Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Aug 2020, 22:43

Un singur lucru as avea de spus. Am cunoscut multi oameni cu o pregatire exceptionala din diferite domenii. Niciunul nu se lauda singur. De obicei astfel de oameni sunt foarte modesti. E bine sa-i lasam pe altii sa-si spuna parerea despre noi.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 24 Aug 2020, 06:31

Vasile_Bucovineanu scrie:Un singur lucru as avea de spus. Am cunoscut multi oameni cu o pregatire exceptionala din diferite domenii. Niciunul nu se lauda singur. De obicei astfel de oameni sunt foarte modesti. E bine sa-i lasam pe altii sa-si spuna parerea despre noi.

Dacă te declari dascăl trebuie să știi să cobori și să ai răbdare la elev.
Dacă nu o faci ai trăit viața degeaba. Asta e profesie nu-i meserie. :!:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 24 Aug 2020, 07:56

yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:
ignatov andrei scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Pana la aceasta ora ce tratamente antivarroa s-au facut in acest sezon?

De anul trecut, din octombrie si pana acum, niciun tratament!
Am dat de dracu', nu...?!? :o
Era bine daca tratam, ca familiile ar fi ocupat cateva rame, nu ca acum 15-20, de nu stiu cum sa-i reduc.... :lol: :lol:

Daca in toamna trecuta tratamentele au fost facute corect, nu e nici o problema.
tratamentele nu au nici o legatura cu prevenirea bolilor.....daca sau facut tratamente corect si stupul tot prost intretinut.....ce impiedica aparitia din nou a bolilor....
Daca stam si ne gandim de ce au aparut bolile in primul rand?

Sau decand mentalitatea ca ar fi normal sa ai boli in stupina an de an?...cand normal este sa nu ai ....deloc.!

Trebuie schimbata un pic perceptia...

......................................................................
]tratamentele nu au nici o legatura cu prevenirea bolilor.

.......................................................................................

Si totusi exista o boala care are legatura cu tratamentele facute corect impotriva paduchelui!!!Stiti care e?????....{.Sau mai bine spus.... facute incorect...impotriva paduchelui}

PS.Informatie ajutatoare...nu e in nici un caz vorba despre loca europeana :idea: :lol:
tiih

Mesajde tiih » 24 Aug 2020, 08:11

Am fost ieri din nou in stupina si am deschis cativa roi cu matci tinere, la care am facut si niste stimulari "fara pretentii "..in luna august...Aproape ca isi incetase ponta....
In zona ,seceta cumplita...si pelinul amar se terminase de inflorit..mai ieseau la apa cate o ora doua in special pe inserat ...de frica prigoriilor..O mica Sahara la mine. si nu numai...si in tot sudul Moldovei,Dobrogea,Baragan si mare parte din Muntenia....Ce incompetent sunt si depasit tehnologic....cand altii au 15 ...20 rame de albina(probabil rame 1/1 nu 1/2!)
Domnule Bucovinenenu, oare avem si noi un permis de intrare sa vedem asa minunatie ???? :?

PS.Cu ajutorul cisternelor,turtelor proteice si a unor matci venetice ...totul e posibil ...altfel NU.
...............................................
Care indraznestte sa ma contrezica ,daca e bazat, il invit sa vina in zona mea cu stupii ,din 1 iulie anul viitor si sa ai tina pana in octombrie. si sa facem un pariu pe ce zic eu sau pe ce vrea dansul..
.Daca dansul are mai multe rame de albina la sfarsit de septembrie..eu ii ofer gratis cate 5 famili de albine de la mine,din alea cu matci negre ca radasca,adevarate Carpatine...
Daca are mai putine..atunci sa imi dea voie sa ii gazez ultimele 5"mortaciuni"! si sa recunosca ca....
"reclama e sufletul comertului" :!:
tiih

Mesajde tiih » 24 Aug 2020, 09:07

tiih scrie:
PS.Cu ajutorul cisternelor,turtelor proteice si a unor matci venetice ...totul e posibil ...altfel NU.
...............................................

A si citi..."Intubati artificial" precum bonlavii de Covid la ATI......

Profit zero la albine.....
Imunitate zero la pacienti....
Ultima oară modificat de tiih pe 24 Aug 2020, 09:19, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 24 Aug 2020, 09:18

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Varroa produce mai multe pagube pentru apicultura decat toate celelalte boli la un loc. De la varroa pleca tot felul de viroze si alte afectiuni.
si varoua de unde vine ?....cum de unii au si altii nu?
Care ar fi o explicatie limpede " invaziei " cu varoua....

N-ai inteles ca Varroua are preferinte...?!?
Adica:
- daca tratezi bine in anul precedent, al doilea an nu prea ai ce trata;
- chiar daca tratezi bine, "poate veni de la vecini";
- daca nu ti-a venit de la vecini, inseamna ca nu esti de interes si ar fi bine sa te lasi de apicultura! :lol:

In concluzie: degeaba tratezi ca tot vei avea Varroua, asa ca, cel mai bine e daca tratezi cu mai multe substante si de foarte multe ori...!!!
yuoaneyuoane, greu mai pricepi unele "secrete" si "finetzuri"... :lol:

Astfel de afirmatii le faci dumneata. Eu nu am afirmat asa ceva. Citeste cu atentie ce am spus.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 24 Aug 2020, 09:27

Eu ma refeream la afirmatiile dlui Yuan...de asta am si subliniat.....si am pus intrebarea aia...Cei drept trebuia sa sterg celelalte propozitii ca sa fiu mai explicit..
In rest...respectul meu.santeti printre putiinii stupari modesti,si care spune adevarul 100% pe acest forum,fara emfaza!
tiih

Mesajde jonny_it » 24 Aug 2020, 13:24

ignatov andrei scrie:N-ai inteles ca Varroua are preferinte...?!?
Adica:
- daca nu ti-a venit de la vecini, inseamna ca nu esti de interes si ar fi bine sa te lasi de apicultura! :lol:

In concluzie: degeaba tratezi ca tot vei avea Varroua, asa ca, cel mai bine e daca tratezi cu mai multe substante si de foarte multe ori...!!!

Nea Andrei, eu acum cativa ani tratam de 4-5 ori pe an(amitraz/formic/oxalic/etc). In ultimii ani am ramas pe formic si oxalic in special.
Dau un formic acum in august si un oxalic iarna si cam atat. Al doilea formic il administrez imediat dupa primult doar daca gresesc primul tratament(temperatura/umiditate). Si cam atat ..
La munte sa zicem ca nu am vecini, dar in localitatea din jud Vaslui unde am vatra am multi vecini, deci sansele sa vina iar ar trebui sa fie mari, si totusi greu trec de la 0% la 1-2%. O explicatie ar fi ca vecinii au stupii doar pentru poze, fonduri UE si sa se laude la mine cate familii au ei, dar nu pot sa acuz pe nimeni de nimic. :lol:
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 24 Aug 2020, 20:59

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Varroa produce mai multe pagube pentru apicultura decat toate celelalte boli la un loc. De la varroa pleca tot felul de viroze si alte afectiuni.
si varoua de unde vine ?....cum de unii au si altii nu?
Care ar fi o explicatie limpede " invaziei " cu varoua....

N-ai inteles ca Varroua are preferinte...?!?
Adica:

Astfel de afirmatii le faci dumneata. Eu nu am afirmat asa ceva. Citeste cu atentie ce am spus.

Si BIO-vaca paste...
Si BIO-musca, BIO-bazaie...!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 24 Aug 2020, 21:26

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
ignatov andrei scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Pana la aceasta ora ce tratamente antivarroa s-au facut in acest sezon?

De anul trecut, din octombrie si pana acum, niciun tratament!
Am dat de dracu', nu...?!? :o
Era bine daca tratam, ca familiile ar fi ocupat cateva rame, nu ca acum 15-20, de nu stiu cum sa-i reduc.... :lol: :lol:

Daca in toamna trecuta tratamentele au fost facute corect, nu e nici o problema.
tratamentele nu au nici o legatura cu prevenirea bolilor.....daca sau facut tratamente corect si stupul tot prost intretinut.....ce impiedica aparitia din nou a bolilor....
Daca stam si ne gandim de ce au aparut bolile in primul rand?

Sau decand mentalitatea ca ar fi normal sa ai boli in stupina an de an?...cand normal este sa nu ai ....deloc.!

.......................................................................................

Si totusi exista o boala care are legatura cu tratamentele facute corect impotriva paduchelui!!!Stiti care e?????....{.Sau mai bine spus.... facute incorect...impotriva paduchelui}

PS.Informatie ajutatoare...nu e in nici un caz vorba despre loca europeana :idea: :lol:
nuprea le mai am cu bolile........ma axes puternic pe prevenire.....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 24 Aug 2020, 22:40

Postarea unui apicultor eminent:
ignatov andrei scrie:
Si BIO-vaca paste...
Si BIO-musca, BIO-bazaie...!! :lol:
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 25 Aug 2020, 09:20

yuonyuon scrie:

PS.Informatie ajutatoare...nu e in nici un caz vorba despre loca europeana :idea: :lol:[/quote]
nuprea le mai am cu bolile........ma axes puternic pe prevenire.....[/quote] ---yuonyuon
...........................
Oricat ne-am axa noi pe prevenirea bolilor,mai devreme sau mai tarziu vom fi loviti...in primul rand cei care fac pastoral sau au vatra de stupina pe langa alte stupini si stupari "paraleli cu bolile albinelor'
Au fost mari stupari pe acest forum acum 8....10 ani care "au luat-o in freza" in primul rand pentru ca au ignorat bolile albinelor si mai putin pentru ca nu i-a mai ajutat sanatatea :!:
Nu vazuse in viata lor cum arata un stup atins de loca europeana,atins de loca americana,de viroze.....Mai mereu dadeau vina pe "bietul paduche" si pe neonicotinoide
Cand au apucat sa vada ...era deja prea tarziu..... ;)

PS.Sunt trei lucruri esentiale pentru a reusi in apicultura,dupa parerea mea:
1.stapanirea la perfectie a bolilor albinelor
2.pregatirea corecta a familiilor pentru iernare
3.stapanirea furtisagului...
cu celalte chichite ,structuri ... se descurca destul de bine si albinele singure daca le oferim baza melifera bogata , stimulari corecte la timp si sunt tot timpul puternice...!!!

PS1.Impresia mea personala e ca si in urma cu 8 ani ,cand m-am inscris pe forum,si acum..acest capitol e deficitar pentu multi colegi....dar nu si pentru dl Bucovineanu....!.a caror postari le urmaresc de mult..mai ales pe celalat forum.....
tiih

Mesajde Balian » 25 Aug 2020, 10:23

tiih scrie:.....PS.Sunt trei lucruri esentiale pentru a reusi in apicultura,dupa parerea mea:
cu celalte chichite ,structuri ... se descurca destul de bine si albinele singure daca le oferim baza melifera bogata , stimulari corecte la timp si sunt tot timpul puternice...!!!
....acest capitol e deficitar pentu multi colegi....

Da. Sunt f importante!
De punctul 3 sunt nevoit să atenționez an de an colegii în jurul meu.
Îl tratează f superficial această problemă, care poate fi sursa a nenumărate
neplăceri în ambele părți.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2020, 10:49

tiih scrie:
yuonyuon scrie:

nuprea le mai am cu bolile........ma axes puternic pe prevenire.....[/quote] ---yuonyuon
...........................
Oricat ne-am axa noi pe prevenirea bolilor,mai devreme sau mai tarziu vom fi loviti...in primul rand cei care fac pastoral sau au vatra de stupina pe langa alte stupini si stupari "paraleli cu bolile albinelor'
Au fost mari stupari pe acest forum acum 8....10 ani care "au luat-o in freza" in primul rand pentru ca au ignorat bolile albinelor si mai putin pentru ca nu i-a mai ajutat sanatatea :!:
Nu vazuse in viata lor cum arata un stup atins de loca europeana,atins de loca americana,de viroze.....Mai mereu dadeau vina pe "bietul paduche" si pe neonicotinoide
Cand au apucat sa vada ...era deja prea tarziu..... ;)

PS.Sunt trei lucruri esentiale pentru a reusi in apicultura,dupa parerea mea:

PS1.Impresia mea personala e ca si in urma cu 8 ani ,cand m-am inscris pe forum,si acum..acest capitol e deficitar pentu multi colegi....dar nu si pentru dl Bucovineanu....!.a caror postari le urmaresc de mult..mai ales pe celalat forum.....[/quote]
Deci prevenirea nu e in top 3?.....
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 25 Aug 2020, 11:53

yuonyuon scrie:Deci prevenirea nu e in top 3?.....

Prevenirea bolilor, pe principiul "spalat, bine hranit si odihnit" e din alta LIGA, ce sa caute in topuri de cartier...?!? :lol:
Daca te duci la farmacie sa cumperi (sau rogi pe altul sa-ti cumpere) doar pansament si RIVANOL, e clar ca habar nu ai de cate boli suferi! :lol:
ignatov andrei

Mesajde tiih » 25 Aug 2020, 14:36

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:Deci prevenirea nu e in top 3?.....

Prevenirea bolilor, pe principiul "spalat, bine hranit si odihnit" e din alta LIGA, ce sa caute in topuri de cartier...?!? :lol:
Daca te duci la farmacie sa cumperi (sau rogi pe altul sa-ti cumpere) doar pansament si RIVANOL, e clar ca habar nu ai de cate boli suferi! :lol:

Buna intrebare!
Prevenirea nu e in top 3.
Prevenirea e Liga 1 ....pe linga Chamions Leaque ;) Cum poti sa previi niste boli daca recunosti ca nu prea le ai cu bolile? :roll:
Ca sa previi niste boli ale albinelor(loca europeana,loca americana,septicemie,nosema apis, VIROZE) -si nu numai -,trebuie sa stapanesti dumnezeieste acele boli :anatomia,fiziologia si simptomatologia lor(boli infectioase.parazitare,de metabolism ...etc...)
Babeste spus:trebuia sa le fi avut in stupina,sa fi reusit tratamentul lor... si sa nu mai dai vina pe "bietul paduche" daca nu e el principalul vinovat...
Eu le-am avut prin anii 70...80....din mosi ,stramosi ....chiar daca unii au alergie la aceste ultime doua cuvinte. :lol:

PS.Doar nu santem in lupta cu Covid-19-PE BAJBAITE_ cand incepand cu mijlocul lunii martie era obligatoriu sa intram cate 3...8 persoane intr-un magazin dar masca de protectie nu era obligatorie si lipsea si cu desavarsire prin farmacii...iar in iulie-august toata preventia incepe cu...purtatul mastii.!!!.
PS1.Poarta masca!
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR