Balian scrie:Ei Cristi,...vei vedea tu.În tinerețe am avut și eu echipă. Și acum am putea avea. Chiar să nu mai fac nimic. De stat în birou nu e felul meu de viață și chiar vreau activitate. Așa dozez pe fiecare zi ceva cu care văd permenent realizare. Țin un ajutor lângă mine la luat caturi și la transportat. În rest numai singur. Tot. Aproape tot.
@ Black_beard - ”...prefer un fund pivniță mai mare pt ca oferă un spațiu mai mare pt albine, ca un refugiu, albină nu face barbă vara, are ușa de vizitare și în spate iar pe acolo poți stimula fără sa se facă furtișaguri...” nu prea înțeleg aceste avantaje?? dacă vreau să dau spațiu unei familii dau corp sau în cuib sau în magazii care mai și folosește la ceva, nu un spațiu mort jos. Dacă spațiu total cuib/magazii este potrivit și are fund cu gatie, în orice câldură este evitată barba,. Ce să vizitez ? dacă vreau să mă uit ridic în spate acel corp unde vreau să mă uit și mă uit. În final, despre teoria cu evitarea furtișagului cu acest fund e bine dacă uitați de el că nu este așa.
PS: eu din nervi am trecut de pe orizontaleă la MER, citind acest topic de la cap la coadă, de două ori, constatând că numai prostii făceam 35 de ani cu orizontale. Dar și cu rama întreagă.
Black_beard scrie:Așadar în cazul în care merg cu mer-ul în sistem pavilion, ce modalitate aveți la extras? Adică ma refer cum suflați caturi dacă ești pe camion, se poate? Sau izgonitoare?
Cristian IONITA scrie:Black_beard scrie:Așadar în cazul în care merg cu mer-ul în sistem pavilion, ce modalitate aveți la extras? Adică ma refer cum suflați caturi dacă ești pe camion, se poate? Sau izgonitoare?
Sistemul pavilionar isi are dezavantajele lui .... acutizate in cazul utilizarii oricarui sistem de stup vertical.
Sistemul vertical mer are avantajul unui grad mai ridicat de modularitate (un corp mer esta mai mic fata de altele 1/1 sau 3/4) ... dar tot ajungi la limite de spatiy in anumite momente - taman la cele mai importante ... cules si nivel maxim de dezvoltare a familiei.
Din ce am vazut la alti colegi - obligatoriu gratie haneman peste cuib, iar scuturarea albinelor de pe ramele cu urneaza a fu extrase se face in galeata ... care galeata este apoi varsata peste cuib.
Ma indoiesc ca este spatiu suficient ca sa utilizati izgonitoare.
Spor
cristi_vidican scrie:Eu în 3-4 ore am suflat 70 de stupi cu 2-3 magazii și le-am și încărcat în remorci ca să le duc acasă la extras.
Ai putea să folosești un container, sau ceva mobil pe care să-l folosești la extras.
Un mare avantaj al extrasului acasă este că, dacă mierea mai are umiditate, poți să o scoți cu dezumidificator și suflantă.
Ca mierea să iasă mai bine, în cameră faci căldură mare, mierea iese ca apa.
În primul an când am folosit camera de extras, când am extras salcâmul, afară ploua ca din cantă.
Și le-am zis celor care mă ajutau: ce fain ar fi acum afară în cort.
Am extras și la cort ceva vreme, cu albina călare pe mine.
Distractiv a fost într-un an când la FS s-a stricat fermoarul de la ușa cortului.
Era ca și cum ai extrage sub cerul liber. Și se știe că la FS albina e călare pe tine din lipsă de cules.
Cei care practică pastoralul la distanțe mari, chiar și ei tind spre extracția acasă. Vin acasă cu remorca după caturile goale, le pun pe cele cu miere, dă femeilor temă să extragă mierea, iar el mută la alt cules.
Balian scrie:Folosiți o platformă și toate problemele se rezolvă.
Balian scrie:Dacă neapărat vreți să ocoliți munca fizică de ridicare, cred că încercați să alegeți o meserie foarte nepotrivită pentru asta.
Black_beard scrie:Cu siguranță o sa îmi fac o mini hală unde sa extrag, și cred ca e mult avantajos sa extragi acasă.
Cum puteți scoate umiditatea cu dezumidificator și suflanta??
Câți oameni au făcut suflat capturile la 70 stupi in 3-4 ore??
Si alta chestie care am observat-o la tine, nu ai mânere la stupi, cum îi încarci?
Black_beard scrie:Ok, dacă fac căldură, ventilație și dezumidificator cât timp țin caturile înainte sa ma apuc de extras?
Am mai văzut în foto la tine ca plăcută de zbor e fixa, cum închizi stupii? Pui o gratie în fata? Urmează sa dau comanda și în ceea ce privește modelul de fund ales nu știu exact cum sa fac. Eram în dubii care varianta mer sa aleg 10 r vs 12 r. Cred ca voi merge pe 10 r, în primul rand din simplu motiv al greutății reduse comparativ cu 12r.Am văzut ca tu folosești modelul de stup cu coarne cum i se spune. Nu te cam încurca câteodată șipcile alea ieșite în jos? În special când suflii catul? As alege varianta cu falț.
O sa ma uit pe YouTube la tine.
Mulțumesc mult pentru răspuns.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 16 vizitatori