Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde Balian » 02 Apr 2020, 22:51

Nu este tema topicului dar dacâ se discută despre miere..... Mierea de salcâm "de cea mai bună calitate" în afară de cristalizare redusă cu ce este mai bună decăt o polifloră din zona neagricolă? De vorbim despre salcâm ca ar fi leacul vieții. Am vândut mierea de mană (de pe brad) la un preț mai bun decăt salcâmul. Era închisă la culoare ca țițeiul.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 02 Apr 2020, 23:37

Mierea de mana din zone nepoluate de deal-munte prin elementele pe care le contine poate fi comparata cu mult laudata miere de manuka. Oricum din acest ultim sortiment se vinde in lume o cantitate mult mai mare decat se produce. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 03 Apr 2020, 07:54

Balian scrie:Nu este tema topicului dar dacâ se discută despre miere..... Mierea de salcâm "de cea mai bună calitate" în afară de cristalizare redusă cu ce este mai bună decăt o polifloră din zona neagricolă? De vorbim despre salcâm ca ar fi leacul vieții. Am vândut mierea de mană (de pe brad) la un preț mai bun decăt salcâmul. Era închisă la culoare ca țițeiul.

1."de cea mai bună calitate" - adica calitatea intai,cum era clasificata pe timpuri;pe linga faptul ca nu cristalizeaza timp indelungat are o savoare si o aroma deosebita!
2.daca ficatului ii trbuie 15 minute sa proceseze o lingura de zahar sau 10 minute pentru o lingura de poliflora,pentru o lingura de miere de salcam timpul se reduce la jumatate ca efort...5 minute!
3.se obtine mult mai greu decat alte mieri ptr ca vremea e capricioasa in timpul infloririi iar salcamul infloreste devreme...nu orice stupar e un adevarat stupar, ca sa-si permita sa atace salcamul cu cel putin 3 kg albina in stup inainte de inflorire(vezi si revista Romania Apicolo nr 5 din anul 2000!)
4.pretul ei e aproape dublu si la vanzarea "en-gross" si la vanzarea cu borcanelul.
5.am aproape o tona de miere poliflora nevanduta..dar nu am putut onora cererea din ultimii ani a clientilor(in lipsa pastoralului) ,care doreau miere de salcam ....
6.adevaratele paduri de salcam au disparut in ritmul cel mai rapid in ultimii 30 ani!
si nu in ultimul rand
7.exceptand subsemnatul, a mai iernat cineva familii de albine numai pe miere de salcam si sa comapra rezultatele cu stupii iernati pe miere de floarea soarelui..ani de zile,,,zeci de stupi???
tiih

Mesajde yuonyuon » 03 Apr 2020, 09:32

tiih scrie:
Balian scrie:Nu este tema topicului dar dacâ se discută despre miere..... Mierea de salcâm "de cea mai bună calitate" în afară de cristalizare redusă cu ce este mai bună decăt o polifloră din zona neagricolă? De vorbim despre salcâm ca ar fi leacul vieții. Am vândut mierea de mană (de pe brad) la un preț mai bun decăt salcâmul. Era închisă la culoare ca țițeiul.

1."de cea mai bună calitate" - adica calitatea intai,cum era clasificata pe timpuri;pe linga faptul ca nu cristalizeaza timp indelungat are o savoare si o aroma deosebita!
2.daca ficatului ii trbuie 15 minute sa proceseze o lingura de zahar sau 10 minute pentru o lingura de poliflora,pentru o lingura de miere de salcam timpul se reduce la jumatate ca efort...5 minute!
3.se obtine mult mai greu decat alte mieri ptr ca vremea e capricioasa in timpul infloririi iar salcamul infloreste devreme...nu orice stupar e un adevarat stupar, ca sa-si permita sa atace salcamul cu cel putin 3 kg albina in stup inainte de inflorire(vezi si revista Romania Apicolo nr 5 din anul 2000!)
4.pretul ei e aproape dublu si la vanzarea "en-gross" si la vanzarea cu borcanelul.
5.am aproape o tona de miere poliflora nevanduta..dar nu am putut onora cererea din ultimii ani a clientilor(in lipsa pastoralului) ,care doreau miere de salcam ....
6.adevaratele paduri de salcam au disparut in ritmul cel mai rapid in ultimii 30 ani!
si nu in ultimul rand
7.exceptand subsemnatul, a mai iernat cineva familii de albine numai pe miere de salcam si sa comapra rezultatele cu stupii iernati pe miere de floarea soarelui..ani de zile,,,zeci de stupi???
identic...aceiasi "problema" si l a mine...cu salcamul
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 16 Mar 2021, 09:29

Cate rame de puiet aveți?
kovacslg

Mesajde tiih » 16 Mar 2021, 10:36

Eu nu stiu,si nici nu ma intereseaza prea mult....Am ridicat capacul si am inceput sa pun turte-dupa reteta mea- la unii ,dupa 20 februarie....Am ridicat diafragma si la altii am inceput sa pun rame cu miere langa cuib sau dupa diafragma -la cei care aveau putina miere pe ultima rama-(toate ramele lasate in cuib aveau in octombrie cel putin 2kg miere capacita provenita din flori nu din siropuri de zahar!)
Practic nu am ridicat nici o rama din cuib si nici nu trebuia din moment ce nu am beneficiat pana acum de temperaturi mai mari de 18...20 grade C cand am fost la stupina.
PS.Stiti care sunt cele doua pericole majore care ne pandesc cand umblam in cuibul familiei de albine ,rama cu rama,in prima parte a lunii martie?
PS1.Am umblat in cuibul familiei de albina rama cu rama la cativa stupi in iarna fara iarna, 2019-2020 pe 1 februarie ,dupa ce isi facuse cateva zboruri de curatenie zdravene prin decembrie si ianuarie .Nu aveau nici un petic de larve sau oua si nici nu trebuia sa aiba si nici bazaitul de la urdinis sau caldura degajata de cuib nu imi indicau ca ar avea puiet :!:
PS2.Am mai umblat o data in primavara lui 2013 la sfarsit de martie dupa un val de frig si zapada crunt care tinuse cel putin 7 zile(din curiozitate pentru ca toti se plangeau pe topic de lipsa puietului si de faptul ca albinele scot larvele pe urdinis...La roisori mai mici iernati pe 4...5 rame nu am vazut puiet larvar sau oua,doar petice de puiet capacit(deci matca isi incetase oatul si puietul larvar a fost consumat.)Am umblat si la doi stupi foarte puternici pe 8 rame 1/1 albina(minim 2 kg).Ultima rama langa diafragma avea 3kg miere capacita,neatinsa din toamna,a doua 1,5 kg miere si polen(pastura)...urmatoarele 3 rame puiet capacit si larvar si oua(~24 dm 2 puiet),de parca nu ar fi trecut valul de frig pe linga ei :!:
Concluzia...asa este si acum in stupi dupa ultimul val de frig din ultima saptamana ,in zonele mai reci din tara.Stupii micuti sunt afectati mai mult sau mai putin,cei puternici si bine pregatiti din toamna,merg inainte ca niste tancuri :idea:
Ultima oară modificat de tiih pe 16 Mar 2021, 10:47, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde yuonyuon » 16 Mar 2021, 10:43

sunt peste trei rame de puiet....
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Mar 2021, 11:01

Peste trei rame și la mine. Consum destul de variat. La zboruri de curățire
nimic pete pe capace.....O imagine mai clară când vor zbura mai bine.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Mar 2021, 11:24

Balian scrie:Peste trei rame și la mine. Consum destul de variat. La zboruri de curățire
nimic pete pe capace.....O imagine mai clară când vor zbura mai bine.
ce zbor zici ? :lol:
eu m am uitat la inceputu lunii la vreo doi si aveau polen de 2021....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 16 Mar 2021, 11:28

kovacslg scrie:Cate rame de puiet aveți?

Vedem dupa ce se incalzeste, acum la mine este lapovita. :)
jonny_it

Mesajde Api'Joan » 16 Mar 2021, 11:34

Medie de 3 rame, cu defecatul pe capace am avut surprpriza la sf de februarie era cald si adia vantul, capacele curate dar masina la 50 m pe directia vantului era murdarita, in aceasta perioada(mijloc de martie), este momentul cheie pentru "marile culesuri".
Api'Joan

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Mar 2021, 11:43

Intrebarea corecta e pe cate rame aveti puiet ? :) :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 16 Mar 2021, 12:45

Vasile_Bucovineanu scrie:

Si mai corecta ar fi cati dm 2 de puiet aveti .Acum pot avea 2 rame de puiet 3/4 din suprafata ramei mari 1/1, doua rame de puiet cu o palma de puiet in fiecare rama,sau chiar 3 rame de puiet cate un petic fiecare daca matca e batrana si nu e de prima calitate,sau trei rame cam 80% cu puiet(restul miere si pastura,la stupii foarte buni)..etc...etc...
La mine au carat polen de alun in reprize, de la mijlocul lui februarie pana la inceputul lui martie (am peste 15 aluni special plantati cu inflorire esalonata care fac mai mult decat zeci de turte proteice) iar de vreo 7 zile a inflorit si grausorul si viorelele in padure(plus ca dupa 1 martie le-am dat faina de soia,grau,porumb....vitamine... la discretie)......Pacat ca vremea asta rea le da in cap,nu au mai facut un zbor serios de 8 zile....
Duminica,singura zi mai calda dupa lasarea cetii, vreo trei ore culegeau faina,polen de grausor si aduceau APA...multa apa!!!....
tiih

Mesajde yuonyuon » 16 Mar 2021, 13:54

tiih scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:

Si mai corecta ar fi cati dm 2 de puiet aveti .Acum pot avea 2 rame de puiet 3/4 din suprafata ramei mari 1/1, doua rame de puiet cu o palma de puiet in fiecare rama,sau chiar 3 rame de puiet cate un petic fiecare daca matca e batrana si nu e de prima calitate,sau trei rame cam 80% cu puiet(restul miere si pastura,la stupii foarte buni)..etc...etc...
La mine au carat polen de alun in reprize, de la mijlocul lui februarie pana la inceputul lui martie (am peste 15 aluni special plantati cu inflorire esalonata care fac mai mult decat zeci de turte proteice) iar de vreo 7 zile a inflorit si grausorul si viorelele in padure(plus ca dupa 1 martie le-am dat faina de soia,grau,porumb....vitamine... la discretie)......Pacat ca vremea asta rea le da in cap,nu au mai facut un zbor serios de 8 zile....
Duminica,singura zi mai calda dupa lasarea cetii, vreo trei ore culegeau faina,polen de grausor si aduceau APA...multa apa!!!....
matale ai avut de munca la stupi nu gluma....
sper ca nu faceti reclama mascata la soia si porumb ?
pe aceiasi pagina spuneti ca nu stiti cat puiet este si nu va intereseaza si dupa aceia spuneti ca dati turte si alte prafuri....din februarie :o :x
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 16 Mar 2021, 14:01

tiih scrie:(plus ca dupa 1 martie le-am dat faina de soia,grau,porumb....vitamine... la discretie)......

Astea nu erau pt purcei? :lol:
jonny_it

Mesajde tiih » 16 Mar 2021, 14:49

Faina de soia era pentru albine de mult timp......Le pui intr-o lada si vin cu miile.....dupa ce ma chinui un pic sa le invat... :) .
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR