Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 01 Mai 2022, 23:42

Shrek scrie:Traversând sudul țării, mi-au sărit în ochi , lanurile de rapita. Cu stupii aferenti pe margine! O splendoare. Ceea ce încerci dumneata sa " soparlesti" cu caturi/ magazii, înainte de 15 aprilie, este valabil pentru cei ce valorifica culesul de rapita si au avut cu ce( natural sau artificial) sa furajeze stupii. Pentru stationar, nu vad de ce ai ...cauta morcovul, tinand familiile turate 4 saptamani. Dacă dumneata imi dai reteta minune ( care sa functioneze, evident) sa evit roirea unui stup, cu mai mult de 6 rame (1/1) tabla de puiet, la 15 aprilie, fără să scot rame cu puiet, iti promit ca vin joagar la dumneata in stupina o săptămână în cap, anul următor! Restul sunt povești!
turate???...
nu exista stup de productie cu mai mult de 7 rame de puiet la mine de la 15 aprilie pana la salcam.
stupii de cules se fac la foc mic (fara stimulari)se da cate o rama la ouat cu incetinitoru...se trage de timp cu faguri ....ba se da spatiu ba nu se mai da ...e complicat(defapt e prea simplu si deaceia pare complicat)... :lol:

turati sunt stupii ce se mai vand(fostele matci de rezerva) sau ce se fac roi..matci..botci.. cand vrei sa multiplici ...atat

i am scris domnului vidican...stupii se pot dubla cel mai rapid la 3 saptamani dar daca i facem pentru cules e de preferat sa iesim puternici din iarna si sa facem dezvoltare foarte lenta ...in felul asta evitam roirea si valorificam la maxim culesurile ...

din ce am vazut in video catu 1 si 2 puiet ...catu 3 jumate puiet....deja e cam desfigurat,,,...pentru ca eu la acelasi volum de albina am doar 7 rame de puiet...si am avut la 15 aprilie 5 rame de puiet capacit
cand faceam pastoral doar la tei si fs aveam puiet echivalent a 3 corpuri de MER(aproximatix) pana la 15 iulie apoi in august scadea la 7-8

cand aud in rapita 3 caturi mER de puuiet la un volum de 4 corpuri deja e clar (e 100% sigur matematic sau teoretic cum vreti voi)....ca vor fi probleme inainte de salcam....se face ceva productie la rapita pentru ca e mult puiet capacit si destula culegatoare dar apoi ecluzioneaza 70 % din puiet inaintea sacamului.....iar culegatoarea nu mai face fata sau deja sunt trase botci,,,

deci ...o concluzie....ramele alea multe cu puiet de la rapita ia cam stricat tot rostul stupului
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Mai 2022, 06:23

Vorbim despre salcâm ca și cum ar fi aghiazmă. Care ar putea și chiar să fie :!:
România este mare cu zone f diferite. Noi apicultorii suntem obligați să scoatem
profit din activitate. Și scoatem din ce resurse avem. Altfel ne obosim degeaba. Și
albinele la fel...
Componența structurii anului referitor la culesuri, în diferite zone sunt și ele diferite.
Cine are an la rând cules sigur și bun la salcâm se concentrează la salcâm.
Aici în vest salcâmul an de an este destul de șubred. (minus anul trecut) S-a shimbat
clima. Și salcâmul nu s-a shimbat. E al dracului de sensibil.
Este exact același profit dacă consideri cules principal rapița și pregătești albinele să
obții dublu față de cazul când ții frânate familiile concentrând pe salcâm. Dacă mai
și salcâmul dă ceva e super bomboană pe tort.
PS: în acestă idee caturile le pun de 1 aprilie. La începutul înfloririi rapiței pun a doua
magazie. De obicei storc de două ori la rapiță. Salcâmul va fi cum va fi profitul este
deja realizat. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Mai 2022, 08:12

fara sa dati vina pe ceva nu se poate????...clima ...zona....anu...
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Mai 2022, 09:08

Cine nu are experiența rapiței nici nu poate închipui care e tehnologia ei.
E complet altfel decât tehnologia obișnuită care s-a practicat de decenii.
Numai ani ce am avut anul trecut să avem, că mai bun nu am avut de
când mă ocup cu ele. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 02 Mai 2022, 20:14

Acel stup filmat e „stupul din livadă” care l-am lăsat de capul lui. E o regină pe linie de sahariană. Cine cunoaște, știe că are nevoie de spațiu pentru pontă.
A iernat pe 5 intervale, chiar sunt uimit că iernează și ea și mama ei la fel a iernat pe albină sub media stupinei. Dar, când vine primăvara, la rapiță deja e în frunte.

Am încercat anul acesta o șmecherie care se pare că funcționează. Să nu o mai spuneți al nimeni ;)
Am pus gratia între C1 și C2 la începutul primăverii. Regina a pontat doar în C2 și i-am dat drumul jos abia acum 2 săptămâni.
Azi am verificat acei stupi. Au puietul mult mai așezat, așa cum îmi place mie la ora asta, adică să mai aibă loc. Față de ceilalți lăsați de capul lor în 2 corpuri care acum sunt plini de puiet.

Cu mierea nu sunt în urmă deloc față de ceilalți lăsați de capul lor. Vom mai vedea la salcâm, pt că i-am notat și îi urmăresc.

Eu trebuie să valorific foarte bine culesul de rapiță (care e cel mai sigur din timpul anului) și cel de salcâm. Cum a fost anul trecut, a fost foarte bine. Stupii au adunat bine și la rapiță și la salcâm.

Ce-i drept, eu trebuie să îi țin cu frână în primăvară, ca să pot merge cu ei fără griji până în salcâm.

Poză făcută azi. Cu dungă roșie sunt niște familii iernate pe 10 rame mici. După putere, au miere într-un cat și musai catul 2.
Fişiere ataşate
MER.JPG
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 03 Mai 2022, 06:44

Magazii pe 1 aprilie, nu e exagerat chiar si in campie?
Anul trecut s1 nu prea a mers...s2 record

Am avut cunostinte la rapita, dar si la fs chiar in zona salonta si a fost mediocru.
kovacslg

Mesajde Balian » 03 Mai 2022, 10:48

La mine pomii fructiferi și nu numai, încep să înflorească din martie (ex. caisul).
Explicația să pun primul cat de 1 aprilie este: mă uit la cântar, dacă apare plus și
nu pun magazia, în mod sigur (e logic) familia începe să formeze coroniță. Iar
coronița după părerea mea este este cel mai mare obstacol de a depune miere
în magazie. Apariția coroniței de miere (nu singura!) înseamnă începutul tendinței
blocării cuibului. Am noroc că la MER mai pot remedia acest handicap prin simpla
inversare a celor două corpuri de sus. La rama întreagă e mai greu, dacă nu imposibil.
Astfel reușesc să am 0 coroniță și majoritatea nectarului (în afară de ramele de margine)
va fi depozitată în magazie. Unde la acest moment este locul lui.
Nu împărtășesc teama (în zona mea!) ca puietul va avea de suferit din cauza temperaturii.
Eu cred că este f important ca în întreaga perioada de producție să fie despărțită
zona de cuib de zona magaziei de miere. Consider că este o condiție f importantă
pentru a realiza producție. Numai o părere! :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 09 Mai 2022, 21:14

Am mers azi cu inima strânsă la stupi. Nu-i mai văzusem de 7 zile și știam care sunt riscurile în perioada asta dacă ești la rapiță și ai cules bun.
După câțiva stupi, mi-am dat seama că este o „problemă”. Stupii nu au botci.
Era o situație cu care nu m-am confruntat.

De ce nu au stupii botci, în contextul în care culesul e de 4-6 kg de nectar în fiecare zi (peste 1 kg cade în fiecare noapte)?
Rapița este de la 3 km încolo. În zonă nu am altă sursă de polen decât de la gutui. Păducel nu am.

Eu intuiesc care ar fi cauza lipsei botcilor.
Fişiere ataşate
20220509_162116.jpg
20220509_162150.jpg
20220509_101911.jpg
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 10 Mai 2022, 11:17

Mai trebuie un cat.. :lol: ...crescaturile sunt semn ca nu e loc si blocheaza cuibu...

Sau ati intercalat...?
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 10 Mai 2022, 15:20

yuonyuon scrie:Mai trebuie un cat.. :lol: ...crescaturile sunt semn ca nu e loc si blocheaza cuibu...

Sau ati intercalat...?

A mai primit un cat peste cuib. Se poate vedea stupul nr 7 (numeri din spate) de pe rândul din mijloc, din poza a doua.
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 10 Mai 2022, 16:30

Ma intreb, văzând rândurile de stupi, cum poti lucra la ei având rand de stupi in spate, mai ales la rapita? Probabil ca, în comparație cu alt tau, costumul lui yuri gagarin, era tricou cu mânecă scurtă si pantaloni trisfert!
Shrek

Mesajde jonny_it » 10 Mai 2022, 18:08

Shrek scrie:Ma intreb, văzând rândurile de stupi, cum poti lucra la ei având rand de stupi in spate, mai ales la rapita? Probabil ca, în comparație cu alt tau, costumul lui yuri gagarin, era tricou cu mânecă scurtă si pantaloni trisfert!

Crezi ca toti au viespi ca ale tale? :lol:
jonny_it

Mesajde Shrek » 10 Mai 2022, 19:44

Eram sigur ca o sa zici ca" viespile" de la tine sunt atat de blânde ca.....iti mânca din palma! Facem o combinatie? Imi trebe două matci in iunie! Daca nu se acomodează, la anu' le trimit inapoi!
Shrek

Mesajde jonny_it » 10 Mai 2022, 19:47

Shrek scrie:Eram sigur ca o sa zici ca" viespile" de la tine sunt atat de blânde ca.....iti mânca din palma! Facem o combinatie? Imi trebe două matci in iunie! Daca nu se acomodează, la anu' le trimit inapoi!

Iti trimit in august si daca nu se acomoneaza mi le trimiti inapoi la anul.
jonny_it

Mesajde Shrek » 10 Mai 2022, 20:13

Este tarziu dar apreciez gestul! Scuze, domnu' Vidican ca am aberat puțin!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 10 Mai 2022, 22:01

Shrek scrie:Ma intreb, văzând rândurile de stupi, cum poti lucra la ei având rand de stupi in spate, mai ales la rapita? Probabil ca, în comparație cu alt tau, costumul lui yuri gagarin, era tricou cu mânecă scurtă si pantaloni trisfert!

La rapiță și ale mele sunt mai agresive decât în vară când lucrez în tricou la ele.
Primăvara asta au avut perioade și perioade, nu am înțeles exact de ce. Am observat că dacă spre seară ploua, ziua erau mai agitate.
Dar, lucrez la ele fără mănuși.
Te mai bârzâie când ai în spate câte un stup mai agresiv. Eu dacă unul continuă să fie agresiv, îl notez pe capac și toamna îi schimb regina, indiferent cât de bună e la cules.
Toleranță zero la agresivitate. Am pătimit din cauza ei și nu mai vreau.

Dar, fiind Bk este o mare diferență. Mare.

Aceasta e vatra de iernare, nu prea am altă posibilitate să-i pun altfel. Și am rămas cu ei pe vatră și la rapiță. De regulă plec în altă parte și îi pun în șir, mai răsfirați.
La salcâm îi pun sub formă de potcoavă, cu urdinișele spre interior. Lucrezi mai lejer la ei.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR