Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Acid oxalic

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2022, 13:03

La fel ca și la amitraz sunt mai multe metode de tratament și fiecare din variante poate devenii cea mai bună într-un anumit context (moment)!
ps. părerea mea este că nu trebuie exagerat cu nici o metodă de tratament și nici una nu e perfectă ....!
peterneamt

Mesajde jonny_it » 17 Ian 2022, 13:35

daffid mihailov scrie:Au trecut ceva ani de când se folosește acidul oxalic. Un top, care ar fi cea mai buna varianta.
Sublimare, picurare, sau benzi? Nu exista varianta “toate”. Căci aici ne referim ca tratament de baza nu “ca sa țină varroa sub control”.

Citeam vechiul forum și dl Gica Romanescu folosea de mult rețeta celor de la Varromed. Mai folosește cineva așa ceva și cu ce rezultat?

Prin picurare in noiembrie-ianuarie cand temperatura permite este cel mai eficient. Sublimarea este ok, dar nu este la fel de eficienta ca picurarea. Ma refer la cazul cand se face in lipsa de puiet(sublimare sau picurare). Sublimarea mi se pare ok si ajunge la eficienta picurarii din noiembrie-ianuarie cand se administreaza toamna tarziu, 2 tratamente la interval de cateva zile in lipsa de puiet.
Eu la roi dau prin picurare de 3 ori la interval de 7 zile si nu sunt probleme, nici cu albinele nici cu varroa.
Familiile le tratez cu acid formic si din ce am incercat pana acum nimic nu se compara cu formicul. Trebuie atentie mai mare, dar si eficienta este foarte buna. Scapam de toti varroa in timp foarte scurt.
Anul acesta pe o parte din roi voi incerca si un alt tratament, inca nu stiu sigur ce. Tot timpul trebuie sa avem alternative.
jonny_it

Mesajde Balian » 17 Ian 2022, 14:02

Acizii organici au acțiune diferită decât substanțele insecticide.
Arde fizic adică chimic antenele, picioarele și aparatul bucal la
varroua. Uitând cu lupa acarianul e ars rău de tot.
Cum am observat albina este f rezistentă la acid. Am folosit la
câteva familii doză dublă adică și 4g/familie și nu am observat
nici o diferență față de doza normală de 2g/familie. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde daffid mihailov » 17 Ian 2022, 16:26

Nu recomand zodaj mai mare decat spune prospectul. Asa cum arde gura la acarian arde si trompa la albina. Mare grija. Prin sublimare am renuntat, mai ales in august nu are efectul asteptat. Poate cel de toamna merge mai bine, dar e cam tarziu. Eu mai folosesc pulverizare substanta celor de la Varromed.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Balian » 17 Ian 2022, 18:40

Nu merge nici un tratament singur. Trebuie folosite alternat. Care când potrivește.
AO sublimat e potrivit când e perioadă de cules moderat ex. după salcâm și toamna
târziu. Părerea mea. Perioade dificile cum este august, e bine dacă suntem f
precauți și folosim o schemă de maximă eficiență. Această perioadă este cea mai
dificilă din toate punctele de vedere. Ca efect a acarianului pentru întreg sezonul
următor, acționând asupra albinei de iernare, precum și asupra contingentului care
pregătește albina de trecere dintr-un sezon în altul. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde daffid mihailov » 17 Ian 2022, 22:25

Corect. Benzile/șervețele de AO sunt prea lente. Fumul, prea cald și greu de dat. Cum rămâne cu picurarea sau pulverizați la 4-5 zile? E o varianta pt August?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Balian » 18 Ian 2022, 06:56

daffid mihailov scrie:Corect. Benzile/șervețele de AO sunt prea lente. Fumul, prea cald și greu de dat. Cum rămâne cu picurarea sau pulverizați la 4-5 zile? E o varianta pt August?

Depinde. Dacă ne luăm după tehnologii şi dozaje recomandate, în sezonul activ AO se sublimează şi în timpul când ghemul este restrâns se foloseşte forma lichidă prin picurare. Şi asta numai odată pentru o generație de albine. Pulverizarea nu ştiu, dar ar fii o metodă cu f multă manoperă.
Dacă vrem să încercăm experiențe originale alea le facem pe risc.
Balian

Mesajde jonny_it » 18 Ian 2022, 12:58

daffid mihailov scrie:Corect. Benzile/șervețele de AO sunt prea lente.

Benzile sunt ok, la familiile foarte puternice. La cele medii/slabe doar tin varroa pe loc, nu prea il reduc. Am testat in 2021 benzi mai subtiri, se pare ca merg mai bine la roi. Vedem ce iese in 2022 ...
jonny_it

Mesajde peterneamt » 18 Ian 2022, 13:17

jonny_it scrie:
daffid mihailov scrie:Corect. Benzile/șervețele de AO sunt prea lente.

Benzile sunt ok, la familiile foarte puternice. La cele medii/slabe doar tin varroa pe loc, nu prea il reduc. Am testat in 2021 benzi mai subtiri, se pare ca merg mai bine la roi. Vedem ce iese in 2022 ...

Tratamentele pe benzi de orice tip, trebuiesc făcute, în așa fel încât albinele să fie obligate să intre în contact cu benzile ( cuiburi bine populate ). Albinele vor să ocolească benzile,... și în stupii depopulați, sau roii cu rame neacoperite, sau spațiu prea mare ,reușesc acest lucru și atunci eficacitatea tratamentelor tinde spre zero !
peterneamt

Mesajde Balian » 18 Ian 2022, 14:03

La AO pe benzi albina chiar trebuie să treacă și să intră în contact cu AO pe bandă.
La benzi/lamele cu flumetrină, kumaphos, fluvalinat sau substanțe volatile
substanța se evaporă și face efectul în tot stupul. AO nu se evaporă la
temperatura normală de aceea este încălzit să devină gazos și să împrăștie în
tot stupul. Aparatul de sublimat nu prea poate fi ocolit. Aceea metodă este stâns
legat cu sublimatorul. :)
Balian

Mesajde daffid mihailov » 18 Ian 2022, 18:46

Ati enumerat lucruri pe care toată lumea le știe atunci când citește prospectul. Ma interesează practic! Ca nu avem mereu condiții de laborator. Dacă ati ajuns la o concluzie. Eu da, oxalic prin vaporizare nu mai e o opțiune viabila. Dar de control merge.
daffid mihailov

Mesajde jonny_it » 18 Ian 2022, 18:48

daffid mihailov scrie:Ati enumerat lucruri pe care toată lumea le știe atunci când citește prospectul. Ma interesează practic! Ca nu avem mereu condiții de laborator. Dacă ati ajuns la o concluzie. Eu da, oxalic prin vaporizare nu mai e o opțiune viabila. Dar de control merge.

Si vaporizarea si picurarea si prin benzi functioneaza, doar ca se aplica in functie de perioada, necesitati si starea familiei. :)
jonny_it

Mesajde daffid mihailov » 18 Ian 2022, 23:04

Și rama oarba, și uleiurile esențiale, și apa de ploaie, de ce te-ai oprit din enumerat? Hai ca vad ca de relativismul asta nu scăpăm, mai ales la experti. Ok, mersi de lămuriri.
daffid mihailov

Mesajde jonny_it » 19 Ian 2022, 00:04

daffid mihailov scrie:Și rama oarba, și uleiurile esențiale, și apa de ploaie, de ce te-ai oprit din enumerat? Hai ca vad ca de relativismul asta nu scăpăm, mai ales la experti. Ok, mersi de lămuriri.

Au explicat si alti colegi mai sus, fiecare mod de administrare are avantaje si dezavantaje, nu exista "cel mai bun/eficient". Se aplica in functie de situatie. Este simplu, "relativism" este pentru cei care nu inteleg, eu cred ca totusi este clar si pentru dumneavoastra.
jonny_it

Mesajde Florin Dobre » 20 Ian 2022, 14:38

o varianta...
Fişiere ataşate
rsz_1rsz_20190314_150502.jpg
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde daffid mihailov » 20 Ian 2022, 19:18

Poza asta nu are subtitrare ? :lol: Greu cu masca pe figura. Daca ai multi stupi si in August cum e f cald la noi... In plus, trebuie repetat destul de des tratamentul prin pulverizare fum. Ma gandeam la un tub de oxigen. :D
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE