yuonyuon scrie:nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?
Media pe stup nu poate fi dovedita, cantitatea totala vanduta da. Despre asta era vorba.
yuonyuon scrie:nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?
tiih scrie:Nu e nevoie sa caut articole,,stiu situatia de acum.....multi nu stiu situatia de atunci.Aprope 10 ani apicultura din Brazilia a fost pusa pe chituci.O data cu ea si apicultura tarilor din nord,inclusiv cele din Istmul Panama(Costac Rica,Panama,Honduras,Guatemala)...S-au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a opri albina sa nu ajunga in S.U.A., s-au infiintat Vanatorii se albine Africane....Cand eu citeam despre situatia aia dramatica la un moment dat..poate ca dvs nici nu va apucarati de apicultura...posibil nici sa nu fi fost nascut!
eu zic ca singurul lucru ce conteaza (in calitate de producator de miere) este media pe stup iniferent de cati stupi ai.....tiih scrie:yuonyuon scrie:jonny_it scrie:yuonyuon scrie:Acum cateva saptamani am intrebat aici pe forum daca a produs cineva din cei prezenti pe forum mai mult de 14-15 tone de miere anul trecut(si poate dovedi intr-un fel sau altul), toti au evitat raspunsul. Toti sunt experti in apicultura dar putini produc miere.
nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?
.....
Toate sunt importante ca sa arati cat de MARE stupar esti:productia totala de miere,media pe stup:cu ce eforturi ai facut acea medie si cantitate(nr de pastorale,timpul alocat stupinei in anul respectiv) si mai ales profitul mediu obtinut pe familie de albine dupa ce ai inclus in carnetul stupinei ,CU RIGUROZITATE,toate veniturile si toate cheltuielele facute intr-un an apicol.Cati dintre noi au un asemenea carnet ?!.....
Cand vorbesc de calitatea matcii eu iau din start in considerare ca stuparii au o pregatire buna si foarte buna...astfel as posta la rubrica "Pentru incepatori in ale apiculturii"
Cand vorbesc de calitatea matcii dincolo de productia de miere,rezistenta la iernare,blandete,stiinta de a-si apara urdinisul de albine hoate,adaptabilitatea la mediu in care traiesc aceste albine provenite de la matca respectiva(instinctul de a sti cand sa se opreasca din ponta toamna si cand sa reinceapa ponta primavara!)
Cand vorbesc de calitatea matcii vorbesc de STAREA EI DE SANATATE!Spre exemplu eu nu as cumpara o matca nici sa ma pisti cu ceara daca nu stiu sigur ca aceasta matca a fost tratata obligatoriu contra nozemei in nucleul respectiv,inainte de a fi scoasa la vanzare(Fumidil B cum se procedeaza in Austria)sau daca nu o iau eu de pe rame, dupa ce am vazut cum arata puietul pontat de ea in aprilie si cum arata respectiva familie de albine....
tiih scrie:.....
dupa ce ai inclus in carnetul stupinei ,CU RIGUROZITATE,toate veniturile si toate cheltuielele facute intr-un an apicol.Cati dintre noi au un asemenea carnet ?!.....
inseamna ca nam inteles nimic ...eu niciodata nu o sa pot scoate 14 tone cu 80 de stupi ...deci nu o sa ma incadrez nicodata ca apicultor de top....dupa criteriul taujonny_it scrie:yuonyuon scrie:nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?
Media pe stup nu poate fi dovedita, cantitatea totala vanduta da. Despre asta era vorba.
yuonyuon scrie:inseamna ca nam inteles nimic ...eu niciodata nu o sa pot scoate 14 tone cu 80 de stupi ...deci nu o sa ma incadrez nicodata ca apicultor de top....dupa criteriul tau
kiloz scrie:De ce asi fii obligat sa vànd mierea în fiecare an?
Mai alles daca num convine pretul. Pur si simplu.
Daca nu esti fortat astepti.
Un crescator sustine ca nu contea media pe familie?
jonny_it scrie:tiih scrie:.....
dupa ce ai inclus in carnetul stupinei ,CU RIGUROZITATE,toate veniturile si toate cheltuielele facute intr-un an apicol.Cati dintre noi au un asemenea carnet ?!.....
Nu am carnet apicol, dar am un cont la banca dedicat pt apicultura. Ce cheltuiesc iau de acolo(platesc de obicei cu cardul) si banii care vin tot acolo ajung.
Dureaza 5 secunde sa aflu cati bani am in decembrie in plus fata de anul precedent.
kovacslg scrie:Iar fabulam cu producțiile.
Exista repere în toată lumea.
In zona noastră, Romania, Ungaria etc media e 20 de kg.
Abateri de genul 80-100-150 kg sunt fabulații.
Ori nu înțelegem statistica deloc.
Vorbim de medii, multianuale pe stup și în exploatații apicole, nu în stații de cercetare de 30 de stupi.
Se poate face 80 de kg, 100?
Sigur.
In anumite zone
In anumiți ani
Și cu puține familii.
Și alea ajutate (care nu se pun la socoteala)
Alea sunt roi, familii ajutătoare, ele nu se pun::)))
tiih scrie:
E bine ca aveti card,dar asta nu poate sa indice cu precizie cat de profitabil am fost in anul respectiv.In carnetul stupinei de care aminteam,si care nu e asemanator cu carnetele ale puse in vanzare pe la filialele A.C.A eu am 3 rubrici:
1.Celtuieli de productie(zahar,biostimulatori,medicamente,benzina,cheltuieli cu forta de munca,AMORTISMENTE,etc
2.Cheltuieli pentru investitii(lazi noi,material biologic,centrifuga,faguri,ceara,rame,rulota,pavilion apicol...etc
3.Cheltuieli auxiliare(galeti,lopeti,camion(le folosesc pentru stupi dar le folosesc si pentru altceva...etc
Cine are cunostinte solide de contabilitate....stie despre ce vorbesc
BMihai scrie:Faci o medie de producție cu toate familiile? Faci o medie doar cu familiile pregătite/destinate culesului?
Poate eu am anul ăsta 5% puse să îmi clădească rame pentru că am nevoie de ele. Din 10% fac roi/starteri pentru mătci. Nu îmi scade media de kg/familie?
Părerea mea e că media o faci pe numărul de familii de la care ai stors, restul sunt auxiliare.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 9 vizitatori