Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tratamente antivaroua

Mesajde Balian » 25 Aug 2022, 06:05

yuonyuon scrie:daca ai prea multa miere ...e nasol....!!! :lol:

mereu se poate da si de pomana ...sa nu uitati!

nu totul se masoara in "cinshpelei" " doujdelei"

Sunt membru la o cooperativā apicolà. Ca sā aibā activitate i-am dat miere s-o vândâ. Nu s-a descurcat şi la marea mea uimire am reuşit sā recuperez mierea nevândutā. Deja catalogam ca pierdere. Am donat tot la douā azile de bātrâni şi la un orfelinat.Puteam lāsa şi la cooperativā dar nu merita. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde marco68 » 25 Aug 2022, 08:43

O ceapa (data la mixer)cit un ou la litru de sirop/stup, pe final de septembrie, rezolva problema cu nosema , asta dau in fiecare toamna si primavara tot cu ea incep(adaug si usturoi,pelin) ,prin aprilie.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2022, 09:21

marco68 scrie:O ceapa (data la mixer)cit un ou la litru de sirop/stup, pe final de septembrie, rezolva problema cu nosema , asta dau in fiecare toamna si primavara tot cu ea incep(adaug si usturoi,pelin) ,prin aprilie.
si ce schimbari vedeti....?
eu daca nu am nosema si dau ceapa tot asa nu am nosema....orcum nu aveam...pot sa zic ca ceapa e buna??....trebuie sa stiu exact cum afecteaza si ce rol are....
yuonyuon

Mesajde Balian » 25 Aug 2022, 10:01

Nimic mai simplu... iei o probă din abdomenul a mai multor albine întro pungă cu fermoar.
Adaugi tot atât ml de apă distilată câți abdomeni ai pus. Mergi la un magazin agricol mai
serios care are microscop cu mărire de 400, și te uiți după spori de nosema. Apoi adăugi sirop
cu ceapă și vezi ce se întâmplă. Eu zic că nimic. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2022, 10:27

sa nu faca mai rau ...asta e intrebarea......

eu incerc sa nu mai fac tratamente deloc(nici pentru varooua)....doar sa ma asigur ca eu fac ce trebuie si nu creez probleme...deci sa ofer conditiile optime...
si apoi de o fi sa crape 1-2...pana la 10%....atunci asta e viata ....genetica sau alti factori ....se accepta.....cu ocazia asta se face si un pic de selectie naturala

sa nu uitam ca nosema e boala mizeriei....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2022, 10:30

nu ar fi un pic ciudat ca sa ai o stupina si sa tot stai cu tratamente pe ei ca pe un azil de batrani.....chiar un stup nu e sanatos??
yuonyuon

Mesajde Balian » 25 Aug 2022, 10:47

Eu spun că testarea periodică ar fi o cale optimă. Din fericire sunt soluții de
testare. În funcție de rezultate acționăm. Nu exagerăm cu tratamentele, nu
ar trebui să lucrăm din obișnuință, să acționăm eficient când trebuie. Rezultat
din decizii pe suportul analizelor. Totuși alegem ”ce a mers ani de zile, aplicăm”.
Orbește. Fără testare. Nici eu nu sunt lipsit complet de aceste prostii. Încerc
să mă schimb. Dar sunt prea bătrân. :lol: :(
Balian

Mesajde marco68 » 26 Aug 2022, 09:35

Citi dintre noi avem in zona laboratoare /scule de testare sporii de nosema?Vad oameni care cumpara turte ,medicamente , de multe ori preventiv contra nosema....decit sa le umplu de chimicale mai bine aleg ceapa, e mai ieftina, e mai sigura ,e organica, le place.Unii spun ca lungeste viata albinei cu 10 zile...o fi ,n-o fi , dar daca o fi asa , primavara ma ajuta mult.
Reteta nu e a mea, e tot de pe acest forum de la oameni mult mai pasionati si experimentati decit mine.Eu am 30 , imi permit sa le dau naturiste.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2022, 11:46

deunde sa tras concluzia ca ceapa si usturoiul sunt bune?....sa facut vreun studiu? unde este?

la turte am inteles ...ca se fac bani grei sa vinzi zahar clocotit cu o mana de faina de soia si un pic de colorant....odata ce "sponsorizezi" bine opinia publica se vand ca painea calda..desii nu au nici o justificare....nici la pret nici la calitate
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2022, 12:22

cand e vorba de tratament preventiv pentru nosema este nevoie de laborator....
...dar cand e vorba de ceapa e deajuns parerea unora...

deci cum ramane?...e buna sau nu..?...alb sau negru?...dam sau nu dam?...
daca e 50+1 atunci dam !..chiar daca sunt sanse sau probabilitatea ca sa nu aiba nici un efect sau chiar efect negativ
yuonyuon

Mesajde 5rame » 26 Aug 2022, 13:35

yuonyuon scrie:cand e vorba de tratament preventiv pentru nosema este nevoie de laborator....
...dar cand e vorba de ceapa e deajuns parerea unora...

deci cum ramane?...e buna sau nu..?...alb sau negru?...dam sau nu dam?...
daca e 50+1 atunci dam !..chiar daca sunt sanse sau probabilitatea ca sa nu aiba nici un efect sau chiar efect negativ

Cred ca s-au facut astfel de " cercetari" dar nu cred ca o sa ne spuna cineva si rezultatele.

Daca vreti putem incerca si noi:

Ne alegem minim 3-4 sau cat mai multi.

Fiecare in stupina alege 2 stupi - grupa martor
si alti 2 stupi pe care sa ii stimuleze cu ceapa

Dupa 3 saptamani de stimulari

La grupa martor voptim albine tinere , proaspat eclozionate cu albastru

La grupa test voptim cu alb

Carioca

Urmarim si vedem ce coloare dispare ultima.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2022, 14:12

mai sunt si alti factori care influienteaza....nu chiar asa simplu....

plus ca trebuie sa ai cunostinte puternice despre biologie ca sa sti sa interpretezi......
yuonyuon

Mesajde Donbazil » 26 Aug 2022, 22:40

Salut!

Și totuși e vremea tratamentelor anti varroa, mai deiscutăm pe-aici despre acarian sau rămânem la stadiul de ”ceapă”... Intreb pentru un vecin care are stupi, că io-s pensionar... :( :?: :!: .
Donbazil

Mesajde Balian » 27 Aug 2022, 05:49

Are dreptate Donbazil! Topicul este pentru tratamente antivarroua.
Eu pun a n-ea oară intrebarea de ce de doi ani este f mică infestarea
cu varroua? Dacă nu testăm putem aplica tratamentele din obișnuință
expunând albinele substanțelor inutil.
Tot ne plângem că nu avem aparatură de testat deși ne ajunge un nenorocit
borcan și o strecurătoare de tăieței să putem verifica infestarea. :?
Balian

Mesajde Shrek » 27 Aug 2022, 14:54

Este buna și testarea! Dacă ai timp. Dar, preventiv poți pune benzi cu ceva acaricid pe ele, intr-o doza mai mica. Dar acum este o perioada de " tranziție" intr-un fel cu perioada de după salcâm. Adică adică nu prea este timp de cautat prin stupi, dacă au hrana suficienta. Dar dacă nu sunt păduchi vizibili, adică la subraț, nu înseamnă că nu sunt. Sau poate ca sunt pe cale de dispariție ( păduchii?!). Ce a spus Vidican este prea scump pentru mine, pentru ca nu fac PNA. Scabatox nu folosesc, ca nu este pentru albine. Oxalic nu folosesc pentru ca este toxic pentru om. Rămâne varachetul si varostopul. Dacă aveți și alte recomandări, le ascult cu maxima atentire!
Shrek

Mesajde Balian » 27 Aug 2022, 15:14

Shrek scrie:Este buna și testarea! Dacă ai timp. Dar, preventiv poți pune benzi cu ceva acaricid pe ele, intr-o doza mai mica. Dar acum este o perioada de " tranziție" intr-un fel cu perioada de după salcâm. Adică adică nu prea este timp de cautat prin stupi, dacă au hrana suficienta. Dar dacă nu sunt păduchi vizibili, adică la subraț, nu înseamnă că nu sunt. Sau poate ca sunt pe cale de dispariție ( păduchii?!). Ce a spus Vidican este prea scump pentru mine, pentru ca nu fac PNA. Scabatox nu folosesc, ca nu este pentru albine. Oxalic nu folosesc pentru ca este toxic pentru om. Rămâne varachetul si varostopul. Dacă aveți și alte recomandări, le ascult cu maxima atentire!

Varachetul și varastopul etc. sunt toxine. Acidul oxalic îl poți înghiți. Și totuși la varachet
și la varostop nu folosim mască la folosință. Poate nu sunt toxice pentru om. Fiecare cu
convingerea lui. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE