Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Shrek » 10 Mai 2022, 22:12

Acum întrebat pentru ca si eu ii am dispuși pe rânduri, cam la 4 m între ele. Încep intotdeauna cu primul rand, având în spate pe cei la care inca nu am umblat. Dar si asa, cand ii apuca " furia" arata ca in filmulețul ce l-ai posta la albine agresive. Între timp m-am dotat cu un costum ceva mai serios si mănuși. Deci nu mai este o problemă. Marele semn de întrebare rămâne pentru stupii din sud, care au avut un moment recent de agresivitate de au intrat în masca si m-au piscat de pleoape. Încercați să vă imaginați cum arata Shrek cu ochiul cât sarmaua! In rest, acolo umblu in tricou, fără mănuși si trece cineva de cateva ori pe zi, la doi pași de stupi, fără să îl deranjeze.
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 11 Mai 2022, 07:10

Shrek,
Ia niște Bk (chiar mai mult) și vei vedea că se schimbă radical treaba cu agresivitatea.
Și chiar cu roirea. Doar că aici depinde și de priceperea stuparului.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 11 Mai 2022, 07:12

Revenind la faptul că stupii mei nu și-au mai tras botci anul acesta la rapiță ...

pe scurt, iată motivul: lipsă de polen suficient pentru roire.
Cum polenul se aduce de la distanță mare, n-a mai fost așa de abundent ca atunci când eram în buza rapiței.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 11 Mai 2022, 09:47

Cata modestie....sa dam vina pe lipsa de polen...cand defapt totul e stiinta :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 11 Mai 2022, 10:50

Ei.... chestia asta cu știința este chiar reală sau e numai bomboana regală?
Mai în trecut s-a zvonit că la concurența noastră este cineva care știe dar
nu spune. După ce au dat faliment am aflat că de aia nu a spus că nu a știut. :lol:
PS: Fiind începător, tot caut explicație ”anului neroitor” când majoritatea
stupinelor ocolesc roirea. :? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 11 Mai 2022, 12:50

Balian scrie:PS: Fiind începător, tot caut explicație ”anului neroitor” când majoritatea

Tu zici că e an neroitor?

Uite al exemplu. Un prieten, cu stupii iernați în zona de N a României este acum cu ei la salcâm în sud.
Are stupina plină de botci.

El are un coleg care primăvara asta a avut colectoarele pe stupi și în aceleași condiții, cel cu colectoarele nu are deloc botci.

Sigur, sunt o serie de factori care duc la roire, dar principala cauză o reprezintă proteina din abundență. Dacă ea lipsește, adio roire.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 11 Mai 2022, 13:37

Dacă așa este am mai învățat ceva și urmăresc acest aspect.
Altfel întotdeauna sunt care pățesc invers ca majoritatea. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 11 Mai 2022, 14:37

Shrek scrie:Marele semn de întrebare rămâne pentru stupii din sud, care au avut un moment recent de agresivitate de au intrat în masca si m-au piscat de pleoape. Încercați să vă imaginați cum arata Shrek cu ochiul cât sarmaua! In rest, acolo umblu in tricou, fără mănuși si trece cineva de cateva ori pe zi, la doi pași de stupi, fără să îl deranjeze.

Tu oricum esti mare si verde, daca mai erai si umflat la un ochi conta atat de mult? :lol:
Nu tot BK-ul este bland. Sunt si linii mai rele.
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 11 Mai 2022, 16:36

cristi_vidican scrie:
Balian scrie:PS: Fiind începător, tot caut explicație ”anului neroitor” când majoritatea

Uite al exemplu. Un prieten, cu stupii iernați în zona de N a României este acum cu ei la salcâm în sud.

El are un coleg care primăvara asta a avut colectoarele pe stupi și în aceleași condiții, cel cu colectoarele nu are deloc botci.

Sigur, sunt o serie de factori care duc la roire, dar principala cauză o reprezintă proteina din abundență. Dacă ea lipsește, adio roire.

Faptul ca cel care a avut colectoarele de polen nu are botci este explicabil prin faptul ca acest lucru a franat dezvoltarea familiilor atata timp cat au fost puse colectoarele. Exista mai multi factori care duc la roire asa cum bine s-a spus, lipsa polenului fiind unul dintre ei.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Mai 2022, 12:05

Am recitit mesajul de mai sus si am vazut ca am scris o bazaconie. Corect era cum am, corectat mai jos.
Vasile_Bucovineanu scrie:
cristi_vidican scrie:

Faptul ca cel care a avut colectoarele de polen nu are botci este explicabil prin faptul ca acest lucru a franat dezvoltarea familiilor atata timp cat au fost puse colectoarele. Exista mai multi factori care duc la roire asa cum bine s-a spus, abundenta ABUNDENTA POLENULUI fiind unul dintre ei.

a
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 12 Mai 2022, 14:43

Am înțeles noi, fārā sā-l corectați. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Mai 2022, 15:38

si la cei care racesc puietu nu prea le mai arde de roit.... :lol:

deci trebuie sa mutilam stupii ca sa nu mai se indeplineasca conditiile de roire :D

totusi semn bun ca incet incet se intelege ce declanseaza roirea si ce nu ... ;)
yuonyuon

Mesajde unincepator » 12 Mai 2022, 16:34

yuonyuon scrie:si la cei care racesc puietu nu prea le mai arde de roit.... :lol:

deci trebuie sa mutilam stupii ca sa nu mai se indeplineasca conditiile de roire :D

totusi semn bun ca incet incet se intelege ce declanseaza roirea si ce nu ... ;)

bunaziua,am sieu o neclaritate cu privire la puet varossi nu scap de el de vreo 2-3saptamini,am tratat cumycostop de 2 ori la 7 zile(ca asa spun)instructiunile dar nu am reusit.Nu am mai avut problema pina acum si este numai la o familie.Daca cineva ma poate ajuta cu un sfat.Multumesc.
unincepator

Mesajde yuonyuon » 13 Mai 2022, 08:03

unincepator scrie:
yuonyuon scrie:si la cei care racesc puietu nu prea le mai arde de roit.... :lol:

bunaziua,am sieu o neclaritate cu privire la puet varossi nu scap de el de vreo 2-3saptamini,am tratat cumycostop de 2 ori la 7 zile(ca asa spun)instructiunile dar nu am reusit.Nu am mai avut problema pina acum si este numai la o familie.Daca cineva ma poate ajuta cu un sfat.Multumesc.
nu prea le am cu tratamentele
astfel de stupi se strang pe cat mai putine rame si se da o rama cu miere de calitate....
..sunt si ei la numar ...ca de scos cva nici gand...

ma bazez mult pe preventie...ca sa nu am probleme....preventie e mult spus...mai degraba lucrezi corect fara sa duci familia in zona de stres.foamete.frig etc....si bolile stau la distanta..
yuonyuon

Mesajde unincepator » 13 Mai 2022, 12:10

multumesc pentru raspuns,dar intrebarea era pentru ori cine care ma poate ajuta.Ca nu ma stiu prea bine cu calculatorul.Multumesc.
unincepator

Mesajde Balian » 14 Mai 2022, 09:13

https://www.fermaapicola.ro/cumpara/mic ... ml-7731279
Asta am gāsit. Nu prea am probleme cu puietul vāros. Eu spun, fiind ciupercā, umezeala excesivā poate ajuta la apariție. Dezinfectați stupul puneți-l pe rame noi aerisiți tratați şi schimbați matca cât mai repede. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR