Balian scrie:Așa este. Orice obiectiv de pregătire în timp rezerve de iarnă pentru albine este
apreciabil. Polenul este un furaj perisabil. Noi să nu se stice îl uscăm sau congelăm.
Albina cum nu are nici uscător nici congelator se recurge la ce poate, la alterare
lactică și plombare cu miere și căpăcire. Păstura ca nutrient este inferior polenului
crud, demonstrat prin faptul că după apariția polenului proaspăt albina nici nu se
mai uită la ea. Plus păstura pierde din calități cu trecerea timpului.
Ce propun eu este de a găsi locație pentru albine unde intrarea de polen proaspăt
se face la timpul potrivit în cantitate și calitate potrivită. Adică să evităm cât se
poate locurile sărace în polen și aglomerate în albine. Acest fapt este valabil și
la planificarea numărului de stupi a propriei stupine ținuți într-o locație. Putem
fi chiar noi prin numărul neinspirat de mulți stupi așezați într-o locație, care face
zona săracă în nutrienți.
5rame scrie:imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.
Poate doar in aprilie, cand se instaleaza caldura putin sirop.
Imi place din ce in ce mai mult ideea de a avea familii 1. sanatoase 2. puternice care sa primeasca cate o rama cu ce trebuie si apoi lasate in pace.
Dar e mult pana acolo, tine de o intreaga filozofie.
jonny_it scrie:5rame scrie:imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.
Imi place din ce in ce mai mult ideea de a avea familii 1. sanatoase 2. puternice care sa primeasca cate o rama cu ce trebuie si apoi lasate in pace.
Nu este nici o filosofie, daca vrei familii puternice nu le stresa cu vitamine, turte proteice si energetice puse cand nu trebuie, cobalt si alte substante pt care unii iau bani degeaba. In general aia care umbla cu tot felul de prostii din astea sunt cei care au probleme prin stupina.
Hrana au, puiet au, polen pe 2-3 rame, de ce sa le dau acum turte sau nu stiu de reactiv pt analiza?
iei de la rezerva5rame scrie:jonny_it scrie:5rame scrie:imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.
Nu este nici o filosofie, daca vrei familii puternice nu le stresa cu vitamine, turte proteice si energetice puse cand nu trebuie, cobalt si alte substante pt care unii iau bani degeaba. In general aia care umbla cu tot felul de prostii din astea sunt cei care au probleme prin stupina.
Hrana au, puiet au, polen pe 2-3 rame, de ce sa le dau acum turte sau nu stiu de reactiv pt analiza?
Si daca nu era polenul pe 2-3 rame ce faceati?
5rame scrie:....Si daca nu era polenul pe 2-3 rame ce faceati?
albinea cea mai sanatoasa este CONSTRUITA cu miere si polen....cu inlocuitori iese handicapata(chinezarie) si trebuie tratata...si tot asa un cerc vicios(un marketing)5rame scrie:Balian scrie:Așa este. Orice obiectiv de pregătire în timp rezerve de iarnă pentru albine este
apreciabil. Polenul este un furaj perisabil. Noi să nu se stice îl uscăm sau congelăm.
Albina cum nu are nici uscător nici congelator se recurge la ce poate, la alterare
lactică și plombare cu miere și căpăcire. Păstura ca nutrient este inferior polenului
crud, demonstrat prin faptul că după apariția polenului proaspăt albina nici nu se
mai uită la ea. Plus păstura pierde din calități cu trecerea timpului.
Ce propun eu este de a găsi locație pentru albine unde intrarea de polen proaspăt
se face la timpul potrivit în cantitate și calitate potrivită. Adică să evităm cât se
poate locurile sărace în polen și aglomerate în albine. Acest fapt este valabil și
la planificarea numărului de stupi a propriei stupine ținuți într-o locație. Putem
fi chiar noi prin numărul neinspirat de mulți stupi așezați într-o locație, care face
zona săracă în nutrienți.
imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.
5rame scrie:jonny_it scrie:5rame scrie:imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.
Si daca nu era polenul pe 2-3 rame ce faceati?
yuonyuon scrie:albinea cea mai sanatoasa este CONSTRUITA cu miere si polen....cu inlocuitori iese handicapata(chinezarie) si trebuie tratata...si tot asa un cerc vicios(un marketing)
Vasile_Bucovineanu scrie:E bine de amintit inca odata ca albinele prin constitutia lor consuma hrana lichida si nu solida. Ca sa poata consuma turte ele trebuie sa le dizolve, ceea ce produce un grad de uzura. De multe ori depoziteaza turtele in rame si atunci cand apare nectarul elimina ce au depozitat. Nu inteleg de ce apicultorii incepatori nu asigura hrana suficienta albinelor inainte de intrarea la iernare si incepand din noiembrie, decembrie intreaba daca pot sa dea turte albinelor. Dupa ce albinele fac un zbor serios de curatare si in aceasta iarna au facut destule, li se poate administra sirop sau miere in hranitoare de podisor sau in pungi pe rame. Moda turtelor date ca hrana albinelor a aparut odata cu intrarea in UE si a luat avant in ultimii ani, datorita unor asazisi "profesori" care fac filme si la posteaza pe net in care arata cum dezvolta "familii"de albine pe 3 rame. Primesc gratuit de la diferiti vanzatori fel de fel de maglavaisuri cu care hranesc albinele si fac filme pentru naivi, care se grabesc sa cumpere turte. Castigati nu sunt cei care le cumpara, castiga cei care le vand.
Si ca sa raspund la intrebarea de mai sus, daca in zona unde se afla albinele nu exista deloc surse de polen in primavara si toamna si nu pot fi duse in zone cu polen, nu prea are rost sa fie chinuite.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori