Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde luci.pasca1 » 01 Iun 2020, 20:13

cum e cu betele pentru prigorii? ca la mine fac prapad.
luci.pasca1

Mesajde irina » 06 Aug 2020, 15:46

Buna!
Cu unificarile m-am descurcat, mi-au reusit chiar daca nu le-am facut ca la carte. Norocul incepatorului ;) .
Vreau sa stiu cum trebuie sa arate un MER la data asta. Ca ai mei nu seamana unul cu altul :lol:
Daca are cineva timp!
irina

Mesajde cristi_vidican » 06 Aug 2020, 19:32

irina scrie:Vreau sa stiu cum trebuie sa arate un MER la data asta. Ca ai mei nu seamana unul cu altul :lol:
Daca are cineva timp!

Anul acesta e un an mai special, fiind, cel puțin pentru mine, un an mai dificil.
Stupii mi s-au depopulat foarte tare. Trei motive
1. Iunie ploios cu lipsă de cules. Iar eu am dormit pe mine
2. Am luat 2-3 rame cu puiet să fac roi. Am făcut un ban din roi, dar parcă n-aș mai face asta într-un asemenea an.
3. Uzura mare la FS.

La ora asta un stup pe MER ar trebui să aibă puietul în creștere după FS și să fie pe aprox 6 rame sus.
Să nu aibă cuibul blocat cu miere.
Albina să cuprindă bine cele 2 corpuri din cuib.
După mine, eu le-aș lua etajele deja, chiar dacă e cald.
Eu sâmbătă suflu tot ce este peste cuib, iau gratiile hanneman și începem anul apicol 2021.
Tratamente de contact (Apivar) și 3 fumuri de VF sau oxalic prin sublimare și stimulări/completări până pe 15 sept.
La început mai puțin, apoi, la 15 sept, trebuie să fie C2 full cu miere.
După 1 sept schimb reginele cu altele noi nouțe din nuclee.

Anul acesta voi trece peste iarnă nuclee. În primăvară e nevoie de multe ori de regine și din acele nuclee pot forma altele cu prima ocazie.

Reginele trebuie făcute când natura îți spune asta.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 06 Aug 2020, 21:42

Cum spune Cristi acest an este un an dificil. Familiile sunt f diferite în calitate.
Apar tot mai multe lucruri perturbante. Și eu pregătesc să am prentru anul viitor
familii ajutătoare, tot timpul anului să pot să repar derapajele care apar tot mai
frecvente în ultimul timp în stupină.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 07 Aug 2020, 08:20

Balian scrie:Cum spune Cristi acest an este un an dificil. Familiile sunt f diferite în calitate.
Apar tot mai multe lucruri perturbante. Și eu pregătesc să am prentru anul viitor
familii ajutătoare, tot timpul anului să pot să repar derapajele care apar tot mai

Pana cand nu se ia taurul de coarne, adica sa se egalizeze familiile, iar lucrarile sa se faca la toate la fel, diferentele si derapajele vor exista totdeauna!
ignatov andrei

Mesajde tiih » 07 Aug 2020, 09:15

cristi_vidican scrie:
irina scrie:
Anul acesta e un an mai special, fiind, cel puțin pentru mine, un an mai dificil.
Stupii mi s-au depopulat foarte tare. Trei motive
1. Iunie ploios cu lipsă de cules. Iar eu am dormit pe mine

3. Uzura mare la FS.

După 1 sept schimb reginele cu altele noi nouțe din nuclee.

Anul acesta voi trece peste iarnă nuclee. În primăvară e nevoie de multe ori de regine și din acele nuclee pot forma altele cu prima ocazie.

Reginele trebuie făcute când natura îți spune asta
.

Domnule cristi ,jos palaria pentru singeritatea de care dati dovada....sunt putini pe forum sau pe alte site-uri de apicultura,care spun lucruri si mai putini placute si care nu tin neaparat sa para.."cei mai tare din parcare".De la asa oameni eu inca mai pot invata cate ceva,pentru ca chiar daca sunt in zone diferite,uneori caracteristicile unui an apicol coincid cam peste tot(nu a dat salcamul,nu au fost culturi mari de rapita,depopulari la FS,spre exemplu....in 2020)
Dincolo de cazurile 1 si 3 foarte adevarate,mie personal imi e frica si de o alta cauza care poate apare cand anii sunt dificiil,cum e anul asta...si anume aparitia virozelor,nosemei..daca nu la noi apoi sigur la nivel national....cel mai bine se va vedea la inceput de primavara,acolo unde mortalitatile vor fi mult peste ce se admite(max5-10% fata de stupii introdusi la iernare pe 1 noiembrie)

PS.Eu daca as avea timp si posibilitati as schimba reginele la 1 august pentru un aport mai mare de albina de iarna,pentru a opri dincolo de 15 septembrie ponta unor matci "nemuncite"!
PS1."Reginele trebuie facute cand natura iti spune lucrul asta " e ,un mare adevar pe care ,crescatorii de matci comercianti il ignora uneori.din dorinta de a face cat mai multe...Si nimeni nu stie mai bine decat ALBINA,cand sa creasca aceste matci.....chiar daca aceste matci provin din...botci de roire naturala :idea:
tiih

Mesajde Balian » 07 Aug 2020, 10:33

ignatov andrei scrie:
Balian scrie:Cum spune Cristi acest an este un an dificil. Familiile sunt f diferite în calitate.

Pana cand nu se ia taurul de coarne, adica sa se egalizeze familiile, iar lucrarile sa se faca la toate la fel, diferentele si derapajele vor exista totdeauna!

Încerc să egalizez primăvara. Cumpăr mătci dintr-o singură sursă. Fac sistematic la fel lucrările la toate familiile (încerc să fiu căt mai eficient).

Iernez cu toate întro locație. La începutul lui aprilie împart în mai multe locații. Fac pomi fructiferi,
rapița, salcâm/poliflora de vară, sălcioara și în oraș țin o locație. Am observat că momentan la fs sunt bune acele familii care în cursul anului au fost ținute în afara zonei agricole inclusiv în oraș.
Am producție pe jumătate cum am putera avea, la cât fs am avut în jur. Din cauza depopulărilor înainte și la fs.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 07 Aug 2020, 10:48

Balian scrie:Am producție pe jumătate cum am putera avea, la cât fs am avut în jur. Din cauza depopulărilor înainte și la fs.

Inca o informatie foarte utila....e primul an cand am depopulari inainte si dupa FS!!!dupa mai mult de 30 ani de apicultura...si acest lucru mi s-a confirmat si de catre alti apicultori care nu sunt paraleli cu meseria asta! Ceva s-a intamplat ..printre altele mai suspectam o eventula tratare a lucernei sau a pepenilor in plina floare...sau..o mana criminala....
Ce spuneti ma ingrijoreaza si mai tare..pentru ca daca am avut noi aceste depopulari-a carei cauza adevarata inca nu ma pot pronunta- atunci ce sa mai zic de"muritorii de rand"!!!! ;) :oops:
Ultima oară modificat de tiih pe 07 Aug 2020, 11:07, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde stefanmadalin » 07 Aug 2020, 11:04

An de an albina ce a prins ultimul salcam si care nu a mai avut cules pana la floarea soarelui capituleaza biologic fix in cules de floarea soarelui. De aici depopularile pe care unii nu stiu a le interpreta.
stefanmadalin

Mesajde tiih » 07 Aug 2020, 11:11

stefanmadalin scrie:An de an albina ce a prins ultimul salcam si care nu a mai avut cules pana la floarea soarelui capituleaza biologic fix in cules de floarea soarelui. De aici depopularile pe care unii nu stiu a le interpreta.

Asa o fi cum ziceti... la unii...
dar la mine si la altii e primul an.....Eu cred ca interpretarile si partitura e alta, anul acesta...
Parerea mea...
tiih

Mesajde Balian » 07 Aug 2020, 11:18

Sunt f ingrijorat. N-am dovezi numai bănuiesc, după o foamete de miere și polen începând din
sfârșitul lui mai până la înflorirea fs, albinele au sărit pe polenul de porumb care probabil era
tratat. Neavând nimic rezervă au consumat masiv acest polen. Dacă însă mierea de fs conține
ceva toxic atunci urmează o perioadă dificilă. Un derapaj la începutul sezonului se mai poate
remedia. Cu cât ne apropiem de sfârșitul sezonului totul devine rapsodic.
Nici locația de tineret care era hrănit glucidic și proteic nu se dezvoltă ca de obicei.
Balian

Mesajde tiih » 07 Aug 2020, 12:26

Polenul de porumb poate fi o cauza !Cel putin in unele zone...Cu ceva ani in urma au tratat cu avionul in plina inflorire a spicului, mai multe lanuri din apropierea stupinei si am avut ceva probleme.Din informatiile mele anul asta nu au tratat porumbul,daca l-a erbicidat ,a fost inainte sa infloreasca....
Si ca sa fiu si mai bine inteles,atuci,cam in urma cu 10 ani, a fost primul si ultimul an cand o anumita firma a cultivat expermental porumb Pionier in apropiere de stupii mei....Aveau bani si si-au permis sa trateze cu aviomul,ceea ce nu s-a mai repetat,dupa incheierea expermentului....si nici eu nu am mai avut depopulari..inainte de inflorirea FS....

PS.Probabil sunt mai multe cauze cumulate....important e sa aflam cauza principala...pentru a incerca sa evitam acelasi fenomen anul viitor....
tiih

Mesajde jonny_it » 07 Aug 2020, 12:43

ignatov andrei scrie:Pana cand nu se ia taurul de coarne, adica sa se egalizeze familiile, iar lucrarile sa se faca la toate la fel, diferentele si derapajele vor exista totdeauna!

In trecut am tot egalizat si mi-am dat seama ca daca nu indeplinesc mai intai cateva conditii degeaba egalizez:
- am regine tinere de calitate
- hrana de calitate(miere/polen)
- tratamente anti varroa
Daca indeplinesc toate cele 3 conditii de multe ori nu este nevoie de egalziari. :lol:
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2020, 13:57

irina scrie:Buna!
Cu unificarile m-am descurcat, mi-au reusit chiar daca nu le-am facut ca la carte. Norocul incepatorului ;) .
Vreau sa stiu cum trebuie sa arate un MER la data asta. Ca ai mei nu seamana unul cu altul :lol:
Daca are cineva timp!
sper ca ati primit raspunsul? :lol:
yuonyuon

Mesajde paul » 07 Aug 2020, 14:17

Legat de egalizari ... treaba degeaba si irosire de resurse !
Care nu merge il egalizezi in fiecare luna si tot prost ramane !
Egalizez doar roii si nici pe ei tot timpul ! O entitate biologica trebuie sa confirme. Daca nu ... husqvarna ! ;)
Semneaza ... Foresta Falticeni ! ;)
LE ... nu va luati dupa mine !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2020, 14:26

paul scrie:Legat de egalizari ... treaba degeaba si irosire de resurse !
Care nu merge il egalizezi in fiecare luna si tot prost ramane !
Egalizez doar roii si nici pe ei tot timpul ! O entitate biologica trebuie sa confirme. Daca nu ... husqvarna ! ;)
Semneaza ... Foresta Falticeni ! ;)
LE ... nu va luati dupa mine !
ce nu confirma (pe loc) desfiintat si egalizari la ce ramane.....
egalizariel inseamna puietu sa fie la toti lafel...aproximativ.......

altfel ce facem cum abordam un cules :lol: :lol: ....nici nu ai cum sa pregatesti stupii fara o egalizare...... :o

egalizare nu inseamna munca de sar capacele(cum zice closcutz) inseamna dezvoltare egala controlata ...si numa varfurile se ma cioplesc iar ragaliile se mai desfiinteaza....
altfel chiar ca am sta cu mainile in san inainte de salcam..
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR