tiih scrie:jonny_it scrie:Si tacerea este un raspuns. Bafta!

Tacerea s-a datorat unor probleme profesionale.....Ideile dumitale au mai fost expuse si anul trecut.Invitatia nu o pot onora din lipsa de timp ... nu ca nu as fi curios sa vad o matca bk care sta linistita si nu ponteaza(speram sa nu vad o bk de 2..3 ani epuizata,caci eu stiu sa apreciez varsta matcii cum putini o stiu pe acest forum!.....)
Sa fiu sincer,un nepot a cumparat acum 4...5 ani bk...vreo 10 matci.Nu m-a ascultat si treptat trepta am inceput sa vad si eu hibridari,"contaminari" cu puiet depus in octombrie ,cum nu am avut zeci de ani la rand.Nici nu va imaginati cate matci din cele care pontau tarziu in octombrie anul trecut au fost omorate de mine...cate matci au fost eliminate acum doi ani la fel.MUNCA IN PLUS,nervi,incercarea de a-l convinge ca ce a facut el e tot la fel de gresit ca si ingrijitorul ala din Brazilia care a eliminat gratiile de la urdinis pentru matcile si trantorii din familiile cu albina africana!Patind asta, CUM AR PUTEA CINEVA SA MA CONVINGA DE CONTRARIU?
Poate invitatia ramane valabila peste 2...3 ani ,daca va fi sanatate si voi iesi la pensie,poate voi reusi sa organizez si mult doritul concurs cu cele mai bune familii de albine si matci ....nu vreu sa continui polemica!
PS.Un lucru este sigur ,sunt multi crescatori de matci in Romania in ziua de azi si...prea putine matci care "stiu" sa produca miere!
PS1.Dupa ce am crescut si eu ceva matci cu multi ani in urma ,am renuntat,cand am vazut ca oricat m-as fi straduit,tot albinele stiau sa creasca mai bine decat omul...ca, cresterea unor botci in absenta matcii...inseamna,mai mult sau mai putin, tot
[b]cresterea unor BOTCI DE SALVARE[/b] dar un profit mai mare pentru vanzator!!!
PS2.Ce sa mai vorbim de dubla TRANSZVAZARE.....
Am inteles, pastram legatura.
Am suficient de multe familii+roi, o sa puteti sa va uitati in care doriti, va dau si un tabel cu tipul reginelor si varsta lor+ numarul de intervale ocupate in decembrie 2020.
Nu stiu ce BK a cumparat nepotul dvs. Sunt mii de linii BK. Daca eu cumpar regine carpatine de la Institutul de la Poieni si sunt foarte slabe nu inseamna ca si cele crescute de dvs sau de Bucovineanul(am dat un exemplu) sunt la fel de slabe.
Am spus de multe ori, cine nu face miere cu carpatina nu o sa faca nici cu BK sau alta rasa/hibrid. Fiecare are avantaje si dezavantaje, cine stie sa le exploateze pentru a produce miere are biletul castigator, in rest toti comenteaza fara sa stie prea multe.
Brazilia dupa ce s-a luptat cativa ani cu albinele africane extrem de agresive a devenit printre cei mai mari producatori de miere din lume. Cautati articole pe internet si o sa vedeti ce parere au ei.
Dubla transvazare este discutabila, in special daca stim putina biologie.
Si la noi se practica de ceva timp cresterea de regine in prezenta reginei, asa ca deja nu mai vorbim de "botci de salvare".
Si totusi daca din botcile alea de salvare eu obtin regine care puse in roi/familii imi aduc in anul urmator peste 60-70 kg de miere credeti ca ma intereseaza cum sunt obtinute? In stationar si fara nici un fel de stimulare(acolo este si secretul).
Acum cateva saptamani am intrebat aici pe forum daca a produs cineva din cei prezenti pe forum mai mult de 14-15 tone de miere anul trecut(si poate dovedi intr-un fel sau altul), toti au evitat raspunsul. Toti sunt experti in apicultura dar putini produc miere.
PS: incepand de anul acesta nu mai vand regine, asa ca nu ma mai poate acuza nimeni ca am interese.
Iau o pauza, sanatate!