yuonyuon scrie:.....
urmeaza sa copiem si fundurile

Si cum o sa sune anuntul? Vreau un...fund canadian! Cine ma poate ajuta?!
În "materealele" văzute pe net, despre capace am observat ca, canadienii, foloseau un material asemănător cu cel care la noi se numea înainte de revoluție " tego" sau ceva de genul. Era un fel de lemn multistratificat, impregnat cu " ceva" rezistent la intemperii, umiditate multa si suficient de elastic sa reziste la presiuni/ greutati, de regulă colorat in maro( poate si din cauza substanțele folosite in compozitie) , asa zisele panouri tego 2×0,5 m folosite in constructii. Materialul se folosea/foloseste ca podea la camionetă.
După anii 2000, au apărut în construcții panouri din lemn stratificată, de circa 2 cm grosime, culoare a lemnului, de cele mai multe ori aduse de afara. Cel puțin la filmulețul pus de cv, sunt convins că este vorba de un astfel de material.
Pot însă să presupun ca la canadieni, pentru capace, foloseste tot un material gen lemn stratificat, folosit în construcții, dar nu neaparat pentru cofrat fundații de beton ci de genul celor ce se folosesc la pereții locuintelor pe structura de lemn. În plus, iarna , ei tin stupii " incotosmaniti" si nu sta zăpadă pe ei, nici nu ploua zile întregi.
Problemă este însă compozitia adezivului si a tratamentelor ignifuge, antiumezeala, antinsecte pe care le au în compoziția lor. Nu cred ca sunt tocmai prietenoase cu albinele, dar ma rog, fiecare cu tehnologia lui. Dacă vrei capace cu...gaură ( pentru o hranire mai practică a albinelor se zice), se poate incerca.
Dar va spun sincer ca imi este greu sa imi imaginez o hranire de completare cu astfel de capace, la noi in tara, în stupina staționare, fără să apară furtisagul!