nam zis asta! ....cele 5-6 rame de puiet centrale ..nu au coronite deloc(asta pentru ca am eu grija la dezvoltare)..iar ramele marginase au miere si pastura dar si puiet...Vasile_Bucovineanu scrie:Sa inteleg ca in primavara, la primul cules pana sa fie adaugat corpul pentru miere, reginele au ocupat cu puiet ramele 100% si cuibul are forma dreptunghiulara?
in felul asta albinele vor depozita coronitele in cat....practic "pune mierea direct in cat"
conditia este ca sa fie stupul stup puternic ...adica pe +15 rame la primul cules...(cires/rapita..etc)
la un stup slab daca i am pus catul la rapirta ..nu va urca un gram de miere in cat si va face coronite in cuib ..char sa blokeaza........DEFAPT ASTA E SI CRITERIU PE BAZA CARUIA II PUNEM CATUL!!
cati nu pun caturi si se plang ca nu urca albina in cat?..cred ca destui..nu e albina suficienta si/sau sunt formate coronite
multe din lucruri nu sunt intelese pentru ca majoritaea au stupii un pic mai slabi si ...conditia SUPREMA ..pentru a lucra corect e ca stupul sa plece la 1 martie minim pe 7 rame de albina....altfel vorbim limbi diferite...
la un stup slab nu prea mai e valabil ce sustin eu.(.si alti mai mari ca mine...ca sunt destui.)....ba chiar mai rau faceti!!
La MER pentru ca sunt ramele mai mici ...probabilitatea sau "comoditatea" matcii face ca sa ponteze rama completa(adica sa nu treaca pe alta rama pana nu termina rama de pontat cum face la dadant) si astfel nu mai apar coronite ...de aici iluzia ca MERU e mai bun...dar trebuie sa stim si de ce ..ca si la dadant daca tinem cont e lafel de bun....(ba chiar mai bun