jonny_it scrie:kovacslg scrie:Iar fabulam cu producțiile.
Exista repere în toată lumea.
In zona noastră, Romania, Ungaria etc media e 20 de kg.
Abateri de genul 80-100-150 kg sunt fabulații.
Ori nu înțelegem statistica deloc.
Vorbim de medii, multianuale pe stup și în exploatații apicole, nu în stații de cercetare de 30 de stupi.
Se poate face 80 de kg, 100?
Sigur.
In anumite zone
In anumiți ani
Și cu puține familii.
Și alea ajutate (care nu se pun la socoteala)
Alea sunt roi, familii ajutătoare, ele nu se pun::)))
Inseamna ca "fabulez" de 20 de ani.
20 de kg au facut anul acesta multi la rapita, sau la tei, deci la un singur cules.
Intrebati pe Bucovineanu(asta daca vreti pe cineva care are carpatina) sau pe oricine are albine in zona de munte ce medie au avut anul acesta, o sa spuneti ca fabuleaza si ei.
Daca nu va pricepeti dvs sau nu aveti zona buna nu inseamna ca la toti este la fel.
PS: Nu lucrez cu famili ajutatoare si nici nu fac pastoral. Cand au 3-5 caturi pline cu albine parca nu ai vrea sa fie si mai inalti.
Oricând ma compar cu oricine pe putetea familiilor de albine.
Am scris clar. Abateri de 80 kg și mai mult de la medie sunt fabulații.
Adică medii de peste 100 kg până la 150.
Dacă susțineți că în zonă Dvs s a făcut peste 100 kg media pe stup, anul trecut, adică intr un an f slab, eu nu comentez.
Că sunt diferente intre zone, adevărat.
Dar medii de 100 kg și peste, anul trecut, eu nu cred.
De priceput...eu nu mi permit să sugerez că cineva nu se pricepe.
Sigur nu mă pricep la fabulații și povești pescaresti.
Să știți că avem.toti un cerc de apicultori cu care discutam.
Așadar mai toți avem.o imagine reală asupra producțiilor realizate. Forumul...e o alta lume.
E ușor să zici orice, dacă știi că nimeni nu se uita... Mai greu să zici la un vecin stupar că ai făcut tu 100 de kg media...
Anul trecut: la.nivel.de tara... un an prost.
In afara de rapiță, s au făcut producții în câteva areale, la care f putini apicultori au acces.
Iarba neagra, masive de tei.
Idea e sa nu mai inducem idea la apicultorii începători, că ei daca vor face treabă, o să facă producții de 100-150 kg media, că nu va fi așa niciodată.