jonny_it scrie:Cand ai cules pune artificiali si o sa ai rame suficiente.
Era un exemplu. Zic că se întâmplă să nu îi ai pe toți disponibili pentru cules.
jonny_it scrie:Cand ai cules pune artificiali si o sa ai rame suficiente.
BMihai scrie:jonny_it scrie:Cand ai cules pune artificiali si o sa ai rame suficiente.
Era un exemplu. Zic că se întâmplă să nu îi ai pe toți disponibili pentru cules.
ce facem? pregatim numa jumate??BMihai scrie:jonny_it scrie:Cand ai cules pune artificiali si o sa ai rame suficiente.
Vasile_Bucovineanu scrie:Nu e nici un bai ca albinele aduc polen acum. Baiul e ca vor declansa serios ponta si daca la rapita si salcam nu vor avea vreme buna de cules, o sa trebuiasca pregatite scarile foarte devreme..
Balian scrie:Fiecare apicultor calculează media de producție diferit. Exemplu...
Un apicultor are două vetre cu număr egal de familii pe cele două vetre.
O vatră staționară ținută întro zonă cu mult polen și nectar nesemnificativ
pe care o folosește vatră pentru multiplicat mătci.
Și o vatră de producție pe care o ține în pastoral mutând în zone bune de
cules nectar.
La sfârșitul sezonului va avea o cantitate de miere extrasă. Calculul mediei
anuale:
1.împarte cu numărul familiilor de la care a extras cantitatea respectivă și
iese cca. 50kg/familie.
2.împarte cu numărul total de familii pe care le are și iese cca. 25kg/familie.
Întrebarea: care dintre cele două calcule este corect?
tiih scrie:Baiul cu pregatitul scarilor e cel mai putin periculos dupa parerea mea.Pregatim scarile,triplam nr de familii,nu scoatem nimic anul asta dar recuperam si scoatem triplu anul viitor!![]()
Pericolul cel mai mare e dupa parerea mea, ca o data cu declansarea pontei matcii se declanseaza si inmultirea paduchelui..Au fost temperaturi de 12...15 grade apoi o saptamana cu ger si minus 17 grade.Maine si poimane vor fi in zona mea si in multe alte zone 11..13 grade DUPA CARE VINE O SAPTAMANA cu "ger siberian".Asta inseamna in plus,puiet racit,uzura albina,declansarea nozemei la familiile mai slabe care au mai fost "atinse " un pic si anul trecut!
PS.Eu zic sa o lasam mai moale cu mediile cantitatilor de miere obtinute anul trecut,in cel mai dificil an apicol,in anul cand multi dintre noi ne-am inghesuit sa obtinem ajutorul de mimimis- un fel de pomana a neputintei noatre_!...
Si acum am o intrebare preluata de pe fb..care arata gradul de cunostinte si amatorismul apiculturii pe care o practica unii stupari din tara asta!
1.Cand se pune turta in stup: cand albina batrana e grasa sau cand a slabit????
Ptr dl Bucovineanu..ferice ca aveti zapada,ferice ca nu aveti puiet si nu aveti nici albina locala "contaminata" atat de mult cu "hemolimfa vestica"!
mausica scrie:Hai ca devine interesant cu mediile anuale ssu mediile culesurilor. Baga Jonu nu te zgarcii
jonny_it scrie:..... Bunicul meu in 60 de ani de apicultura nu a tratat niciodata pentru nosema. Stia ca exista si cum se manifesta dar nu trata, pentru ca nu avea de ce. Si zona este perfecta pentru nosema, ierni lungi si reci urmate de primaveri capricioase.
nu pot sa cred ca in prezent cand sunt atatea informatii ...lumea inca mai are probleme cu roitu(si ma refer la apicultorii cu vechime).....tu jonny ai pregatit scara??jonny_it scrie:mausica scrie:Hai ca devine interesant cu mediile anuale ssu mediile culesurilor. Baga Jonu nu te zgarcii
Ce sa mai zic, nu vezi ca daca zici ceva de productie stric feng shui-ul pe forum.
Si aia care au avut 3-4-5 caturi si au fost extrast de 3 ori tot 20 kg au produs. Nu de alta dar ma abat de la cantitatea maxima admisa in Romania si Ungaria.
Balian scrie:jonny_it scrie:..... Bunicul meu in 60 de ani de apicultura nu a tratat niciodata pentru nosema. Stia ca exista si cum se manifesta dar nu trata, pentru ca nu avea de ce. Si zona este perfecta pentru nosema, ierni lungi si reci urmate de primaveri capricioase.
Bunicii aveau deaface cu totul altfel de nosema. Era nosema apis care răspândea mai mult în perioade reci și sa
retras în perioada caldă. Pe când asta cerane atacă chiar vara sau tot anul cu altfel de simptome. Și este mult mai insidios.
yuonyuon scrie:nu pot sa cred ca in prezent cand sunt atatea informatii ...lumea inca mai are probleme cu roitu(si ma refer la apicultorii cu vechime).....tu jonny ai pregatit scara??
nu mai vorbi de productii ca sare lumea de parca a dat gol nationala......
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 25 vizitatori