Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 11:44

Iar daca trebuie le fac si pista iluminata de aterizare :lol:
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 12:25

FARA GLUMĂ ACUM, la modul cum e gindit, corpurile sunt foarte robuste si usoare iar inaltimea totala nu e mare.
Am comparat rigiditatea soclului inferior (fundul stupului) care in proiectul de fata are doar 30 mm + 25 mm cele 2 talpi cu fund de stup de doua ori mai gros si e mai rigid primul.
Nu am lasat nimic la voia intamplarii, totul e gindit sa usureze construirea stupului:
-Laturi egale 470, in lista apar cu culori diferite, e nevoie sa prelucram doar doua din cele 4 laturi. Falturile sunt usor de aplicat cu oberfreza de 20 folosind sabloane.
De mare ajutor mi-au fost presele wolcraft, bank-uri de timplarie din mese drepte (e esential sa avem suprafete plane).
-Sistemul de minere mobile, pentru manipularea corpurilor, au dublu rol, in pastoral se introduc tije de ghigdare. Iarasi sunt usor de efectuat, cu un sablon gauresti repede si sunt batute cuie U. (doar anumite tipuri de cuie sunt bune)
-Scandura o cumpar uscata in uscator si adusa la dimensiunea de 2000x158x20, insa am constatat ca folosind un circular cu masa bun poti sa-ti faci singur latimea, cu precizie buna. Toate corpurile sunt obtinute din cele de 470x158x20 prin "feliere".
-Plasa de fund e plasa expandata, foarte robusta. Capacul e acoperit cu tabla de aluminiu de 0.4
Am facut si o foaie de calcul care calculeaza greutatea stupului pe subansamble, daca o vrea cineva o trimit pe mail.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2012, 13:54

Crisan Dorel scrie:@BUNKA
Salut,
Se poate deschide urdinisul superior incepand din primavara
Eu am observat tendinta de a urca in sus catre capac, incearca sa le lasi cu capacul deplasat sa vezi ca incep sa zboare pe acolo :)
Nu e o problema sa le obisnuiesti pe acolo

Poate fi facut si graduat, vorba ta, micsorezi urdinisul inferior si aglomeratia le obliga sa caute alta intrare in stup.

Depinde cum sunt iernati stupii, daca sunt pusi pe un corp dadant simplu si deschizi urdinis la capac, ok merge...dar daca iernezi cu caturi deasupra peste folie cum faci? Eu de ex am urdinise in capace, si caturile sunt puse sub cuiburi, e usor pt ca ele oricum in zilele calde ies chiar si iarna, apoi in primavara cand fac primele zboruri mai intense se si orienteaza sus, apoi cand muti caturi peste cuib oricum ele stiu sa zboare la capac deci e ok...sa le inveti in sezon sa zboare de la fund la capac in conditiile in care stupul e inalt si albinele obisnuite jos e cam greu!
La obisnuirea graduala nu ma refeream la micsorarea urdinisului inferior, obtii cel mult o mare aglomerare dar ele tot pe acolo intra si ies, ma refeream ca trebuie sa le obisnuiesti sa zboare din ce in ce mai sus pana ajungi la capac daca stupul are 1m, cuib plus 2 caturi de 1/2 sa zicem, nu poti sa muti urdinisul la 1m distanta pe inaltime fara sa bulversezi, sa dezorientezi albina cu efecte negative asupra coloniei pt cateva zile, de asta explic cum se face pt ca nu potyi s-o faci oricum.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2012, 13:59

Adrian Galofteanu scrie:
Crisan Dorel scrie:Partea cea mai tare este ca poti folosi colectorul de polen tot sezonul apicol !!!
O sa spuneti cum ?

Salut,

Imi place ce faci tu! Mai am unele nelamuriri de ordin tehnic pe care o sa le discutam dar pana una alta vreau sa stiu:
- folosesti in mod curent colectorul de polen sub capac?
- folosirea urdinisului dublu, daca stapanesti manuirea unui astfel de sistem. Nu apar probleme de orientare a albinei? Spui la un moment dat ca scurtezi drumul culegatoarei prin deschiderea urdinisului al doilea dar culegatoarea stie sa il gaseasca? Sau cum procedezi?

Multumesc!

Adriane, se face exact cum am zis mai sus, nu oricum ca apar probleme de dezorientare exact cum ai banuit!
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 20:32

Daca urdinisul superior e plasat intre cuib si magazine atunci distanta este de cca 0,5 m
Vom vedea in sezon cum se comporta, eu personal cu cred ca vor fi nici un fel de probleme cu orientarea
Daca mai foloseste cineva urdinisul superior poate contribuie la familiarizarea noastra cu modul de lucru ...
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde peterneamt » 17 Ian 2012, 20:41

Este de 10 cm lungime si este folosit numai daca folosim gratia Haneman peste cuib in timpul culesului sau la cresterea matcilor prin metoda Cloake.
peterneamt

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 20:44

@BUNKA
Folosesti urdinisul superior in mod curent sau ai testat doar in unele combinatii deale tale ?
Eu ma gindesc sa folosesc urdinisul superior aproape tot timpul
Ai mai observat ceva in experimentele tale legat de subiectul asta ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde peterneamt » 17 Ian 2012, 20:51

Il folosesc numai la stupii de pe vatra nu si la cei cu care fac pastoralul si pot sa spun ca atita timp cit e cules nu sunt probleme , dar primavara si toamna e periculos sa il ti deschis.
peterneamt

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 21:03

peterneamt scrie:Il folosesc numai la stupii de pe vatra nu si la cei cu care fac pastoralul si pot sa spun ca atita timp cit e cules nu sunt probleme , dar primavara si toamna e periculos sa il ti deschis.

Tu din ce motiv folosesti urdinisul superior ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 21:10

peterneamt scrie:Il folosesc numai la stupii de pe vatra nu si la cei cu care fac pastoralul si pot sa spun ca atita timp cit e cules nu sunt probleme , dar primavara si toamna e periculos sa il ti deschis.

Ai fundul cu sita sau plin la stupi ? Clopot sau horn ?
Cam pe la ce data deschizi urdinisul superior ?
Ce beneficiu ai observat prin folosirea urdinisului superior ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde giovanni » 17 Ian 2012, 21:30

Crisan Dorel scrie:@florinapi
daca insa ai citi una din postarile mele anterioare, ai vedea cum poti impusca doi iepuri deodata :)
si acum fara gluma, prin plasarea colectorului de polen intre cuib si magazine, matca nu mai are acces la magazin (ar trebui sa traverseze placa activa insa de ... e regina, nu se compromite)

CITESC si nu mai rezist ! se mareste ficatu n mine ca n porc cand il prajesti cu flacara la craciun,
Mi am propus sa nu mai citesc sa nu mai activezdecat f putin pe forum, dar ,,, lipsa asta de activitate dein perioada asta ,,,
Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai pui de Daci, nu va osteniti cu aruncatul banilor , aruncati i fara osteneala , nu merita efortul, VIATA E SCURTA SI PACATOASA IAR DOMNUL ABIA MAI ARE MI;LA DE NOI!
Fiti atenti : voi spune BINE si RAU de aici incolo atat. Restul munciti pana va vine mintea la cap , NU este vina voastra este a sistemului ca nu este in stare sa ne educe tehnic printr o forma organizata serios a invatamantului, in cazul nostru = ALBINARITUL
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 21:32

Eu vad lucrul cam asa :
Toamna, Iarna doar urdinisul inferior si aerisirea cu sita de pe fundul stupului deschisa complet. Iarna suplimentar folosesc saci de nylon negri peste stupi, sunt strins legati si creaza un clopot etans
Cind se incalzeste vremea, poate fi deschis si urdinisul superior, chiar la zboruri de curatare, dar sa fie redusa aerisirea prin sita de fund
Cind e foarte cald, atunci se redeschide complect aerisire prin sita
Ce spuneti ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde peterneamt » 17 Ian 2012, 21:35

La stupii de pe vatra. Ii folosesc pentru cresterea matcilor. Pe vatra ramin 30-50 familii toate in stupi de poliuretan, la care le-am confectionat separatoare cloake . In pastoral plec cu 150 familii. Cind ma refeream la probleme ma refeream la furtisag . Avantajul consta ca o parte din albina culegatoare nu mai este obligata sa treaca prin gratie spre magazia de recolta, iar in cazul cind avem puiet in cat trintorii ecluzionati nu mai mor pe gratie. Pentru cei de productie nu am gratii si nici urdinis superior, doar sti bancul cu iarna = iar n-am bani.
Sita anti varroa tinuta tot timpul deschisa devine sita pro varroa. Deschid sita doar sa o curat sau cind pregatesc stupii pentru transport .
O izolatie exagerata pastreaza si frigul nu numai caldura.
Ultima oară modificat de peterneamt pe 17 Ian 2012, 21:50, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde giovanni » 17 Ian 2012, 21:46

Pe scurt ,tineti minte asta:
Nu faci pastoral si vrei sa ai stupi de productie pentru miere concepeti un cuib fara rame, daca totusi nu va puteti tine la idei,
magaziile la fel s au cu rame insarmate cu leatul de 20/15 atat!
Chiar puteti sa l plimbati si in pastoral un astfel de stup din al doilea an, sai mai este si BIO atunci fara cheltuieli suplimentare
Fişiere ataşate
1313724466489.jpg
Nu este ceace se vede si crede
1313724466489.jpg (21.66 KiB) Vizualizat de 10058 ori
giovanni

Mesajde giovanni » 17 Ian 2012, 21:48

Crisan Dorel scrie:@alt stupar
salut
eu n-am zis ca albina culegatoare depune direct nectarul adus in celula ci faptul ca e scurtat drumul ei, nu mai trebuie sa parcurga lada de la un capat la altul

Se poate , se formeaza albina culegatoare si preda nectarul si acolo . deci= BINE
giovanni

Mesajde giovanni » 17 Ian 2012, 21:53

Crisan Dorel scrie:@BUNKA
Salut,
Se poate deschide urdinisul superior incepand din primavara
Eu am observat tendinta de a urca in sus catre capac, incearca sa le lasi cu capacul deplasat sa vezi ca incep sa zboare pe acolo :)
Nu e o problema sa le obisnuiesti pe acolo

Poate fi facut si graduat, vorba ta, micsorezi urdinisul inferior si aglomeratia le obliga sa caute alta intrare in stup.

= Rau, Nu se micsoreza nimic jos, se creaza un urdinis din fabricatie la corpurile superioare mult mai mic , de 6/7-8 de ex, chiar a si recomanda,
giovanni

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR