Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde tiih » 18 Mar 2021, 11:03

Balian scrie:Hai domnilor că m-ați aburit complet. :shock: Chiar mă indrumți ca acel 20-30kg de polen
pe care sunt nevoit să dau la albine
să le adun în crengi din pădure care e la 100km de mine
să bag lângă mine în pat și să scutur după ce se inflorește? Gata sunt! :lol: :lol:

Sunteti nevoit sa dati 20...30 kg polen?! :cry: .Aveti zona desertica?....mai scadeti!... :P
tiih

Mesajde Balian » 18 Mar 2021, 11:29

Mă consider elev pe acest forum și încerc să învăț de la cei exprimentați.
Mai transmit și eu informații ca ceilalți despre ce fac pe răspunderea mea.
Și văd că acțiunile mele sunt calificate de colegi care nici dacă ar crăpa
pământul nu ar încerca ce am încercat eu. Aș face ce spuneți dar nu am
condiții. Citesc cu mult drag despre intreceri și rezultatele visate.
Sunt un simplu proprietar a niște familii de albine. Nici stupar nu mă
numesc. Aș dori să fiu, citind experiernța colegilor. Aș dori să am și eu
asemenea condiții pentru albinele mele dragi cum au ei.
Stau unde stau, și ÎNCERC să le creez condiții pe care au albinele stimaților.
Am putea să mă mut acolo în raiul pe pământ, dar sunt mulțumit cu locul
și viața mea pământenă de aici. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 18 Mar 2021, 12:14

domnu Balian..ati inteles gresit..eu anul acesta am sa fac 10 MER tocmai din spusele voastre(si domnului vidican) deci nu e chiar asa....in alte cazuri eu nu fac ce spuneti dumneavastra pentru ca nu se aplica in modu meu de apicultura si cum am inteles eu apicultura...
...nu din cauza ca am ceva personal!!! ...defapt nu am nimic cu nimeni...poate putin doar cu cei ce vin cu intrigi si lasa discutiile fara raspuns cum o faceti cate unii deobicei...

incepeti discutii.... "ca asa trebuie si e bine" si cand se pun intrebari ..raspunsurile sunt de genu" da ce sunt obligat sa raspund"...eu asta consider mistocareala (tip facebook)...

sa luam un exemplu: ce a inteles un apicultor incepator de la domnu Tihii in ultimile 7postari??? ca suntem muritori de rand si tre sa punem mana pe carte ...pai asta da bascalie...el defapt nu a scris concret cum se culege si ce cantitate ..cat timp ..cum se fac turtele etc...si nici nu o sa scrie vreodata ....pentru ca nu e prima oara cand face acest lucru

asta e... traim in epoca profetilor .....

eu urmaresc o apicultura cat mai lejera cu cat mai putina munca posibila si rezultate cat mai mari...dar cand am descoperit ca ACEST LUCRU ESTE CHIAR POSIBIL ..mi a apus dumnezeu mana in cap ...pentru ca rezultatele maxime se obtin cu interventii minime....deaceia sunt inpotriva(sau nu sunt deacord mai bine spus)...cu inlocuitori,tratamente multe(tratamente in general),interventi,ceaiuri,turte,stimulari,modificari,protofil,tehnici noi, si multe altele.....si pana la coada amtimp liber nu stau 10 ore pe zi in stupina ..anu asta am lucrat 2 ore la stupi

incerc sa lucrez cu natura..nu impotriva ei.....ma bazez pe hrana de calitate si temperatura pentru avea imunitate in stupina..lucru care duce la productivitate...deci e extrem de simplu...
natura ofera tot ..nu mai tre sa dau eu nimic...polenu continte toate vitamiele in exces...de ce sa ai dau in plus??? lumea se trateaza de ficat cu polen si noi il luam si punem in loc ultrabee....?

daca e seceta da o rama de pastura deoparte cand ai abundenta..si o pui laloc cand ai nevoie ..sau colecteaza polen cand ai si il dai cand nu ai...deci REZERVELE IN STUPINA(miere zahar polen pastura rame cu miere etc)
nu cred ca e de mirare ca se vaita cei ce dau inlocuitori si trateaza excesiv...oare daca ai dat si ai tratat de ce mai ai probleme??? nu au fost tratamentele bune?? de ce nu a functionat??nu se intreaba nimeni.... de productie vorbesc!!!rezultatele!!!
yuonyuon

Mesajde tiih » 18 Mar 2021, 12:17

Domnule Baliant atat timp cat informatiile trimise sunt singere,jos palaria!Ma gandeam ca 20..30 kg polen e foarte mult,ma gandeam ca 20..30 kg turte proteice care contin si ele ceva polen e de asemenea mult..!..
Si ma mai gandeam si la altceva..sa cumpar 20...30 kg polen de pe piata sau din magazin,pentru a le da familiilor mele,inseamna un mare risc in ce priveste bolile albinelor.... ;)
Fiecare face cum vrea in apicultura, eu din pacate am inceput sa cred din ce in ce mai mult in maxima aia postata pe facebook, in fel si fel de grupuri apicole:E mai usor sa ii determini pe unii sa greseasca ,decat sa ii convingi ca ce fac e gresit!
PS.Sigur ca ii trimit pe unii sa puna mana pe carte si nu orice fel de carte...pentru a vorbi aceiasi limba,pentru a fi mai credibil pentru a ma scuti de detalii care nu pot fi acoperite in cateva fraze
Insa imortante sunt ideile pe care le exprim in urma multor ore de studiu si a multor ani de practica si incercari!
Iar daca din ultimele 7 postari s-a retinut IDEEA ca turta pregatite de fiecare stupar in parte(miere de la cei mai sanatosi stupi+zahar pruda + polen proaspat+protofil+++...)face mai mult decat mama turtelor cumparate din comert...) atunci nu am postat degeaba.!!!...
PS.Am scris polen proaspat si nu am spus polen conservat...caci acolo e alta problema si 90% din cei care folosesc asemenea polen,folosesc un polen care nu mai are nici pe departe propietatile si efectele initiale :idea:
tiih

Mesajde jonny_it » 18 Mar 2021, 15:00

yuonyuon scrie:...deci polen este ....ca doar nu traim in alaska...dar trebuie sa stii sa il accesezi....

cu exceptia sa nu fie cum a fost la mine anu trecut dupa ploaia cu piatra a fost efectiv 10 zile de doliu ....pana sa refacut vegetatia

Ce sa accesez dupa 3 luni si ceva fara ploaie? :)
jonny_it

Mesajde Shrek » 18 Mar 2021, 16:35

Ce n-ai inteles? Iei ....alunele, le bagi la...caldura si can', se usca bine, le....scuturi! Io zac sa fii atent cu scuturatu' ca se poate interpreta!
Io un lucru nu inteleg: toți condamna folosirea turtelor iarna dar acum se contreaza pe " accesarea" polenului! Pai ce-i atat de greu sa pui colectoare primavara si sa strângi cateva kile de polen, pentru anu' urmator? Daca esti calic si vinzi tot polenu' acu' nah ,scutura alunu'!
Shrek

Mesajde jonny_it » 18 Mar 2021, 17:01

Shrek scrie:Pai ce-i atat de greu sa pui colectoare primavara si sa strângi cateva kile de polen, pentru anu' urmator? Daca esti calic si vinzi tot polenu' acu' nah ,scutura alunu'!

Capcaunule, ai spus un mare adevar!
Eu polen colectez doar pentru familie/prieteni si pentru albine. Toate nucleele primesc o turta proteica fix cat o ... aluna. :)
La familii as fi dat, dar cine se gandea ca o sa aiba nevoie de polen in mijlocul verii.
Acum multi se plang ca ploua/ninge .. nu cred ca putem fi multumiti vreodata.
jonny_it

Mesajde Balian » 18 Mar 2021, 17:17

Nu mă înțelegeți greșit domnilor. Nu am eu cu nimeni nimic. Îmi place pe forum.
Abia aștept să fie scris ceva noutate. Dar noutate nu amintiri din copilărie. :)
Tot s-a shimbat în jurul meu (nostru). Trebuie să ne adaptăm prezentului.
Ex. dacă scriu că sunt perioade când nu este nimic mâncare pentru albine,
să nu se înțeleagă că nu folosesc eu rațional resursele....credeți-mă NU ESTE
NIMIC! Deșert verde. Este vegetație dar flori zero... zero. Ce raționalitate? Nu
este nimic. Am o locație lângă un dig. An de an în iunie am avut cules de pe fori
pe dig. Anul trecut verde tot, și NICI O FLOARE!!! Am zis că vor aduna ele ceva.
Nici vorbă! În două săptămâni după ceva probleme familiară am găsit VARA!
stupii cu miere și polen ZERO. MUREAU DE FOAME!
Nici la rapiță nu era belșug, dar dacă recoltam polen am fi avut la rezervă polen
cu cipermetrin. Documentați-vă ce este cipermetrin. De 10600 de ori mai toxic
ca DDT-ul. La porumb la fel. Cum dă spicul, albinele încep să moară. Nu numai
la mine. La toți în jurul meu. La fs la fel. Pentru mine Ultra Bee este o minune.
Când i-am dat albinelor cărau de neștire și familiile începeau să invioreze.
Asta e la câmpie. Dacă la voi este altfel, bucurați-vă. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 18 Mar 2021, 19:02

Si dumneata ai dreptate! Daca nu este polen in zona ( in aceasta perioada complet naspa), nu exista nici in congelator iar albinele bat cu polonicu in podisor si puietul urla de foame, dai ce găsești prin spait: fanina de mălai, lapte praf, soia( naiba de vreme), si de ce nu, ultranustiucum. Ceea ce vreau sa spun, chiar dacă producătorii sau vânzătorii de premixuri apicole, este ca in mod inevitabil, în procesul de producție se folosesc chimicale ce nu ar trebui. De exemplu, as fi curios, cum reusesc sa aiba un termen de garantie lung, stiut fiind ca substanțele proteice sunt extrem de perisabile. Deci înainte de a va arata încântat de un....turtoi, încercați să treceți cata prin filtrul mintii informatia!
Shrek

Mesajde Balian » 18 Mar 2021, 19:18

Evident. Prima dată probez la câteva să văd cum merge. Dacă este bun, folosesc.
O obțiune de a rezolva o problemă pe care nu știu cum am putea rezolva altfel. Sau greu.
De ex. F40 este o obțiune care mă ajută f mult. Pot folosi și ziua fără nici o problemă.
Nu au zbor de bucurie. Furtișagul este exclus. Nu am cum și cu cine să merg seara la
albine să le duc sirop de zahăr. Nu trebuie diluat este gata pentru administrare. Cine se
ferește de F poate să folosească Apiinvert. E din zahăr invertit. Este o gamă f mare. Eu
nu văd după toate colțurile interes meschin. Așa este piața concurențială. Este de toate,
să am de unde alege. Eu spun că este f bine că așa este. :)
Balian

Mesajde tiih » 19 Mar 2021, 09:51

Shrek scrie:Si dumneata ai dreptate! Daca nu este polen in zona ( in aceasta perioada complet naspa), nu exista nici in congelator iar albinele bat cu polonicu in podisor si puietul urla de foame, dai ce găsești prin spait: fanina de mălai, lapte praf, soia( naiba de vreme), si de ce nu, ultranustiucum. Ceea ce vreau sa spun, chiar dacă producătorii sau vânzătorii de premixuri apicole, este ca in mod inevitabil, în procesul de producție se folosesc chimicale ce nu ar trebui. De exemplu, as fi curios, cum reusesc sa aiba un termen de garantie lung, stiut fiind ca substanțele proteice sunt extrem de perisabile. Deci înainte de a va arata încântat de un....turtoi, încercați să treceți cata prin filtrul mintii informatia!

Oare nu am inteles eu postatrea?..
Chiar asa, incercati sa treceti prin filtu mintii informatia...
Intrebare. Cum dai...."ce găsești prin spait: fanina de mălai, lapte praf, soia( naiba de vreme), si de ce nu, ultranustiucum".???
tiih

Mesajde tiih » 19 Mar 2021, 10:03

https://www.youtube.com/watch?v=cdOj3A_e0Ko

Asta-i raspunsul corect..in nici un caz faina de malai nu trebuie pusa direct in "turtoi" ...si nici celalalte tipuri de faina... :idea:

PS.Din pacate vremea rea a facut ca in ultimele 10 zile doar o singura zi,3 ore sa fie favorabile zborului pentru a cara aceste fainuri ...prelucrate de ele cu enzime si fermenti...asemenea nectarului din flori.......
tiih

Mesajde Balian » 19 Mar 2021, 10:36

Și asta e o metodă. Ce este praful alb-gălbui, văd că acela e preferat de albine? :)
Balian

Mesajde Shrek » 19 Mar 2021, 22:57

Discutam cu uica Balian! Dumnealui intelege termenii mai usor. Acu' daca ai intrat pe fir si dumneata, pot sa intreb: primavara, chiar nu ai ce face, decât să scuturi.....polenul din alun( ori salcie capreasca sau matisori)?!
Shrek

Mesajde tiih » 22 Mar 2021, 10:54

Mai inteligentule ,cum dracu de ti-ai dat seama ca intelege mai usor?Si ce e asa de rau sa aduni niste polen proaspat pentru albine,daca ai ceva timp la dispozitie,iubire pentru albine,dorinta de a expermenta mai mult,in loc sa faci bascalie pe forum de cei care au ceva habar de meseria asta ?....Incearcati sa faceti intr-un an, macar o data, o tona de miere si apoi dati-va cu presupusul .... :geek:
tiih

Mesajde Shrek » 22 Mar 2021, 14:19

Precum se vede, " scuturatul" alunului, dăunează grav mintii! Interesant este ca eu chiar am incercat sa fac asta. Cand am ajuns la 15 ( cincisprezece)grame, m-am oprit! Trecuseră doar câteva ore! Nu mai spun de nuiele. Hai, pa!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR