Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 10:58

Nici eu nu am inteles de ce roii trebuie sa fure culegatoare.....pentru mine e cam grav cand fac roii si incepe un cules abundent....chiar imi strica roii..
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 11:03

cristi_vidican scrie:Și totuși, cum faceți ca la intrarea în FS să avem larvar cât de mult?
Doar din mâncare?

Am un stup pe care nu l-am extras anul acesta, decât că i-am luat mierea de mană. A fost mai prăpădit în toamnă și l-am lăsat să se descurce de capul lui. are acum pe el 1 magazie căpăcită de la pomi și ceva rapiță și 1 de la salcâm. Sub ele este una care acum e stropită cu ceva FS, care în zona unde este el nu prea dă mai nimic nectar. O să-l desfac zilele astea să văd cum stă cu puietul. Stupul acesta a avut la dispoziție tot ce-i trebuie să facă puiet. Plus că are o regină sănătoasă.
100% au dat stupii inapoi exact ca si colegilor de la dunare...aceiasi probleme eterna la FS....
extractie totala la salcam....si apoi cu ce inlocuiti?
Consumu e de 1 kg pe zi....deci?
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 11:11

La un roi pe doua rame de puiet ar fi consum 2kg pe saptamana

La un stup pe 8 rame de puiet sunt 2kg x4..deci 8 kg pe saptama

La 2 saptamani de seceta...e cam nasoala treaba...si asta doar ca sa se mentina stupul activ si gata pentru urmatorul cules......

Eu las 4 rame cu miere in cat....nu neaparat salcam ...
Cred ca este echivalent la 1 cat mer....

Altfel apare regresu ...vizibil....

Sau caldarea cu sirop....

Sunt metode....destule...numa sa nu stricam stupii
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2022, 11:36

yuonyuon scrie:Nici eu nu am inteles de ce roii trebuie sa fure culegatoare.....pentru mine e cam grav cand fac roii si incepe un cules abundent....chiar imi strica roii..

așa s-a nimerit. nu am urmărit intenționat asta. Dacă pot, evit.
Dar, astfel de roi se dezvoltă foarte bine și trec iarna fără probleme, ajungând la salcâm la egalul stupilor de producție
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2022, 11:41

yuonyuon scrie:Consumu e de 1 kg pe zi....deci?

N-are cum. Dacă nu e cules deloc și le dai în fiecare zi 1 kg de sirop la concentrația mierii, stupul va fi pe plus.
Consumul unui stup îl vezi foarte bine când ai cântar care-ți arată evoluția greutății la fiecare minut.

Sunt stupi care au avut un blocaj de cuib la rapiță și la salcâm. Stupi care n-au consumat coronițele din iarnă și nu i-am mai reorganizat.
Acei stupi nu au puiet mai mult ca ceilalți.

Se știe că după ce trece vremea roirii, reginele o lasă mai moale cu ponta. Și se apucă iar susținut după FS.
O regină nu poate să ponteze în regim forte tot sezonul activ.

Și vorbesc aici de regine Bk, care se știe că pontează mai mult puiet decât rasa neagră mai ales vara.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 06 Iul 2022, 12:15

Ce numim rasă negră? Dacă intră și carnica atunci cu cantitatea de pontă nu sunt nicicum
de acord. Am carnica majoritar, pe lângă și bk de vreo 4-5ani din diferite surse. O familie
bk la mine niciuna (!) n-a ajuns în urmă carnica în popor. Cred că asta este și secretul în bk.
În producție și în organizare da dar în popor niciodată. Și acum am popor cât cuprinde
poate prea mare la carnica. La bk la NICIUNA ca la carnica. Miere au ff mult dar popor nu.
Chiar asta este motivația pentru care mie carnica este mai drag. La ochi! :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 12:24

Asta e si smecheria ca BK ponteaza incontinuu chiar daca e pauza de cules....dar asta nu e un avantaj...odata ce rasa ponteaza doar daca are hrana ..iar noi asiguram hrana....

Ce se intampla la bk pe seceta?...va zic eu....boli de puiet...
Pentru ca nu este flexibila..pe schimbari climatice....

Apropo de consum de 1kg intre salcam si tei.....normal ca nu are cum odata ce ponta a scazut turatia la 30%

Daca stupu are 60kg ..nu se vede la cantar mare lucru pentru ca se transforma in puiet continuu....dar va zic sigur ca la roi se vede clar cat consuma 2 rame de puiet...

Intre salcam si fs stupul este in apogeu atunci are cea mai mare putere si cel mai mult puiet.....dupa 20 iulie scade....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 12:34

Cantitatea de hrana pentru o dezvoltare corecta ...de multe ori este neglijata.....
Pe langa ce consuma ...albina are nevoie si de o cantitate de provizii pentru a nu intra in "criza".....

Trebuie sa fie mentinuta in starea de cules si dezvoltare ....intre salcam si tei/fs ....altfel scade ca si cum ar veni iarna in iulie...nestiind ca mai e un cules de facut....si asa se cam strica productiile si stupi la fs.....
....apoi si greu de reparat...timpu e din ce in ce mai scurt...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2022, 12:42

yuonyuon scrie:Asta e si smecheria ca BK ponteaza incontinuu chiar daca e pauza de cules....dar asta nu e un avantaj...odata ce rasa ponteaza doar daca are hrana ..iar noi asiguram hrana....

Ce se intampla la bk pe seceta?...va zic eu....boli de puiet...
Pentru ca nu este flexibila..pe schimbari climatice....

Apropo de consum de 1kg intre salcam si tei.....normal ca nu are cum odata ce ponta a scazut turatia la 30%

Daca stupu are 60kg ..nu se vede la cantar mare lucru pentru ca se transforma in puiet continuu....dar va zic sigur ca la roi se vede clar cat consuma 2 rame de puiet...

Intre salcam si fs stupul este in apogeu atunci are cea mai mare putere si cel mai mult puiet.....dupa 20 iulie scade....

Deși nu pot să fiu de acord că 1 stup consumă 1 kg de mâncare cu puietul pe zi, sunt de acord că un stup trebuie să aibă la discreție hrană suficientă ca să nu intre în regres.

dar, chiar și dacă are pe el 2 magazii pline cu mâncare, ponta va avea curbele ei naturale.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 12:42

Matca incepe ponta in februarie cateva sute de oua pe zi ...apoi in primavara 1000-1500.....la rapita deja e cald 2500...dupa salcam 3000-3500...(unele mai sar si calu).
...si dupa fs scade ....apoi in august scade drastic...

Deci este ca un val mare inceput in februarie si terminat in septembrie...care trebuie sustinut in momentele de criza..
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2022, 12:44

Balian scrie:Ce numim rasă negră? Dacă intră și carnica atunci cu cantitatea de pontă nu sunt nicicum
de acord. Am carnica majoritar, pe lângă și bk de vreo 4-5ani din diferite surse. O familie
bk la mine niciuna (!) n-a ajuns în urmă carnica în popor. Cred că asta este și secretul în bk.
În producție și în organizare da dar în popor niciodată. Și acum am popor cât cuprinde
poate prea mare la carnica. La bk la NICIUNA ca la carnica. Miere au ff mult dar popor nu.
Chiar asta este motivația pentru care mie carnica este mai drag. La ochi! :lol:

Pate n-ai avut tu ceva Bk bun. Și înclin să cred asta :lol:
Sau poate n-am avut eu ceva carnica bună. :lol:
Am avut ceva de la tine odată care m-a uimit cum ponta. Dacă toate ar fi așa, jos pălăria.
Doar că dacă le apuca frigurile, erai aranjat.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 12:44

Noi nu vrem sa aiba curbele ei naturale pentru ca ratam culesurile si blocam cuiburule ...adika stricam stupii
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2022, 12:56

Studiati consumul pe zi...raportat la numarul ramelor de puiet

Puietu manaca mult ..(.8o%). In stadiul de larva si la ecluzionare...toaca tot.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iul 2022, 15:15

Cine merge strict pe sortimente de miere trebuie să urmărească să aibă cuibul tot timpul fără miere,
deci cuib cât mai mic. La stoarceri golind magazia în stup rămâne f puțină miere. Dacă după stoarcere
urmează o perioadă cu pauză de cules, imediat trebuie dat mâncare altfel peste trei săptămâni va
urma scădere de populație. Exact acest lucru se va întâmpla și în cazul blocării cuibului, că nu are
matca loc unde să ponteze.
Prioritățile pentru care folosesc 3 corpuri la cuib:
- primăvara în plină dezvoltare este inevitabil pentru carnica
- vara rămâne suficient mâncare pentru trecerile de culesuri
- la fs și la eventualul blocaj mai este suficient loc pentru matcă să nu am probleme peste 3 săptămâni
- nu există albină adunatăm în barbă niciodată la urdiniș fiind suficient loc pentru a destinde
- la apariția unei ploi abundente apărută brusc, albina reintoarsă poate intra rapid în stup
În restul perioadelor nu contează că cuibul este mare, partea de jos C1 va rămâne fără albină.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 06 Iul 2022, 15:33

Balian scrie:Prioritățile pentru care folosesc 3 corpuri la cuib:

3 corpuri MER pt cuib, am mai auzit si varianta de dadant 10 rame + 1 cat de 1/2 pt cuib.... interesant este ca toate astea sunt aproape identice ca spatiu cu un ME pe 2 corpuri. Cel mai folosit model de stup de pe planeta. Oricum ne sucim tot la ME ajungem :)
jonny_it

Mesajde Balian » 06 Iul 2022, 16:01

Da. Langstroth e la putere în lume. Cuibul se calculează în litri. Toate tind spre 80 litri.
Divizat în câte...depinde. Dadant 1/1 + 1/2...nu știu cum merge. Mătcile neglijează 1/2
dacă este combinat cu 1/1. Numai dacă sunt forțate intră în el.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR