ca au si ei. Doar ca rasele africane au o rezistenta mult mai mare fata de varroa. La fel si albinele din America de Sud, ale hibridate cu A.M. Scutelata.
La fel si hibridul ala detestat de multi de pe la noi, are gene de la rasele africane, in special Monticola(dar si Sahariensis), rasa care supravetuieste fara probleme cu varroa si fara ca nimeni sa le trateze.
Nu ar trebui sa fim invidiosi pe cei din Africa de Sud, printre pietroaie este cam greu sa faci miere, conditiile sunt mult mai aspre fata de la noi.
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 01 Aug 2020, 16:44

paul scrie:Deh, fiecare cum poate si mai ales ... de unde poate ! ;)
Colegul tiih spunea ca a citit in carti treaba cu restrangerea cuibului si chiar a dat si exemplul cu incalzirea unui anumit spatiu ( volum), dar, poate si el a citit literatura apicola perimata , ca deh, lada cu peretii grosi de 5 cm ii anacronica, la moda-i lada fara fund,restrangerea cuibului este o operatiune degeaba, asigurarea apei in stupi primavara e-o nerozie, ca nu-i asa , e mai trendy sa iasa albina disperata dupa apa cand afara sunt vreo 5-6 grade ( vezi filmuletul lui Midrigan cand albina zbura la 5-6 grade la borcanele cu apa din stupina ;) ... etc !
Personal, apreciez toata informatia apicola de pe acest forum si le multumesc colegilor care si-au adus aportul ! Tot personal, in materia asta, pot spune cu maxima consideratie ca lucrul x il stiu de la Guist, lucrul y de la Blaguescu ... etc, adica, de pe forum. ;)

Ooooof, mai paul...
Lumea vorbeste despre La Liga, Real, Barcelona, iar tu tot te lauzi cu Foresta Falticeni ca a invins Dinamo cu 5-4! :lol:
ignatov andrei

Mesajde tiih » 03 Aug 2020, 08:07

Ma minunez de atatea si atatea comentarii sofisticate si contradictorii,de atatea cauze descoperite....
Ma minunez ca multe din afirmatiile mele citite din carti,auzite de la strabuni,verificate pe parcursul a zeci de ani,sunt inca puse la indoiala si nu devin litera de lege :lol: {tehnologia o fi alta dar biologia albinei e tot aia ;POSTULATELE apiculturii sunt de-a pururea valabile:!: :idea: }
Ma minunez de colegi care au in tot timpul sezonului activ cate 3 corpuri cu rame1/1 pline cu albine :o
-------------------------------------------------------------
Ieri a fost o zi trista pentru mine,desi soare si cald nu au iesit albinele mai deloc din cauza prigoriilor,doar cateva la apa.....
Asa s-a intaplat si in 2012 si nu numai la mine ci in multe zone geografice din tara...
A fost si principalul motiv a inscrierii mele pe forum...Citisem pe forum ca se intampla acelasi lucru si la alti stupari din zone diferite...In mijlocul zilei nici o albina la zbor...saptamani cumulate,parca vedeam un film SF de groaza....si nu eram singurul care il vedeam!
Va mai amintiti de bilantul mortalitatilor din iarna lui 2012-2013 de pe forum.?...de "bietul paduche" care a fost gasit principalul vinovat.... :oops:
In atare conditii ,cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii ptr iernare....????
tiih

Mesajde Closcutz » 03 Aug 2020, 08:39

La mine în zona aceeași mare problema cu prigoriile! Anul trecut au fost multe și au făcut ravagii! Anul asta parca sunt și mai multe!
Closcutz

Mesajde Balian » 03 Aug 2020, 09:23

https://www.emag.ro/search/dispozitiv+de+alungat+pasari
Am folosit și funcționează. Dezavantaj că destul de repede se obișnuiesc
păsările cu izgonitoarele. Am luat mai multe feluri și am mai schimbat
după un timp.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 03 Aug 2020, 09:44

Closcutz scrie:La mine în zona aceeași mare problema cu prigoriile! Anul trecut au fost multe și au făcut ravagii! Anul asta parca sunt și mai multe!

Corect,anul asta sunt si mai multe!...si stiti de ce?...pentru ca numarul familiilor de albine si a stupinelor sunt mai putine decat anul trecut pe vremea asta!!!!Se regrupeaza si ele cum pot ,la ce a mai ramas,plus ca neavand dusmani naturali se tot inmultesc.
Incarcatura de prigorii per familie de albine este mai mare ca oricand :o
tiih

Mesajde tiih » 03 Aug 2020, 09:51

Balian scrie:https://www.emag.ro/search/dispozitiv+de+alungat+pasari
Am folosit și funcționează. Dezavantaj că destul de repede se obișnuiesc
păsările cu izgonitoarele. Am luat mai multe feluri și am mai schimbat
după un timp.

Iluzii...
Am mai scris,chiar daca aceste dispozitive le indeparteaza de langa stupina,prigoriile mananca albinele si la 1 km distanta, pe directia lor de zbor..numai ca neauzandu-le nu ne mai suparam asa de tare!!!!Cand ajung sa atace stupina mai ales pe vreme buna si soare, inseamna
1.Ca prigoriilor nu le mai ajung albinele si pentru noua generatie de pui care au aparut si care pot zbura in august si ataca direct la sursa....
2.Datorita culesului slab de polen si nectar din natura,albinele au renuntat la securizarea perimetrului stupinei...si prefera sa stea "la cutie" ,lucru care nu se intampla in aprilie- mai cand albinele sunt cele mai agresive in jurul stupinei...si le izgonesc cel putin din jurul stupinei si pe vreme buna...
Singura salvare e pusca cu alice si distrugerea cuiburilor.Ambele metode sunt ilegale,greu de pus in practica....din pacate....
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR