Salutare Cristi!
Banuiala ta o consider corecta. Au fost colonii al caror istoric pe tratamente nu l-am cunoscut foarte exact. Au fost colonii care in toamna au colapsat pur si simplu. Or asta se intampla cand coloniile nu au fost deparazitate bine pentru sezonul urmator. Pleaca din start cu o infestare mare care atinge cote insuportabile catre toamna cand in lipsa puietului toti varroa se regasesc brusc pe albina.
Mai poate fi o situatie cand coloniile se infesteaza serios si rapid prin contactul cu stupine netratate pe care le "viziteaza".
Infestarea a fost generala pe stupii de productie intre 10%-45%.
La roi nu au fost probleme acestia fiind rezultati din familiile tinute pe stationar.
Orium vina imi apartine. Chiar daca familiile de albine nu prezentau semne vizibile de infestare, s-au dezvoltat bine si au avut un cules decent in sezon, trebuia sa verific gradul de infestare. Astfel puteam afla din vreme care e situatia si interveneam cu tratament.
Cu toate ca stiam ce ar fi trebuit facut, varroa m-a prins cu garda jos. N-am avut decat sa accept situatia si sa incerc sa repar ce se mai putea repara.