Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde mausica » 08 Dec 2020, 23:57

1.Se poate chiar mai mult de 900kg vinde la borcan/an. Si asta fara magazin, fara piata, fara internet.
2. 1 kg de miere e 20 ron vs 1 kg de f40 e 1.9 ron!!!
3. In primavara tot f40 e raschetat si inca poate mai au nevoie.
4. Riscuri peste iarna.... 0
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 09 Dec 2020, 07:02

Eu am zis că pun 9 kg la borcan în contextul în care iau 10 kg, să zicem și 1 kg îl vând și de el cumpăr 10 kg de F40 pentru iernare.
Deci, rămân 9 kg miere pentru mine.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 10 Dec 2020, 07:32

stefanmadalin scrie:.....Daca ai pune pretul de vanzare al fs la 10 lei si adaugi costuri de extractie, logistica...mai te si fiscalizezi...iesi tanda pe manda.

Cred că vânzarea este cea mai sensibiă problemă. Dă sursă pentru aproape tot ce este în mișcare în apicultură.
El ne mobilizează, dă senzația de reușită, posibilitate și măsură pentru investiții.
Vorbesc cu și citesc despre apicultori care aleg preț de vânzare destul de mare la borcan și se plâng, fiind nevoiți
să vândă la procesator surplusul la un preț f mic. Dacă luăm în calcul cantitatea de miere produsă, respectiv volumul
de lucru pentru producerea acestei cantități și capacitatea de vânzare la borcan al fiecăruia apicultor, există acel
ehilibru care dă posibilitate de a nu mai da nici un kilogram la procesator. În această ecuație stabilirea prețului optim
la borcan are o importanță f mare. Sub acest nivel el poate afecta rentabilitatea, iar peste ar putea scădea volumul
de vânzare. Prețul mediu este combinația celor două obțiuni. Încasarea finală poate fi același a unei vânzări numai
la borcan, cu un preț mai scăzut (și așa mult superior celui dat de procesator) cu un preț mare la borcan și surplusul
dat la procesator. Astfel cu o cantitate mai mică de miere cu aceeași rentabilitate în final putem să întreținem un
număr mai mic de stupi precum și volumul nostru de muncă va fi mai mic.
Ca să funcționeze această schemă trebuie formată o piață personalizată și făcut tot posibilul să crească numărul de
cumpărători direct.
Proiectele de finanre ne ajută să putem investi și în direcția mecanizări, dar ne obligă să facem exact invers, să
ținem familii cât mai multe, indiferent de puterea și starea lor să predăm miere la procesator și dacă din banii
primiți nu investim în tehnică nouă să și lucrăm mai mult. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 10 Dec 2020, 08:43

Mecanizarea cu fonduri, stupine cu peste 200 de familii, daca sunt abordate de apicultori obișnuiți cu întreținerea a 50-80 de familii, langa un loc de munca, reprezintă un risc pt stupina respectiva.
Pur și simplu nu poate gestiona corect acel număr de familii.

E perfect valabil însă, pt cei care fac apicultura ca activitate principală, și au ani de experiență în gestionarea a 150-200 de familii.

Eu nu as continua finanțările unde obligi un apicultor cu 100 de familii (obișnuit să lucreze cu 50-80, formand100 așa pt.proiect), sa dezvolte acea stupina la peste 200 intr un an doi.

80% nu funcționează - mortalități, producție mica, toată energia se duce la atingerea acelui număr. 95% revin tot la 50-70 peste 5 ani de chinuiala.
Cu echipamentele pe olx.
o mașină, o fundație....
kovacslg

Mesajde stefanmadalin » 10 Dec 2020, 10:37

mausica scrie:1.Se poate chiar mai mult de 900kg vinde la borcan/an. Si asta fara magazin, fara piata, fara internet.

Eu stau intr-un oras de 2 mil de locuitori +ilfov, si nu reusesc sa vand la borcan nici 200kg cu anunturi peste anunturi, promovari, facebook, pile, cunostinte si relatii.
Poate la voi se vinde mai bine in vest mierea, sau la noi sudistii prefera supermarketul.

Am miere de rapita la vanzare de cateva luni, nimeni nu mi-a luat 1 borcan. Si am cateva sute de kg. De ce sa mai dau banii pe F40? 100 kg le-am bagat numai stumulari in august-septembrie.
stefanmadalin

Mesajde Sam » 10 Dec 2020, 11:06

stefanmadalin scrie:
mausica scrie:1.Se poate chiar mai mult de 900kg vinde la borcan/an. Si asta fara magazin, fara piata, fara internet.

Eu stau intr-un oras de 2 mil de locuitori +ilfov, si nu reusesc sa vand la borcan nici 200kg cu anunturi peste anunturi, promovari, facebook, pile, cunostinte si relatii.
Poate la voi se vinde mai bine in vest mierea, sau la noi sudistii prefera supermarketul.

Am miere de rapita la vanzare de cateva luni, nimeni nu mi-a luat 1 borcan. Si am cateva sute de kg. De ce sa mai dau banii pe F40? 100 kg le-am bagat numai stumulari in august-septembrie.

Salut,

Concluzia ta este gresita. In Bucuresti se vinde mult mai mult la borcan. Rapita se vinde intr.adevar ma greu, dar trebuie sa ai alte sortimente pe care sa le vinzi mai scump si sa folosesti ceea ce nu se vinde ca bonus ( in cazul tau poate sa fie rapita, eu ofer bonus polen, ...).
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde stefanmadalin » 10 Dec 2020, 11:21

Am dat polen, faguri, borcanele mici de 100 ca monstra...ramase de la miertisoare.
Fagurii am vandut cativa. Polenul a fost cerere si l-am terminat repede, dar nici n-am avut mult.

Cat priveste ME sau MER, la mine nu merge, cel putin la momentul asta in care fac stationar pe o zona destul de saraca in polen si nectar.
Iernez cu efectiv mic si deci lucrez cu rama, doua conditii ce ma indeparteaza de sistemele de mai sus.
Scuze pentru devierea de la subiect, continuati.
stefanmadalin

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 10 Dec 2020, 12:55

Foarte adevarate cele spuse de colegii Kovacs si Balian mai sus. Multi dintre cei care au beneficiat de fonduri nu aveau de gand sa continue cu apicultura. Vroiau doar banii si apoi isi faceau planuri ca se vor descurca ei cumva sa iasa in castig. Faptul ca unii nu se ocupasera in viata lor de albine si in scurt timp s-au trezit ca trebuie sa ingrijeasca 200 de familii sau mai multe nu avea cum sa duca la nimic bun. S-au inmultit bolile, aglomerari in pastoral si familii de albine chinuite. In apicultura s-au investit multi bani de la UE, dar nu se vede un progres. Din contra productia reala de miere a scazut in loc sa creasca.
Referitor la vanzarea mierii, clientii fideli se formeaza greu, in timp si se pot pierde usor daca se face rabat de la calitate. Daca un client cumpara miere si e multumit de calitate mai spune si la altii doi trei. Daca se vede inselat mai spune acest lucru la alti zece.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 10 Dec 2020, 17:43

stefanmadalin scrie:....Eu stau intr-un oras de 2 mil de locuitori +ilfov, si nu reusesc sa vand la borcan nici 200kg cu anunturi peste anunturi, promovari, facebook, pile, cunostinte si relatii.

Vedem puțin altfel lucrurile. Spun ce este în jurul meu, nu știu ce este în altă parte.
Mierea de rapiță este declasată că se cristalizează repede. Altfel are o culoare destul de deschisă
gust f plăcut și aciditate scăzută care face ca să fie acceptată de cei care au probleme la stomac.
Mierea de fs se vinde sub numele de polifloră. Are culoare mai închisă din cauza polenului de fs
și gust destul de slăbuț. Spun eu.
Amestec 50-50% și iese o marfă excepțională, și ca culoare și ca gust. Dacă se întreabă despre
compoziție eu spun adevărul. Cumpărătorul se miră și mai cumpără de două ori atâta cât a
cumpărat până atunci. Da la mine nimeni până acuma nu a cerut miere de fs, numai polifloră.
Satisfac numai cererea. Clientul dictează că la el sunt banii. :)
La mine cea mai bună miere este poliflora de primăvară adunată în perioada 1-20 aprilie când
natura este în plină dezvoltare. Mierea de salcâm este un mit, și susținută de cai care au parte
de ea, cu o caracteristică aparte. Cristalizează f greu. Eu tot mai rar am parte de ea și nu am
motiv să țin în prioritate. Ca compoziție este departe de cea de poliflora amintită. Vând și
salcâm ca să am varietate la sortimente, dar nu-mi este prioritară. O cumpăr și o revând.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 10 Dec 2020, 18:30

stefanmadalin scrie:Am dat polen, faguri, borcanele mici de 100 ca monstra...ramase de la miertisoare.
Fagurii am vandut cativa. Polenul a fost cerere si l-am terminat repede, dar nici n-am avut mult.

Cat priveste ME sau MER, la mine nu merge, cel putin la momentul asta in care fac stationar pe o zona destul de saraca in polen si nectar.
Iernez cu efectiv mic si deci lucrez cu rama, doua conditii ce ma indeparteaza de sistemele de mai sus.
Scuze pentru devierea de la subiect, continuati.

De câți ani vindeți miere?
Îmi amintesc că în primii ani, nu reușeam să vând la borcan 100 kg de miere.
Între timp vând lejer peste 1 t la preț de borcan. Anul acesta mai mult.
Mă ajută faptul că am agenți de vânzări: Mama, mătușa, nevasta și mai am prieteni care au spus prietenilor lor.
Și așa se adună.
Am un prieten care pe facebook vinde foarte multă miere și are doar 2 ani de când s-a început.
Am un alt prieten care a început acum 5 ani de la zero și vinde toată mierea pe care o are (peste 1 t pe an) la borcan.
Merge prin magazine/piețe etc și întreabă.

Ia un cărucior din acela de piață și du-te printr-o piață engros și întreabă vânzătorii dacă cumpără.
Ce-i drept, te-ar ajuta dacă avea un coleg de-al lor care să te recomande.
cristi_vidican

Mesajde tiih » 11 Dec 2020, 08:34

Bravo,cand vinzi in jur de o tona la borcan(bidonas,galetusa...a se citi la pret bun nu la pret de samsar!)se merita sa te extinzi....)Eu nu reusesc asa ceva decat daca includ si barterul.O dau contra:carne. lapte,cas de oaie,miel de paste.vin,tuica,gaste,gaini si...puicute...etc.... :lol: )
tiih

Mesajde cristi_vidican » 11 Dec 2020, 09:27

tiih scrie:Bravo,cand vinzi in jur de o tona la borcan(bidonas,galetusa...a se citi la pret bun nu la pret de samsar!)se merita sa te extinzi....)Eu nu reusesc asa ceva decat daca includ si barterul.O dau contra:carne. lapte,cas de oaie,miel de paste.vin,tuica,gaste,gaini si...puicute...etc.... :lol: )

Și barterul e tot o valorificare. Până la urmă e același lucru, dacă din acei bani cumpărai aceleași produse. Dar, dacă banii de pe albine nu-i pupă nevasta, atunci nu e prea bine :lol:

Legat de vânzare important este să te știe oamenii de om cinstit, să ai calitate, să te găsească mereu cu miere sau ce vinzi. Și răbdare.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 11 Dec 2020, 09:46

Răbdare! :lol:
Balian

Mesajde cristi_vidican » 11 Dec 2020, 10:23

Avantaje MER
4. Spațiul dintre corpuri la iernat.
Datorită spațiului dintre corpuri, albina se poate muta mai ușor de pe un interval pe altul.
De asemenea poate avea acces mai bun la zona din margine, unde este mai multă miere.
Regina poate să treacă în februarie de pe un interval pe altul pentru pontă.

Altfel, trebuie să faci găuri prin mijlocul ramelor de 1/1.
Nu că n-ar merge și fără, dar la MER e mai avantajos.

P.S. Ieri se discuta pe facebook despre modele de centrifugă radială pentru rama de 1/1. Diametre mari, distanță de la ax, probleme, ce mai?
Băi, la MER nu-ți mai bați capul că ai două tipuri de ramă la extras. Asta ca să mă întorc la primul avantaj. Am un vecin care are și el un stup pe rama de 1/1. Mă roagă să-i extrag și lui 2-3 rame de 1/1 pe care le ia din cuib. Caută grătarele pentru centrifugare, vezi unde pui ramele, ai grijă să nu le uiți când te întorci acasă și așa mai departe.
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 11 Dec 2020, 10:25

tiih scrie:Bravo,cand vinzi in jur de o tona la borcan.....O dau contra:carne. lapte,cas de oaie,miel de paste.vin,tuica,gaste,gaini si...puicute[/color]...etc.... :lol: )

Uite altul care , în amurgul vieții, se crede un terente al.....mierii! Oare la bătrânețe, este obligatoriu ca...creierul mic sa-l prindă din urmă pe cel mare si mai apoi sa lipseasca cu desăvârșire? !
Shrek

Mesajde tiih » 11 Dec 2020, 11:39

Ce naiba se leaga de varsta mea toate mascotele tinerele si"imberbe"?.Oare li se trage de la prea multe "chimicale" ingurgitate in ultimele decenii?!.....Du-te "La o cafea"..si fa acolo pe spiritualul si moralistul!!!!
PS.Un alt caz de "rasism" Si eu trebuie sa fiu victima precum "bietul Coltescu" ....pentru un cuvant nevinovat.... :o :geek:
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR