Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2020, 16:24

Nu domnule...trebuie sa sti ce le declaseaza....si sa eviti acel lucru.....
Nu trebuie sa sti dumnezeieste nimic..
Matale daca intelegeai biologia ( cum spuneti)....cu singuranta stiati ca bolile/ daunatori nu se dezvolta in preajma unui organism sanatos...punct!ce suntem la pacanele....?apar si dispar bolile dupa capu lor...?

Ce face un organism slab sa fie slab?...
Imunitatea scazuta dar si genetica sau geneza in conditii proaste....sau conditiile de viata precare.....deci imunitatea la pamant...

Imunitatea scazuta poate declansa / atrage un miliard de boli si daunatori.....de ce tre sai stiu pe fiecare in parte cum ii cheama? Nu era mai usor sa am grija de sanatatea albine de la inceput...

Matale suferi de alopatie convinsa...

Imunitatea(sistemul imunitar) este mecanismu prin care un organism se apara/ adapteaza si se regleaza continuu....dar si repara( singur).....cand i se ofera sansa ..adica conditiile optime de viata...

Stiu ca la medicina nu prea se invata imunitate si nutritie ca ...nahh...ar da faliment sistemul medical...

Invatati biologie adevarata ..lasati draq mastile.!!!
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 25 Aug 2020, 16:54

Oricat ne-am axa noi pe prevenirea bolilor,mai devreme sau mai tarziu vom fi loviti...in primul rand cei care fac pastoral sau au vatra de stupina pe langa alte stupini si stupari "paraleli cu bolile albinelor'

Asta e de pus in rama, cu cercuri de la 1 la 10! :shock:

Au fost mari stupari pe acest forum acum 8....10 ani care "au luat-o in freza" in primul rand pentru ca au ignorat bolile albinelor si mai putin pentru ca nu i-a mai ajutat sanatatea :!:

Adica Ceata lui Pitigoi, sau "mohaiele apicole", cum i-am alintat la intrarea pe forum, ca sa le multumesc pentru primirea facuta! :lol:

Cum poti sa previi niste boli daca recunosti ca nu prea le ai cu bolile?

Esti incurabil!
Postarea asta arata, in cazul lu' matale, lipsa prevenirii, tocmai de aceea s-a ajuns la alopatie... :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 25 Aug 2020, 16:57

Vasile_Bucovineanu scrie:Postarea unui apicultor eminent:
ignatov andrei scrie:
Si BIO-vaca paste...
Si BIO-musca, BIO-bazaie...!! :lol:

Roade rau, nu...?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 25 Aug 2020, 17:07

La orice inceput de studiu, privind plantele sau animalele, se face o scurta descriere, apoi se incepe cu:
1 CERINTELE FATA DE APA, AER, LUMINA si SOL/HRANA (in chineza: conditii edafice)!

Apoi, numai dupa ce toate acestea sunt indeplinite, se trece la productie, adica la evaluarea potentialului!
La urma se studiaza bolile si daunatorii ce pot sa apara in caz de nerespectare a primei conditii!
De ce unii invata de la coada la cap...?!? :shock:
ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 25 Aug 2020, 20:14

ignatov andrei scrie:
ignatov andrei scrie:
Si BIO-vaca paste...

Roade rau, nu...?!?

Nu inteleg ce trebuie sa roada.
Oricum de la cineva care se crede eminenta cenusie a apiculturii din Romania, cei care citesc acest forum asteapta altfel de postari.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde ignatov andrei » 26 Aug 2020, 02:32

Vasile_Bucovineanu scrie:
ignatov andrei scrie:
ignatov andrei scrie:
Si BIO-vaca paste...

Roade rau, nu...?!?

Oricum de la cineva care se crede eminenta cenusie a apiculturii din Romania, cei care citesc acest forum asteapta altfel de postari.

Nu-mi da, mie, sfaturi! Daca vreau sa spun, spun, daca nu...
Stiu ca sunt eminenta cenusie in apicultura, nu trebuie sa spui dumneata, cel urcat in "grade" de forumuri!
ignatov andrei

Mesajde tiih » 26 Aug 2020, 08:33

yuonyuon scrie:Nu domnule...trebuie sa sti ce le declaseaza....si sa eviti acel lucru.....
Nu trebuie sa sti dumnezeieste nimic..

E adevarat trebuie sa stii ce declanseaza ca sa eviti acest lucru dar tot adevarat e ca tebuie sa stii modul de transmitere a bolii,ca sa eviti acest lucru :idea:

PS Tocmai de asta la Covid 19 nu trebuie sa dai draq mastile :lol:
....
yuonyuon scrie:

Ce face un organism slab sa fie slab?...
Imunitatea scazuta dar si genetica sau geneza in conditii proaste....sau conditiile de viata precare.....deci imunitatea la pamant...

Imunitatea scazuta poate declansa / atrage un miliard de boli si daunatori.....de ce tre sai stiu pe fiecare in parte cum ii cheama? Nu era mai usor sa am grija de sanatatea albine de la inceput...

Imunitatea(sistemul imunitar) este mecanismu prin care un organism se apara/ adapteaza si se regleaza continuu....dar si repara( singur).....cand i se ofera sansa ..adica conditiile optime de viata...

Nu mai fi asa sigur de tine.Eu daca as vrea,pe pariu, as putea sa iti infestez toata stupina dumitale mareata in 2-5 zile cu LOCA AMERICANA !!! ;) Pana sa observi,pana sa citesti despre modul de tratament,pana sa te documentezi dumnezeieste,ti-ar "da ortul popii" deja, jumate din stupina :!:
AI HABAR CUM????

PS.Las-o mai moale cu imunitatea.Vezi ca a mai vrut cineva."nume mare" pe acest forum acum 5.6 ani, sa obtina imunitatea albinelor impotriva paduchelui!!
S-a ales praful si de imunitatea albinelor si de stupina lui :cry:
tiih

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 26 Aug 2020, 09:59

Un organism puternic poate sa-si pastreze imunitatea si nu va fi atacat de boli. In cazul albinelor, daca populatia familiei este decimata in continuu de infestarea cu varroa, ce imunitate va mai avea acea familie?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2020, 10:02

Daca ma iau dupa matale ...purtand mastile....aeru inspirat/ expirat vine exclusiv din pantaloni.??....sau din mediu ambiant...( Aer comun adica)??
Subiectu cu covidu orcum e penibil hadeti sa vb de albine.......

Deci sfatu lu matale e sa o lasam mai moale cu imunitatea...???

Varooua.nosema.loca ..etc ...toate sunt in stup dar in cazul imunitatii puternice sunt tinute " sub papuc".....

Astept sa imi spuneti cum infestati stupina cu loca!

Si tineti cont ...ca sa ai loca in stupina tre sa lucrezi extraordinar de prost...si haotic....ca de altfel toate bolile le dobandesti lafel....cu exeptia aglomeratiilor cand le mai iei si de la altii.....dar si atunci stupina sanatoasa nu va fi lovita grav
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2020, 10:25

Vasile_Bucovineanu scrie:Un organism puternic poate sa-si pastreze imunitatea si nu va fi atacat de boli. In cazul albinelor, daca populatia familiei este decimata in continuu de infestarea cu varroa, ce imunitate va mai avea acea familie?
in cazu asta stupul a avut imunitatea scazute de a permis dezvoltarea varoua de la inceput....deci nu a fost stup sanatos.....

Sunteti in stadiu de tratament ...nicidecum de prevenire.....

Sau!!... cum patesc multi( foarte multi).......toata vara au stupi ok sunt sanatosi datorita caldurii...paduchii sunt in parametrii..ei se dezvolta pe puiet de trantori...liniar.....dar in momentul cand temperatura scade iar ultimul puiet de trantor ecluzioneaza...se intampla dezastru...inevitabil...
Toata varoua se muta pe puiet de albina si datorita racirii cuibului se dezvolta exponential..........
Deci dupa extrasu la fs - 1 august....atunci e " miracolul"....

Nu vine nimeni si ca pune cu lopata paduchi in stupi...

In cazu ca stupi sunt bomba ....nu se intampla nimik ;)
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 26 Aug 2020, 10:27, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2020, 10:26

---
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 26 Aug 2020, 11:43

Daca in cazul altor boli, care exista de cand exista si albinele, fata de care care acestea au dezvoltat imunitate si astfel familia le poate tine sub control, in cazul varroa lucrul sta cu totul altfel. Varroa traieste pe o anumita rasa de albine asiatica probabil de zeci sau sute de mii de ani fara sa le produca pagube, albinele reusind sa tina infestarea sub control. Pe albinele europene varoa a aparut abia de cateva zeci de ani si de aceea albinele de la noi sunt vulnerabile si nu au invatat inca sa lupte cu acest parazit. Mai exact nu sunt "imune" la atacul acestui parazit. Poate peste cateva zeci de mii de ani vor reusi sa lupte si ele cu varroa. Asta bineinteles daca nu vor fi disparut.
Acum sa revenim la discutia noastra. Varroa ataca atat familiile slabe cat si familiile puternice. In familiile puternice care cresc generatii mai mari de puiet se vor creste si generatii mai numeroase de paraziti. Daca se trateaza o stupina infestata, vor cadea mai multi paraziti la familiile tari decat la cele mai putin populate. Faptul ca la o familie puternica declinul este mai putin sesizabil in prima faza de catre noi, e alta poveste. Uneori o familie care a intrat la iernat cu o populatie numeroasa, se intampla sa iasa in primavara mai slabita decat una intrata la iernat mai putin populata.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2020, 14:15

Vasile_Bucovineanu scrie:Daca in cazul altor boli, care exista de cand exista si albinele, fata de care care acestea au dezvoltat imunitate si astfel familia le poate tine sub control, in cazul varroa lucrul sta cu totul altfel. Varroa traieste pe o anumita rasa de albine asiatica probabil de zeci sau sute de mii de ani fara sa le produca pagube, albinele reusind sa tina infestarea sub control. Pe albinele europene varoa a aparut abia de cateva zeci de ani si de aceea albinele de la noi sunt vulnerabile si nu au invatat inca sa lupte cu acest parazit. Mai exact nu sunt "imune" la atacul acestui parazit. Poate peste cateva zeci de mii de ani vor reusi sa lupte si ele cu varroa. Asta bineinteles daca nu vor fi disparut.
Acum sa revenim la discutia noastra. Varroa ataca atat familiile slabe cat si familiile puternice. In familiile puternice care cresc generatii mai mari de puiet se vor creste si generatii mai numeroase de paraziti. Daca se trateaza o stupina infestata, vor cadea mai multi paraziti la familiile tari decat la cele mai putin populate. Faptul ca la o familie puternica declinul este mai putin sesizabil in prima faza de catre noi, e alta poveste. Uneori o familie care a intrat la iernat cu o populatie numeroasa, se intampla sa iasa in primavara mai slabita decat una intrata la iernat mai putin populata.
stiu si eu povestea cu albina asiatica......dar daca eu am observat ca in aceiasi stupina sunt stupi fara infestatie....nu ar trebui sa vedem si de ce......?......

Eu notam saptamanal dezvoltarea stupilor si decate ori apre o "anomalie" urmaream in notari ce a dus la acel rezultat...deacea am renuntat la spargeri de cuiburi ..stimulari..etc.......( Mai ales ca si altii mai luminati ca mine au renuntat decand hauuu)
Exemplu un stup ce a adus multa miere ..in notari era ceva de genu matca slaba sau blokaje cu polen( deci puiet mai putin..albina culegatoare mai multa(procent mai mare))..sau in cazul infestarii...slab populat sa spart cuibu..etc...

La tei am luat paduchi la maxim dar nu am putut face tratament pentru ca a urmat inca o luna de fs....stupii fiind pe 3 corpuri si plini de albina ...dupa o luna am avut surpriza ca stupii sa de inainte ...dar cei mai slabi sau depopulat vizibil(pentru ca nu sa facut lucrarea de reorganizare)..
Va garantez ca se poate tine varoua sub control.......este singura optiune reala.......

Albina poate convetuii cu varoua......fara sa aiba de suferit.....

Ati vazut ce au spus " canadienii" pe fb " testu varoua a iesit negativ ...nu se fac tratamente!!!".
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 26 Aug 2020, 18:47

Eu as vrea sa vad apicultorul care sa nu trateze antivarroa cu nimic stupina timp de 4 ani si sa-mi arate ca mai are albine. Pana atunci vorbim sa ne aflam in treaba. Mai era unul pe net care brevetase stupul minune in care albinele nu mai trebuie tratate. Mai stiti ceva de el, mai are oare albine? Am mai spus-o:cum nu putem sa scapam de gandacul de Colorado la cartofi asa nu putem sa scapam de varroa.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 26 Aug 2020, 19:02

ignatov andrei scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:
ignatov andrei scrie:
ignatov andrei scrie:
Si BIO-vaca paste...

Roade rau, nu...?!?

Nu-mi da, mie, sfaturi! Daca vreau sa spun, spun, daca nu...
Stiu ca sunt eminenta cenusie in apicultura, nu trebuie sa spui dumneata, cel urcat in "grade" de forumuri!

Nu iti dau nici un sfat, fac doar niste constatari. Iar ai inteles gresit. Nu eu am spus ca esti eminenta cenusie a apiculturii, dumneata te lauzi. Ori romanul are o vorba "lauda de sine nu miroase-a bine". De cand scrii pe forum mai tii minte pe cati i-ai injurat si jignit? Unii au raspuns cu aceeasi moneda, altii nu. Si venim iar la vorba romaneasca: "cel destept cedeaza primul".
Vasile_Bucovineanu

Mesajde marius_sl » 26 Aug 2020, 20:05

:shock:
:roll:
:lol: :lol: :lol:
Usor-usor, incepe sa miroasa a latrina pe acest forum. Laudele, infatuarea, jignirile, mistourile, vorbitul in dodii au luat locul sfaturilor sau informatiilor apicole. Nici nu mai trebuie sa citesc can-can, am aici de toate. O sa frecventez mai rar forumul acesta si o sa ma rezum la cel vechi.
marius_sl

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR