Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde jonny_it » 05 Oct 2021, 18:30

Shrek scrie:
jonny_it scrie:....

PS: Am avut covid destul de recent, cateva zile am fost verde ca tine.

Pai este ...chiar bine! Verde ca bradul! Io m-am ingalbenit cand am văzut rezultatul la test! Si doar eram vaccinat. Dar nah, o fost o formă ușoară. Fara gust si miros o săptămână în rest nimic. Dar sa revenim la gip! Cati cai are? I-ai dat in gura, cât prinde? Vibrează grupul la viteză mica sau in treapta a treia? Multumit de ea? Restul, sunt" povești"!

Mtor diesel, V6 de 3 Litri - 241 CP din ce tin minte, cutie automata. Nu sunt prea pasionat de masini asa ca daca vrei mai multe detalii iti fac poza la certificat. :lol:
Nu am idee cat prinde, nu cred ca am trecut de 90 pana acum, nu am ajuns pe drumuri unde sa pot merge cu mai mult.
Nu vibreaza nimic deocamdata.

Sincer sunt multumit, in special pentru ca stiu ca vine iarna si de acasa ies pe un drum unde nu deszapezeste nimeni si unde de obicei viscoleste.
Bordul este putin altfel gandit fata de masinile pe care le-am mai condus pana acum. Mi-a luat 30 min sa aflu cum aprind farurile de ceata :lol:
jonny_it

Mesajde mausica » 05 Oct 2021, 23:51

Cristian IONITA scrie:
La modul serios acum ... permis categoria E ai? daca nu va fi complicat sa agati ceva serios dupa masina.

Ce sa faca cu el? Muta doar cate 5 stupi odata, ajung
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 06 Oct 2021, 09:18

Cristian IONITA scrie:
Rapita este o pacoste (strica salcamul indiferent de ce ai face) .... in loc sa te bucuri ca nu ai de-a face cu ea tu te agiti sa te duci dupa ea :D .

Să-ți spun cazul meu, care merg la rapiță în fiecare an.
Anul acesta am făcut cu 64 de stupi 1600 kg. Dacă o dau la 12 lei ies aprope 4000 de euro. Nu-s de aruncat.
Salcâmul e afectat de rapiță doar dacă e cules mai slab și nu ai caturi de schimb.
Anul acesta, deși a fost rapiță multă, a fost și salcâm pe măsură și la ora asta salcâmul e limpede ca la extras.

Să-ți spun o șmecherie ce să faci cu salcâmul care are în el urme de rapiță și toamna se face opac sau chiar se întărește. vorbesc de urme de rapiță ...
Dacă îl aduci 24 de ore la 40 de grade, va rămâne limpede ca la extras. Pt totdeauna.

Dar, fiecare își face socotelile lui. Am mulți prieteni care nu merg la rapiță niciodată. Când nu merge salcâmul, îl poți socoti an eșuat, ca statul român, împreună cu președintele lui.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 06 Oct 2021, 11:37

jonny_it scrie:
Cristian IONITA scrie:pai in acest caz ... de mutari "intre vetre" nu-si are sens dilema cu "module" .... pe vremea cand practicam pastoralul descarcam / incarcam singur 24 de stupi in/din remorca cu lisa pe plan inclinat in mai putin de 1 ora (cu tot cu asigurarea cu chingi) .
Atat timp cat nu-i suprapui nimic nu este mai eficient fata de lisa si plan inclinat.

Rapita este o pacoste (strica salcamul indiferent de ce ai face) .... in loc sa te bucuri ca nu ai de-a face cu ea tu te agiti sa te duci dupa ea :D .

La modul serios acum ... permis categoria E ai? daca nu va fi complicat sa agati ceva serios dupa masina.

Nu am E-ul. Eu ma gandeam la o remorca de maxim 3 m lungime. La munte nu prea am unde sa o intorc daca este mai lunga.
Eu vand multi roi, rapita ar fi de ajutor sa dezvolt o parte din familii la maxim apoi dupa salcam sa le divizez. La ele nu prea ma intereseaza daca fac sau nu miere. In fiecare an sacrific 20-40 de familii si le impart in 5-6 roi. Se face salcam sau nu eu din familiile alea fac ceva bani de buzunar.
La munte merge schema, doar ca am mai bine 1 luna intarziere fata de restul tarii si este mai greu cu clientii cand toata lumea vinde roi de prin copaci.

pai .... hai sa ne intelegem .... ptr roi chiar nu vad cu ce te-ar ajuta varianta cu module ??!! in mod clar nu-si are nici un sens. deoarece nici cu scoala (aia de soferi :) ) nu te-ai omorat ramane o singura varianta ... remorca fara dispozitiv de franare si cu masa maxima admisa de 750 Kg (cel putin in acte, este bine ca dpdv constructiv sa poata mai mult).
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 06 Oct 2021, 11:40

Shrek scrie:
jonny_it scrie:....

PS: Am avut covid destul de recent, cateva zile am fost verde ca tine.

Pai este ...chiar bine! Verde ca bradul! Io m-am ingalbenit cand am văzut rezultatul la test! Si doar eram vaccinat. Dar nah, o fost o formă ușoară. Fara gust si miros o săptămână în rest nimic. Dar sa revenim la gip! Cati cai are? I-ai dat in gura, cât prinde? Vibrează grupul la viteză mica sau in treapta a treia? Multumit de ea? Restul, sunt" povești"!

de ce oare nu ma mira ca tu te incadrezi in categoria alora de considera vaccinul panaceu universal si dai in icter cand realizezi adevarul .... ca esti cam papagal :mrgreen:
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 06 Oct 2021, 11:59

cristi_vidican scrie:
Cristian IONITA scrie:

Să-ți spun cazul meu, care merg la rapiță în fiecare an.
Anul acesta am făcut cu 64 de stupi 1600 kg. Dacă o dau la 12 lei ies aprope 4000 de euro. Nu-s de aruncat.
Salcâmul e afectat de rapiță doar dacă e cules mai slab și nu ai caturi de schimb.
Anul acesta, deși a fost rapiță multă, a fost și salcâm pe măsură și la ora asta salcâmul e limpede ca la extras.

Să-ți spun o șmecherie ce să faci cu salcâmul care are în el urme de rapiță și toamna se face opac sau chiar se întărește. vorbesc de urme de rapiță ...
Dacă îl aduci 24 de ore la 40 de grade, va rămâne limpede ca la extras. Pt totdeauna.

Dar, fiecare își face socotelile lui. Am mulți prieteni care nu merg la rapiță niciodată. Când nu merge salcâmul, îl poți socoti an eșuat, ca statul român, împreună cu președintele lui.

Tizule sunt situatii similare dar .... departe de a fi identice.

Pe aici prin Baragan culesurile de rapita si salcam nu se succed .... ci se suprapun cu zile bune (cca 1 saptamana) ... caturile de schimb sunt oricum degeaba .... albina va plimba miere din cuib ... asa ca daca chiar vrei sa ai cat de cat control va trebui extras si cuibul (inclusiv ramele cu puiet).
Apreciez intentia, dar sfatul cu "smecheria" limpezirii miere nu cred ca-si are locul aici ... pana una alta eu inca mai consider ca acest forum este al oamenilor pasionati de apicultura .... iar pasiunea nu are prea mult a face (sau nu at trebui sa aiba) cu .... smecheria .... fie ea si nevinovata cum o prezinti tu (24 de ore la 40 de grade :) .... uite ca m-ai facut curios .... ce echipamente si ce tehologie aplici ca sa obtii asta? ).

Sezonul apicol are cateva luni .... in functie de locatie ai cules si-n septembrie .... sa consideri un an ca fiind "esuat" pentru ca ai ratat unul din culesuri denota ceva mai multa superficialitate.
Cristian IONITA

Mesajde Shrek » 06 Oct 2021, 14:03

Cristian IONITA scrie:......
de ce oare nu ma mira ca tu te incadrezi in categoria alora de considera vaccinul panaceu universal si dai in icter cand realizezi adevarul .... ca esti cam papagal :mrgreen:

Evident ca madam Sosoanca ar fi mândră de postarea dumitale!
Shrek

Mesajde jonny_it » 06 Oct 2021, 14:06

Cristian IONITA scrie:pai .... hai sa ne intelegem .... ptr roi chiar nu vad cu ce te-ar ajuta varianta cu module ??!! in mod clar nu-si are nici un sens. deoarece nici cu scoala (aia de soferi :) ) nu te-ai omorat ramane o singura varianta ... remorca fara dispozitiv de franare si cu masa maxima admisa de 750 Kg (cel putin in acte, este bine ca dpdv constructiv sa poata mai mult).

As muta de la munte 50-100 de familii de exemplu la rapita(200 km), apoi tot in 20-50 km salcam si sa le duc inapoi la munte.
In zona de munte pana la 1 iunie nu prea am cine stie ce cules de productie. Dupa 1 iunie incepe cu salcam(odata la 7-8 ani aduc ceva), tei, poliflora si mana.
In momentul de fata tin la munte destul de multe familii care ar putea produce ceva daca le-as muta pe vetrele din Vaslui sau Iasi. Nu am nevoie de paza sau sa dorm langa ele pentru ca sunt in zone ok.
Anul acesta la Iasi am avut cel mai bun cules de tei de cand sunt apicultor. Daca aveam familiile de la munte si nu ciurucurile de la Iasi(am tot facut roi, nuclee, starteri, etc din ele, pe productie au fost cele mai slabe) se facea multa miere. Nu este in fiecare an asa culesul dar in ultimii ani s-a cam facut miere de tei. Asta in timp ce la munte ploua 24 din 24 si teiul nu a avut floare deloc.

Ma tot gandesc la varianta platforma de 2,5 -3 m + macara. astfel incats sa-i pot pune pe 2 randuri. Problema este ca daca eu 2-3 caturi fiecare o sa fie cam inalta toata treaba. Aici ma nu prea am idee daca este ok.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 06 Oct 2021, 15:05

Cristian IONITA scrie:Apreciez intentia, dar sfatul cu "smecheria" limpezirii miere nu cred ca-si are locul aici ... pana una alta eu inca mai consider ca acest forum este al oamenilor pasionati de apicultura .... iar pasiunea nu are prea mult a face (sau nu at trebui sa aiba) cu .... smecheria .... fie ea si nevinovata cum o prezinti tu (24 de ore la 40 de grade :) .... uite ca m-ai facut curios .... ce echipamente si ce tehologie aplici ca sa obtii asta? ).

Deviem de la topic, sperăm să nu ne vadă vreun moderator :lol:
Un frigider, un bec de 100W, un termostat și un ventilator.
Totul perfect controlat.
De anul acesta, pentru treburi mai serioase, acesta
Acesta din urmă e foarte bun pentru limpezirea rapidă a mierii după extras. De exemplu, rapița, care cristalizează repede, pusă acolo, o poți îmbutelia ușor la canea.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Oct 2021, 15:06

jonny_it scrie:Ma tot gandesc la varianta platforma de 2,5 -3 m + macara. astfel incats sa-i pot pune pe 2 randuri. Problema este ca daca eu 2-3 caturi fiecare o sa fie cam inalta toata treaba. Aici ma nu prea am idee daca este ok.

Stupii îi poți muta lejer cu 1 magazie pe ei.
Și apoi vii cu restul de magazii. e mai bine așa.
Îi muți într-o noapte.
apoi vii ziua, fără stres cu magaziile.
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 06 Oct 2021, 17:09

jonny_it scrie:
Cristian IONITA scrie:pai .... hai sa ne intelegem .... ptr roi chiar nu vad cu ce te-ar ajuta varianta cu module ??!! in mod clar nu-si are nici un sens. deoarece nici cu scoala (aia de soferi :) ) nu te-ai omorat ramane o singura varianta ... remorca fara dispozitiv de franare si cu masa maxima admisa de 750 Kg (cel putin in acte, este bine ca dpdv constructiv sa poata mai mult).

As muta de la munte 50-100 de familii de exemplu la rapita(200 km), apoi tot in 20-50 km salcam si sa le duc inapoi la munte.
In zona de munte pana la 1 iunie nu prea am cine stie ce cules de productie. Dupa 1 iunie incepe cu salcam(odata la 7-8 ani aduc ceva), tei, poliflora si mana.
In momentul de fata tin la munte destul de multe familii care ar putea produce ceva daca le-as muta pe vetrele din Vaslui sau Iasi. Nu am nevoie de paza sau sa dorm langa ele pentru ca sunt in zone ok.
Anul acesta la Iasi am avut cel mai bun cules de tei de cand sunt apicultor. Daca aveam familiile de la munte si nu ciurucurile de la Iasi(am tot facut roi, nuclee, starteri, etc din ele, pe productie au fost cele mai slabe) se facea multa miere. Nu este in fiecare an asa culesul dar in ultimii ani s-a cam facut miere de tei. Asta in timp ce la munte ploua 24 din 24 si teiul nu a avut floare deloc.

Ma tot gandesc la varianta platforma de 2,5 -3 m + macara. astfel incats sa-i pot pune pe 2 randuri. Problema este ca daca eu 2-3 caturi fiecare o sa fie cam inalta toata treaba. Aici ma nu prea am idee daca este ok.

diferenta intre 50 si 100 de familii de transportat este imensa, opinia mea ca nerealizabila cu un singur "atelaj" .... daca 50 de familii se poate in extremis si cu o remorca (in nici un caz nu de 3 m) ptr 100 este musai alt mijloc de transport mai incapator. Exista si varianta de a transport pe etape ... dar asta isi are pretul ei (atat finaciar cat si mai ales oboseala).
200 km cu albine in remorca echivaleaza cu minim 500 Km de plimbat in concediu, trebuie sa mergi incarci noaptea ... sa mergi noaptea .... sa ajungi si sa descari pana se lumineaza ... etc .... chiar nu este treaba simpla si nici usoara.

La remorca, de asemenea este difereanta mare daca vrei sa suprapui .... o data ca iesi din gabarit, apoi ca sigur sari din schema cu depasirea masei admise .... una sunt 20-30 stupi pe un incarcati pe singur nivel .... si cu totul altceva daca vrei sa suprapui ... la un singur nivel folosesti lisa si plan inclinat .... pierzi mai multa vremea la asigurare cu chingi .... la suprapunere ... ori ajutoare dispuse la hamaleala ... ori macara ... dar care lucreaza incept ... si si in acest caz cam trebuie minim un ajutor ..... timpul de incarcare nu se dubleaza .... ci minim de 4 ori mai mult.

daca chiar vrei iti ofer eu remorca mea .... are si macara adaptata la pret bun ... sunt la al treilea sezon de cand nu am mai miscato de pe loc.

dar stai ... ca nu ai scoala ... si acum este si criza de soferi profi :)
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 06 Oct 2021, 17:12

cristi_vidican scrie:
Cristian IONITA scrie:Apreciez intentia, dar sfatul cu "smecheria" limpezirii miere nu cred ca-si are locul aici ... pana una alta eu inca mai consider ca acest forum este al oamenilor pasionati de apicultura .... iar pasiunea nu are prea mult a face (sau nu at trebui sa aiba) cu .... smecheria .... fie ea si nevinovata cum o prezinti tu (24 de ore la 40 de grade :) .... uite ca m-ai facut curios .... ce echipamente si ce tehologie aplici ca sa obtii asta? ).

Deviem de la topic, sperăm să nu ne vadă vreun moderator :lol:
Un frigider, un bec de 100W, un termostat și un ventilator.
Totul perfect controlat.
De anul acesta, pentru treburi mai serioase, acesta
Acesta din urmă e foarte bun pentru limpezirea rapidă a mierii după extras. De exemplu, rapița, care cristalizează repede, pusă acolo, o poți îmbutelia ușor la canea.

interesant maturatorul .... totusi eu raman la opinia mea si consider ca limpezirea mierii fie si prin incalzire la temeratura scazuta ca fiind de evitat.
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 06 Oct 2021, 17:55

Cristian IONITA scrie:interesant maturatorul .... totusi eu raman la opinia mea si consider ca limpezirea mierii fie si prin incalzire la temeratura scazuta ca fiind de evitat.

Nici eu nu mă bag la încălzit prea tare. Prefer natural, dar uneori te ajută.
La ce temperatură stă mierea uneori în cuib?
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 07 Oct 2021, 13:24

Cristian IONITA scrie:daca chiar vrei iti ofer eu remorca mea .... are si macara adaptata la pret bun ... sunt la al treilea sezon de cand nu am mai miscato de pe loc.

dar stai ... ca nu ai scoala ... si acum este si criza de soferi profi :)

Mut in etape, din aprilie pana in mai oricum ajung de 2-3 ori la munte si de fiecare data ma pot intoarce cu remorca plina.
Da-mi te rog pe facebook sau whatsapp cateva poze cu remorca. Nu mi-e frica de scoala :lol:
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 07 Oct 2021, 18:37

daca nu uit o sa fac ceva poze proaspete in w/e
Cristian IONITA

Mesajde mausica » 08 Oct 2021, 01:29

Mai Ionita tu vrei neaparat sa vanda jepu abia luat? Ne-o tocat 2 luni cu el si acuma??? Lasa sa mearga cu remorca(da din aia mare de 6m)sa simta si el ca traieste
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE