Am trecut pe MER de pe orizontale prin trepte.
Stupul orizontal era un sistem simplu. Lăzile mele erau pe 32 de rame concepută pentru o
familie de producție și una ajutătoare. Motivul pentru care am trecut pe verticală era
greutatea prea mare a stupului. Am avut un popas pe verticală cu rame egale 1/1. Asta
necesita lucrul cu ramă total și stoarcere în stupină. Nu rezistam să țin toată ziua rama de 3-4
kg în fața mea. Am modificat la cuib 1/1 și magazie 1/2. Era mult mai convenabil, cu handicapul
că nu reușeam să realizez ”cuib uscat”. Aveam coronițe în cuib. Vedeam că am putea stoarce
mai mult dacă pentru suprafața de 1/1 am putea lua decizie diferită jumătății de jos și cea de sus.
Și automat am ajuns la MER. Nu am avut nimic de pierdut am tăiat toate ramele în două.
(menționez că a tăia în două o ramă 1/1 nu rezultă două de 1/2. Noroc ca la mine rama era
adânc de 320mm care m-a ajutat f mult.)
Pentru mine asta este cel mai mare avantaj. Ce se spune că matca greu trece garnița între
corpuri nici nu se pune problema. Trece ca focul. Prima dată se tot extinde pe rama 1/2 (care
este chiar favorabil) după care se sparge și trece și pe celălalt corp)
Încercați și veți vedea!

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.