Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stimulare 2012

Mesajde badguy_goodguy » 17 Ian 2012, 04:02

Pe cand planuiti sa incepeti cu stimularea 2012? Eu ma gandeam sa incep de prin 15 februarie cu turte si/sau direct cu sirop (daca e adevarat ce zic astia de la meteo ca vor fi 20 grade) :D
badguy_goodguy

Re: Stimulare 2012

Mesajde peterneamt » 17 Ian 2012, 09:03

Cu temperaturile numai Dumnezeu stie cum va fi, noi putem doar presupune. In legatura cu stimulatul trebuie sa iei in calcul deaca le duci la rapita sau nu. Daca le duci la rapita, poti incepe stimularea incepind din 15 Februarie, dar numai dupa un zbor de curatire . Pentru a nu le uza prematur cu prelucrarea stimulentului dar in special cu cresterea de puiet, hrana stimulenta ar trebui sa contina si proteine +vitamine + minerale. Siropul il poti administra numai dupa ce albinele incep sa aduca polen si numai deasupra cuibului ( la punga sau la borcan ) nu dupa diafragma in hranitoarele clasice.
Daca nu ai rapita in zona stimularea ar trebui sa o incepi cu data de 1 Martie. O data inceputa administrarea de hrana stimulenta ea trebuie continuata pina ce temperatura se stabilizeaza la peste 18 grade C si albinele isi pot asigura din cules necesarul de hrana, altfel exista riscul sa ramina fara si rezultatele sa fie tocmai pe dos decit ne-am propus, pentru ca stimulatul va duce la intensificarea cresterii de puiet dar si consumul va creste proportional cu ponta ( nu Victor ).
:P
peterneamt

Mesajde badguy_goodguy » 17 Ian 2012, 12:39

In cazul in care totusi incep stimularea, cam cate kg de zahar ar trebui sa le ofer? Stiu ca exista un anume consum de kg de miere de albine in februarie/martie, insa nimeni nu a pus in calcul cum se schimba problema daca incepi sa stimulezi intens...
badguy_goodguy

Mesajde peterneamt » 17 Ian 2012, 14:18

Pentru ca nimeni nu poate spune dinainte exact consumul deoarece el difera de la familie la familie in functie de virsta matcii si de puterea stupului.
In practica se verifica stupii si se administraza hrana pe cuib numai la cei ce au consumato.
peterneamt

Mesajde catalin_valenii » 17 Ian 2012, 15:20

Pai si daca stupii au mancare nu se stimuleaza? Dc nu se stimuleaza?
catalin_valenii

Mesajde mechenici » 17 Ian 2012, 18:19

SALUT.Pai matale daca ai piine acasa te mai duci sa cumperi de la magazin? Daca ai respectat TOATE regulile de stimulare shi complectare in perioada August ,20 Septembrie,pina in martie nu ai ce cauta la ei,te uitzi sa nu te strice shoarecii shi ciocanitorile PAREREA MEA
mechenici

Mesajde costinelblagniceanu » 17 Ian 2012, 18:31

catalin_valenii scrie:Pai si daca stupii au mancare nu se stimuleaza? Dc nu se stimuleaza?

Nu face confuzie intre hranirea de complectare si hranirea de stimulare.Este ceva cu totul diferit!
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde Gabysgg » 17 Ian 2012, 18:53

catalin_valenii scrie:Pai si daca stupii au mancare nu se stimuleaza? Dc nu se stimuleaza?

Cum a spus si colegul peterneamt trebuie sa stii exact ce doresti sa faci dupa stimulare ,vrei roiuri, vrei culesuri puternice,cat de spre stimulare stii prea bine ca se poate face cu turte dar este de preferat dupa un zbor de curatire intens,cu sirop dar temperatura trebuie sa o poata permite,sau daca ai posibilitatea si este cea pe care eu unul o prefer,descapacit rame dupa diafragma dar asta se face undeva dupa 1 -15 martie si consider ca este suficient.
Hranirea de urgenta este cu totul altceva :)
Nu doresti stimulare le lasi sa isi urmeze instinctul sa culeaga toate cele necesare ,dezvoltare ceva mai lenta in prima faza dar dupa, poate egala un stup ce a fost stimulat
Gabysgg

Mesajde catalin_valenii » 17 Ian 2012, 21:30

NU era vb de hranire de completare ci de cea pentru completare! Familiile mele au mancare berechet pentru ca am avut grija in toamna sa aiba parte de mancare multa si de calitate zic eu (adik numai miere de fs, tei si salcam) dar ma intereseaza sa incep sa le stimul;ez la vremea potrivita ca sa am cu cine si ce culege la rapita.
catalin_valenii

Mesajde badguy_goodguy » 18 Ian 2012, 03:32

1. rapita in 2012 se pare ca nu va fi :D

2. problema e ca tu dai 1 kg de zahar sa zicem sa inceapa ponta, dar din cauza ca matca incepe ponta ele consuma pe langa acel kg de zahar si foarte multa miere si polen. Este necesara de jumate de celula de miere, si jumate de polen pt. ca o albina sa ajunga adulta. In plus de asta daca e foarte frig ajungi sa bagi banii in "aer" , adica pentru incalzit, ceea ce nu e rentabil. + ca uzezi albina, care sa zicem poate la nici o saptamana ar da un randament mult mai mare.
Ceea mai des intalnita greseala, este lasarea ramelor de miere (chiar pline) in exces in stupi. Matca oua, productia de puiet incepe ...si ajungi cu albinele moarte la pomii fructiferi si te miri de ce :D
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 18 Ian 2012, 03:39

Apropo : se incalzeste joi si vineri (insa va ploua) pana la 7-10 grade, dupa care de sambata vine un ditamai valul de frig: -7, -10 grade.
Valabil pentru zone de deal-campie din toata Romania. (atata tot ca ploia in cantitati mari se pare ca e numai pentru noi din ardeal)
Am scris asta aici , sa fie salvat, curios daca se va adeveri ce zic astia de la meteo :D
badguy_goodguy

Mesajde horia_ch » 18 Ian 2012, 08:43

badguy_goodguy scrie: sambata vine un ditamai valul de frig: -7, -10 grade.

:o :) :D :lol: :lol:
Să vină, că nu ne temem. Numa să nu se transforme în -35.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde balasbebe » 18 Ian 2012, 09:34

Eu am vazut ca se incalzeste
http://freemeteo.com/default.asp?pid=23 ... 2334&la=15
Este prea devreme sa vorbim de stimulare. De regula se incepe cu 40 de zile sa infloreasca salcamul. Daca este pe 10 mai este suficient la sfarsitul lunii februarie.
balasbebe

Mesajde Cipri S » 18 Ian 2012, 09:39

Să vină, că nu ne temem. Numa să nu se transforme în -35.[/quote]

La tine in zona Horia o temperatura de -10 grade e ca o primavara mai rece,adevarata iarna incepe de pe la -30 grade. :lol:
Cipri S

Mesajde badguy_goodguy » 18 Ian 2012, 20:27

Da, 2 zile cald apoi frig 2 zile
Cluj https://www.google.com/search?q=wheathe ... 66&bih=609
Oradea https://www.google.com/search?q=wheathe ... 66&bih=609

Observa cineva ca deja google si-a si retras "cuvintele" + 10 grade vineri ? :D dar o mai tine cu -13 grade sambata noaptea la cluj. Pt. oradea s-a razgandit :D
badguy_goodguy

Mesajde Adi Hodis » 18 Ian 2012, 22:52

badguy_goodguy scrie:Pe cand planuiti sa incepeti cu stimularea 2012? Eu ma gandeam sa incep de prin 15 februarie cu turte si/sau direct cu sirop (daca e adevarat ce zic astia de la meteo ca vor fi 20 grade) :D

:?
badguy_goodguy scrie:In cazul in care totusi incep stimularea, cam cate kg de zahar ar trebui sa le ofer? Stiu ca exista un anume consum de kg de miere de albine in februarie/martie, insa nimeni nu a pus in calcul cum se schimba problema daca incepi sa stimulezi intens...

:shock:
" ...insa nimeni nu a pus in calcul cum se schimba problema ... "

Las´ ca o calcula-i eu ... si zic, pune mana si invatza, da repede !!!
Cu totul alte intrebari trebuia sa pui de cand ai albine ... :idea: :(
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR