de AlexandruM » 15 Iul 2024, 13:18
Buna ziua. Am 200 stupi si e primul an in care ma confrunt cu o problema destul de grava. Am scos stupii din iarna foarte bine pe 7/8 rame, problemele au inceput sa apara in timpul culesului la rapita si la adaugarea caturilor. Dupa marirea cuibului la 10 rame am inceput sa adaugam caturi. Acestea au fost curatate si lasate la aerisit timp de 10-14 zile inainte de a fi puse. Dupa aplicarea caturilort am inceput sa gasesc albina moarta in fata stupului,( initial am crezut ca este o toxicitate de la tratamentele aplicate iarna in camera de gazare dar problema era localizata doar la unii stupi. A trecut perioada culesului la rapita si salcam si i-am dus la tei. Acolo am gasit tot asa albina moarta dar ca si cantitate a fost mai putina, insa dupa recoltarea mierii am observat ca la stupii la care am extras de la magazine si cate 2/3 rame la cuib la ele a aparut iar mortalitate la albine. Cele moarte capata un miros destul de urat ( a hoit) si a persistat pana acum la cules de floarea soarelui. Am dus proba la dsv si momentan am confirmata doar nosemoza ( doar ca nu am diarre in stup)