Balian scrie:Nu știu la ce vă referiți la cere este mai bună.
Numai o părere... toate trei metode sunt OK.
Însă prima este cea mai simplă și sugură. Plus la asta se face o selecție de 2-3 ani. Acolo
familia care a fost aleasă produce botcile, prin simplul fapt că nu-i aplicați nimic contra
roirii. Chiar mai și forțați să tindă spre roire cu adăugare de puiet.
La 2 și 3 trebuie distruse botcile.Ori dacă eventual rămâne ascunsă una atunci....
ignatov andrei scrie:Alexandru2018 scrie:Multumesc! o idee foarte buna de-a baga un stup in frigurile roitului pentru al imparti...
E o vorba: cam tot ce e frumos, e si prost!
Matcile de roire sunt mari, frumoase, putem spune chiar ca sunt indivizii perfecti d.p.d.v.al caracterelor, dar in acelasi timp putem spune si ca sunt cele mai proaste matci d.p.d.v. al insusirilor!
Albinel bujorel scrie:Va salut.
Va rog ceva lămuriri ajutor sau idei.
Am întrat pe acest topic creșterea matcilor pt începători dar nu am găsit ce m ar interesa pe mine și anume
Ce fel de matci sau botci mai bine zis alegem?
1 de salvare bănuiesc ca nu.. Sunt șanse sa fi mai slăbuțe.
2.de roire nu tare după părerile unora?.... dacă tot facem regine din botci de roire la un momentdat vom avea în stupina matci care din ce în ce mai mult vor avea instinctul de roire......... nu i de dorit.
3 schimb liniștit provocat de noi sau de albine... Mai greu și nu totdeauna reușește.
Alte metode care sa nu implice una dintre acestea trei eu nu cunosc.
Deci ce cum ar trebui făcut?
Balian scrie:Albinel bujorel scrie:Va salut.
Va rog ceva lămuriri ajutor sau idei.
Am întrat pe acest topic creșterea matcilor pt începători dar nu am găsit ce m ar interesa pe mine și anume
Ce fel de matci sau botci mai bine zis alegem?
1 de salvare bănuiesc ca nu.. Sunt șanse sa fi mai slăbuțe.
2.de roire nu tare după părerile unora?.... dacă tot facem regine din botci de roire la un momentdat vom avea în stupina matci care din ce în ce mai mult vor avea instinctul de roire......... nu i de dorit.
3 schimb liniștit provocat de noi sau de albine... Mai greu și nu totdeauna reușește.
Alte metode care sa nu implice una dintre acestea trei eu nu cunosc.
Deci ce cum ar trebui făcut?
Am înțeles că nu doriți tranzvazare de larve.
Atunci alegeți o familie care în istoricul lui nu era roitoare și avea producții bune.
Acum primăvara nu lărgiți până vor trage botci, și pe aceste botci le distribuiți la
nucleele de împerechiere. Dacă le mutați pe o vatră distanțată de alte stupine și
mai duceți acolo și familii care să aibă trântori cu insușiri bune probabil veți avea
mătci care vă va plăcea. Numai o părere.
kiloz scrie:Sunt familii la care poti face orice, tot nu trag botci.
Concluzia, care trage, tot botci de roire se spune, fortat sau nu.
Vasile_Bucovineanu scrie:kiloz scrie:Sunt familii la care poti face orice, tot nu trag botci.
Concluzia, care trage, tot botci de roire se spune, fortat sau nu.
Asa e, prin fortarea familiei sa intre in friguri e posibil ca instinctul de roire sa se accentuze chiar daca anterior era mult diminuat.
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori