Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nu știu ce boala este puiet rasfirat și depopulare

Mesajde Shrek » 12 Iun 2024, 16:27

Dati-mi voie sa nu fiu de acord cu ideea ca un model de stup, în speță cel cu fund av, ar putea influenta decisiv apariția unor boli ale albinelor. Eu de exemplu, am stupii cu fund av și nu m-am confruntat cu astfel de boli, precum cea descrisa de colegul nostru.
Diagnosticarea unei boli, la albine în special, nu este chiar simpla. Degeaba trimiți niște albine la laborator sa îți spună ce viruși sunt pe acolo ca rezultatul este unul relativ. Ei pot spune ca ai ceva pe acolo, un virus, o bacterie, un microb ceva, în funcție de câți bani ai. Boala, pentru a fi diagnosticata, trebuie cunoscute simptomele, făcute studii, supravegherea familiei, tratament și interpretarea rezultatelor. Dar astea doar daca sunt facute de medici specializați pe acest domeniu ( apicultura).
Ca o părere personala, multe din bolile puietul apar ca urmare a unei combinații " perfecte" de factori nocivi : umblatul cu rost și fără rost în cuib, lăcomia stuparului ( spartul , largitul, extinderea cuibului), zgârcenia stuparului ( hrana proasta și fără valoare nutritiva), și nu în ultimul rand, linia genetica. Deși suna cinic ( și eu am trecut prin faza când plângeam după mărcile ce trebuia sa le inlocuiesc), acești stupi trebuie desființați și nu tratați.
În rest, s-auzim numa' de bine!
Shrek

Mesajde Balian » 12 Iun 2024, 16:43

Da. E adevārat. Aşa este. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Iun 2024, 20:23

ii pui pe "aia" sa "diagnosticheze"...cat tu faci "ala bala portocala" in stupina" ghici ce boala mi a dat" in urma combinatiilor de rame si tortura excesiva pe care o primesc albinele...

si nimeni nu poate nega acest lucru pentru ca avem dovezi...pozele :lol: ..asa ceva nu apare din senin...ci in urma unui stres maxim ...echivalent cu ciuma neagra (la oameni)

deci cand vezi asa cva in stupina trebuie sa constientizam ca am facut o tampenie...(si eu am facut...defapt toti)
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Iun 2024, 20:58

Chiar asta e apicultura să aflăm care este tâmpenia care am făcut.
Să nu mai facem altă dată :!:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Iun 2024, 21:53

Balian scrie:Chiar asta e apicultura să aflăm care este tâmpenia care am făcut.
Să nu mai facem altă dată :!:
hai sa vedem....
eu daca am un stup si vreau ca sa apara loca ...cum procedez??
cred ca ar trebuii sa ma chinuii sa reusesc :lol: :lol: ....dar se poate

si acum intrebarea :...cum procedam ca sa aducem un stup in stadiul... celui din poza??
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Iun 2024, 05:56

Aducem ceva dintro familie infestatā şi introducem la noi în stup, ce am fācut cred şi eu.
Balian

Mesajde yuonyuon » 13 Iun 2024, 09:57

Balian scrie:Aducem ceva dintro familie infestatā şi introducem la noi în stup, ce am fācut cred şi eu.
ma interesa cum s a infestat prima familie...
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Iun 2024, 11:03

Probabil prima familie cu simptome a apārut (neglijat fiind controlul în cuib) cu cel mai mic nivel de imunitate, s-a fācut un cuib de infecții şi trântorii şi-au urmārit viața lor de hoinar. Când rațiunea a învins lenea în mine sā intru în cuiburi era deja festival.
Balian

Mesajde yuonyuon » 13 Iun 2024, 13:32

deci bolile apar pe fondul unei imunitati scazute...interesant...!!
apar din senin?...sau vin deundeva?....sa nu spuneti ca vin de la alti stupi bolnavi :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Iun 2024, 15:12

Albina este o ființă ca omul. Soția mea este învățătoare. Am avut exeriență să știu
cum se transmit bolile în grupuri. Și cum devin copii imuni la unele boli și pe altele
cum împart între ei periodic. Împart și cu învățătoarea. Și cu mine. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 13 Iun 2024, 20:03

deci mereu vin din alta parte...am inteles :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Iun 2024, 22:37

Shrek scrie:Dati-mi voie sa nu fiu de acord cu ideea ca un model de stup, în speță cel cu fund av, ar putea influenta decisiv apariția unor boli ale albinelor. Eu de exemplu, am stupii cu fund av și nu m-am confruntat cu astfel de boli, precum cea descrisa de colegul nostru.
Diagnosticarea unei boli, la albine în special, nu este chiar simpla. Degeaba trimiți niște albine la laborator sa îți spună ce viruși sunt pe acolo ca rezultatul este unul relativ. Ei pot spune ca ai ceva pe acolo, un virus, o bacterie, un microb ceva, în funcție de câți bani ai. Boala, pentru a fi diagnosticata, trebuie cunoscute simptomele, făcute studii, supravegherea familiei, tratament și interpretarea rezultatelor. Dar astea doar daca sunt facute de medici specializați pe acest domeniu ( apicultura).
Ca o părere personala, multe din bolile puietul apar ca urmare a unei combinații " perfecte" de factori nocivi : umblatul cu rost și fără rost în cuib, lăcomia stuparului ( spartul , largitul, extinderea cuibului), zgârcenia stuparului ( hrana proasta și fără valoare nutritiva), și nu în ultimul rand, linia genetica. Deși suna cinic ( și eu am trecut prin faza când plângeam după mărcile ce trebuia sa le inlocuiesc), acești stupi trebuie desființați și nu tratați.
În rest, s-auzim numa' de bine!
cum am ratat eu asa cva :lol:

cand este vorba de boli provocate de fungi si bacterii....chiar nu ai ce sa tratezi...sezonul este scurt si e pierdere de timp ...ce a plecat prost (fie din manopera gresita sau genetica)...deja se pierde timp si bani aiurea ...NU SE MERITA!!!...adica se desfiinteaza...
la capitolul daunatori e diferit...desii se pot tine si astia in frau dar nu poate orcine...si e un risc mare daca nu se face tratament....deci SE MERITA! cheltuiala...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 14 Iun 2024, 13:59

Eh, uite ca am ajuns sa fiu " citat" de profesionisti! O veni sfârșitul...vremurilor?!
Sa nu amestecam bolile cu dăunătorii. Și unele și alții, au la origine unități biologice, stupi ( ca despre ei vorbim) cu imunitatea scăzută și de ce nu, caracteristici genetice slabe. Ca un " patriot" adevarat as putea sa invoc proliferarea necontrolata a unor matci " de import", tot felul de " f-uri", fără nici o garanție ca urmașii sau urmasele lor vor avea însușirile genetice așteptate. Mai mult, neexistând studii care sa constate ori sa interpreteze rezultatele introducerii de noi specii de albine în arealul care nu le-au aparținut sau nu le-a fost propice dezvoltării acestor noi rase de albine, putem presupune în mod rezonabil ca una din cauzele sensibilității la boli de natura bacteriana sau virala ar putea o predispoziție genetica , " dobandita" ca urmare a acestor experimente cu regine " atent selectionate".
Este o părere personala și subiectiva, asa cum am spus ca eu personal, nu cred ca stupii cu fund av sunt cauza puietul varos, loca, nosema, etc.,doar pentru a disculpa intr-un fel neindemanarea stuparului sau indolenta acestuia.
Despre daunatori- varoua, cu alta ocazie.
O zi faina!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 14 Iun 2024, 15:17

100% matcile aduse de la "caldura" la noi..sau hibrizi sunt rezultatul ...."excelent" la capitolul boli de puiet...
ce se intampla cu un englez(sau nordic) care il aducem pe malul marii(negre) si il tinem 3 zile in soare....?? :lol:
e si normal ca sa avem boli de puiet cand avem corcituri sau genetica zonelel calde...

carpatinele noastre stiu foarte bine sa tina garda sus iar cand vine caldura sa explodeze (in copaci :lol: )...pe cand celelalte habarnau de viata lor si se incarca de tot felul....

ce mi se pare trist ca incepator sa te chinuii cu astfel de matci (de calitate) si sa crezi ca apicultura este grea ...cand defatp rasa autohtona si baza melifera face 60 % +++ din succesul in apicultura....

ma mira faptu ca inca nu se vorbeste de PV .....pentru ca e dezastru la ora actuala....
yuonyuon

Mesajde Shrek » 14 Iun 2024, 15:32

yuonyuon scrie:.....
ma mira faptu ca inca nu se vorbeste de PV .....pentru ca e dezastru la ora actuala....

Când descoperi PV în stupina ramai mut.....de uimire! Cum sa mai vorbești despre asta când te îneacă plansu'?!
Shrek

Mesajde Balian » 14 Iun 2024, 18:00

Cum presupunem cā un fel de albinā diferitā de maidanezele nostre este mai sensibilā la boli tot aşa ar putea fi chiar mai rezistente. Sā nu credem cā în urmā cu 40 de ani nu se înbolnāveau albinele. Nimic mai fals. Am ținut albine 35 de ani în stupi orizontali soi ce a venit la rând, şi am avut PV aproape permanent. Am schimbat sistemul pe MER şi maidanezele pe carnica şi nu am mai vāzut de 17 ani PV. Nu mai înțeleg ce am fācut bine. :lol:
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE