Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde Balian » 18 Iul 2023, 19:55

Ce părăre aveți despre stupii din poliuretan? (mă refer pentru staționar)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2023, 20:37

Nustiu cat rezista in salbaticia asta unde am stupii....prea multe rozatoare..si alte chestii....
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2023, 07:19

Mânarea pentru cei roi pe 1 ramă unde este? în ramele de după diafragmă?
Vă rog să explicați cum gestionați în cuib ramele cu polen!
Adică, dacă ridicați din cuib în etaj rame cu polen și când este perioada asta
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2023, 09:00

cristi_vidican scrie:Mânarea pentru cei roi pe 1 ramă unde este? în ramele de după diafragmă?
are doua rame cu mancare dupa diafragama ...isi ia deacolo cand are nevoie
dupa cum se vede matcile desi au putina albina au pontat integral far sa stimulez cu ceva....dupa culesul de FS vor fi ajutati cu o rama de puiet capacit si 2-3 de albina...dar momentan se descurca singuri ..deci sunt la nivelul de nuclei ....
unii deja au pontat dupa diafragma si au 2 de puiet pentru ca au avut albina mai multa....aia deja sunt roi

pe 7-10-14 iunie am facut un numar de nuclei pe cate o rama de albina si puiet capacit care ecluzioneaza(aici tre sa explic deunde iau ramele astea pentru roi dar nu acum...mai jos)
acum ii verific prima oara ...(cel putin cei din filmare)...sunt si 2 bezmetici care vor fi scuturati in lada si ii las fara rame ...in cateva zile albina migreaza inapoi in lazi si fac altii...
cam atat la capitolul interventii ..

inainte de salcam este ultima verificare in cuib...si atunci iau ramele mai blocate sau strambe dar in special cele cu capacit ca sa le iau mai tarziu pentru roi...le iau atunci cand puietul este copt si deja a eclozionat jumate de rama...ramele acelea au albina tanara si puiet de ecluzionat+miere si polen...le adun intr o lada la umbra ...cate 8 ..iar cand ies matcile a doua zi sau a treia le impart si pun botca....apoi nu mai umblu....o luna....doar urmaresc la urdinis daca vine polen ...dar anul acesta nici nu stiu cei cu ei tre sa fac o verificare dupa FS....
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Iul 2023, 10:49

E f interesant. Magaziile din film erau alimentate cu albinā din acel cuib? Au adunat în magazii cu albina rezultatā din 5 rame de cuib de 1/1? Asta înseamnā: cuib 10 rame de MER şi 4 corpuri de magazii de 1/2. E mai performant ca srupina lui Dan Mārgārit. Gratulații. Toatā stima! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2023, 11:15

Balian scrie:E f interesant. Magaziile din film erau alimentate cu albinā din acel cuib? Au adunat în magazii cu albina rezultatā din 5 rame de cuib de 1/1? Asta înseamnā: cuib 10 rame de MER şi 4 corpuri de magazii de 1/2. E mai performant ca srupina lui Dan Mārgārit. Gratulații. Toatā stima! :)

la 5 rame de puiet pontate bine...trebuie sa lucrezi cu 2 caturi 1/1 obligatoriu si minimul de lucru ...pe tot sezonul
teoretic da... un corp de mer tre sa i se puna 4 caturi de stransura...

la dan margarit 2 corpuri destinate pontei aduce in X4 ...adica inca 8...
deci va imaginati un stup in miniatura...de alui dan margarit

as putea sa fac si eu stupi giganti (am avut) dar ce fac intre salcam si tei?...sau daca vine o seceta ca anul trecut ...e foarte greu de manevrat 3 corpuri 1/1....
mi e orcum stupii pe 1-2 caturi mi se par sub medie ...ca putere....multi vor putere maxima dar nu e o idee buna...si sunt greu de gestionat...

un alt avantaj pe care il am la asa stupi este ca nu tre sa am matci performante...cam orce matca ponteaza 2000 de oua la zi...
la 5 rame X7000 celule pe rama sunt 35000 de albine...dar in apogeu se duce peste 40-50 de mi pentru ca ies multe generatiii
deci 2000 de oua la zi ori 20 de zile sunt exact 5 rame jumate ...deci le ramane si o pauza de tigara la fiinal :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Iul 2023, 12:37

La asta m-am referit că unitatea d-voastră în mic este proporțional cu stupul lui DM.

Ce am observat: vara după salcâm din partea stuparului e nevoie de f mare atenție la hrană.
De toate tipurile. Zonele diferă, poate f mult și la 10km distanță. Unde este nevoie trebuiue
intervenit. Cum spuneți ca anul trecut, era o situație de foamete f accentuată. Nu există ca
în sezonul activ matca obrește ponta, sau albinele alungă trântorii prematur. Când se ajunge
acolo, demult este f mare bai.

Pe mine mă sperie cel mai mult scăderea îndelungată de cerere pentru miere. Dacă în timp
se menține această stare, apicultura pierde principalul obictiv al mucii. Va rămâne un moft.
Momentan nu este prioritate să faci miere multă. Poate numai părerea mea este și mă inșel. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2023, 12:55

cristi_vidican scrie:Mânarea pentru cei roi pe 1 ramă unde este? în ramele de după diafragmă?
asta este o rama din cat
deci polen este...
Fişiere ataşate
356767575_940596030346249_214489141532029666_n.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2023, 13:11

Balian scrie:La asta m-am referit că unitatea d-voastră în mic este proporțional cu stupul lui DM.

Ce am observat: vara după salcâm din partea stuparului e nevoie de f mare atenție la hrană.
De toate tipurile. Zonele diferă, poate f mult și la 10km distanță. Unde este nevoie trebuiue
intervenit. Cum spuneți ca anul trecut, era o situație de foamete f accentuată. Nu există ca
în sezonul activ matca obrește ponta, sau albinele alungă trântorii prematur. Când se ajunge
acolo, demult este f mare bai.

Pe mine mă sperie cel mai mult scăderea îndelungată de cerere pentru miere. Dacă în timp
se menține această stare, apicultura pierde principalul obictiv al mucii. Va rămâne un moft.
Momentan nu este prioritate să faci miere multă. Poate numai părerea mea este și mă inșel. :)

domnu balian mierea este gratis in copaci...nu o fac eu....de ceva ani buni eu nu am mai investit nimic in apicultura si la o medie de 50 kg minim....nu este chiar asa de grav..adica la mine nu e nimic grav....
mierea se poate depozita si de pe un an pe altul daca este in exces...

situatiile de foamete sunt create si de catre apicltor ...pentru ca alege sa se extinda prea mult cand nu este momentul...
noi facem ce dorim dar cand este de cules sa avem culegatoare multa care v a asigura hrana pentru toate perioadele posibile....
si daca nu ...exidta zahar .
o familie produce 400 E ...oare nu merita un sac de zahar sau 100E din productie alocata pentru perioadele de seceta si iarna...?.
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Iul 2023, 07:38

yuonyuon scrie:domnu balian mierea este gratis in copaci...nu o fac eu....de ceva ani buni eu nu am mai investit nimic in apicultura si la o medie de 50 kg minim....nu este chiar asa de grav..adica la mine nu e nimic grav....

situatiile de foamete sunt create si de catre apicltor ...pentru ca alege sa se extinda prea mult cand nu este momentul...
noi facem ce dorim dar cand este de cules sa avem culegatoare multa care v a asigura hrana pentru toate perioadele posibile....
o familie produce 400 E ...oare nu merita un sac de zahar sau 100E din productie alocata pentru perioadele de seceta si iarna...?.

Asta numai una din posibile probleme. Dacă stuparul a exploatat peste măsură și nu este miere în stup sau intrare de nectar, se
poate rezolva cu zahăr. Pentru pontă și puiet însă e indispensabil să aibă polen/păstură suficientă. Dacă nu este ce fac? Nici la rapiță
nu a fost polen excesiv să pun deoparte și să le dau la urmă. Cine nu a întâlnit asemenea situație, nici nu poate închipui. Îmi rămâne
sau să dau proteine, care funcționează sau mă iau după vorba celor experimentați ”las că găsesc ele, doar e vara”. Nu mai suntem în rai. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2023, 11:44

Balian scrie:
yuonyuon scrie:domnu balian mierea este gratis in copaci...nu o fac eu....de ceva ani buni eu nu am mai investit nimic in apicultura si la o medie de 50 kg minim....nu este chiar asa de grav..adica la mine nu e nimic grav....

Asta numai una din posibile probleme. Dacă stuparul a exploatat peste măsură și nu este miere în stup sau intrare de nectar, se
poate rezolva cu zahăr. Pentru pontă și puiet însă e indispensabil să aibă polen/păstură suficientă. Dacă nu este ce fac? Nici la rapiță
nu a fost polen excesiv să pun deoparte și să le dau la urmă. Cine nu a întâlnit asemenea situație, nici nu poate închipui. Îmi rămâne
sau să dau proteine, care funcționează sau mă iau după vorba celor experimentați ”las că găsesc ele, doar e vara”. Nu mai suntem în rai. :)
nu exista sa nu ai sa le dai de mancare...albina nu consuma mai mult decat aduce...ea aduce mai mult decat consuma....
ea munceste pentru tine ...ca niste angajati ce nu trebuie platiti...doar mancare si sunt multumiti...
DECI DOAR MANCARE TREBUIE SA LE DAI!! si noi nu vrem nici atat...vb in general!! :D
yuonyuon

Mesajde paul » 22 Iul 2023, 17:32

Sa revenim putin la ... metoda.
La mine floarea soarelui abia a inceput de vreo cateva zile, poate o saptamana . Ieri ma suna ciobanul care mai arunca cate un ochi la stupina ca este un stup rasturnat. Azi cand am ajuns, l-am gasit rasturnat. ME 4 caturi + cuib. Catul de deasupra full, abia l-am ridicat , celelalte 3 destul de pline, mai era loc, putina inclinatie pe suport + inaltimea suportului, centrul de greutate fiind sus, s-a rasturnat. Alta era ideea, aproape nu mai au unde sa bage, caturi goale nu mai am, de extras nu pot extrage ca-i doar nectar, stupii se prabusesc din cauza greutatii si inaltimii ... :o Ce ma fac Yuoane ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Cristian IONITA » 22 Iul 2023, 22:03

Caturi înțeleg ca nu ai ... dar rame? ... iei ramele cu nectar și le dai la stupii slabi (sau la roi) sa le matureze ... iar în cei buni bagi foite.

Spor
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde yuonyuon » 22 Iul 2023, 23:04

paul scrie:Sa revenim putin la ... metoda.
La mine floarea soarelui abia a inceput de vreo cateva zile, poate o saptamana . Ieri ma suna ciobanul care mai arunca cate un ochi la stupina ca este un stup rasturnat. Azi cand am ajuns, l-am gasit rasturnat. ME 4 caturi + cuib. Catul de deasupra full, abia l-am ridicat , celelalte 3 destul de pline, mai era loc, putina inclinatie pe suport + inaltimea suportului, centrul de greutate fiind sus, s-a rasturnat. Alta era ideea, aproape nu mai au unde sa bage, caturi goale nu mai am, de extras nu pot extrage ca-i doar nectar, stupii se prabusesc din cauza greutatii si inaltimii ... :o Ce ma fac Yuoane ?
:lol: :lol: ...pai nustiu ca si eu am cu 3 caturi +cuib 1/1...eu ii mai misc asa sa vad daca cad sau se rupe suportu... :lol:
nuprea ai ce face trebuie sa astepti sa se termine razboiul si apoi sa intrii (cu tupeu) la defrisat...
eu am urdinis superior si se matureaza mai repede...in felul asta am reusit sa iau ce a fost capacit peste 30 % de la tei..ca altfel nu ai ce sa faci...
chiar imi aduc aminte cum era inainte cu un singur urdinis...cam nasol...

la ora 12 urmaresti la urdinis daca e multa albina afara si ventileaza inseamna ca nu dovedesc ca matureze nectarul mai repede decat o aduce adica se blocheaza...deci pierdere....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 22 Iul 2023, 23:18

deci Paul mai pe scurt ...urdinisele superioare te salveaza la capitolul ventilatie...
asta inseamna ca aduce mai mult si nu mai se pierde timp la mutat miere din stanga in dreapta de catre albina...albina care putea face altceva....
in felul asta la tei eu deja aveam un cat capacit si unul la "fata"...chiar daca culesul de tei s a legat cu cel de FS...."aici e secretul' !! :o :lol: :lol:
eu cand vad catu 2 ca albeste ...trebuie sa fac urgent inversare sau intercalez al 3 lea cat... asta inseamna ca primul cat e capacit 30%...si daca mai stau o zi sau doua sar putea sa gasesc si coronite cat palma....pentru ca aici e greaseala apicultorului ca nu a dat spatiu..

culesurile se duc repede... 7 zile la tei si inca 10 la FS si daca nu esti pe faza se fac greseli care costa mai tarziu ...diferentele pot fi de sume considerabile :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Iul 2023, 07:18

Dacă aveți mai multe magazii umplute, e o soluție verificarea umidității în catul de sus.
Cumpărați un refractometru:
https://www.emag.ro/refractometru-brix- ... ario_ID=64
Și dacă nu este căpăcită mierea nu este sugur că nu ar fi acceptabilă umiditatea.

(Ventilația superioară ajută f mult. )
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR