Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde yuonyuon » 11 Mar 2021, 08:24

la un stup pternic cand ajunge la a 6 rama e puiet nu sti cum sa faci sa limitezi ponta(sa infranezi urmatoarele doua rame date la ouat) .....si altii dau turte.... :o ....acum chiar ca despre ce vorbim??
doua lumi paralele...!!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 11 Mar 2021, 08:41

cu cate rame de albina iesi din iarna ...atatea DE puiet tre sa ai la salcam....asta daca vrei sa mananci miere......
exemple orientative:
5 rame de albina 1 martie= 5 de puiet la 1 mai...20 albina
7 rame albina 1 martie = 7 puiet la 1 mai ....30 albina

Atentie!: nu cumva sa iesi pe 5 rame si cu turte proteice sa ajungi la 8 rame inainte de salcam ca nu mai manaci nimic!!! :lol: o sa spunem ca e anu prost sau ca stup de carne /matci nustiu cum si cine stie ce prostii am mai auzit :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 11 Mar 2021, 11:38

Balian scrie:Nu este corect cine procedează altfel ca noi să-l catalogăm
că are mâțe leșinate în stupi. Mai este și alte situații și metode
pe care avem sau le practicăm noi. :oops:

Imi cer scuze daca expresia "mate lesinate" a suparat. Probabil nu e cea potrivita. Dar raman la aceeasi parere. In orice zona din tara exista si perioade in care exista abundenta de polen. Daca familiile sunt puternice are cine sa culeaga pentru consum si sa isi faca rezerva. Daca din stup ies cate 3 albine pe minut nu are cine sa culeaga nici pentru consumul zilnic pentru a avea o dezvoltare normala.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Sam » 12 Mar 2021, 11:36

Salutare. A incercat cineva pastrarea unor turte proteice facute din polen + miere + zahar in timpul sezonului activ? Ma gandesc la o modalitate prin care sa pregatesc turtele astfel:
- la recoltarea polenului, din timpul infloririi pomilor fructiferi pana la salcam, sa amestec polen cu miere, apoi sa aduc turta la o consistenta "tare" prin adaugare de zahar pudra. Din cantitatea totala, polen cam 40-50% ca sa am proteina in jur de 10%.
- turtele le voi folosi la nucleii/roii facuti imediat dupa salcam, dar si la familii (inainte de tei daca e nevoie, dupa floarea soarelui si in august-septembrie neaparat).

Intrebari:
- In ce conditii trebuie pastrate astfel de turte vara?
- Mai trebuie uscat polenul? Ca sa scap de umiditate care ar altera mai repede turta, din acest punct de vedere intreb.
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde yuonyuon » 12 Mar 2021, 12:53

Vasile_Bucovineanu scrie:
Balian scrie:Nu este corect cine procedează altfel ca noi să-l catalogăm
că are mâțe leșinate în stupi. Mai este și alte situații și metode
pe care avem sau le practicăm noi. :oops:

Imi cer scuze daca expresia "mate lesinate" a suparat. Probabil nu e cea potrivita. Dar raman la aceeasi parere. In orice zona din tara exista si perioade in care exista abundenta de polen. Daca familiile sunt puternice are cine sa culeaga pentru consum si sa isi faca rezerva. Daca din stup ies cate 3 albine pe minut nu are cine sa culeaga nici pentru consumul zilnic pentru a avea o dezvoltare normala.
mai exista si expresia " mortaciuni" ...daca "matele lesinate " au lesinat detot :lol: :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Mar 2021, 17:20

Nu cu expresia e problemă. Cu presupunerea că tot este rău ce nu este așa cum fac eu, și presupunerea că oriunde în țară condițiile sunt la fel ca la mine. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Mar 2021, 17:57

Nu indemn sa faca nimeni asa cum fac eu. Cu albinele sale fiecare face cum crede ca e mai bine. Eu vroiam sa spun ca daca intram cu familii puternice la iernare nu e nevoie de nici un fel de turte. Asiguram hrana destula in toamna si toata iarna putem sta linistiti. In schimb daca se intra cu familii pe 3-4 rame e nevoie de tot felul de stimulente si tot slabe vor fi in primavara.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 12 Mar 2021, 18:16

Vasile_Bucovineanu scrie:Nu indemn sa faca nimeni asa cum fac eu. Cu albinele sale fiecare face cum crede ca e mai bine. Eu vroiam sa spun ca daca intram cu familii puternice la iernare nu e nevoie de nici un fel de turte. Asiguram hrana destula in toamna si toata iarna putem sta linistiti. In schimb daca se intra cu familii pe 3-4 rame e nevoie de tot felul de stimulente si tot slabe vor fi in primavara.
matale crezi ca aia care dau turte stiu cum e mai bine??....fac si ei ce li sa spus din auzite...(deobicei de pe youtube...adica de la vanzatorii de turte tip teleshoping)
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Mar 2021, 18:24

Stiu acest lucru am spus-o intr-o postare anterioara. Cine are ochi si urechi poate intelege usor care e adevarul. Dar pentru a nu supara pe nimeni am revenit cu precizarea de mai sus.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 12 Mar 2021, 18:58

Nu e vorbă de mine. Rezist la tăvăleală. Altfel nu mai aș fi aici.
Nici nu mă simpt atins că mă descurc cu puterea familiilor. Câteodată
cum spun prietenii am prea tari.
Suntem pe felia ”începătorii întreabă” . Cine este la început vrea
dezvoltare. Probabil de înmulțire exagerată are familii mai slabe.
Pentru a pregăti o familie de producție chiar nu este potrivit să țin
familii slabe. De hrănit cu turte nici așa. Aveți dreptate. O familie
se pregătește toamna cum trebuie, la care primăvara devreme cum
este acum nu trebuie să am grijă mare.
Ca fapt divers, iernez grupat fără probleme și unități echivalent de
2 rame 1/1 Dadant, ca să am mătci rezervă pentru format roi cât
mai devrerme cu piuietul luat de la prea puternici. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde paul » 12 Mar 2021, 19:49

Nici pe mine nu ma deranjeaza sintagma folosita in mod absolut gratuit de domnul Vasile, dar, hai sa vedem putin cu sta treaba. Asa cum spuneam mai sus am albine de 10 ani, le-am tinut cam de 6-7 ani pe aceasta vatra (nu-mi amintesc exact), fac aproximativ aceleasi lucrari in toamna. Am constatat ca dupa ce am administrat aceste turte, familiile au explodat, lucru care nu s-a intamplat in ceilalti ani in care nu le-am dat turta proteica , cand au avut o dezvoltare normala. Personal, am pus aceasta dezvoltare exploziva pe seama turtelor deoarece am calculat ( aproximativ ) perioada din primavara trecuta cu lipsa de zbor dupa polen. Continui sa cred ca acel aport de proteina din turta a fost cauza dezvoltarii explozive.
Da, recunosc, fara sa-mi fie deloc rusine , ca am in stupina si unitati biologice mai amarate. Asta nu inseamna ca toata stupina este formata din astfel de unitati. ;)
Anul acesta, pana in prezent, datorita altor activitati ,nu le-am dat turta proteica si-mi pare rau . :(
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Mar 2021, 19:52

Nu am spus si nu spun ca nu se pot ierna unitati biologice mici. In fiecare an iernez cel putin 8 regine in nuclee de imperechere, pe cate 3 jumatati de rama. Am un filmulet facut acum cativa ani aici: https://www.youtube.com/watch?v=_HlQFuy8zH0 Dar o fac pentru a avea regine de rezerva si pentru a avea rame cu puiet pentru nucleele din sezonul urmator. Dar atunci cand se intra la iernare cu "familii" pe 2 sau 3 rame si apoi se incearca a face famili de productie din ele, mi se pare o munca inutila. Mai bine se unesc toamna asemenea unitati si in anul urmator se fac roiuri timpurii.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde 5rame » 25 Apr 2021, 20:23

Buna seara!

Am observat ca primavara aceasta am albinele extrem de agresive. Care ar putea sa fie cauza?

Am inceput sa umblu in ele cam acum o saptamana maxim doua.

Am vazut ca au puirt frumos si am inceput sa le dau rame, pana sa le deschid stateam intre ele far asa ma bage in seama, dar de cand am inceput sa lucrez la ele ma cauta si de la 30 de metrii de stupi.

Puteti sa ma ajutati sa identific cauza? Multumesc!
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Cristian IONITA » 25 Apr 2021, 20:30

Ai cules de răpită ... este reacția normală a albinelor asa ceva ... zilele astea eu imi fac de lucru prin ograda cu masca n cap ... tot timpul sunt însoțit de câteva albine care ma bazaie nonstop.
Culmea ... când lucrez in stup ... o dată afumate se comporta civilizat .... pe culoarele de zbor sunt uracioase. Si cum sunt înconjurat de sole de răpită cam toată curtea este teren minat.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde 5rame » 25 Apr 2021, 22:43

Nu am vazut rapita, cel putin in apropierea stupinei, nu cred sa fie asta cauza. La mine daca deschid stupul sunt aproape ciuruit, chiar daca dau fum. Am avut situatii in cules de rapita, chiar daca nu intens, dar nu erau asa rele.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde jonny_it » 26 Apr 2021, 14:08

Cristian IONITA scrie:Ai cules de răpită ... este reacția normală a albinelor asa ceva ... zilele astea eu imi fac de lucru prin ograda cu masca n cap ... tot timpul sunt însoțit de câteva albine care ma bazaie nonstop.
Culmea ... când lucrez in stup ... o dată afumate se comporta civilizat .... pe culoarele de zbor sunt uracioase. Si cum sunt înconjurat de sole de răpită cam toată curtea este teren minat.

Se uita si ele la om si inteapa doar pe cine trebuie :lol: :lol:

Si la mine am observat ca sunt o idee mai rele, dar a tot fost vant si frig. In martie cand le-am pus si eu o turta uitam fumul pe cate un capac si verificam 7-8 pana sa-mi aduc aminte ca-mi trebuie sa alung putin albinele.

PS: Salut CI-ule!
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR