Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 08 Feb 2021, 17:33

La mine acest episod de iarna seamana un pic cu iernile de alta data. Avem cam 30cm de zapada, pomii sunt incarcati de zapada si chiciura si de joi se anunta o perioada cu temperaturi de -13 -16 grade noaptea si -4 -10 ziua. Sa vedem cat o va tine asa.
Daca albinele au o perioada scurta fara puiet in perioada de iarna, varroa va prolifera in voie si va fi greu de tinut sub control. Din aceasta cauza apicultorii din zona mediteraneana au probleme mai mari decat cei din zona temperata.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 08 Feb 2021, 18:16

Vasile_Bucovineanu scrie:La mine acest episod de iarna seamana un pic cu iernile de alta data. Avem cam 30cm de zapada, pomii sunt incarcati de zapada si chiciura si de joi se anunta o perioada cu temperaturi de -13 -16 grade noaptea si -4 -10 ziua. Sa vedem cat o va tine asa.
Daca albinele au o perioada scurta fara puiet in perioada de iarna, varroa va prolifera in voie si va fi greu de tinut sub control. Din aceasta cauza apicultorii din zona mediteraneana au probleme mai mari decat cei din zona temperata.

Cei din zona mediteraneana au aceasta pauza in iulie-august, cand din cauza secetei majoritatea reginelor opresc ponta. Problema este cand sunt ani cand ploua si pauza este foarte scurta.
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 08 Feb 2021, 20:47

Noi ne plangem ca albinele nu au pauza de puiet. Pe youtube este un "mare apicultor" care da lectii de apicultura si cam de la anul nou tine albinele la 20 de grade in pavilion si le-a indopat cu turte si polen iar acum se lauda ca familiile au cate 3 rame de puiet. In toamna trecuta, dupa ce le-a tratat tot sezonul de vreo 20 de ori, se plangea ca cineva i-a omorat albinele. A unit familiile cu toti roii pe care ii avea pentru a le redresa cat de cat si cand a descapacit cateva celule din ultimul puiet fugeau parazitii care incotro. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 08 Feb 2021, 21:09

Vasile_Bucovineanu scrie:Noi ne plangem ca albinele nu au pauza de puiet. Pe youtube este un "mare apicultor" care da lectii de apicultura si cam de la anul nou tine albinele la 20 de grade in pavilion si le-a indopat cu turte si polen iar acum se lauda ca familiile au cate 3 rame de puiet. In toamna trecuta, dupa ce le-a tratat tot sezonul de vreo 20 de ori, se plangea ca cineva i-a omorat albinele. A unit familiile cu toti roii pe care ii avea pentru a le redresa cat de cat si cand a descapacit cateva celule din ultimul puiet fugeau parazitii care incotro. :)

Stiti cum e, omul si-o face de obicei cu mana lui. Cred ca il stiu si eu pe cel in cauza. :)
jonny_it

Mesajde tiih » 08 Feb 2021, 22:35

jonny_it scrie:
tiih scrie:Baiul cu pregatitul scarilor e cel mai putin periculos dupa parerea mea.Pregatim scarile,triplam nr de familii,nu scoatem nimic anul asta dar recuperam si scoatem triplu anul viitor! :o
Pericolul cel mai mare e dupa parerea mea, ca o data cu declansarea pontei matcii se declanseaza si inmultirea paduchelui..Au fost temperaturi de 12...15 grade apoi o saptamana cu ger si minus 17 grade.Maine si poimane vor fi in zona mea si in multe alte zone 11..13 grade DUPA CARE VINE O SAPTAMANA cu "ger siberian".Asta inseamna in plus,puiet racit,uzura albina,declansarea nozemei la familiile mai slabe care au mai fost "atinse " un pic si anul trecut!
PS.Eu zic sa o lasam mai moale cu mediile cantitatilor de miere obtinute anul trecut,in cel mai dificil an apicol,in anul cand multi dintre noi ne-am inghesuit sa obtinem ajutorul de mimimis- un fel de pomana a neputintei noatre_!...
Si acum am o intrebare preluata de pe fb..care arata gradul de cunostinte si amatorismul apiculturii pe care o practica unii stupari din tara asta!

1.Cand se pune turta in stup: cand albina batrana e grasa sau cand a slabit????
Ptr dl Bucovineanu..ferice ca aveti zapada,ferice ca nu aveti puiet si nu aveti nici albina locala "contaminata" atat de mult cu "hemolimfa vestica"! :)

Nenea Tiih, albina aia vestica la care ma gandesc eu ca te referi nu umbla prin pomi asa de repede ca aia "necontaminata", si in loc sa ne consolam cu faptul ca am triplat numarul de familii cei care o au fac miere.
Sunt si multi apicultori care stiu sa controleze si albina locala, sau au facut putina selectie si nu o sa se urce in pomi aiurea. Am si eu carpatina care nu a vrut sa roiasca, chiar voiam sa-i arat baietelului meu cum iese si cum arata un roi si nu am avut noroc. :lol:
Una este sa stai toata ziua sa rupi botci si sa astepti ajutorul de minimis si alta este sa iti vezi de treaba si sa pregatesti centrifuga.
Si tot albina aia corcita nu are nici o problema cu nosema, tocmai acesta este unul din punctele ei forte, majoritatea liniilor pur si simplu sunt rezistente la nosema. Si nici nu ar fi nevoie sa fie rezistente daca familiile sunt pregatite corect pentru iarna. Bunicul meu in 60 de ani de apicultura nu a tratat niciodata pentru nosema. Stia ca exista si cum se manifesta dar nu trata, pentru ca nu avea de ce. Si zona este perfecta pentru nosema, ierni lungi si reci urmate de primaveri capricioase.

Nu a tratat bunicul dvs. pentru ca principala cauza a aparitiei si raspandirii nozemei nu sunt iernile lungi si reci ,ci mai ales ,stupii slabi,golurile de cules,=..etc...etc..etc erau alte vremuri atunci...la baza erau locile in special loca europeana...
PS.Chiar un pic mai devreme am urmarit live pe fb pe dl Dan Puisor vorbind despre nosema..e mult mai periculoasa decat se crede...daca nu dam vina numai pe paduche..pentru familiile slabe si...depopularile existente cu duiumul la ora actuala in tara!
PS1.E unul din cei mai priceputi stupari din tara la ora actuala si singurul care mi-a vazut stupina in 2013!!
tiih

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 08 Feb 2021, 22:44

jonny_it scrie: Bunicul meu in 60 de ani de apicultura nu a tratat niciodata pentru nosema. Stia ca exista si cum se manifesta dar nu trata, pentru ca nu avea de ce. Si zona este perfecta pentru nosema, ierni lungi si reci urmate de primaveri capricioase.

Bunicul avea tot Bk :) :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde kovacslg » 09 Feb 2021, 09:37

jonny_it scrie:
kovacslg scrie:Iar fabulam cu producțiile.
Exista repere în toată lumea.
In zona noastră, Romania, Ungaria etc media e 20 de kg.
Abateri de genul 80-100-150 kg sunt fabulații.
Ori nu înțelegem statistica deloc.

Vorbim de medii, multianuale pe stup și în exploatații apicole, nu în stații de cercetare de 30 de stupi.

Se poate face 80 de kg, 100?
Sigur.
In anumite zone
In anumiți ani
Și cu puține familii.
Și alea ajutate (care nu se pun la socoteala)
Alea sunt roi, familii ajutătoare, ele nu se pun::)))

Inseamna ca "fabulez" de 20 de ani. :lol:

20 de kg au facut anul acesta multi la rapita, sau la tei, deci la un singur cules.
Intrebati pe Bucovineanu(asta daca vreti pe cineva care are carpatina) sau pe oricine are albine in zona de munte ce medie au avut anul acesta, o sa spuneti ca fabuleaza si ei.
Daca nu va pricepeti dvs sau nu aveti zona buna nu inseamna ca la toti este la fel.

PS: Nu lucrez cu famili ajutatoare si nici nu fac pastoral. Cand au 3-5 caturi pline cu albine parca nu ai vrea sa fie si mai inalti.

Oricând ma compar cu oricine pe putetea familiilor de albine.
Am scris clar. Abateri de 80 kg și mai mult de la medie sunt fabulații.
Adică medii de peste 100 kg până la 150.

Dacă susțineți că în zonă Dvs s a făcut peste 100 kg media pe stup, anul trecut, adică intr un an f slab, eu nu comentez.

Că sunt diferente intre zone, adevărat.
Dar medii de 100 kg și peste, anul trecut, eu nu cred.

De priceput...eu nu mi permit să sugerez că cineva nu se pricepe.
Sigur nu mă pricep la fabulații și povești pescaresti.

Să știți că avem.toti un cerc de apicultori cu care discutam.
Așadar mai toți avem.o imagine reală asupra producțiilor realizate. Forumul...e o alta lume.
E ușor să zici orice, dacă știi că nimeni nu se uita... Mai greu să zici la un vecin stupar că ai făcut tu 100 de kg media...
Anul trecut: la.nivel.de tara... un an prost.
In afara de rapiță, s au făcut producții în câteva areale, la care f putini apicultori au acces.
Iarba neagra, masive de tei.

Idea e sa nu mai inducem idea la apicultorii începători, că ei daca vor face treabă, o să facă producții de 100-150 kg media, că nu va fi așa niciodată.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 09 Feb 2021, 10:36

tiih scrie:
jonny_it scrie:
Nu a tratat bunicul dvs. pentru ca principala cauza a aparitiei si raspandirii nozemei nu sunt iernile lungi si reci ,ci mai ales ,stupii slabi,golurile de cules,=..etc...etc..etc erau alte vremuri atunci...la baza erau locile in special loca europeana...
PS.Chiar un pic mai devreme am urmarit live pe fb pe dl Dan Puisor vorbind despre nosema..e mult mai periculoasa decat se crede...daca nu dam vina numai pe paduche..pentru familiile slabe si...depopularile existente cu duiumul la ora actuala in tara!
PS1.E unul din cei mai priceputi stupari din tara la ora actuala si singurul care mi-a vazut stupina in 2013!!
:lol:
ce glume aveti in program....din cate stiu un apicultor adevarat nu ierneaza pe 3-4 rame......
trebuie sa restabilim ce inseamna apicultor...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 09 Feb 2021, 15:32

tiih scrie:Nu a tratat bunicul dvs. pentru ca principala cauza a aparitiei si raspandirii nozemei nu sunt iernile lungi si reci ,ci mai ales ,stupii slabi,golurile de cules,=..etc...etc..etc erau alte vremuri atunci...la baza erau locile in special loca europeana...

Da, era alte vremuri, totusi nu atat de diferite fata de acum. La munte clima nu s-a modificat chiar atat de tare dar s-a modificat. Intr-o zona unde bunicul meu facea miere de mana odata la 5-10 ani acum ne da bataie de cap in fiecare an.

Cat despre Puisoru .... nu am ras demult ca astazi cand am citit treaba cu "unul din cei mai priceputi stupari din tara" :lol:
Era o gluma nu?
jonny_it

Mesajde jonny_it » 09 Feb 2021, 15:54

Vasile_Bucovineanu scrie:Bunicul avea tot Bk :) :)

Nu avea, dar citise intr-o revista de pe la Rusi de existenta lui. Eu prima data de BK la el am auzit. Interesant este ca rusii in anii 70-80 nu scriau nasoale de ce face Parintele Adam, ba din contra.

A avut cativa ani ligustica(aia adusa de ocoalele silvice), a fost multumit.
Ligustica ajungea la puterea maxima putin mai tarziu, dezvoltarea in primavara era mai greoaie in zona de munte. Totusi la culesurile de vara era peste albina locala.
Mergea la salcam in ceva rezervatie de vanatoare a lui Ceausescu(Galati/Braila).
Apoi caucaziana, adusa pe sub mana tot de ocoalele silvice(a lucrat ca sef de exploatatie pana a iesit la pensie), alea erau bune, doar ca dupa aparitia varroa in zona le-a cam disparut "samanta".
De la niste apicultori de pe langa Miercurea-Ciuc a luat ceva albine ciudate, alea mai mult de 14-16 rame dadant nu acopereau cu albine, totusi cand era un cules blocau tot cu miere. Apoi dupa extractie recuperau repede si iar blocau.
Pot sa va povestesc 2 zile despre ce imi spunea el si nu termin. A facut pastoral 40 si ceva de ani, si apicultura putin peste 60.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 09 Feb 2021, 18:06

kovacslg scrie:Oricând ma compar cu oricine pe putetea familiilor de albine.
Am scris clar. Abateri de 80 kg și mai mult de la medie sunt fabulații.
Adică medii de peste 100 kg până la 150.

Dacă susțineți că în zonă Dvs s a făcut peste 100 kg media pe stup, anul trecut, adică intr un an f slab, eu nu comentez.

Că sunt diferente intre zone, adevărat.
Dar medii de 100 kg și peste, anul trecut, eu nu cred.

De priceput...eu nu mi permit să sugerez că cineva nu se pricepe.
Sigur nu mă pricep la fabulații și povești pescaresti.

Să știți că avem.toti un cerc de apicultori cu care discutam.
Așadar mai toți avem.o imagine reală asupra producțiilor realizate. Forumul...e o alta lume.
E ușor să zici orice, dacă știi că nimeni nu se uita... Mai greu să zici la un vecin stupar că ai făcut tu 100 de kg media...
Anul trecut: la.nivel.de tara... un an prost.
In afara de rapiță, s au făcut producții în câteva areale, la care f putini apicultori au acces.
Iarba neagra, masive de tei.

Idea e sa nu mai inducem idea la apicultorii începători, că ei daca vor face treabă, o să facă producții de 100-150 kg media, că nu va fi așa niciodată.

Degeaba avem familii puternice daca nu avem cules si degeaba avem cules daca nu avem familii puternice.
Daca fac un calcul cum sugerati dvs sau nu mai stiu cine mai sus si scot din calcul familiile din care am facut roi si nuclee .... "fabulez" :lol:
La munte a fost un an bun, peste medie. V-am spus, au fost apicultori prin zona care desi au umblat toata vara prin copaci tot au facut mult mai mult decat media aia de 20kg scrisa de dvs si cred ca a fost cam la fel in toata tara, nu doar pe aici.

Tei in zona este, dar in 2020 destul de slab culesul. In ultimii ani a fost mai mult nectar la salcam decat la tei. Vorbesc de zona de munte. Pe vetrele din Iasi si Vaslui situatia este alta. Am vrut sa-i duc la zmeur, dar cineva mi-a luat-o inainte ... si a plecat dupa 2 zile de lupta cu ursul.

Problema in zona si in acelasi timp avantajul este mierea de mana, dar uneori ne cam gadila frunzele de la morcov iarna. Tocmai de aceea si numarul apicultorilor si a familiilor s-a redus mult fata de acum 10-20 de ani. Cine nu stie cum sa pregateasca familiile sa ierneze pe miere de mana ramane fara ele. DA, in zona se ierneaza pe miere de mana, unele familii aproape doar pe mana. Mana de pin, o idee mai ok fata de mana de pe foioase dar la fel de usor mor familiile.
jonny_it

Mesajde Balian » 09 Feb 2021, 18:14

jonny_it scrie:.....Degeaba avem familii puternice daca nu avem cules si degeaba avem cules daca nu avem familii puternice....

Dintre nu multe altele cam asta este esența. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 10 Feb 2021, 09:53

Nu am.sugerat calcule.
Ce ați scris mai sus, de acord cu toate.

As mai adaugă cateva aspecte.

Poți face mai multa miere cu pastoral intensiv.
Însă 6-8 mutari in fiecare an, slăbește stupina.
Probabilitatea de a contracta boli e iminenta.
Trebuie sa ai f ajutătoare, o stupina care nu produce, săi mai rău, sa cumperi familii odată la 4-5 ani.

Poți face mai multa miere daca te duci la rapiță și fs, in detrimentul altor culesuri, cu producții mai mici, dar fără așa uzura pt albine și fără risc de intoxicații.

Poți să faci mai multa miere gestionând mai puține familii.
Dacă aloci tot timpul pt 40-70 de stupi, normal că ai producții mai mari, însă e rentabil doar daca nu iei in calcul munca investita.
De trai sigur nu se poate din așa ceva.

Poți face mai multa miere daca după ultimul cules, storci mult și hrănești intensiv.
Pe termen lung slăbește stupina.

Ceea ce vreau sa spun: poți forță producții mari, însă ele nu sunt sustenabile ani la rând.

Nu zic sa țintim 20 de kg, dar nici sa nu amăgim un începător cu ținte de 100-150 de kg.

Fiecare trebuie sa și propuna o producție în funcție de culesurile pe care le are pe vetre, în funcție de distanțele și costurile pt a muta la diferite culturi, și nu în ultimul rând în funcție de ce sortiment poate vinde mai bine și la ce preț.

Și cel mai important.
Stupina să rămână viabilă, sănătoasă pe termen lung.
kovacslg

Mesajde taipan » 10 Feb 2021, 11:53

Să faci stupărit staționar într o zonă în care ştii că
media nu depăşeşte 20 kg nu mi se pare o idee strălucită
Doar hobby, 5-10 fam albine
taipan

Mesajde jonny_it » 10 Feb 2021, 15:00

kovacslg scrie:Nu am.sugerat calcule.
Ce ați scris mai sus, de acord cu toate.

As mai adaugă cateva aspecte.

Poți face mai multa miere cu pastoral intensiv.
Însă 6-8 mutari in fiecare an, slăbește stupina.
Probabilitatea de a contracta boli e iminenta.
Trebuie sa ai f ajutătoare, o stupina care nu produce, săi mai rău, sa cumperi familii odată la 4-5 ani.

Poți face mai multa miere daca te duci la rapiță și fs, in detrimentul altor culesuri, cu producții mai mici, dar fără așa uzura pt albine și fără risc de intoxicații.

Poți să faci mai multa miere gestionând mai puține familii.
Dacă aloci tot timpul pt 40-70 de stupi, normal că ai producții mai mari, însă e rentabil doar daca nu iei in calcul munca investita.
De trai sigur nu se poate din așa ceva.

Poți face mai multa miere daca după ultimul cules, storci mult și hrănești intensiv.
Pe termen lung slăbește stupina.

Ceea ce vreau sa spun: poți forță producții mari, însă ele nu sunt sustenabile ani la rând.

Nu zic sa țintim 20 de kg, dar nici sa nu amăgim un începător cu ținte de 100-150 de kg.

Fiecare trebuie sa și propuna o producție în funcție de culesurile pe care le are pe vetre, în funcție de distanțele și costurile pt a muta la diferite culturi, și nu în ultimul rând în funcție de ce sortiment poate vinde mai bine și la ce preț.

Și cel mai important.
Stupina să rămână viabilă, sănătoasă pe termen lung.

Nu fac pastoral si nici nu sunt adeptul culturilor unde pot ramane fara albine, doar mai mut din cand in cand familii intre vetre. Cum o sa muta anul acesta de la munte catre vatra din Vaslui. Special pentru salcam o sa duc 10-20-30 familii foarte puternice.
Legat de zahar incerc sa evit pe cat posibil folosirea lui si sa iernez doar pe miere. Problema este ca la sfarsitul verii am cules foarte bun la miere de mana. In ultimii ani mai bine de 3/4 din mierea extrasa este miere de mana in amestec cu poliflora. Pentru a putea ierna pe astfel de miere trebuie albine sanatoase. Le dau 2-3-4 litri de sirop neinvertit la fiecare, tocmai pentru a amana momentul cand incep sa consume acea miere.
Nu cred ca fortez productiile in nici un fel, doar ca ma ajuta zona, si pe langa asta incerc sa am albinele cat mai sanatoase, tocmai de aceea nu le hranesc cu prostii si tot felul de turte.
Intr-o stupina de 40-70 de familii productia ar trebui sa fie aceeasi cu una de 500 cat timp culesul este acelasi. Mai conteaza si aglomeratia de familii pe vatra si altele.

Cat despre incepatori, ei in primii ani ar trebui sa incerce sa treaca cu bine toate familiile iarna si apoi sa se gandeasca la productii.
Am un "ucenic" de aprox 70 de ani in zona. Tamplar, a facut stupi pentru tot judetul. De cativa ani si-a luat cateva familii pe care le pierdea in fiecare an.
Anul trecut i-am tratat eu toata stupina(familii date la schimb cu lazi; in primavara iar avea lazile goale) cu varachet in toamna. A iesit cu bine si anul trecut a avut o medie de 30 si ceva de kg/familie si a mai facut si cativa roi.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 10 Feb 2021, 19:47

Terminati cu 20 kg ..ca va faceti de ras....sunteti apicultori sa ce?

Cum adica o zona nu permite mai mult de 20 kg....
Ati avut stupi pe 3 corpuri 1/1 pregatiti de cules si sa facut doar 20 kg?......e nu cred...!!

Intai iti faci datoria si pregatesti corect stupii de cules si apoi vezi ce ofera clima si baza melifera....nu invers...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR