Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 10 Mar 2021, 11:17

Trebuie mare atentie la pastrarea ramelor cu pastura, deoarece aceasta este higroscopica si mucegaieste usor.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 10 Mar 2021, 11:52

Așa este. Orice obiectiv de pregătire în timp rezerve de iarnă pentru albine este
apreciabil. Polenul este un furaj perisabil. Noi să nu se stice îl uscăm sau congelăm.
Albina cum nu are nici uscător nici congelator se recurge la ce poate, la alterare
lactică și plombare cu miere și căpăcire. Păstura ca nutrient este inferior polenului
crud, demonstrat prin faptul că după apariția polenului proaspăt albina nici nu se
mai uită la ea. Plus păstura pierde din calități cu trecerea timpului.
Ce propun eu este de a găsi locație pentru albine unde intrarea de polen proaspăt
se face la timpul potrivit în cantitate și calitate potrivită. Adică să evităm cât se
poate locurile sărace în polen și aglomerate în albine. Acest fapt este valabil și
la planificarea numărului de stupi a propriei stupine ținuți într-o locație. Putem
fi chiar noi prin numărul neinspirat de mulți stupi așezați într-o locație, care face
zona săracă în nutrienți. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde 5rame » 10 Mar 2021, 16:24

Balian scrie:Așa este. Orice obiectiv de pregătire în timp rezerve de iarnă pentru albine este
apreciabil. Polenul este un furaj perisabil. Noi să nu se stice îl uscăm sau congelăm.
Albina cum nu are nici uscător nici congelator se recurge la ce poate, la alterare
lactică și plombare cu miere și căpăcire. Păstura ca nutrient este inferior polenului
crud, demonstrat prin faptul că după apariția polenului proaspăt albina nici nu se
Ce propun eu este de a găsi locație pentru albine unde intrarea de polen proaspăt
se face la timpul potrivit în cantitate și calitate potrivită. Adică să evităm cât se
poate locurile sărace în polen și aglomerate în albine. Acest fapt este valabil și
la planificarea numărului de stupi a propriei stupine ținuți într-o locație. Putem
fi chiar noi prin numărul neinspirat de mulți stupi așezați într-o locație, care face

imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.

Poate doar in aprilie, cand se instaleaza caldura putin sirop.

Imi place din ce in ce mai mult ideea de a avea familii 1. sanatoase 2. puternice care sa primeasca cate o rama cu ce trebuie si apoi lasate in pace.

Dar e mult pana acolo, tine de o intreaga filozofie.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde jonny_it » 10 Mar 2021, 17:41

5rame scrie:imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.

Imi place din ce in ce mai mult ideea de a avea familii 1. sanatoase 2. puternice care sa primeasca cate o rama cu ce trebuie si apoi lasate in pace.

Nu este nici o filosofie, daca vrei familii puternice nu le stresa cu vitamine, turte proteice si energetice puse cand nu trebuie, cobalt si alte substante pt care unii iau bani degeaba. In general aia care umbla cu tot felul de prostii din astea sunt cei care au probleme prin stupina.
Hrana au, puiet au, polen pe 2-3 rame, de ce sa le dau acum turte sau nu stiu de reactiv pt analiza? :)
jonny_it

Mesajde 5rame » 10 Mar 2021, 20:33

jonny_it scrie:
5rame scrie:imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.

Nu este nici o filosofie, daca vrei familii puternice nu le stresa cu vitamine, turte proteice si energetice puse cand nu trebuie, cobalt si alte substante pt care unii iau bani degeaba. In general aia care umbla cu tot felul de prostii din astea sunt cei care au probleme prin stupina.
Hrana au, puiet au, polen pe 2-3 rame, de ce sa le dau acum turte sau nu stiu de reactiv pt analiza? :)

Si daca nu era polenul pe 2-3 rame ce faceati?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 10 Mar 2021, 21:27

E bine de amintit inca odata ca albinele prin constitutia lor consuma hrana lichida si nu solida. Ca sa poata consuma turte ele trebuie sa le dizolve, ceea ce produce un grad de uzura. De multe ori depoziteaza turtele in rame si atunci cand apare nectarul elimina ce au depozitat. Nu inteleg de ce apicultorii incepatori nu asigura hrana suficienta albinelor inainte de intrarea la iernare si incepand din noiembrie, decembrie intreaba daca pot sa dea turte albinelor. Dupa ce albinele fac un zbor serios de curatare si in aceasta iarna au facut destule, li se poate administra sirop sau miere in hranitoare de podisor sau in pungi pe rame. Moda turtelor date ca hrana albinelor a aparut odata cu intrarea in UE si a luat avant in ultimii ani, datorita unor asazisi "profesori" care fac filme si la posteaza pe net in care arata cum dezvolta "familii"de albine pe 3 rame. Primesc gratuit de la diferiti vanzatori fel de fel de maglavaisuri cu care hranesc albinele si fac filme pentru naivi, care se grabesc sa cumpere turte. Castigati nu sunt cei care le cumpara, castiga cei care le vand.
Si ca sa raspund la intrebarea de mai sus, daca in zona unde se afla albinele nu exista deloc surse de polen in primavara si toamna si nu pot fi duse in zone cu polen, nu prea are rost sa fie chinuite.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 10 Mar 2021, 21:55

5rame scrie:
jonny_it scrie:

iei de la rezerva :lol:
defapt la rezerva trebuie sa ai mereu rame cu miere/pastura/goale...zahar etc.....altfel cum treci hopurile...?

in apicultura totu se petrece in valuri.....perioade nasoale urmate de perioade de abundenta....asta e si sistemul dupa care a evoluat albina ....proviziile!..

se intampla cateodata cand dupa o perioada nashpa vine una mai nasoala si atunci multi apicultori o dau de gard....dar sa nu uitam ca si in desert se cultiva legume...deci depinde de apicultor cum gestioneaza...
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Mar 2021, 21:57

5rame scrie:....Si daca nu era polenul pe 2-3 rame ce faceati?

Asta e întrebare pe care cine nu s-a confruntat cu această problemă
nu crede sau ca mai sus spune că nu merită chinuite albinele.
Nu e chiar așa. Ex. în Sahara chiar că nu merită, dar sunt perioade a
anului când o zonă este săracă în proteine sau glucide. Nu toți trăim
în Rai. Sunt situații când albinele trebuie ajutate. Din diferite motive
nu le putem muta albinele în locuri potrivite. Aici intră în calcul situația
de azi, când avem un arsenal de nutrienți care ne poate ajuta pentru
rezolvarea acestor probleme.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Mar 2021, 21:59

5rame scrie:
Balian scrie:Așa este. Orice obiectiv de pregătire în timp rezerve de iarnă pentru albine este

imi place din ce in ce mai mult ideea de a nu da in primavara nici turte, nici sirop.

albinea cea mai sanatoasa este CONSTRUITA cu miere si polen....cu inlocuitori iese handicapata(chinezarie) si trebuie tratata...si tot asa un cerc vicios(un marketing)
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 10 Mar 2021, 22:15

5rame scrie:
jonny_it scrie:

Au din toamna cel putin 1 rama cu pastura plus ca au adus de la alun destul de mult polen. Pentru a aduce polen primavara trebuie sa ai si albine prin lazi. Toate sunt legate intre ele. In general familiile normale au rezerve de polen. Cele slabe asteapta turta ...

Eu ziceam de "turte proteice si energetice puse cand nu trebuie" dar nu prea ai avut rabdare sa citesti cu atentie. ;)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 10 Mar 2021, 22:17

yuonyuon scrie:albinea cea mai sanatoasa este CONSTRUITA cu miere si polen....cu inlocuitori iese handicapata(chinezarie) si trebuie tratata...si tot asa un cerc vicios(un marketing)

Corect! Dai si inlocuitori cand toamna este secetoasa si nu aduc deloc polen, dar in rest foarte rar este nevoie.
jonny_it

Mesajde Balian » 10 Mar 2021, 22:41

Cum mierea de mană merge dar nu e grozavă pentru iernare precum
proteic, polenul de porumb care este polen dar e de f slabă calitate,
tot așa și un înlocuitor poate fi slab sau f bun. Pentru evitarea răspândirii
bolilor dacă acceptăm teoria ca nici un produs obținut de la albine să nu
dăm înapoi la ele, atunci pentru a rezolva problemele de subnutriție nu
prea este altă cale.
Balian

Mesajde paul » 10 Mar 2021, 23:04

Vasile_Bucovineanu scrie:E bine de amintit inca odata ca albinele prin constitutia lor consuma hrana lichida si nu solida. Ca sa poata consuma turte ele trebuie sa le dizolve, ceea ce produce un grad de uzura. De multe ori depoziteaza turtele in rame si atunci cand apare nectarul elimina ce au depozitat. Nu inteleg de ce apicultorii incepatori nu asigura hrana suficienta albinelor inainte de intrarea la iernare si incepand din noiembrie, decembrie intreaba daca pot sa dea turte albinelor. Dupa ce albinele fac un zbor serios de curatare si in aceasta iarna au facut destule, li se poate administra sirop sau miere in hranitoare de podisor sau in pungi pe rame. Moda turtelor date ca hrana albinelor a aparut odata cu intrarea in UE si a luat avant in ultimii ani, datorita unor asazisi "profesori" care fac filme si la posteaza pe net in care arata cum dezvolta "familii"de albine pe 3 rame. Primesc gratuit de la diferiti vanzatori fel de fel de maglavaisuri cu care hranesc albinele si fac filme pentru naivi, care se grabesc sa cumpere turte. Castigati nu sunt cei care le cumpara, castiga cei care le vand.
Si ca sa raspund la intrebarea de mai sus, daca in zona unde se afla albinele nu exista deloc surse de polen in primavara si toamna si nu pot fi duse in zone cu polen, nu prea are rost sa fie chinuite.

Domnule Vasile ... observ ca sunteti impotriva turtelor, dar nu si impotriva siropurilor, care-s tot din zahar sau poate si mai rau, hidrolizate din porumb si alte plante ... tehnice . ;) Va intrebati, retoric, de ce incepatorii nu asigura suficienta hrana ? Principalul motiv este ca ... sunt incepatori. Nu stiu cata hrana este necesara ... unii spun mai putin, altii spun mai mult si bietul incepator nu mai stie ce sa creada. Imi amintesc de inceputurile mele in aceasta indeletnicire ( acum 10 ani), ce discutii aprinse am suscitat pe acest forum cand m-am luat si eu dupa oameni cu mare experienta si am umplut ramele de iernare pana la refuz. Au sarit altii si au combatut pana la sange, ca, vezi Doamne nu-i bine, ca albinele nu mai au celule goale in care sa se ascunda, altii ca albina consuma cu zgarcenie si in primavara n-or sa aiba suficiente celule goale in care sa oua regina... ;)
Ca sa revenim la turte ... depinde cand sunt date si mai ales scopul pentru care au fost date. Sunt date turte pentru salvarea de la moarte a familiilor care au rezerve putine ( nu discutam motivul), sunt date turte pentru stimularea mai devreme a matcilor ( scrie in toate cartile de apicultura , aviz celor care fac trimitere la carti), sunt date turte pentru dezvoltarea rapida a familiilor ... etc. Chiar daca are loc o uzura, cum bine evidentiati, beneficiile sunt mult mai mari decat riscurile, ceea ce este un plus.
Am stupii pe aceeasi vatra de vreo 7 ani. Anul trecut am administrat si eu pentru prima data cate 1 sau 2 turte superproteice incepand cu 2 martie. Pot sa va spun ca stupi mai dezvoltati la pomi si rapita nu am avut niciodata. Precizez ... zona este foarte bogata in polen primavara ( livada de fructiferi pe zeci de ha.,cranguri de jur imprejur, rachite si salcii care strajuiesc un parau, fanete . Despre ce vorbim ? Vorbim despre vreme care stim cat este de capricioasa primavara in zona noastra. Parerea mea ... turta proteica ( superproteica) compenseaza neajunsurile vremii.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 10 Mar 2021, 23:31

Ca sa raspund pe scurt, eu nu dau niciodata nici un fel de turte si la infloritul pomilor toate familiile au 2 caturi. Degeaba sunt albinele intr-o zona cu abundenta de polen si nectar timpuriu, daca familiile intra la iernare si ies din iarna mate lesinate si nu are cine sa valorifice acele culesuri, asa cum zic si alti colegi mai sus.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 11 Mar 2021, 07:07

Nu este corect cine procedează altfel ca noi să-l catalogăm
că are mâțe leșinate în stupi. Mai este și alte situații și metode
pe care avem sau le practicăm noi. :oops:
Balian

Mesajde yuonyuon » 11 Mar 2021, 08:22

paul spune ca a avut dezvoltare exploziva la pomi...datorita turtelor.... :o
...eu zic ca datorita calitatii albinei din toamna dar si clima favorabila in primavara(dar si spatiul de ouat al matcii).......deci fiecare cu parerea lui

unii spun ca la rapita stupii se dezvolta extraordinar....cand defapt e albina ecluzionata de la pomi :lol:

daca stam sa analizam ce inseamna dezvoltare in limbaj popular ...inseamna numarul albinelor ecluzionate deodata intr o anumita perioada ...adica cantitate....
nustiu ce faci cu cantitatea daca nu e calitate..?!

si inca ceva(in caz ca nu vati saturat)....dezvoltarea a doi stupi primavara ...unul slab si unul pe 7 rame....
....in cazul celui slab dezvoltarea este in functie de clima..si stimuli (turte) mai ales ca nu au pastura din start(fiind slabi)
....iar in cazul celui pe 7 rame dezvoltarea NU DEPINDE DE VREME!!!....se incearca o dezvoltare liniara(daca se pregatesc de cules) si deaceia nu se dau turte...

daca se vrea dezvoltare pentru inmultire atunci dai turte si stimulatori cate vrei....pentru ca fenomenul roire nu mai este relevant...

deobicei starul se fura cand ai stupi slabi si sti ca nu sunt buni de salcam ...si cu asta am spus tot!!!
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR