Nu am auzit. Colegii din jur chiar sunt mulțumiți de situția momentană.
Problemă este că rapița e puțină. În acest an va fi fs semănată ff mult.
Vasile_Bucovineanu scrie:M-a sunat cineva din partea de vest a tarii si mi-a zis ca sunt mari probleme cu depopulari si disparitii de familii.
cristi_vidican scrie:Vasile_Bucovineanu scrie:M-a sunat cineva din partea de vest a tarii si mi-a zis ca sunt mari probleme cu depopulari si disparitii de familii.
Problema e generală sau doar local, la cineva anume.
Și eu cunosc pe cineva care a pierdut jumătate dintre stupi, și asta în toamnă. Dar e un fenomen care i se întâmplă des lui.
din ce am văzut (cel puțin pe zona de vest), cine și-a făcut bine treaba cu tratamentele contra varroa și cu completările pentru iarnă, în ultimii ani nu au avut mortalități mai deloc
cristi_vidican scrie:Anul 2024 poate fi socotit anul lui Varroa
cristi_vidican scrie:Anul 2024 poate fi socotit anul lui Varroa
varza scrie:am nevoie de un sfat. ce pot face am facut decat un tratament la sf de august inceput de septembrie prin fumegatie si dupa am vazut infestare mare si uni stupi au inceput sa roiasca am facut in octombrie prin 15 un AO prin picurare fiind frig nu puteam aplica prin fumigatie altceva. Din pacate si la acea vreme mai aveau puiet ceva..... sunt din bihor. Ce le pot face sa mai elimin din varoua sau sa astept pana in primavara si sa tratez cand temperaturile permit? Vreau sa ii salvez pe cati pot ca nu am mai putut ajunge la ei
Balian scrie:varza scrie:am nevoie de un sfat. ce pot face am facut decat un tratament la sf de august inceput de septembrie prin fumegatie si dupa am vazut infestare mare si uni stupi au inceput sa roiasca am facut in octombrie prin 15 un AO prin picurare fiind frig nu puteam aplica prin fumigatie altceva. Din pacate si la acea vreme mai aveau puiet ceva..... sunt din bihor. Ce le pot face sa mai elimin din varoua sau sa astept pana in primavara si sa tratez cand temperaturile permit? Vreau sa ii salvez pe cati pot ca nu am mai putut ajunge la ei
Apicultura este ca o unitate economică. Ce nu faci la momentul potrivit, direct sau indirect vei primi nota de plată.
Direct prin pierderi sau indirect prin micșorare de realizare.
În cazul amintit și în acest moment, nu prea mai poate face mare lucru. Picurarea este tratamantul familiei retrânse în
ghem și obligatoriu fără puiet. Mijlocul lui octombrie nu era moment potrivit. Atunci era timpul pentru sublimare sau
fumegare. Acum ar fi potrivit picurarea, dar nu se poate face numai o singură data pe o generație. Vă sfătuiesc să
așteptați până în primăvara, și să faceți fumegare dimineața (!) nu seara când ziua temperature se ridică la cca. 15 grade
și albina va ieși la apă. Umpleți adăpătorul cu apă călduță.
Nu vă necăjiți, mai fac greșeli și cine este f atent la tehnologie. Important să învățăm din greșeli și să nu le mai repetăm.
akmm scrie:Toti anii pot fi socotiti ca ani varroa, depinde de durerea fiecaruia.
Eu am incercat in acest an varianta cu acid oxalic imbibat in lavete celulozice biodegradabile, in amestec cu glicerina, pentru eliberare indelungata/intarziata.
Am dat un varachet prin septembrie, pentru o concluzionare. Doar caderi minore, 10 acarieni ici colo sau deloc.Inca erau familii cu puiet capacit la vremea aia.
Nu cred ca mai droghez matcile inca o data in toamna asta cu amitraz.Merg pe varianta descrisa.
https://scientificbeekeeping.com/instru ... alic-acid/
cristi_vidican scrie:akmm scrie:Toti anii pot fi socotiti ca ani varroa, depinde de durerea fiecaruia.
Eu am incercat in acest an varianta cu acid oxalic imbibat in lavete celulozice biodegradabile, in amestec cu glicerina, pentru eliberare indelungata/intarziata.
Am dat un varachet prin septembrie, pentru o concluzionare. Doar caderi minore, 10 acarieni ici colo sau deloc.Inca erau familii cu puiet capacit la vremea aia.
Nu cred ca mai droghez matcile inca o data in toamna asta cu amitraz.Merg pe varianta descrisa.
https://scientificbeekeeping.com/instru ... alic-acid/
Tratamentul cu oxalic pe lavete a dat rezultate bune anul acesta. Nu l-am folosit, dar îl voi folosi în următorul sezon. Marele avantaj este că îți ține infestarea sub control.
De câte ori ați pus lavetele?
Cât timp le-ați ținut?
Ce fel de lavete ați folosit?
mausica scrie:Chiar asa,te apuci tu de facut lucruri de astea? Incep sa iti placa ?Vezi ca astea nu sunt omologate
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori