Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde jonny_it » 01 Feb 2021, 15:52

tiih scrie:Parerea mea am mai spus-o in treacat..Principalele cauze care declanseaza ponta prematura a matci(a se citi ponta inainte de 15...20 februarie cel mai devreme :idea:) sunt:
1.MATCA(originile hemolimfei)
2.Stimularile cu turta...
3.Interventiile in cuib(chiar si simpla ridicare a podisorului ...incepand cu 1 februarie..)
4Zgomotul,deranjul repetat a pasarilor de curte si a celor salbatice la urdinis..........
5...etc
6..etc
7.expunerea stupilor la soare..si data zborului de curatire TOTAL ...
8.cuib foarte stans
9.impachetaj
10...etc

Eu nu as pune matca pe primul loc. Iernez la munte de 20 si ceva de ani. Pe langa BK mai am prin stupina de productie si carpatina, caucaziana si carnica. Toate incep ponta cam pe aceeasi data, de obicei dupa 10 martie. Conteaza mai mult varsta reginei decat rasa. Observatie personala.
Pe vatra din Vaslui incep pe dupa 15 februarie, depinde mult de remea de afara.
jonny_it

Mesajde tiih » 01 Feb 2021, 21:32

jonny_it scrie:
tiih scrie:Parerea mea am mai spus-o in treacat..Principalele cauze care declanseaza ponta prematura a matci(a se citi ponta inainte de 15...20 februarie cel mai devreme :idea:) sunt:
1.MATCA(originile hemolimfei)
2.Stimularile cu turta...
3.Interventiile in cuib(chiar si simpla ridicare a podisorului ...incepand cu 1 februarie..)
4Zgomotul,deranjul repetat a pasarilor de curte si a celor salbatice la urdinis..........
5...etc
6..etc
7.expunerea stupilor la soare..si data zborului de curatire TOTAL ...
8.cuib foarte stans
9.impachetaj
10...etc

Eu nu as pune matca pe primul loc. Iernez la munte de 20 si ceva de ani. Pe langa BK mai am prin stupina de productie si carpatina, caucaziana si carnica. Toate incep ponta cam pe aceeasi data, de obicei dupa 10 martie. Conteaza mai mult varsta reginei decat rasa. Observatie personala.
Pe vatra din Vaslui incep pe dupa 15 februarie, depinde mult de remea de afara.

Cunosc parerea dumitale...sunt de acord ca matcile tinere ponteaza mai tarziu in anul respectiv,in special cele eclozate la sfarsit de iulie -august.In rest ..cu cat matca si albina are mai multe inele galbene,cu atat ponteaza mai aiurea...noiembrie,...ianuarie...LA ACELEASI CONDITII DE CLIMA!Totusi va inteleg ,vindeti bk...reclama e sufletul comertului..si de cate ori m-am legat de vanzatorii de matci si de samsarii de miere ...multi s-au legat....de varsta mea.....
tiih

Mesajde jonny_it » 01 Feb 2021, 22:22

tiih scrie:Cunosc parerea dumitale...sunt de acord ca matcile tinere ponteaza mai tarziu in anul respectiv,in special cele eclozate la sfarsit de iulie -august.In rest ..cu cat matca si albina are mai multe inele galbene,cu atat ponteaza mai aiurea...noiembrie,...ianuarie...LA ACELEASI CONDITII DE CLIMA!Totusi va inteleg ,vindeti bk...reclama e sufletul comertului..si de cate ori m-am legat de vanzatorii de matci si de samsarii de miere ...multi s-au legat....de varsta mea.....

Nu am nici o problema cu varsta dumneavoastra, toti o sa imbatranim, numai Iliescu ramane vesnic tanar. :)
Problema apare cand cei mai in varsta au impresia ca ei stiu tot, asa cum si tinerii au impresia.
Va astept la Iasi sa va duc la o plimbare(pana pe 25 februarie) pe toate vetrele sa cautati puiet. Daca gasiti acum puiet va fac cadou cate familii doriti.

Si, da, vand regine, destul de multe. Dar vand ceea ce folosesc si eu. Probabil nu sunt cele mai bune(eu as zice ca nici nasoale nu sunt) dar puteti sa le acuzati de orice numai de pontat aiurea nu, cel putin in zonele unde am eu vetre nu fac asta si nici la clientii cu care vorbesc mai des nu am auzit sa aiba astfel de probleme.
Nu confundati ligustica si cu buckfast-ul, nu au nici o treaba una cu alta. buckfast-ul nu este intotdeauna portocaliu la culoare, majoritatea liniilor nici nu seamana la aspect cu ligustica. Ligustica este preferata de americani pentru ca se poate lucra "industrial"(bagi turte si sirop si obtii puiet si albiene .. bune/rele apar la numar in lada = alta poveste), cu buckfast-ul nu se poate face asta, la fel cum nici cu alte rase/hibrizi pe care-i am in stupina. Am incercat si ligustica, are avantajele ei, dar nu pentru zona mea.
Lasati-mi un mesaj cu numarul de telefon si data cand doriti sa faceti plimbarea.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 03 Feb 2021, 11:52

Si tacerea este un raspuns. Bafta! :lol:
jonny_it

Mesajde tiih » 03 Feb 2021, 16:25

jonny_it scrie:Si tacerea este un raspuns. Bafta! :lol:

Tacerea s-a datorat unor probleme profesionale.....Ideile dumitale au mai fost expuse si anul trecut.Invitatia nu o pot onora din lipsa de timp ... nu ca nu as fi curios sa vad o matca bk care sta linistita si nu ponteaza(speram sa nu vad o bk de 2..3 ani epuizata,caci eu stiu sa apreciez varsta matcii cum putini o stiu pe acest forum!.....)
Sa fiu sincer,un nepot a cumparat acum 4...5 ani bk...vreo 10 matci.Nu m-a ascultat si treptat trepta am inceput sa vad si eu hibridari,"contaminari" cu puiet depus in octombrie ,cum nu am avut zeci de ani la rand.Nici nu va imaginati cate matci din cele care pontau tarziu in octombrie anul trecut au fost omorate de mine...cate matci au fost eliminate acum doi ani la fel.MUNCA IN PLUS,nervi,incercarea de a-l convinge ca ce a facut el e tot la fel de gresit ca si ingrijitorul ala din Brazilia care a eliminat gratiile de la urdinis pentru matcile si trantorii din familiile cu albina africana!Patind asta, CUM AR PUTEA CINEVA SA MA CONVINGA DE CONTRARIU?
Poate invitatia ramane valabila peste 2...3 ani ,daca va fi sanatate si voi iesi la pensie,poate voi reusi sa organizez si mult doritul concurs cu cele mai bune familii de albine si matci ....nu vreu sa continui polemica!
PS.Un lucru este sigur ,sunt multi crescatori de matci in Romania in ziua de azi si...prea putine matci care "stiu" sa produca miere! ;)
PS1.Dupa ce am crescut si eu ceva matci cu multi ani in urma ,am renuntat,cand am vazut ca oricat m-as fi straduit,tot albinele stiau sa creasca mai bine decat omul...ca, cresterea unor botci in absenta matcii...inseamna,mai mult sau mai putin, tot [b]cresterea unor BOTCI DE SALVARE[/b] dar un profit mai mare pentru vanzator!!!
PS2.Ce sa mai vorbim de dubla TRANSZVAZARE.....
tiih

Mesajde jonny_it » 03 Feb 2021, 17:13

tiih scrie:
jonny_it scrie:Si tacerea este un raspuns. Bafta! :lol:

Tacerea s-a datorat unor probleme profesionale.....Ideile dumitale au mai fost expuse si anul trecut.Invitatia nu o pot onora din lipsa de timp ... nu ca nu as fi curios sa vad o matca bk care sta linistita si nu ponteaza(speram sa nu vad o bk de 2..3 ani epuizata,caci eu stiu sa apreciez varsta matcii cum putini o stiu pe acest forum!.....)
Sa fiu sincer,un nepot a cumparat acum 4...5 ani bk...vreo 10 matci.Nu m-a ascultat si treptat trepta am inceput sa vad si eu hibridari,"contaminari" cu puiet depus in octombrie ,cum nu am avut zeci de ani la rand.Nici nu va imaginati cate matci din cele care pontau tarziu in octombrie anul trecut au fost omorate de mine...cate matci au fost eliminate acum doi ani la fel.MUNCA IN PLUS,nervi,incercarea de a-l convinge ca ce a facut el e tot la fel de gresit ca si ingrijitorul ala din Brazilia care a eliminat gratiile de la urdinis pentru matcile si trantorii din familiile cu albina africana!Patind asta, CUM AR PUTEA CINEVA SA MA CONVINGA DE CONTRARIU?
Poate invitatia ramane valabila peste 2...3 ani ,daca va fi sanatate si voi iesi la pensie,poate voi reusi sa organizez si mult doritul concurs cu cele mai bune familii de albine si matci ....nu vreu sa continui polemica!
PS.Un lucru este sigur ,sunt multi crescatori de matci in Romania in ziua de azi si...prea putine matci care "stiu" sa produca miere! ;)
PS1.Dupa ce am crescut si eu ceva matci cu multi ani in urma ,am renuntat,cand am vazut ca oricat m-as fi straduit,tot albinele stiau sa creasca mai bine decat omul...ca, cresterea unor botci in absenta matcii...inseamna,mai mult sau mai putin, tot [b]cresterea unor BOTCI DE SALVARE[/b] dar un profit mai mare pentru vanzator!!!
PS2.Ce sa mai vorbim de dubla TRANSZVAZARE.....

Am inteles, pastram legatura.
Am suficient de multe familii+roi, o sa puteti sa va uitati in care doriti, va dau si un tabel cu tipul reginelor si varsta lor+ numarul de intervale ocupate in decembrie 2020.
Nu stiu ce BK a cumparat nepotul dvs. Sunt mii de linii BK. Daca eu cumpar regine carpatine de la Institutul de la Poieni si sunt foarte slabe nu inseamna ca si cele crescute de dvs sau de Bucovineanul(am dat un exemplu) sunt la fel de slabe.

Am spus de multe ori, cine nu face miere cu carpatina nu o sa faca nici cu BK sau alta rasa/hibrid. Fiecare are avantaje si dezavantaje, cine stie sa le exploateze pentru a produce miere are biletul castigator, in rest toti comenteaza fara sa stie prea multe.

Brazilia dupa ce s-a luptat cativa ani cu albinele africane extrem de agresive a devenit printre cei mai mari producatori de miere din lume. Cautati articole pe internet si o sa vedeti ce parere au ei.
Dubla transvazare este discutabila, in special daca stim putina biologie.
Si la noi se practica de ceva timp cresterea de regine in prezenta reginei, asa ca deja nu mai vorbim de "botci de salvare".
Si totusi daca din botcile alea de salvare eu obtin regine care puse in roi/familii imi aduc in anul urmator peste 60-70 kg de miere credeti ca ma intereseaza cum sunt obtinute? In stationar si fara nici un fel de stimulare(acolo este si secretul).

Acum cateva saptamani am intrebat aici pe forum daca a produs cineva din cei prezenti pe forum mai mult de 14-15 tone de miere anul trecut(si poate dovedi intr-un fel sau altul), toti au evitat raspunsul. Toti sunt experti in apicultura dar putini produc miere.

PS: incepand de anul acesta nu mai vand regine, asa ca nu ma mai poate acuza nimeni ca am interese.

Iau o pauza, sanatate! :lol:
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 03 Feb 2021, 17:33

cresterea matcilor (ca si calitatea matcilor) nu prea are legatura (foarte putin) cu productia de miere......sunt doua universuri paralele......
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 03 Feb 2021, 17:52

yuonyuon scrie:cresterea matcilor (ca si calitatea matcilor) nu prea are legatura (foarte putin) cu productia de miere......sunt doua universuri paralele......

Ai scapat porumbelul :lol:
Productia de miere are mare legatura cu calitatea reginelor.
Calitatea reginelor este la fel de importanta ca genetica lor. O regina crescuta prost dintr-o genetica buna o sa dea intotdeauna rezultate mai slabe decat o regina crescuta corect dintr-o genetica mai slaba.
Ideal ar fi ca genetica si cresterea sa fie cat mai aproape de "ideal".

La noi toata lumea da vina pe cules, dar uita sa se uite prin lada si sa vada ce albine are.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 03 Feb 2021, 18:17

daca esti bun mecanic asta nu inseamna ca esti si bun sofer ...acum ai inteles???
sau si mai pe intelesul tuturor daca esti bun producator asta nu inseamna ca esti si un bun vanzator

am vazut pe youtub persoane care omorau matcile ...ca nu a adus miere !!! ce treaba areee una cu alta???? :lol: ...dami cea mai proasta matca din stupina si iti fac 30-50 kg ....iar cu una buna iti fac 100 -150kg....dar la noi nu se face nici 50 kg cu cele mai bune matci ...cele mai tari BK -uri sau rase din ukraina italia.america etc.....ce sa mai complicam lucririle...este irelevant....ca raport....

cred cai inteles ce am vrut sa zic ...."Am spus de multe ori, cine nu face miere cu carpatina nu o sa faca nici cu BK sau alta rasa/hibrid."
exact ce ai zis si tu ...

la cresterea matcilor trebuie sa sti biologie...iar la productie trebuie sa sti pregatirea structurii...evideny ca te ajuta calitatea matcii...DAR IN CONDITIILE in care la o medie pe romania de 20 kg (deja exagerez aici :lol: ).si procent de roire(foarte mare) mai conteaza calitatea matcii...??? :lol: :lol:

raspuns : DA CONTEAZA daca vinzi matci :lol:

edit: ca o concluzie ...calitea matcii conteaza dupa ce putem scoate alea 30-50 kg cu matcile maidaneze (alea proaste) pe care le avem....matci medii..."no name"....
dupa aceia trecem la nivelull de a da vina pe matci....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 03 Feb 2021, 18:41

yuonyuon scrie:la cresterea matcilor trebuie sa sti biologie...iar la productie trebuie sa sti pregatirea structurii...evideny ca te ajuta calitatea matcii...DAR IN CONDITIILE in care la o medie pe romania de 20 kg (deja exagerez aici :lol: ).si procent de roire(foarte mare) mai conteaza calitatea matcii...??? :lol: :lol:

Deci conteaza si regina in ce priveste productia de miere. Te contrazici putin. :)
Nu zic de rasa, vorbesc de cum a fost crescuta, varsta, etc.. toate au influenta asupra productiei de miere.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 03 Feb 2021, 19:12

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:la cresterea matcilor trebuie sa sti biologie...iar la productie trebuie sa sti pregatirea structurii...evideny ca te ajuta calitatea matcii...DAR IN CONDITIILE in care la o medie pe romania de 20 kg (deja exagerez aici :lol: ).si procent de roire(foarte mare) mai conteaza calitatea matcii...??? :lol: :lol:

Deci conteaza si regina in ce priveste productia de miere. Te contrazici putin. :)
Nu zic de rasa, vorbesc de cum a fost crescuta, varsta, etc.. toate au influenta asupra productiei de miere.
matca proasta sa ne itelegem ca este de la botci de salvare in jos.sau defecte(temperatura/hrana) adica crecute in coditii proaste.....

dar o maidaneza/corcitura etc crescuta bine si corect...este ok....peste medie....este chiar buna

eu nu sunt deacord cu fraza "matca de calitate = producte" ..nu este completa! ....trebuia asa " matca de calitate pe maini bune = productie"

o matca de calitate pe mana cui nu se pricepe poate insemna roire sau esec total....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 03 Feb 2021, 19:50

yuonyuon scrie:dar o maidaneza/corcitura etc crescuta bine si corect...este ok....peste medie....este chiar buna

eu nu sunt deacord cu fraza "matca de calitate = producte" ..nu este completa! ....trebuia asa " matca de calitate pe maini bune = productie"

o matca de calitate pe mana cui nu se pricepe poate insemna roire sau esec total....

Noi scriem despre acelasi lucru dar folosind alta exprimare.
Asta am scris si eu mai sus, chiar daca genetica nu este cea mai buna daca regina este crescuta corect si sunt indeplinite si celelalte conditii(care in mare parte sunt legate de apicultor) exista sanse sa avem o productie buna.
Nu conteaza doar matca, dar conteaza.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 03 Feb 2021, 22:57

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:dar o maidaneza/corcitura etc crescuta bine si corect...este ok....peste medie....este chiar buna

Noi scriem despre acelasi lucru dar folosind alta exprimare.
Asta am scris si eu mai sus, chiar daca genetica nu este cea mai buna daca regina este crescuta corect si sunt indeplinite si celelalte conditii(care in mare parte sunt legate de apicultor) exista sanse sa avem o productie buna.
Nu conteaza doar matca, dar conteaza.
pai suntem deacord :lol:
numa aici nu am inteles ce ai vrut sa zici???
Acum cateva saptamani am intrebat aici pe forum daca a produs cineva din cei prezenti pe forum mai mult de 14-15 tone de miere anul trecut(si poate dovedi intr-un fel sau altul), toti au evitat raspunsul. Toti sunt experti in apicultura dar putini produc miere.
nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?
yuonyuon

Mesajde tiih » 04 Feb 2021, 09:43

yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:

nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?

.....
Toate sunt importante ca sa arati cat de MARE stupar esti:productia totala de miere,media pe stup:cu ce eforturi ai facut acea medie si cantitate(nr de pastorale,timpul alocat stupinei in anul respectiv) si mai ales profitul mediu obtinut pe familie de albine dupa ce ai inclus in carnetul stupinei ,CU RIGUROZITATE,toate veniturile si toate cheltuielele facute intr-un an apicol.Cati dintre noi au un asemenea carnet ?!.....
Cand vorbesc de calitatea matcii eu iau din start in considerare ca stuparii au o pregatire buna si foarte buna...astfel as posta la rubrica "Pentru incepatori in ale apiculturii"
Cand vorbesc de calitatea matcii dincolo de productia de miere,rezistenta la iernare,blandete,stiinta de a-si apara urdinisul de albine hoate,adaptabilitatea la mediu in care traiesc aceste albine provenite de la matca respectiva(instinctul de a sti cand sa se opreasca din ponta toamna si cand sa reinceapa ponta primavara!)
Cand vorbesc de calitatea matcii vorbesc de STAREA EI DE SANATATE!Spre exemplu eu nu as cumpara o matca nici sa ma pisti cu ceara daca nu stiu sigur ca aceasta matca a fost tratata obligatoriu contra nozemei in nucleul respectiv,inainte de a fi scoasa la vanzare(Fumidil B cum se procedeaza in Austria)sau daca nu o iau eu de pe rame, dupa ce am vazut cum arata puietul pontat de ea in aprilie si cum arata respectiva familie de albine.... ;)
tiih

Mesajde tiih » 04 Feb 2021, 10:51

jonny_it scrie:
Brazilia dupa ce s-a luptat cativa ani cu albinele africane extrem de agresive a devenit printre cei mai mari producatori de miere din lume. Cautati articole pe internet si o sa vedeti ce parere au ei.
l:

Nu e nevoie sa caut articole,,stiu situatia de acum.....multi nu stiu situatia de atunci.Aprope 10 ani apicultura din Brazilia a fost pusa pe chituci.O data cu ea si apicultura tarilor din nord,inclusiv cele din Istmul Panama(Costac Rica,Panama,Honduras,Guatemala)...S-au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a opri albina sa nu ajunga in S.U.A., s-au infiintat Vanatorii se albine Africane....Cand eu citeam despre situatia aia dramatica la un moment dat..poate ca dvs nici nu va apucarati de apicultura...posibil nici sa nu fi fost nascut!
tiih

Mesajde yuonyuon » 04 Feb 2021, 14:03

Si la noi se cheltuiesc anual zeci de milioane in "lupta" cu varooua.....cand o sa scapam de ea o sa devenim numaru unu in europa... ;) o sa fim cei mai tari pe zona..... 8-)
dar stiti ca nu putem scapa nicodata de varoua?...trebuie tratamente peste tratamente la timp etc......e complicat......ce sa mai ,Hollywood Story....
asa si cu albina africana ...ma luat groaza numa cand aud.. :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR