Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde cristi_vidican » 07 Oct 2021, 19:32

jonny_it scrie:Un sublimator pentru acid oxalic foarte simplu si ieftin de facut.

https://www.youtube.com/watch?v=dekrPaknxrM

Din câte știu eu, la oxalic trebuie temperatură controlată. Acolo e lucru românesc.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 07 Oct 2021, 20:19

cristi_vidican scrie:Din câte știu eu, la oxalic trebuie temperatură controlată. Acolo e lucru românesc.

Lucru englezesc. :lol: Deja este in 3-4 modele(facute de persoane diferite) dar pe acelasi principiu si materiale.

Teoretic da, practic englezii se descurca si cu din astea. Noi romanii suntem mai cu mot. :lol:
Sincer fata de un sublimator electric mi se pare ca merge mult mai repede si totusi nu pare sa se incinga atat de tare ca unul electric.
Sunt in teste cu el, este al doilea an cand il folosesc.
jonny_it

Mesajde Balian » 07 Oct 2021, 22:45

Dacă te documentezi, acidul oxalic la încălzirea bruscă peste 200 grade se descompune în
acid formic și bioxid de carbon. Acidul formic nu ar fi rău împotriva varroa dar cu procedeul
tău cantitatea de formic nu este controlată. De asta se merge pe încălzire electrică cu
temperatură controlată. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 08 Oct 2021, 06:25

Balian scrie:Dacă te documentezi, acidul oxalic la încălzirea bruscă peste 200 grade se descompune în
acid formic și bioxid de carbon. Acidul formic nu ar fi rău împotriva varroa dar cu procedeul
tău cantitatea de formic nu este controlată. De asta se merge pe încălzire electrică cu

La 4 stupi nu-i pagubă mare :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 08 Oct 2021, 17:31

Balian scrie:Dacă te documentezi, acidul oxalic la încălzirea bruscă peste 200 grade se descompune în

Am si electric. Asta pe gaz nu se incinge atat de tare ca cel electric. Am pus un termometru pe el si imi indica 150-170. Cel electric sta in 185.. sau cel putin asa zice termometrul.
jonny_it

Mesajde Balian » 08 Oct 2021, 18:32

Cel electric sub 190 grade nu lucrează eficient. Sublimarea merge f încet.
Nu am spor în lucru. În jur de 200 grade nu peste, o doză de 2-3g iese în
cca. 30 secunde. Când afară e mai rece urcă la 40 de secunde. Cu cel electric
lucrul este f uniform. Nu este influențat de vânt de nimic.
Experimental cu orice aparat se poate găsi un regim cât-decât optim.
(Cum am observat albinele tolerează destul de bine acțiunea acidului oxalic.) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 08 Oct 2021, 23:07

Balian scrie:(Cum am observat albinele tolerează destul de bine acțiunea acidului oxalic.) :)

La mine matcile sau plans intr-un an. De atunci..... La revedere
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 09 Oct 2021, 07:09

mausica scrie:
Balian scrie:(Cum am observat albinele tolerează destul de bine acțiunea acidului oxalic.) :)

La mine matcile sau plans intr-un an. De atunci..... La revedere

Vorbesc despre sublimare la toleranță bună. De vreo 5-6 ani în schemă, grosul este sublimarea cu AO.
(când era infestare mare am încercat doză ridicată și la 4 grame, fără să fie absolut nici o problemă)
Fac după salcâm 2-4 și toamna în septembrie-octombrie încă o rundă de 2-4 de sublimări în funcție
ce găsesc pe placa de control. În acest an la mine nu a fost presiune mare la infestare. Am făcut un
tratament după salcâm, unu săptămâna trecută și mai fac unu.
Însă tratamentul prin picurare cu AO este altă treabă. Acolo am avut și eu pierdere de mătci și albine
căzute. Poate albine ințepate de varroua care și așa ar fi murit în timpul iernii. Două tratamente prin
picurare nu aș îndrăzni să fac. Anul ăsta nici unul că nu are sens. :)
Balian

Mesajde mausica » 09 Oct 2021, 10:31

Ale mele exact invers, dupa sublimare ba nu mai depuneau, ba au murit 5-7%,cu picurarea nu am avut probleme si a fost cand am facut 3/an
Cert e ca anu asta general e infestare mica spre f mica, doar varostopu am facut si mai o picurare mai tarziu si gata
mausica

Mesajde Balian » 09 Oct 2021, 11:15

mausica scrie:Ale mele exact invers, dupa sublimare ba nu mai depuneau, ba au murit 5-7%,cu picurarea nu am avut probleme si a fost cand am facut 3/an
Cert e ca anu asta general e infestare mica spre f mica, doar varostopu am facut si mai o picurare mai tarziu si gata

Cu ce aparat ai făcut sublimarea, la ce temperatură a aparatului, la ce oră a zilei, la ce condiție meteo, la ce dozaj
și de unde ai luat AO ? Era calitate de laborator sau tehnic? (diferență de preț f mic însă diferență calitativă însemnată.)
Balian

Mesajde mausica » 09 Oct 2021, 23:10

1. Aparat facut de cineva(copie mai buna ca italianu)
2. Temperatura care era setata pe aparat(asa a venit reglat)
3. De obicei seara
4. Ma vezi statie meteo??? Evident nu ploua afara.
5. 2 gr/stup, marfa luata de la mag apicole(online)
Vezi, prea multe intrebari, prea complicat, prea tre sa aliniezi astrele. E mai simplu cu un trat de contact si nu stau sa vad dscs e sau nu umiditate, daca ploua, daca.... Daca....
mausica

Mesajde Balian » 10 Oct 2021, 12:57

mausica scrie:1. Aparat facut de cineva(copie mai buna ca italianu)
2. Temperatura care era setata pe aparat(asa a venit reglat)
3. De obicei seara
4. Ma vezi statie meteo??? Evident nu ploua afara.
5. 2 gr/stup, marfa luata de la mag apicole(online)
Vezi, prea multe intrebari, prea complicat, prea tre sa aliniezi astrele. E mai simplu cu un trat de contact si nu stau sa vad dscs e sau nu umiditate, daca ploua, daca.... Daca....

Ai dreptate e bine să lucrăm și să ne străduim cât posibil să aliniem astrele.
- să folosim aparate fabricate în serie care erau încercate de mulți apicultori
(sunt mare fan al bricolajului, dar sunt domenii unde nu mă bag)
- să fie reglabil să-l putem adapta de situație
(reglare de temperatură în funcție de temperatura exterioară)
- eu spun ORICE tratament e mai sigur executat dimineața să aibă albina ocazia să zboară și să aducă apă
(efectul AO la sublimare este mult mai bună când umiditatea este mai mare, dimineața)
- sublimarea este cel mai eficientă după ploaie nicidecum înainte
(sunt zeci de aplicații meteo care indică aproape 100% viitorul meteo apropiat)
Balian

Mesajde mausica » 10 Oct 2021, 15:12

Aparatul folosit il are zeci de apicultori(nu ai ce reprosa), reglabil pe temperatura, tot ce vrei. Dar eu nu ma mai infofolesc si maschez pt nimic. Pt mine e anevoios trat sublimat. Aplicatii sunt destule, dar am ales varianta mai simpla
mausica

Mesajde jonny_it » 11 Oct 2021, 14:54

mausica scrie: E mai simplu cu un trat de contact si nu stau sa vad dscs e sau nu umiditate, daca ploua, daca.... Daca....

Doar ca la ala de contact raman reziduri in ceara si pe termen lung nici ca popor nu o sa fie prea ok.
Am mai scris de mai multe ori si aici pe forum, am 1-2 rame(daca nu mai multe) in plus de albine la iernare de cand am renuntat la tratamentele gen Varostop, mavriol si amitraz. Am dat zilele trecute un amitraz asa de control, dar nu vreau sa insist cu el. Nu am mai folosit de 7-8 ani.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 11 Oct 2021, 14:54

mausica scrie:Aparatul folosit il are zeci de apicultori(nu ai ce reprosa), reglabil pe temperatura, tot ce vrei. Dar eu nu ma mai infofolesc si maschez pt nimic. Pt mine e anevoios trat sublimat. Aplicatii sunt destule, dar am ales varianta mai simpla

Sunt de aceeasi parere, de aceea folosesc ca tratament principal acidul formic :)
jonny_it

Mesajde mausica » 11 Oct 2021, 17:24

jonny_it scrie:
mausica scrie: E mai simplu cu un trat de contact si nu stau sa vad dscs e sau nu umiditate, daca ploua, daca.... Daca....

Doar ca la ala de contact raman reziduri in ceara si pe termen lung nici ca popor nu o sa fie prea ok.
Am mai scris de mai multe ori si aici pe forum, am 1-2 rame(daca nu mai multe) in plus de albine la iernare de cand am renuntat la tratamentele gen Varostop, mavriol si amitraz. Am dat zilele trecute un amitraz asa de control, dar nu vreau sa insist cu el. Nu am mai folosit de 7-8 ani.

Ceva perfect exista??
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?