marius_sl scrie:P.S. Daca procentul de stupi iesiti din iarna ar fi principalul indicator, as fi printre cei mai tari! Nu am pierdut nicio familie pana acum dupa iernare, dar ce folos daca o treime din familii au intrat sifonate in iarna, de acopereau bine 3-4 rame?
Nu ai citit destul de atent spusele mele,dar eu am crezut ca se subantelege si nu am facut alte precizari....
1.In acest procent de pierderi trebuie inclus si
unificarile de necesitate din primavara,prin asta intelegand familii de albine care la iesirea din iarna pe la mijlocul lui martie cel mai tarziu
au sub 4 rame de albina bine ocupate..adica minim 1 kg albina,adica minim 10.000albine

Tot acesti stupi pe care eu ii numesc "mortaciuni" trebuie unificati si tratati,sau si mai corect, gazati ,si trecuti la pierderi peste iarna!Sunt posibile focare de boli,nu produc mai nimic peste vara.Clar?
2.Prin familii intrate la iernare eu inteleg familii care la sfrsit de octombrie-1 noiembrie au in jur de
MINIM 1,5 kg albine,adica cam 15000...din care se mai pot pierde peste iarna pana in martie 200..300albine ,acolo...cel mult.
Eu nu stiu nici cati stupi ai..daca sunt vreo 6...10 si ai o treime pe 3-4 rame(2 stupi)poate ca nu e o tragedie,poate ca se datoreaza unor matci defecte,ar trebui unificati in toamna si tratati preventiv..insa daca ai de la 20 in sus,o treime inseamna cel putin 6..7 si atunci e grav de au ajuns atatia ..Ai sigur BOALA IN EI(de la nosema ,viroze si pana la loca,...boli pe care un incepator e mai greu sa isi dea seama decat sa faca un zbor spre luna.

..)
La un stup atins de asemenea boli "invizibile pentru incepatori si...nu numai"...nu ai cum sa ai pretentii sa formezi albine cu cine stie ce "corp gras" la intrarea in iarna!!!{Ma refer la marimea si continutul calitativ al acestui organ care se afla la orice albina,asa cum burta se afla la orice om(dar marimea ei difera

)..ca sa fiu clar inteles}
E ca si cum i-ai cere unui bonlav atins de o bola de plamani,de o ciroza sau un cancer in faza avansata....sa se ingrase!
PS.Tocmai de asta uneori,sa ajungi cu stupi puternici si perfect sanatosi la intrarea in iarna...sa ajungi cu stupi puternici si perfect sanatosi la iesirea din iarna..e la fel de greu ca si...zborul spre luna