Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde BMihai » 05 Feb 2021, 17:07

jonny_it scrie:Cand ai cules pune artificiali si o sa ai rame suficiente.

Era un exemplu. Zic că se întâmplă să nu îi ai pe toți disponibili pentru cules.
BMihai

Mesajde jonny_it » 05 Feb 2021, 17:10

BMihai scrie:

Era un exemplu. Zic că se întâmplă să nu îi ai pe toți disponibili pentru cules.

Stiu, si aici se vede cine este apicultor priceput. Cat % sunt capabili sa participe la cules. Este greu sa ajungi la 100% dar tot timpul incercam sa ne apropiem.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 05 Feb 2021, 17:37

BMihai scrie:

ce facem? pregatim numa jumate??

sau ne ducem asa cu totii si vedem ce o iesii...cand extragem luam si din cuib cu puiet capacit(sunt destui apicultori care fac asta) si de la roi (hrana pentru dezvoltare) si dupaia zicem ca nu se poate mai mult de 20 de kg .....
...cine zice 50 kg minte ...... :lol:
yuonyuon

Mesajde mausica » 06 Feb 2021, 00:07

Hai ca devine interesant cu mediile anuale ssu mediile culesurilor. Baga Jonu nu te zgarcii :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 06 Feb 2021, 08:21

Fiecare apicultor calculează media de producție diferit. Exemplu...
Un apicultor are două vetre cu număr egal de familii pe cele două vetre.
O vatră staționară ținută întro zonă cu mult polen și nectar nesemnificativ
pe care o folosește vatră pentru multiplicat mătci.
Și o vatră de producție pe care o ține în pastoral mutând în zone bune de
cules nectar.
La sfârșitul sezonului va avea o cantitate de miere extrasă. Calculul mediei
anuale:
1.împarte cu numărul familiilor de la care a extras cantitatea respectivă și
iese cca. 50kg/familie.
2.împarte cu numărul total de familii pe care le are și iese cca. 25kg/familie.
Întrebarea: care dintre cele două calcule este corect? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 06 Feb 2021, 13:12

Depinde ce vinzi! Daca vinzi miere ( cu borcanu' sau cu butoiul), spui o medie cat mai mică! Nu s-a făcut, d' aia este scumpă!
Daca vinzi roiuri, regine, familii albine, atunci media mare de miere pe stup( fără a preciza modalitatea de calcul), este " preferata", iar neconfirmarea ei, arata ca stuparul este de vina!
Daca vinzi .....gogoși, media cea mai mare, la care mai adaugi un zero, pe la sfarsit, pentru ca, nu-i asa, si minciuna-i vorba! Înțeleaptă!
P.S. este fun bai ca albinele vin cu polen la vremea asta! Oare nu este cam devreme? Încă nu am băgat mana-n ei, dar tare ma zgandara!
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 06 Feb 2021, 15:40

Nu e nici un bai ca albinele aduc polen acum. Baiul e ca vor declansa serios ponta si daca la rapita si salcam nu vor avea vreme buna de cules, o sa trebuiasca pregatite scarile foarte devreme. :)
Daca in alte parti albinele aduc polen, la mine noaptea trecuta si azi a nins si s-a asternut un strat de vreo 15cm. Pana maine se mai asterne inca pe atat.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 08 Feb 2021, 12:23

Vasile_Bucovineanu scrie:Nu e nici un bai ca albinele aduc polen acum. Baiul e ca vor declansa serios ponta si daca la rapita si salcam nu vor avea vreme buna de cules, o sa trebuiasca pregatite scarile foarte devreme. :) .

Baiul cu pregatitul scarilor e cel mai putin periculos dupa parerea mea.Pregatim scarile,triplam nr de familii,nu scoatem nimic anul asta dar recuperam si scoatem triplu anul viitor! :o
Pericolul cel mai mare e dupa parerea mea, ca o data cu declansarea pontei matcii se declanseaza si inmultirea paduchelui..Au fost temperaturi de 12...15 grade apoi o saptamana cu ger si minus 17 grade.Maine si poimane vor fi in zona mea si in multe alte zone 11..13 grade DUPA CARE VINE O SAPTAMANA cu "ger siberian".Asta inseamna in plus,puiet racit,uzura albina,declansarea nozemei la familiile mai slabe care au mai fost "atinse " un pic si anul trecut!
PS.Eu zic sa o lasam mai moale cu mediile cantitatilor de miere obtinute anul trecut,in cel mai dificil an apicol,in anul cand multi dintre noi ne-am inghesuit sa obtinem ajutorul de mimimis- un fel de pomana a neputintei noatre_!...
Si acum am o intrebare preluata de pe fb..care arata gradul de cunostinte si amatorismul apiculturii pe care o practica unii stupari din tara asta!

1.Cand se pune turta in stup: cand albina batrana e grasa sau cand a slabit????
Ptr dl Bucovineanu..ferice ca aveti zapada,ferice ca nu aveti puiet si nu aveti nici albina locala "contaminata" atat de mult cu "hemolimfa vestica"! :)
tiih

Mesajde yuonyuon » 08 Feb 2021, 13:35

ati pus capac cu ultimele postari...deci nu mai am replica....!!!
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 08 Feb 2021, 15:10

Balian scrie:Fiecare apicultor calculează media de producție diferit. Exemplu...
Un apicultor are două vetre cu număr egal de familii pe cele două vetre.
O vatră staționară ținută întro zonă cu mult polen și nectar nesemnificativ
pe care o folosește vatră pentru multiplicat mătci.
Și o vatră de producție pe care o ține în pastoral mutând în zone bune de
cules nectar.
La sfârșitul sezonului va avea o cantitate de miere extrasă. Calculul mediei
anuale:
1.împarte cu numărul familiilor de la care a extras cantitatea respectivă și
iese cca. 50kg/familie.
2.împarte cu numărul total de familii pe care le are și iese cca. 25kg/familie.
Întrebarea: care dintre cele două calcule este corect? :)

Unii calculeaza si reginele, roii, ceara si tot ce vinde ca miere, mai bine zis echivalentul in miere. Se poate si asa, daca nu facem roi si regine facem mai multa miere.

Eu impart productia la numarul de familii iesite in primavara pentru ca de cativa ani fac acelasi numar de roi/regine si oricum notez pe caiet si cate familii am desfiintat pentru a face nuclee, roi, starteri, etc. Nu ma incalzeste cu nimic o astfel de statistica, dar ma ajuta sa vad daca am luat anumite decizii bune la momentul potrivit.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 08 Feb 2021, 15:24

tiih scrie:Baiul cu pregatitul scarilor e cel mai putin periculos dupa parerea mea.Pregatim scarile,triplam nr de familii,nu scoatem nimic anul asta dar recuperam si scoatem triplu anul viitor! :o
Pericolul cel mai mare e dupa parerea mea, ca o data cu declansarea pontei matcii se declanseaza si inmultirea paduchelui..Au fost temperaturi de 12...15 grade apoi o saptamana cu ger si minus 17 grade.Maine si poimane vor fi in zona mea si in multe alte zone 11..13 grade DUPA CARE VINE O SAPTAMANA cu "ger siberian".Asta inseamna in plus,puiet racit,uzura albina,declansarea nozemei la familiile mai slabe care au mai fost "atinse " un pic si anul trecut!
PS.Eu zic sa o lasam mai moale cu mediile cantitatilor de miere obtinute anul trecut,in cel mai dificil an apicol,in anul cand multi dintre noi ne-am inghesuit sa obtinem ajutorul de mimimis- un fel de pomana a neputintei noatre_!...
Si acum am o intrebare preluata de pe fb..care arata gradul de cunostinte si amatorismul apiculturii pe care o practica unii stupari din tara asta!

1.Cand se pune turta in stup: cand albina batrana e grasa sau cand a slabit????
Ptr dl Bucovineanu..ferice ca aveti zapada,ferice ca nu aveti puiet si nu aveti nici albina locala "contaminata" atat de mult cu "hemolimfa vestica"! :)

Nenea Tiih, albina aia vestica la care ma gandesc eu ca te referi nu umbla prin pomi asa de repede ca aia "necontaminata", si in loc sa ne consolam cu faptul ca am triplat numarul de familii cei care o au fac miere.
Sunt si multi apicultori care stiu sa controleze si albina locala, sau au facut putina selectie si nu o sa se urce in pomi aiurea. Am si eu carpatina care nu a vrut sa roiasca, chiar voiam sa-i arat baietelului meu cum iese si cum arata un roi si nu am avut noroc. :lol:
Una este sa stai toata ziua sa rupi botci si sa astepti ajutorul de minimis si alta este sa iti vezi de treaba si sa pregatesti centrifuga.
Si tot albina aia corcita nu are nici o problema cu nosema, tocmai acesta este unul din punctele ei forte, majoritatea liniilor pur si simplu sunt rezistente la nosema. Si nici nu ar fi nevoie sa fie rezistente daca familiile sunt pregatite corect pentru iarna. Bunicul meu in 60 de ani de apicultura nu a tratat niciodata pentru nosema. Stia ca exista si cum se manifesta dar nu trata, pentru ca nu avea de ce. Si zona este perfecta pentru nosema, ierni lungi si reci urmate de primaveri capricioase.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 08 Feb 2021, 15:38

mausica scrie:Hai ca devine interesant cu mediile anuale ssu mediile culesurilor. Baga Jonu nu te zgarcii :lol:

Ce sa mai zic, nu vezi ca daca zici ceva de productie stric feng shui-ul pe forum.
Si aia care au avut 3-4-5 caturi si au fost extrast de 3 ori tot 20 kg au produs. Nu de alta dar ma abat de la cantitatea maxima admisa in Romania si Ungaria. :lol:
jonny_it

Mesajde Balian » 08 Feb 2021, 15:50

jonny_it scrie:..... Bunicul meu in 60 de ani de apicultura nu a tratat niciodata pentru nosema. Stia ca exista si cum se manifesta dar nu trata, pentru ca nu avea de ce. Si zona este perfecta pentru nosema, ierni lungi si reci urmate de primaveri capricioase.

Bunicii aveau deaface cu totul altfel de nosema. Era nosema apis care răspândea mai mult în perioade reci și sa
retras în perioada caldă. Pe când asta cerane atacă chiar vara sau tot anul cu altfel de simptome. Și este mult mai insidios. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 08 Feb 2021, 15:51

jonny_it scrie:
mausica scrie:Hai ca devine interesant cu mediile anuale ssu mediile culesurilor. Baga Jonu nu te zgarcii :lol:

Ce sa mai zic, nu vezi ca daca zici ceva de productie stric feng shui-ul pe forum.
Si aia care au avut 3-4-5 caturi si au fost extrast de 3 ori tot 20 kg au produs. Nu de alta dar ma abat de la cantitatea maxima admisa in Romania si Ungaria. :lol:
nu pot sa cred ca in prezent cand sunt atatea informatii ...lumea inca mai are probleme cu roitu(si ma refer la apicultorii cu vechime).....tu jonny ai pregatit scara?? :lol:

nu mai vorbi de productii ca sare lumea de parca a dat gol nationala......
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 08 Feb 2021, 16:02

Balian scrie:
jonny_it scrie:..... Bunicul meu in 60 de ani de apicultura nu a tratat niciodata pentru nosema. Stia ca exista si cum se manifesta dar nu trata, pentru ca nu avea de ce. Si zona este perfecta pentru nosema, ierni lungi si reci urmate de primaveri capricioase.

Bunicii aveau deaface cu totul altfel de nosema. Era nosema apis care răspândea mai mult în perioade reci și sa
retras în perioada caldă. Pe când asta cerane atacă chiar vara sau tot anul cu altfel de simptome. Și este mult mai insidios. :)

Stiu si asta, am avut ceva probleme si eu pe vatra din Iasi. Mai bine zis gaseam multi spori, dar nu si efecte vizibile(depopulari, durata de viata scurta, etc).
Am testat si fumidilul pe cateva familii in paralel cu uleiuri esentiale. Acum nu le mai dau nimic, spori gasesc, dar putini. As putea spune ca am o banuiala care a fost problema atunci si de ce in anii urmatori numarul sporilor nu a mai crescut niciodata dar nu sunt 100% sigur.
Testez in fiecare an, dar fac teste cam degeaba.

Nosema, fara o asociere cu o anumita toxicitate a mierii sau a hranei care o au albinele in stup sau o da apicultorul nu face nici o paguba. Asta nu inteleg multi.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 08 Feb 2021, 16:10

yuonyuon scrie:nu pot sa cred ca in prezent cand sunt atatea informatii ...lumea inca mai are probleme cu roitu(si ma refer la apicultorii cu vechime).....tu jonny ai pregatit scara?? :lol:

nu mai vorbi de productii ca sare lumea de parca a dat gol nationala......

Pe la inceputurile mele ca apicultor imi roia fiecare familie de 2 ori. :lol:
In ziua cand am dat proba orala la limba romana(pt BAC) a trebuit sa ma duc la albine sa pun in lazi 6 roi. Aveam cateva salcii destul de inalte prin zona si doar acolo se asezau. Problema era ca erau cam putrede si era cam riscant sa urci in ele. Asa ca le-am taiat de tot si am plantat ciresi si meri.
Mai iese si la mine cate unul ratacit, dar foarte rar. In 2020 din ce tin minte a iesit unul si in 2019 unul, sau 2019 si 2018, nu mai retin. I-am filmat pe amandoi oricum. :)
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR