Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cresterea matcilor pentru incepatori.

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 11:43

Balian scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Stiu ca atat regina cat si trantorii contribuie in egala masura la transmiterea insusirilor genetice urmasilor. Dar ma intreb de ce atata timp cat nu s-a intervenit la acea familie ca ea sa intre in friguri instinctul de roire era inexistent si totul s-a schimbat dupa ce a roit, doar si inainte si dupa interventie trantorii proveneau din aceleasi familii si nu s-a schimbat nimic in ce ii priveste pe ei.

Matca bătrână are gene de la mama și de la bunic cu care a împerecheat mama mătcii bătrâne.
Pe când matca tânără are genă de la acestă matcă bătrână și de la trântorul cu care a împerecheat ea.
La roire poate contează nu numai cuvântul albinelor ci și a mătcii. Eu sunt slab la genetică. Mă gândesc numai. :)
matca are si mama si tata ...ce sa intampla cu voi??? :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 11:46

5rame scrie:Stiu ca nu e ceva nou, dar mai zic si eu o data:

Daca este ceva atat de important ( cresterea matcilor) nu stiu ele ( albinele) cel mai bine cum sa o faca?

Insa , la fel ca in cresterea lor ( a albinelor) noi trebuie sa le ajutam astfel incat sa poata sa scoata maximul, sa invatam ce se intampla in natura si sa organizam ca sa le fie bine.

Acum in cazul cresterii matcilor, care din cele 3 cazuri in care isi cresc o regina noua este cea mai optimizata?

Parca as merge pe mana roirii.
cea mai de calitate matca naturala este de schimb linistit...cum facem sa avem mai multe astfel de matci??
raspuns: prin transvazare .....am incheiat discutia cu "stie albina mai bine? sau nu? :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 12:12

albinele pe langa inmultirea "standard" (prin oua) se mai inmultesc si prin roit .....e cu totu alta poveste

originile roitului se gasesc mai degraba in comportamentul si conditiile de viata ale familiei.....

faceti confuzie mare cand vorbti de instinct de roire legat strict de getica.....roitul DA este inscris in ADN dar se declanseaza in mod mecanic in functie de anumite conditii

eu pot sa fac dintr o familie neroitoare ...o familie extrem de roitoare lafel cum pot face dintr o familie blanda in una extrem de agresiva......albina are memorie si dobandeste comportamente si insusiri dar si prin conditii
faceti o comparatie cu animalele domestice ...ele au toata paleta de trasaturi dar dupa cateva generatii si selectie le au pierdut(diminuat)

albinile pot traii foarte bine fara sa roiasca daca stim ce declanseaza roirea ...si nu dam vina pe genetica.....
traind in grup(in salbaticie) ..sansele ca in mod natural aceste grupuri sa traisca independent din generati in generatie este zero...asa ca trebuia sa se formeze noi grupuri.constant mai nou prin diviziune (roire)...cea ce se intampla cu toate organismele ce traiesc eusocial(foarte putine)..
yuonyuon

Mesajde 5rame » 13 Apr 2022, 12:52

yuonyuon scrie:cea mai de calitate matca naturala este de schimb linistit...cum facem sa avem mai multe astfel de matci??
raspuns: prin transvazare .....am incheiat discutia cu "stie albina mai bine? sau nu? :lol:

Nu vreau sa dau inapoi schimbarea linistita, si hai sa spun ca nu este nici sub roire.

Dar, plecam de la ideea sa intelegem cat mai bine natura si sa reproducem, manipulam etc. astfel incat sa obtinem maximul.

Acum , intre roire si schimbare linistita ce credeti ca intelegem, putem manipula mai bine?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde BMihai » 13 Apr 2022, 13:14

Vreti sa stiti cum functioneaza genetica? Eu am facut un experiment cu ani in urma...am pus in familia cea mai blanda pe care o aveam in stupina si din care nu se ridicau albinele de pe rame nici daca bateai in lada, si am bagat doua rame cu puiet capacit din cea mai agresiva familie pe care o aveam. Nu te puteai apropia de familia asta fara masca ca se aruncau direct la ochi. Rezultat: dupa 10 zile parte din albine se ridicau de pe rame si erau agresive. Dupa 30 de zile de la introducere familia de albine a revenit la comportamentul bland, pt ca a disparut acea generatie agresiva.

Daca cineva imi spune ca daca tranzvazez si pun botcile la crescut intr-o familie de albine cu anumite caractere, si o sa imprumute caracterul acei familii doar prin hranire, cu respect nu il cred.
BMihai

Mesajde jonny_it » 13 Apr 2022, 13:45

BMihai scrie:Daca cineva imi spune ca daca tranzvazez si pun botcile la crescut intr-o familie de albine cu anumite caractere, si o sa imprumute caracterul acei familii doar prin hranire, cu respect nu il cred.

Nu imprumuta nici un caracter.
Avem de ales intre a-l crede pe dl X, cercetator in fundul curtii sau pe unii gen dr Claude Desplan + alti cercetatori americani, rusi, etc.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 13 Apr 2022, 13:53

Daca este ceva atat de important ( cresterea matcilor) nu stiu ele ( albinele) cel mai bine cum sa o faca?

Bineinteles ca da. Prin metodele "noastre" de a creste regine noi doar le fortam sa faca ceva ce ele oricum stiu sa faca.
Legat de obtinerea celor mai bune regine ca individ(nu genetic): din botci de roire vs schimbare linistita vs salvare discutia este lunga si implica unele aspecte legate de temperatura si pozitionarea acestora pe fagure. Totusi la calitatea si performantele reginei modul de crestere este doar o parte, as spune sub 25% din total, conteaza altele la fel de mult.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 14:05

jonny_it scrie:

Bineinteles ca da. Prin metodele "noastre" de a creste regine noi doar le fortam sa faca ceva ce ele oricum stiu sa faca.
Legat de obtinerea celor mai bune regine ca individ(nu genetic): din botci de roire vs schimbare linistita vs salvare discutia este lunga si implica unele aspecte legate de temperatura si pozitionarea acestora pe fagure. Totusi la calitatea si performantele reginei modul de crestere este doar o parte, as spune sub 25% din total, conteaza altele la fel de mult.
deaj 25 % e o gramada :lol:
yuonyuon

Mesajde BMihai » 13 Apr 2022, 14:06

Vasile_Bucovineanu scrie:Nu stiu cat este de adevarat acest lucru, mai degraba as inclina sa cred ca nu este adevarat, dar atunci am tras concluzia ca faptul ca acea familie a hranit botci de roire a contribuit la schimbarea caracterelor. Cand am facut afirmatia din postarea anterioara am avut in vedere faptul intalnit in practica. Nu am mai fortat alte familii sa intre in friguri pentru a verifica ipoteza.

Citisem postarea domnului Bucovineanu...nu stiu ce sa cred despre aceasta afirmatie!!!
BMihai

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 14:18

BMihai scrie:Vreti sa stiti cum functioneaza genetica? Eu am facut un experiment cu ani in urma...am pus in familia cea mai blanda pe care o aveam in stupina si din care nu se ridicau albinele de pe rame nici daca bateai in lada, si am bagat doua rame cu puiet capacit din cea mai agresiva familie pe care o aveam. Nu te puteai apropia de familia asta fara masca ca se aruncau direct la ochi. Rezultat: dupa 10 zile parte din albine se ridicau de pe rame si erau agresive. Dupa 30 de zile de la introducere familia de albine a revenit la comportamentul bland, pt ca a disparut acea generatie agresiva.

Daca cineva imi spune ca daca tranzvazez si pun botcile la crescut intr-o familie de albine cu anumite caractere, si o sa imprumute caracterul acei familii doar prin hranire, cu respect nu il cred.
asta nu e genetica...
yuonyuon

Mesajde BMihai » 13 Apr 2022, 14:20

Spuneti ca aceste caractere nu se pastreaza? pai daca genetica nu le dicteaza, atunci cine?
BMihai

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 14:51

BMihai scrie:Spuneti ca aceste caractere nu se pastreaza? pai daca genetica nu le dicteaza, atunci cine?
trasaturile se pastreaza de la o generatie la alta 100% TOATE!!
intrebare: ce face ca unele sa fie mai acentuate iar altele mai diminuate?.....cine? sau ce? .... daca nu mediul de viata .anturajul zona ,hrana.apicultorul si modul lui de lucru (bun sau prost)
de unde vine codu genetic ? tocmai din conditii si mutatii/selectie

in timp prin ameliorare toate conditiile duc la formarea unui caracter...sau linie
yuonyuon

Mesajde BMihai » 13 Apr 2022, 15:00

yuonyuon scrie:trasaturile se pastreaza de la o generatie la alta 100% TOATE!!
intrebare: ce face ca unele sa fie mai acentuate iar altele mai diminuate?.....cine? sau ce? .... daca nu mediul de viata .anturajul zona ,hrana.apicultorul si modul lui de lucru (bun sau prost)

in timp prin ameliorare toate conditiile duc la formarea unui caracter...sau linie

Aveti absoluta dreptate...doar ca era vorba strict de o singura generatie, un singur individ. Ai nevoie de cateva generatii ca sa cultivi anumite caracteristici si particularitati.
BMihai

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 15:12

BMihai scrie:
yuonyuon scrie:trasaturile se pastreaza de la o generatie la alta 100% TOATE!!

Aveti absoluta dreptate...doar ca era vorba strict de o singura generatie, un singur individ. Ai nevoie de cateva generatii ca sa cultivi anumite caracteristici si particularitati.
minim doua in alte conditii si incep sa se vada schimbari (adica incepe procesul de ameliorare)
matca este totusi o generatie...are si ea partea ei de vina

orcum natura 90 % din evolutie e bazata pe selectie si apoi ameliorare...
la mine in stupina selectia a fost simpla : fara albini agresive si rosii...si gata problema ..am inmultit doar din cele blande si productive....
vecinu meu de la care am albine inca se mai chinuie cu fum .. :D :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2022, 15:21

5rame scrie:
yuonyuon scrie:cea mai de calitate matca naturala este de schimb linistit...cum facem sa avem mai multe astfel de matci??

Nu vreau sa dau inapoi schimbarea linistita, si hai sa spun ca nu este nici sub roire.

Dar, plecam de la ideea sa intelegem cat mai bine natura si sa reproducem, manipulam etc. astfel incat sa obtinem maximul.

Acum , intre roire si schimbare linistita ce credeti ca intelegem, putem manipula mai bine?
se presupune ca stim exact comportamentul albinei ..deci noi exploatam ....
manipuare inseamna ca inca mai avem dubii

iar cand zicem ca "albina stie mai bine"
e grav :lol: :lol: :lol:

schimbarea linistita e mai buna pentru ca e intrun mediu linistit....corect si lent
iar cea de roire e un fel de razboi ...viteza si lupta...

ambele par bune dar e un motiv intemeiat pentru care roata e rotunda si nu patrata... :D
yuonyuon

Mesajde kiloz » 13 Apr 2022, 19:39

O întrebare.
Când îi perioada de inmultire prin roire?
În ce perioadă (în majoritatea cazurilor) se produce fenomenul de schimbarea linistită al mătcii.
Cum stăm în perioadele respective cu trântori?
Nu trebuie nici o cunostinta genetică!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR