paradisuri inflorite scrie:Salutare d-le PUPE! NU A-ti avut probleme sa va intre in friguri la asemenea cantitate de puiet la rapita si la salcim 1-2?
paradisuri inflorite scrie:Salutare d-le PUPE! NU A-ti avut probleme sa va intre in friguri la asemenea cantitate de puiet la rapita si la salcim 1-2?
Domn_sergiu scrie:Daca unei famili normale cu 5-6 r de puiet ii adaugi rame cu puiet sint sanse mari de roire indiferent de cules .Poti face o familie pe8-9rde puiet fara a fi pericol de roire indiferent de natia matci.Astfel din familia initiala se scot ramele cu puiet tinar raminind doar 2-3 faguri cu puiet capacit ,se umple lada cu puiet de imprumut capacit.Familia astfel creata duce lipsa de puiet tinar si va cauta sa il faca.Numai cind aceasta sarja de puiet v-a ajunge la maturitate acesta va forma roiul adica la o luna dupa intarirea familiei pt cules.Puietul capacit introdus initial se va prapadi in cules daca este ,iar daca nu chiar daca aglomerind lada v-a incuraja roitul nu va face parte din roi si v-a culege pina la disparitie ,pt ca in roi (cred ca)sint albine fice ale matci ce roieste sau mai probabil surori bune cu printesele,si nu albine straine ca singe chiar eclozionate in familie.
jiji scrie:merci
sa sti ca ultimul tau post chiar m a amuzat ,nu stiu dc dar ma asteptam sa m i se raspunda altceva decat este si eu mai fc cateodata asa
paradisuri inflorite scrie:D-LE PUPE,va multumesc de raspuns la intrebare ; chiar eu insumi am fost in ROMINIA pe timpul salcimului si am vazut ploile si vremea rece .Sint curios daca cele 9 rame de puiet au avut un cuvint greu de spus la SALCIM ,chiar cu numai 6 zile de cules.Multumesc.
paradisuri inflorite scrie:Uite aici o matca cu dezvoltare exploziva PRIMAVARA si TOAMNA ce ziceti ,folositi aceasta culoare?
Dani Popovici scrie:
Domnule Guist, ma gasesc sa vin si eu cu niste intrebari de tehnologie si management:
1. Cand formati roii?
2. Puietul il luati de la familiile din pastoral sau de pe vatra?
3. Folositi matci de anul anterior sau tinere la roii nou formati? Daca sunt din anul anterior, cum le pastrati? Daca sunt din familiile de productie, banuiesc ca inlocuiti cu altele proaspete... sau ... ?
4. Ce faceti cu familiile intrate in friguri?
(unii le arunca pe foite cu matca si puietul il dau la roiuri, altii le iau matca si le lasa cu botci necapacite, altii le despart, etc...)
Dani Popovici scrie:(Eu la capitolul "friguri" am cam "patinat" anul acesta.
Am rupt la botci de m-am saturat la juma' de efectiv. I-am scapat de sub control cam la tzanc, adica au eclozat cele tinere in plin cules de salcam (cum a fost el) si au terminat pe cele batrane, dar stupii au ramas plini de albine. Noroc ca botcile erau rupte si n-au mai crescut alte matci tinere "din spate".
Sa vedem acum daca nu se depopuleaza chiar pe tei si floarea soarelui...)
maximus scrie:pupemea a scris:
Cred ca o carniola care este selectata prioritar dupa instinctul de roire cat mai redus, pierde in celalalte calitati recunosute ca fiind caracteristic carniolelor.Adica instinct de acumulare mare(harnicie) start in primavara si iernare economa.
Sunt convins ca cei ce au selectionat pe Carnica timp de 100 de ani (cazul familiei Sklener) au avut mai multa minte decat mine.Si au stiut ce fac.
aici este vorba de legea echilibrului.
iei dintr-o parte, pui in alta.de aceea toate speciile selectionate au pierdut calitati.este dovedit ca un grau selectionat are o compozitie mai saraca in principii nutritive decat soiul originar, dar da productie mai mare si este rezistent la pesticidul x.
la fel si albina.dar saracirea in momentul selectiei accentuate intervine si la capacitatea imbogatirii nectarului cu enzime, la cantitatea de proteina din venin, intr-un cuvant la calitatea produselor apicole.
oare de ce sura de stepa da lapte mai putin dar incomparabil mai bogat decat renumitul holstein?
de ce asistam la o revenire a graului cu bob imbracat (alac) in alimentatie, din cauza ca a ramas nemodificat si este mult mai hranitor decat graul comun?
johnny_it scrie:Domnule Pupemea aveti cumva o IFA cu cabina verde? ... in pastoral in apropiere de Sibiu?
florin,Moreni scrie:paradisuri inflorite a scris:
Uite aici o matca cu dezvoltare exploziva PRIMAVARA si TOAMNA ce ziceti ,folositi aceasta culoare?
Am avut ceva de acest gen si nu prea a mers. Pleaca foarte greu primavara , de-abia la tei intra in forma. Am renuntat la ea cam acum 3 saptamani si am dat fanmiliei o alta matca , mai negricioasa. Se pare ca cele de culoare mai inchisa merg mai bine la noi in zona.
CATU scrie:mda, un profesionist adevarat...7t salcam pe praful asta...
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori