kovacslg scrie:In rest...
In apicultura nu s au inventat toate.
Totul e in continua schimbare.Daca era așa cum afirma Domnul Yuoan, azi nu am face tratament cu acid oxalic.
Sau, acum se oprește "timpul" in apicultura?
Așadar rămâne valabil ce afirma Dl Balian.
Că ar trebui sa fim deschisi la metode si idei noi, la tehnologii, sa fim atenți la apicultori, cu mai multă sau mai puțină experiență.
Asta cu experiență e f relativă.
General valabilă, de acord, dar sunt și excepții.
Poți juca șah o viață și să te bată un puști de 10 ani, de nu te vezi.

)
Merita sa tii ochii deschiși.
Am văzut stupine frumoase, eficiente și la tineri, și am văzut dezastru și la apicultori cu 50 de ani de experiență.
Ar fi util pt forum sa ne acceptam reciproc, să nu mai folosim că argument : vârsta, deceniile de apicultura, bagatelizarea, atacul la persoana, miștocăreala, in schimb sa ne axam doar peafirmații, si sa sa le combatem strict cu argumente.
una din probleme e ca ne grabim repede sa dam replica..in loc sa folosim rabdarea in avantajul nostru...
in apicultura suntem in perioada de tranzitie...perioada in care se contureaza un mod de apicultura , un "bluprint" dupa care sa lucreze toata lumea.....dar inca mai dureaza...
chesetia e ca atunci cand va iesi la iveala va fi datorita selectiei....si legislatiei ce se pregateste ...
se spune ca daca vrei sa vinzi un produs pe baza tehnicienilor , acel produs nu va fi vandut niciodata .pentru ca ei mareu reinventeaza si inbunatatesc..... si niciodata nu vor putea spune ca e bun......deaceia trebui sa vina un vanzator sa zica GATA! e e destul de bun asa, merge la vanzare!!
sa zici ca in apicultura nu am ajuns la "GATA"(din punct de vedere teoretic) ...trebuie sa fim naivi.....
in orce domeniu este o perioada de invatare , de procurarea echipamentului si cunostintelor de baza ...apoi productia ...la noi in apicultura cum se face de inventam in fiecare an cate ceva ...inseamna ca nu am ajuns la o stabilitate ...adica o formula (un tipar) pe care sa il folosim an de an si sa avem rezultate...deci mai pe scurt ...suntem in tranzitie....
pe viitor se vor contura trei tipuri de apicultura:
-cea industriala ...la viteza ...dupa un tipar stabilit
-medie 100de stupi ..pe vetre stabile(mai ales) sau pavilion ...lafel un tipar standard de lucru
-si restu lumii care nu se aliniaza la norme si vor fi mereu "carne de tun" si reinventeaza ..descopera si redescopera ....
cand redescoperi si reinventezi ..exista un risc ..acela de a nu face profit constant....
Am văzut stupine frumoase, eficiente și la tineri, și am văzut dezastru și la apicultori cu 50 de ani de experiență.
50 de ani de vechime ...nu experienta....pentru ca timpul trece orcum fie ca invatam sau nu...